Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2023 10:16

Στο 6ο φεστιβάλ Ποίησης ο Φ. Ζαΐμης: «Κάθε φορά που στηρίζουμε την Τέχνη, προάγουμε πολιτισμό»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Με πολλές σημαντικές διεθνείς συμμετοχές πραγματοποιήθηκε και φέτος το 5ο «Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας με τίτλο Αόρατοι Άνθρωποι | Αόρατες Σκέψεις, Invisible People | Invisible Thoughts. Τη διοργάνωση τίμησε με την παρουσία του ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας και εκδότης Φωκίων Ζαΐμης. «Η Πάτρα μεταμορφώθηκε σ’ ένα ποιητικό καμβά με τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών. Η διεθνής δημοσιοποίηση ενός τέτοιου φεστιβάλ, αποτελεί μέγιστη πολιτιστική προσφορά και προβολή της Περιφέρειάς μας διεθνώς. Προσωπικά είμαι ανοιχτός σε κάθε πρόταση, σε κάθε ιδέα που ενισχύει κάθε μορφή τέχνης. Η αφετηρία, η βάση κάθε μορφής τέχνης, είναι η ποίηση και η μαγεία. Εάν στηρίξουμε τους καλλιτέχνες μας, στηρίζουμε τον πολιτισμό μας», δήλωσε κατά τον χαιρετισμό του ο κ. Ζαΐμης.

Ο κύκλος των ποιητικών αναγνώσεων ξεκίνησε με το περίφημο ποίημα "Therapy with Antigoni" της συγγραφέως Ginger Zaimis ενώ εξαιρετική ήταν και η παράσταση των Meta-i-dolls που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γ’ Εργαστήριο Γλυπτικής της ΑΣΚΤ και τον καθηγητή Γιάννη Μελανίτη.

Η έναρξη του φεστιβάλ έγινε με την υποστήριξη του Europe Direct της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενώ την επιμέλεια της όμορφης εκδήλωσης ανέλαβε η Λιάνα Ζώζα. Η πραγματοποίησή του ήταν αποτέλεσμα της άψογης συνεργασίας του Προέδρου του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης, Καθηγητή Τριαντάφυλλου Κωτόπουλου, του Προέδρου του Γραφείου Ποιήσεως Αντώνη Σκιαθά, των φορέων της διοργάνωσης Γραφείον Ποιήσεως, culturebook.gr, Επίκεντρο Συν Πάτρας, Cube Gallery, της επιστημονικής επιτροπής και της πολυμελούς οργανωτικής επιτροπής και πάντα σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα των Διεθνών Φεστιβάλ Ποίησης.

fest poisis zaimis 2

fest poisis zaimis 3

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2023 10:41

Σχετικά Άρθρα

  • Συνεδρίαση του ΣΕΑΔΕ υπό την Προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της ΠΔΕ
    Συνεδρίαση του ΣΕΑΔΕ υπό την Προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της ΠΔΕ

    Το Δίκτυο «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα» (ΣΕΑΔΕ) πραγματοποίησε την πρώτη του συνεδρίαση με θέμα: «Logistics και Τοπική Ανάπτυξη», στις 16 Οκτωβρίου 2024 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη, Τάκη Παπαδόπουλου.

    Κατά την έναρξη των εργασιών ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, στην ομιλία του, ευχήθηκε καλή και γόνιμη θητεία στα μέλη του Δικτύου, και επεσήμανε: «Η λειτουργεία του ΣΕΑΔΕ έχει αποδειχτεί σημαντική για την Περιφέρεια, καθώς λειτουργεί εποικοδομητικά για το επιχειρείν μέσω της δικτύωσης και της ώσμωσης. Χρειάζεται συνεργασία και αμφίδρομη σχέση με την επιχειρηματική, την επιστημονική, και φυσικά την ενεργειακή κοινότητα προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων, κοινές δράσεις, και κυρίως διάχυση των πληροφοριών παντού».

    Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Τάκης Παπαδόπουλος, όπου καλωσόρισε τα μέλη του Δικτύου, και έκανε αναφορά στην στόχευση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην έρευνα, καινοτομία και κυρίως στη σύνδεσή της με τη επιχειρηματικότητα, που αποτελεί σημαντική προτεραιότητα και υπερασπίζεται πολλαπλά μέσα από στρατηγικό προγραμματισμό, από χρηματοδοτήσεις έργων και δομών και κυρίως από δέσμευση πόρων για την χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων.

    «Πρέπει να κατανοήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τις πραγματικές προοπτικές των logistics, βάζοντας την περιοχή μας στον χάρτη υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος και παραγωγής, φέρνοντας παράλληλα και νέες θέσεις εργασίας. Ως Περιφέρεια προσπαθούμε να εξασφαλίζουμε έργα και προγράμματα για την ανάπτυξη, με βιώσιμους όρους για την κοινωνία της Δυτικής Ελλάδας. Μέσα από τις συζητήσεις με αρμόδιους φορείς, επιχειρηματίες και εξειδικευμένους ομιλητές, το ΣΕΑΔΕ επιδιώκει την εξωστρέφεια προς τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και την ευημερία των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

    Ομιλητής στη συνεδρίαση ήταν ο Επικ. Καθηγητής, Κωνσταντίνος Βασιλείου που αναφέρθηκε στην σύνδεση των logistics με την τοπική ανάπτυξη.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Οικονομικού Επιμελητηρίου
    Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Οικονομικού Επιμελητηρίου

    Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας προχώρησαν σήμερα Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Παππάς, με στόχο τη συνεργασία για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών.

    Στο πλαίσιο του Μνημονίου προβλέπεται η εξασφάλιση της τακτικής και λειτουργικής συνεργασίας ανάμεσα στα δύο μέρη για το σχεδιασμό, την προετοιμασία, την αποτελεσματική υλοποίηση και εφαρμογή ενός προγράμματος δράσεων και συνεργειών σε αντικείμενα ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα σε πεδία του επαγγελματικού και βιοτεχνικού οικοσυστήματος, στους τομείς μεταφορών, μεταποίησης, εμπορίου και υπηρεσιών, καθώς και σε θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης προσωπικού, χορήγησης αδειών, προαγωγή υγείας και ασφάλεια των εργαζομένων.

    Ορισμένα από τα αντικείμενα που εξειδικεύει αφορούν στην εκτίμηση του τοπικού δυναμικού στην περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην ανάπτυξη σεναρίων για την εξέλιξη κλάδων και επαγγελμάτων με βάση την μελλοντική ανάπτυξη τεχνολογικών, οικονομικών και θεσμικών παραμέτρων, καθώς και εκτίμηση των μεσοπρόθεσμων στόχων για την συνεισφορά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στους εθνικούς στόχους που έχουν τεθεί με ορίζοντα το 2030.

    Επίσης η συνεργασία επεκτείνεται σε θέματα σχεδιασμού και ανασχεδιασμού του ΕΣΠΑ 2021-2027, όσον αφορά σε δράσεις επιχειρηματικότητας, καινοτομίας, συνεργασιών επιχειρήσεων και εξωστρέφειας, αλλά και στη διερεύνηση/ωρίμανση προτάσεων έργων, τα οποία δύνανται να χρηματοδοτηθούν από ερευνητικά ή άλλα προγράμματα.

    «Οι θεσμοθετημένοι φορείς της Πολιτείας οφείλουν να συνεργάζονται προς όφελος της οικονομίας και της ανάπτυξης. Υπογράψαμε σήμερα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του 10ου Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Κοινός μας στόχος ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στην κατεύθυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της βελτίωσης της επιχειρηματικής δράσης σε περιφερειακό και όχι μόνο επίπεδο» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης.

    Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμης, ο οποίος είχε εισηγηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον Απρίλιο του 2024, τη σύναψη του εν λόγω μνημονίου συνεργασίας, και ήταν παρών στη σημερινή συνάντηση, ανέφερε: «Η συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι θα διασφαλίσει τεχνογνωσία και ανθρώπινους πόρους που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί σε αναπτυξιακά θέματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας»

    «Οι θεσμοθετημένοι φορείς της Πολιτείας, όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, και οι φορείς της αυτοδιοίκησης, όπως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, οφείλουν να συνεργάζονται προς όφελος του οικοσυστήματος της περιφερειακής οικονομίας. Ταυτόχρονα, η σημερινή συμφωνία ευελπιστούμε να λειτουργήσει και προς όφελος των οικονομολόγων και των λογιστών – φοροτεχνικών της Περιφέρειας. Πρέπει να σταθούμε δίπλα στους άνεργους συναδέλφους μας, στους αποφοίτους των οικονομικών σχολών, αλλά και σε αυτούς που επιθυμούν να ακολουθήσουν επαγγελματικά την οικονομολογική – λογιστική δραστηριότητα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Τμήματος Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Παππάς.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ο Τ. Παπαδόπουλος στην Ημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «#3BillionTrees - Η συμβολή της Ελλάδας»
    Ο Τ. Παπαδόπουλος στην Ημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «#3BillionTrees - Η συμβολή της Ελλάδας»

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας κ. Τάκης Παπαδόπουλος, μέλος του Δικτύου "Building Europe with Local Councillors" - (BELC) συμμετείχε σήμερα (15/10/2024) στην Ημερίδα που διοργάνωσε στο αμφιθέατρο «Δημήτριος Παντερμαλής» του Μουσείου της Ακρόπολης η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με θέμα «#3BillionTrees - Η συμβολή της Ελλάδας». Η εκδήλωση ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο των δασών στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα, όπως περιγράφονται στην στρατηγική της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση με ορίζοντα το 2030.

    Μετά την επιτυχημένη εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης, δήλωσε: "Συζητήσαμε για την ενίσχυση της δασικής κάλυψης και της ανθεκτικότητας των δασών στην Ελλάδα, εξετάζοντας παράλληλα τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες όσον αφορά την προώθηση της βιοποικιλότητας και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που έχουν γίνει εξαιρετικά εμφανείς τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε επιτυχημένες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα που συμβάλλουν στη δέσμευση της ΕΕ για την φύτευση 3 δισεκατομμυρίων δέντρων έως το 2030.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Φωκίωνα Ζαΐμη στην 52η Γενική Συνέλευση της CPMR στο Γκόζο (Μάλτα)
    Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Φωκίωνα Ζαΐμη στην 52η Γενική Συνέλευση της CPMR στο Γκόζο (Μάλτα)

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Προέδρος της Επιτροπής Βαλκανίων & Ευξείνου Πόντου και Αντιπρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR, Φωκίων Ζαΐμης, συμμετείχε στην 52η Γενική Συνέλευση της CPMR που πραγματοποιήθηκε στις 2-4 Οκτωβρίου 2024 στο Γκόζο (Μάλτα).

    Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της CPMR εξελέγη ομόφωνα ως Πρόεδρος της CPMR ο Filip Reinhag, από την Περιφέρεια Gotland (Σουηδία). Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, την πολιτική συνοχής μετά το 2027, το κλίμα, τη γαλάζια οικονομία και την αλιεία, την ενέργεια, καθώς και άλλα εσωτερικά διοικητικά και οικονομικά θέματα.

