Σύσκεψη για τον συντονισμό των προσπαθειών υλοποίησης του Προγράμματος Ανασυγκρότησης της Ηλείας με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Ιουλίου 2023 στο Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Πύργου κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Γιάννης Λέντζας, Πηνειού κ. Ανδρέας Μαρίνος, Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κ. Διονύσιος Μπαλιούκος, Ζαχάρως κ. Κώστας Αλεξανδρόπουλος, καθώς επίσης και ο Γενικός Διευθυντής της ΔιαΝΕΟσις κ. Διονύσιος Νικολάου. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε συζήτηση για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι Δήμοι της Ηλείας προκειμένου το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης να περάσει σταδιακά στη φάση της υλοποίησης.
Συγκεκριμένα, μετά από σχετική πρόταση του κ. Νικολάου, αποφασίστηκε να συνταχθεί αρχικά η πρόταση για να αναγνωριστεί η Ηλεία ως πρότυπος προορισμός τουριστικός ολιστικής διαχείρισης, προκειμένου να τύχει πλεονεκτημάτων για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος. Ακολούθως θα δημιουργηθεί ο Αναπτυξιακός Οργανισμός και ο Οργανισμός Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMO) όπως προβλέπεται και από τη μελέτη της ΔιαΝΕΟσις.
Οι δήμαρχοι δεσμεύθηκαν να προχωρήσουν άμεσα στις διαδικασίες σύνταξης του σχετικού φακέλου για τον πρότυπο τουριστικό προορισμό, ώστε αυτός να υποβληθεί εντός του Ιουλίου. Ο κ. Νικολάου τόνισε μεταξύ άλλων ότι η οικονομική και πολιτική συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, επισημαίνοντας ότι και από πλευράς Κυβέρνησης υπάρχει η Υποεπιτροπή που έχει αναλάβει την διαχείριση των προτάσεων για το Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης.
Προβλέπεται επίσης από τη μελέτη η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δημάρχων διότι μέσα από τις συνέργειες και τη συνεργασία μπορεί να προκύψει όλη η δύναμη εκείνη που χρειάζεται για την υλοποίηση. Τη σύνταξη αυτού του μνημονίου ανέλαβε να υλοποιήσει ο Δήμος Πύργου.
Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε επίσης να υπάρχει διαρκής συντονισμός και συνεργασία των δημάρχων, της ΔιαΝΕΟσις και της Κυβερνητικής Υποεπιτροπής προκειμένου να αξιοποιηθεί ο χρόνος για την υλοποίηση των προτάσεων.
Ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας και οικοδεσπότης της σύσκεψης, Γιώργος Γεωργιόπουλος, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι "... είναι γνωστό ότι εδώ και κάποιους μήνες η Ηλεία με επίκεντρο την Ολυμπία, έχει ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης αντίστοιχο με αυτό της Βόρειας Εύβοιας. Ένα πρόγραμμα, το οποίο θέλει να ανασυγκροτήσει την Ηλεία και μέσα από τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα αλλά και ειδικότερα εξαιτίας της μεγάλης καταστροφικής πυρκαγιάς που έγινε το 2021. Αυτό αποτέλεσε την αφορμή, για να ξεκινήσει μία διαβούλευση με την κυβέρνηση και όλοι μαζί η Ηλεία να διεκδικήσει την ανασυγκρότησή της την οποία τώρα πολλά χρόνια αναζητά και δεν έχει καταφέρει να επιτύχει.
Ο τόπος μας είναι ένας τόπος ευλογημένος, με τεράστιες δυνατότητες και νομίζουμε ότι μέσα από ένα σχέδιο δεκαετές όπως είναι αυτό, γιατί έτσι πρέπει να μπαίνουν οι στόχοι, μπορούμε να δούμε την Ηλεία αναπτυξιακά, οικονομικά, παραγωγικά, πολιτιστικά και κοινωνικά στο επίπεδο που της αναλογεί. Αυτό το σχέδιο ανασυγκρότησης θα πρέπει να γίνει κτήμα του κάθε πολίτη και πρωτίστως βέβαια των θεσμών οι οποίοι οι δήμοι, η περιφέρεια, το επιμελητήριο, οι σύλλογοι, όλοι οι θεσμικοί φορείς του τόπου θα πρέπει να βρισκόμαστε κατά καιρούς γύρω από ένα τραπέζι για να μπορούμε να καθορίσουμε τα βήματά μας. Είναι εδώ η διαΝΕΟσις ο κ. Νικολάου, ο διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος και έιχε την σύνταξη αυτού του προγράμματος προκειμένου να δούμε τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνουμε.
Σήμερα είμαστε εδώ για έναν συγκεκριμένο σκοπό. Προκειμένου να κάνουμε καλά αυτήν τη δουλειά θα πρέπει να δημιουργήσουμε δύο φορείς ή έναν φορέα σε δύο. Πρώτον, τον αναπτυξιακό οργανισμό. Είναι αδιανόητο σήμερα να δουλεύει η αυτοδιοίκηση με τις μικρές δυνάμεις που έχει σε ανθρώπινο δυναμικό. Ο κάθε δήμος ξεχωριστά. Άρα, χρειαζόμαστε αυτό που είχαμε παλιά στην Ηλεία, την Ηλειακή Αναπτυξιακή, μια αντίστοιχη εταιρία, αναπτυξιακούς οργανισμούς τους λέμε τώρα, τον όποιο οργανισμό πρέπει να συγκρατήσουν και οι εφτά δήμοι από κοινού για να μπορούμε να εκπονούμε μελέτες, να προωθούμε προγράμματα, να παρεμβαίνουμε με δράσεις και να συντονίζουμε γενικότερα όλες αυτές τις διαδικασίες.