    Παράλληλα συνεδρίασαν όλες οι Επιτροπές της CPMR, όπως και η Επιτροπή Βαλκανίων & Ευξείνου Πόντου, στην οποία Προεδρεύει ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαϊας. Στις εργασίες της Επιτροπής συμμετείχαν μεταξύ άλλων η πρ. Ευρωπαία Επίτροπος για την Περιφερειακή πολιτική Corina CREȚU, ο Γενικός Διευθυντής του ΔΙΚΕΜΕΠ, Γεώργιος Μητράκος, καθώς και ο νέος Πρόεδρος της CPMR, Filip Reinhag.

    zaimis cpmr malta 2

    Όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης, Φωκίων Ζαΐμης: «Η ελληνική αντιπροσωπεία, συνάδελφοι από Ιόνια Νησιά, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Στερεά Ελλάδα και Δυτική Ελλάδα συναντηθήκαμε με τον νέο πρόεδρο της CPMR Philip Reinhag από την Σουηδία προκειμένου να τον συγχαρούμε αλλά και να του εκφράσουμε τις θέσεις μας σε σχέση με την τρέχουσα ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης στην Μάλτα. Με την εκλογή του νέου Προέδρου ξεκινάμε άμεσα συνεργασία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, για θέματα που αφορούν τις Περιφέρειες με πιο σημαντικά την μελλοντική πολιτικής συνοχής, το κλίμα, τις μεταφορές, την ενέργεια, τις θαλάσσιες υποθέσεις και τα οποία αναφέρονται στην τελική Δήλωση που εγκρίθηκε κατά τη Γενική Συνέλευση.»

    Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις 150 Περιφέρειες μέλη και από τις 24 ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες, αλλά και εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών οργάνων. Από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Καινοτομίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Αιμιλία Μόσχου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης – Εντεταλμένος για τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα, Γιώργος Αλεξάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Χαρίκλεια Γιασιράνη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Ιωάννης Γιαννόπουλος.

    Τέλος, μαζί με τον κ. Ζαΐμη, συμμετείχε στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της CPMR και της Επιτροπής Βαλκανίων & Ευξείνου Πόντου και ο Μάριος Πραπόπουλος, ως εκπρόσωπος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της ΠΔΕ, ο οποίος αναφέρθηκε σε θέματα συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα και έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Τάκη Παπαδόπουλου με τη Διοίκηση του Ελληνο – Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου
    Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Τάκη Παπαδόπουλου με τη Διοίκηση του Ελληνο – Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

    Με τον Πρόεδρο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαο Μπακατσέλο και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, συναντήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας, Τάκης Παπαδόπουλος, το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024, στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

    Στη συνάντηση δόθηκε η ευκαιρία να συζητηθούν, συνεργασίες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν έτσι ώστε να βοηθηθεί στο μέγιστο δυνατόν η περιφερειακή ανάπτυξη, οι εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και η ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων.

    Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε: «Συμφωνήσαμε να οργανώσουμε κοινές δράσεις που θα έχουν σαν στόχο την προώθηση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών στους νομούς της Περιφέρειάς μας, στην ενημέρωση των εξαγωγικών επιχειρήσεων της περιοχής μας για τις προοπτικές της αγοράς των ΗΠΑ, καθώς επίσης την μεταφορά καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας για την βελτίωση του επιχειρηματικού πνεύματος αλλά και λειτουργίας των επιχειρήσεων προς όφελος της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης».

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου εκτίμησαν πως η στροφή σε ένα νέο μοντέλο παραγωγικής ανάπτυξης της χώρας μας, μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει από την περιφέρεια. Πρόσθεσαν ότι μπορούν να συνδράμουν καταλυτικά οι περιφερειακές δομές με το να ενημερώσουν και εκπαιδεύσουν σε συνεργασία με τους κατάλληλους φορείς τις τοπικές κοινωνίες και επιχειρήσεις για το διεθνές περιβάλλον και τις συνθήκες που διαμορφώνονται, αλλά και τις αλλαγές που απαιτούνται για να μπορέσουν οι τοπικές οικονομίες να είναι πιο ελκυστικές σε επενδύσεις, πιο ανταγωνιστικές στην εξωστρέφεια τους αλλά και παράλληλα να δημιουργηθούν οι απαραίτητες βάσεις για μία ολοκληρωμένη βιώσιμη ανάπτυξη τους που θα βασίζεται στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα τους.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΠΔΕ: Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της κινεζικής αντιπροσωπείας από την Fujian στην Πάτρα
    ΠΔΕ: Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της κινεζικής αντιπροσωπείας από την Fujian στην Πάτρα