Έπειδή η κατεύθυνση της Ηλείας εκτός από το γεωργικό – αγροτικό κομμάτι και της Ολυμπίας ειδικότερα είναι η δημιουργία ενός πραγματικού τουριστικού προορισμού και μέχρι τώρα δεν το έχουμε πετύχει στο βαθμό που θα έπρεπε, το υπουργείο Τουρισμού, έχει εδώ και περίπου δύο χρόνια προωθήσει διαδικασίες τέτοιες και δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να συγκρατήσουν έναν φορέα ο οποίος λέγεται οργανισμός προώθησης και διαχείρισης προορισμού.
Μπορεί να είναι ενιαίος με τον αναπτυξιακό οργανισμό προκειμένου να δούμε και την πλευρά αυτή την οικονομική Αναπτυξιακή του τόπου μας έτσι όπως την περιγραφεί και το πρόγραμμα ανασυγκρότησης. Γι’ αυτό το λόγο είμαστε εδώ, οι αποφάσεις που πρέπει να πάρουμε είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στην δημιουργία αυτού του αναπτυξιακού οργανισμού που θα περιλαμβάνει και τον οργανισμό προώθησης και διαχείρισης του προορισμού, για να μπορούμε να πούμε ότι μετά από έναν – δύο μήνες όταν ολοκληρωθεί συγκρότηση αυτού του φορέα, θα μπορούμε συντονισμένοι όλοι να κάνουμε πολύ καλύτερη δουλειά και να δούμε τα βήματά μας για τα επόμενα χρόνια" κατέληξε ο κ. Γεωργιόπουλος.
Ο Ηλείος γενικός διευθυντής διαΝΕΟσις, Διονύσης Νικολάου, από την πλευρά του ανέφερε ότι "... είναι μία σημαντική ημέρα, διότι μετά από την ολοκλήρωση της μελέτης, είναι σημαντικό να περάσουμε στην φάση της υλοποίησης. Η υλοποίηση λοιπόν, προβλέπει μία απόφαση για έλλειψη σημαντικών μέτρων, που θα βοηθήσουν αυτόν τον σκοπό. Προβλέπεται από την μελέτη η υπογραφή ενός μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δημάρχων, διότι μέσα από την συνέργιες και την συνεργασία μπορεί να προκύψει όλη η δύναμη εκείνη που χρειάζεται για την υλοποίηση".
Ο κ. Νικολάου συνέχισε λέγοντας ότι "... έπιπλέον, υπάρχει ένας άλλος αντικειμενικός σκοπός που είναι να αναγνωριστεί ο νομός Ηλείας σαν πρότυπος τουριστικός προορισμός ολιστικής διαχείρισης όπως λέει ο νόμος. Που σημαίνει ότι αυτός οργανισμός θα παίξει σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση των ρόλων των έργων και κυρίως όταν πρόκειται για έργα διαδημοτικά. Επιπλέον, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν σχέση με την προετοιμασία της οργάνωσης του οργανισμού ανάπτυξης που επίσης προβλέπεται από την μελέτη. Είναι για παράδειγμα η προεργασία που θα λέει τα προβλεπόμενα από το καταστατικό, τους σκοπούς, την αποστολή, τον τρόπο χρηματοδότησης κ.α.
Όλα αυτά γίνονται με δράσεις που έχει αναλάβει ήδη η κυβέρνηση. Σας θυμίζω ότι έχει ήδη συσταθεί μία υποεπιτροπή υπό τον κ. Τριαντόπουλο που μελετά τις προτάσεις των δημάρχων. Αυτό έχει γίνει σε προηγούμενη συνάντηση. Τώρα, έχουν υποβληθεί ή είμαστε στην διαδικασία ολοκλήρωσης της υποβολής προτεραιοτήτων, για το τι θα έπρεπε να υλοποιηθεί. Διαδικασία δηλαδή, η οποία γίνεται εκ παραλλήλου με τα τεκταινόμενα στο νομό. Άρα, η κυβερνητική επιτροπή που θα ασχοληθεί με την χρηματοδότηση και την επιλογή των έργων, συν την δημιουργία του οργανισμού που θα γίνει στο νομό μας, θα είναι το κυβερνητικό και τοπικό δίπολο που θα συμβάλλει στην δημιουργία και την αναπτυξιακή διαδικασία της περιοχής μας.
Είναι εμβληματικά έργα, σημαντικά, έργα υποδομής που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και στα προαπαιτούμενα μιας αναπτυξιακής διαδικασίας και πιστεύω ότι μπορεί να υλοποιηθούν. Θέλει βέβαια συντονισμό, πολύ σκληρή δουλειά, επιμονή διότι υπάρχουν πολλά εμπόδια είτε αφορούν την δημόσια διοίκηση είτε τις προκηρύξεις των έργων αλλά πάντα μία διαδρομή 1000 μιλίων αρχίζει πάντα με ένα βήμα. Νομίζω ότι είμαστε σε μία πολύ καλή διαδικασία" κατέληξε ο κ. Νικολάου.