    Κινεζική αντιπροσωπεία από την Επαρχία Fujian επισκέφθηκε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στις 24 και 25 Ιουλίου 2024, στο πλαίσιο Συμφωνητικού Συνεργασίας που είχε υπογραφεί πριν ένα χρόνο μεταξύ των δυο Περιφερειών. Η ΕπαρχίαFujian (πρωτεύουσα: Fuzhou) έχει πληθυσμό περίπου 41 εκατομμύρια και κατά κεφαλή ΑΕΠ περίπου 16.495,02 (4,5% αύξηση από το 2022) κατατάσσοντας την Επαρχία στην 8ηθέση σε εθνικό επίπεδο, καθιστώντας την μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες Περιφέρειες στην Κίνα.

    Η κινεζική αντιπροσωπεία συναντήθηκε και συζήτησε με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμη, για τις προοπτικές που ανοίγονται σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση ενδιαφερόμενων μερών μεταξύ αιρετών και εκπροσώπων του ερευνητικού και επιχειρηματικού κόσμουτης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Επαρχίας Fujian στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Από ελληνικής πλευράς μεταξύ άλλων συμμετείχαν εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Αχαΐας, του ΙΝΒΙΣ/ΕΚ ΑΘΗΝΑ, ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, του Επιστημονικού Πάρκου, της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, του ΣΕΒΠΔΕ, του ΠΑΣΕΒΙΠΕ, του Πανεπιστημίου Πατρών κ.ά. καθώς επίσης αρκετών τοπικών επιχειρήσεων.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες και οι τομείς προτεραιότητας της κάθε Περιφέρειας. Συγκεκριμένα, υπήρξε έκδηλο ενδιαφέρον από την κινεζική πλευρά για περαιτέρω συνεργασία σε τομείς όπως η αγροδιατροφή, ο πολιτισμός, τα ακαδημαϊκά θέματα και ερευνητές με συγκεκριμένη τεχνογνωσία, οι επενδύσεις, και η αμοιβαία επιθυμία για αεροπορική απευθείας σύνδεση του Αράξου με την πόλη Xiamen ή την πόλη Futzou της Επαρχίας Fujian. Μάλιστα, επισημάνθηκε πως η συνεργασία μεταξύ των δυο μερών θα ενισχυθεί με την αμοιβαία ανταλλαγή Έλληνα και Κινέζου συνεργάτη – η ΠΔΕ είναι σε διαδικασία επιλογής - που έχει δρομολογηθεί για τον Σεπτέμβριο με διάρκεια ένα χρόνο. Στο τέλος της εκδήλωσης ανταλλάχθηκαν συμβολικά δώρα στο πλαίσιο των εθιμοτυπικών σχέσεων.

    Στο πλαίσιο της διμερής συνάντησης στο σύντομο χαιρετισμό του, καλωσορίζοντας στη Δυτική Ελλάδα τους εκπροσώπουςτης Επαρχίας Fujian, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Στη Δυτική Ελλάδα, όλα τα τελευταία χρόνια καταβάλλουμε διαρκείς προσπάθειες για συνέργειες και συνεργασίες σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερα με την Κίνα, έχουμε οικοδομήσει μία ισχυρή και αμοιβαία επωφελή σχέση, ενώ βούλησή μας είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση της σχέσης αυτής σε όλα τα επίπεδα. Με αμοιβαίες επισκέψεις ενισχύουμε το πνεύμα συνεργασίας και συναντίληψης μεταξύ των χωρών μας και, φυσικά, μπορούμε να συζητήσουμε πολύ πιο αναλυτικά για τα πεδία ενδιαφέροντος και τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας, στον τομέα του εμπορίου, των μεταφορών, της πράσινης ανάπτυξης, της επιστήμης και της καινοτομίας, του τουρισμού και πολλών άλλων τομέων. Πρόθεσή μας λοιπόν είναι να διευρύνουμε τη συνεργασία μας με τις Περιφέρειες της Κίνας, με πολλαπλά κοινά οφέλη».

    Από την πλευρά του, οΑντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμης, επισήμανε: «Διμερείς συναντήσεις όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε με την Επαρχία Fujian με τη θερμή στήριξη των τοπικών φορέων κάνουν έκδηλο τον εξωστρεφή χαρακτήρα της ΠΔΕ αναδεικνύοντας το επιχειρηματικό, επενδυτικό, ερευνητικό αλλά και πολιτιστικό της δυναμικό. Με πολύ μεθοδικότητα, άοκνα εργαζόμαστε για την στήριξη της εξωστρέφειας των τοπικών επιχειρήσεων σε πολλές κατευθύνσεις. Στο πλαίσιο αυτό υπογράψαμε πέρσι με σοβαρότητα και σεμνότητα με αρωγό το Παν/μιοΠατρών και τον Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών & διεθνών Θεμάτων, Διονύση Μαντζαβίνο, Σύμφωνο Συνεργασίας με την Περιφέρεια FUJIAN. Η σχέση Ελλάδας και Κίνας δεν είναι σχέση που βασίζεται σε ομοειδή ποσοτικά στοιχεία, αλλά σε αξιακές και πολιτιστικές αρχές από την αρχαιότητα ως σήμερα ως οι αρχαιότεροι πολιτισμοί στον κόσμο. Μάλιστα, η Επαρχία Fujianθα παραχωρήσει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χώρο στις εγκαταστάσεις της, όπου ένας Έλληνας συνεργάτης της ΠΔΕ θα προωθεί τη συνεργασία μεταξύ των δυο μερών».

    Επίσης, η κινεζική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών (ΟΛΠΑ) Α.Ε. - όπου εκφράστηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από την κινεζική πλευρά για το λιμάνι και τον τομέα των logistics - το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, την Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, οινοποιεία, ελαιοπαραγωγικές μονάδες και άλλες τοπικές επιχειρήσεις στο Αίγιο.

    Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς οι οποίοι με ξεναγήσεις, συζητήσεις, τοπικά προϊόντα κ.ά. συνέβαλαν στην προβολή και την ανάδειξη της περιοχής.

    Pde Fujian patra 2

    Pde Fujian patra 5

    Pde Fujian patra 3

    Pde Fujian patra 4

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ομόφωνη επανεκλογή Φωκίωνα Ζαΐμη στην Αντιπροεδρία της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR
    Ομόφωνη επανεκλογή Φωκίωνα Ζαΐμη στην Αντιπροεδρία της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR

    Επανεξελέγη ομόφωνα ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Φωκίων Ζαΐμης στη θέση του Αντιπροέδρου της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά 2 & 3 Ιουλίου 2024.

    Την Τρίτη 2 Ιουλίου 2024 πραγματοποιήθηκαν θεματικές Συνεδρίες για τη διαχείριση υδάτων και την ερημοποίηση, την πρωτοβουλία "Bologna Charter" και το μέλλον συνεργασίας με το Συμβούλιο των Νέων της Μεσογείου. Ο Αντιπεριφερειάρχης, Φ. Ζαΐμης αναφέρθηκε στο πρόβλημα της διάβρωσης ακτών και παρουσίασε σύντομα το έργο της αποκατάστασης της παράκτιας ζώνης Ρίου-Αγ. Βασιλείου από διάβρωση. Την Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024 πραγματοποιήθηκε σε κλειστό κύκλο η Γενική Συνέλευση της Επιτροπής, όπου εκλέχθηκε το νέο Προεδρείο, τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου, καθώς, επίσης συζητήθηκαν η πρωτοβουλία της Μακροπεριφέρειας της Μεσογείου, τα Σχέδια Δράσης των Ομάδων της Επιτροπής, κείμενα πολιτικής, καθώς και διοικητικά και οικονομικά θέματα.

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. και εκ νέου Αντιπρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR, Φωκίων Ζαΐμης, δήλωσε: «Αισθάνομαι ικανοποίηση και ευθύνη για την επανεκλογή μου και ευχαριστώ όλα τα μέλη για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Το έργο της Διαμεσογειακής Επιτροπής επικεντρώνεται στην ανάπτυξη του ευρωμεσογειακού διαλόγου και της εδαφικής συνεργασίας, εστιάζοντας στο θέμα των μεταφορών, στην ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, στην οικονομική και κοινωνική συνοχή, στο νερό και την ενέργεια με στόχο μια μακροπεριφερειακή στρατηγική για τη Μεσόγειο. Είναι σημαντικό να συμμετέχουμε στα ευρωπαϊκά όργανα, να έχουμε ουσιαστική παρουσία με προτάσεις και διεκδικήσεις για το καλό της περιοχής μας σε μια εποχή που η Ε.Ε. ανασυντάσσεται και προσπαθεί να μπει σε νέες κατευθύνσεις».

    Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν στελέχη των ευρωπαϊκών οργάνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της CPMR, καθώς και πολιτικοί εκπρόσωποι των Περιφερειών της Μεσογείου.

    Τέλος, να αναφερθεί ότι μέλη της Διαμεσογειακής Επιτροπής αποτελούν Περιφέρειες της Μεσογείου από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Ισπανία, την Κύπρο, την Αλβανία και το Μαρόκο.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Κοινή επιστολή με φόντο την Πολιτική Συνοχής απέστειλαν οι Περιφέρειες - μέλη της CPMR στην Πρόεδρο της Ε.Ε. UrsulaVonderLeyen
    Κοινή επιστολή με φόντο την Πολιτική Συνοχής απέστειλαν οι Περιφέρειες - μέλη της CPMR στην Πρόεδρο της Ε.Ε. UrsulaVonderLeyen

    Όπως τονίστηκε και στη σχετική επιστολή σε μια εποχή που η δυσπιστία των πολιτών για την Ευρώπη μπορεί να εκφράζεται έντονα στις κάλπες, πρέπει να ενισχύσουμε την Πολιτική Συνοχής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί μείζονα δημοκρατικό στόχο στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο. Η 9η έκθεση για τη συνοχή επιβεβαίωσε ότι η Πολιτική Συνοχής συνέχισε να δημιουργεί ισχυρά οικοσυστήματα καινοτομίας,βασικές υποδομές κινητικότητας, να ενισχύει τη βιώσιμη ανάπτυξη και να διευκολύνει να δοθούν απαντήσεις στην πολλαπλή κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και οι πολίτες της. Η Πολιτική Συνοχής το πέτυχε αυτό μεταξύ άλλων μέσω των κοινών αρχών διαχείρισης και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

    «Οι ευρωπαϊκές πολιτικές και η ευρωπαϊκή νομοθεσία έχουν άμεσο αντίκτυπο σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Η Πολιτική Συνοχής έχει ως στόχο να κινητοποιήσει κεφάλαια για την αντιμετώπιση διαφόρων ζητημάτων όπως χρηματοοικονομικών, ασφάλειας, περιβαλλοντολογικών, καθώς και ψηφιακής και δημογραφικής μετάβασης. Έτσι, με το σκεπτικό ότι θέλουμε η Πολιτική Συνοχής να εξελιχθεί και συνεχίσει να προσφέρει πρέπει να θέσουμε νέους στόχους», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας και Πρόεδρος της Επιτροπής Βαλκανίων & Ευξείνου Πόντου και Αντιπρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR, Φωκίων Ζαΐμης.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο