Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2023 16:53

Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Φ. Ζαΐμη σε ημερίδα του έργου “BLUE-GREENWAY” για τη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, συμμετείχε στην ημερίδα «Καινοτόμες λύσεις για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής
κατάστασης της λιμνοθάλασσας του Αιτωλικού» στο πλαίσιο του έργου “BLUE-GREENWAY”, η οποία πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023 στην Ι.Π. Μεσολογγίου.

Το έργο «BLUE-GREENWAY: Καινοτόμες λύσεις για τη βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης των ευτροφικών και ανοξικών παράκτιων οικοσυστημάτων» χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «EEA and Norway Grants» (2021-2023). Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών. Ως έργο, εξετάζει τις αλληλένδετες κοινές προκλήσεις θάλασσας-στεριάς αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα ρύπανσης των ευτροφικών και ανοξικών παράκτιων οικοσυστημάτων που προκύπτουν από χερσαίες και άλλες πηγές ρύπανσης εστιάζοντας στην προμήθεια πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών. Το έργο στοχεύει να αλλάξει την τρέχουσα κατάσταση υιοθετώντας την πράσινη/γαλάζια μέθοδο στην αποκατάσταση των παράκτιων οικοσυστημάτων και στη διαχείριση των λυμάτων. Στο πλαίσιο του έργου υλοποιείται πιλοτική δράση στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, η οποία είναι προστατευόμενη περιοχή Natura 2000.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν προτάσεις περιβαλλοντικής αποκατάστασης των ευτροφικών και ανοξικών υδάτων που αξιολογήθηκαν στο πλαίσιο του έργου BLUE-GREENWAY. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν σε μεθοδολογίες αποκατάστασης ευτροφισμού και ανοξίας, στην Πιλοτική εφαρμογή στη λιμνοθάλασσα του Αιτωλικού, σε συστήματα πράσινων προμηθειών σε ευτροφικές και ανοξικές περιοχές και στην Πλατφόρμα/εργαλείο πράσινων ηλεκτρονικών προμηθειών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, Φωκίων Ζαΐμης, αναφερόμενος στη Λιμνοθάλασσα Αιτωλικού τόνισε πως αποτελεί όχι μόνο ένα περιβαλλοντικό και πολιτιστικό μνημείο, αλλά και έναν σημαντικό πόλο ανάπτυξης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. «Μας ενδιαφέρει να αναστραφεί η παρούσα βεβαρυμμένη περιβαλλοντική κατάσταση των παράκτιων οικοσυστημάτων της Λιμνοθάλασσας. Με αφορμή τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου έργου περιμένουμε προτάσεις για να εντάξουμε σχετικές δράσεις σε επόμενο ευρωπαϊκό έργο ή στο ΕΣΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης.

Στην εκδήλωση απεύθυναν επίσης χαιρετισμό ο Μίλτος Ζαμπάρας, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, ο Ιωάννης Κασβίκης, Αναπλ. Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Μεσολογγίου και Προστατευόμενων Περιοχών της Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας ΟΦΥΠΕΚΑ, η Μαρία Κατσώνη, Γενική Διευθύντρια της ΔΕΥΑ Μεσολογγίου. Μίλησαν ο Καθ. Ιερόθεος Ζαχαρίας, Τμήμα Πολ. Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών, ο Καθ. Γεώργιος Στεφανίδης, Τμήμα Πολ. Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών και ο Χάρης Ξιάρχης, Υποψ. Διδάκτορας Τμήμα Πολ. Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών.

zaimis BLUE GREENWAY 2

zaimis BLUE GREENWAY 3

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2023 18:35

Σχετικά Άρθρα

  • Έκλεψαν 600 κιλά λάδι από ελαιοτριβείο στο Αιτωλικό - Έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών
    Έκλεψαν 600 κιλά λάδι από ελαιοτριβείο στο Αιτωλικό - Έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών

    Μεγάλη κλοπή σημειώθηκε σε ελαιοτριβείο στην ευρύτερη περιοχή του Αιτωλικού, όπου άγνωστοι δράστες αφαίρεσαν 600 κιλά ελαιόλαδου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του messolonghivoice.gr, οι δράστες εισέβαλαν στην αποθήκη του ελαιοτριβείου και κατάφεραν να αποσπάσουν το ελαιόλαδο, το οποίο βρισκόταν αποθηκευμένο σε μεγάλες κάδες.

    Η αξία του κλεμμένου ελαιόλαδου εκτιμάται σε περίπου 5.000 ευρώ, ενώ το περιστατικό σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συνέβη στο διάστημα από τις 19 έως τις 21 Οκτωβρίου 2024.

    Οι αρχές διεξάγουν έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, με την τοπική κοινωνία να εκφράζει έντονη ανησυχία.

    Πηγή: Iefimerida.gr

  • Συνεδρίαση του ΣΕΑΔΕ υπό την Προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της ΠΔΕ
    Συνεδρίαση του ΣΕΑΔΕ υπό την Προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας της ΠΔΕ

    Το Δίκτυο «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα» (ΣΕΑΔΕ) πραγματοποίησε την πρώτη του συνεδρίαση με θέμα: «Logistics και Τοπική Ανάπτυξη», στις 16 Οκτωβρίου 2024 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη, Τάκη Παπαδόπουλου.

    Κατά την έναρξη των εργασιών ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, στην ομιλία του, ευχήθηκε καλή και γόνιμη θητεία στα μέλη του Δικτύου, και επεσήμανε: «Η λειτουργεία του ΣΕΑΔΕ έχει αποδειχτεί σημαντική για την Περιφέρεια, καθώς λειτουργεί εποικοδομητικά για το επιχειρείν μέσω της δικτύωσης και της ώσμωσης. Χρειάζεται συνεργασία και αμφίδρομη σχέση με την επιχειρηματική, την επιστημονική, και φυσικά την ενεργειακή κοινότητα προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων, κοινές δράσεις, και κυρίως διάχυση των πληροφοριών παντού».

    Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Τάκης Παπαδόπουλος, όπου καλωσόρισε τα μέλη του Δικτύου, και έκανε αναφορά στην στόχευση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην έρευνα, καινοτομία και κυρίως στη σύνδεσή της με τη επιχειρηματικότητα, που αποτελεί σημαντική προτεραιότητα και υπερασπίζεται πολλαπλά μέσα από στρατηγικό προγραμματισμό, από χρηματοδοτήσεις έργων και δομών και κυρίως από δέσμευση πόρων για την χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων.

    «Πρέπει να κατανοήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τις πραγματικές προοπτικές των logistics, βάζοντας την περιοχή μας στον χάρτη υψηλού επενδυτικού ενδιαφέροντος και παραγωγής, φέρνοντας παράλληλα και νέες θέσεις εργασίας. Ως Περιφέρεια προσπαθούμε να εξασφαλίζουμε έργα και προγράμματα για την ανάπτυξη, με βιώσιμους όρους για την κοινωνία της Δυτικής Ελλάδας. Μέσα από τις συζητήσεις με αρμόδιους φορείς, επιχειρηματίες και εξειδικευμένους ομιλητές, το ΣΕΑΔΕ επιδιώκει την εξωστρέφεια προς τη βιώσιμη ανάπτυξη αλλά και την ευημερία των επιχειρήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

    Ομιλητής στη συνεδρίαση ήταν ο Επικ. Καθηγητής, Κωνσταντίνος Βασιλείου που αναφέρθηκε στην σύνδεση των logistics με την τοπική ανάπτυξη.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Οικονομικού Επιμελητηρίου
    Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Οικονομικού Επιμελητηρίου

    Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας προχώρησαν σήμερα Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2024, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Πρόεδρος του Τμήματος Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Παππάς, με στόχο τη συνεργασία για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών.

    Στο πλαίσιο του Μνημονίου προβλέπεται η εξασφάλιση της τακτικής και λειτουργικής συνεργασίας ανάμεσα στα δύο μέρη για το σχεδιασμό, την προετοιμασία, την αποτελεσματική υλοποίηση και εφαρμογή ενός προγράμματος δράσεων και συνεργειών σε αντικείμενα ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ειδικότερα σε πεδία του επαγγελματικού και βιοτεχνικού οικοσυστήματος, στους τομείς μεταφορών, μεταποίησης, εμπορίου και υπηρεσιών, καθώς και σε θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης προσωπικού, χορήγησης αδειών, προαγωγή υγείας και ασφάλεια των εργαζομένων.

    Ορισμένα από τα αντικείμενα που εξειδικεύει αφορούν στην εκτίμηση του τοπικού δυναμικού στην περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στην ανάπτυξη σεναρίων για την εξέλιξη κλάδων και επαγγελμάτων με βάση την μελλοντική ανάπτυξη τεχνολογικών, οικονομικών και θεσμικών παραμέτρων, καθώς και εκτίμηση των μεσοπρόθεσμων στόχων για την συνεισφορά της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στους εθνικούς στόχους που έχουν τεθεί με ορίζοντα το 2030.

    Επίσης η συνεργασία επεκτείνεται σε θέματα σχεδιασμού και ανασχεδιασμού του ΕΣΠΑ 2021-2027, όσον αφορά σε δράσεις επιχειρηματικότητας, καινοτομίας, συνεργασιών επιχειρήσεων και εξωστρέφειας, αλλά και στη διερεύνηση/ωρίμανση προτάσεων έργων, τα οποία δύνανται να χρηματοδοτηθούν από ερευνητικά ή άλλα προγράμματα.

    «Οι θεσμοθετημένοι φορείς της Πολιτείας οφείλουν να συνεργάζονται προς όφελος της οικονομίας και της ανάπτυξης. Υπογράψαμε σήμερα Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του 10ου Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Κοινός μας στόχος ο σχεδιασμός και η εφαρμογή ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στην κατεύθυνση της οικονομικής ανάπτυξης και της βελτίωσης της επιχειρηματικής δράσης σε περιφερειακό και όχι μόνο επίπεδο» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης.

    Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Φωκίων Ζαΐμης, ο οποίος είχε εισηγηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον Απρίλιο του 2024, τη σύναψη του εν λόγω μνημονίου συνεργασίας, και ήταν παρών στη σημερινή συνάντηση, ανέφερε: «Η συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι θα διασφαλίσει τεχνογνωσία και ανθρώπινους πόρους που είναι ιδιαίτερα σημαντικοί σε αναπτυξιακά θέματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας»

    «Οι θεσμοθετημένοι φορείς της Πολιτείας, όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο Β/Δ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, και οι φορείς της αυτοδιοίκησης, όπως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, οφείλουν να συνεργάζονται προς όφελος του οικοσυστήματος της περιφερειακής οικονομίας. Ταυτόχρονα, η σημερινή συμφωνία ευελπιστούμε να λειτουργήσει και προς όφελος των οικονομολόγων και των λογιστών – φοροτεχνικών της Περιφέρειας. Πρέπει να σταθούμε δίπλα στους άνεργους συναδέλφους μας, στους αποφοίτους των οικονομικών σχολών, αλλά και σε αυτούς που επιθυμούν να ακολουθήσουν επαγγελματικά την οικονομολογική – λογιστική δραστηριότητα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Τμήματος Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Γιώργος Παππάς.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ο Τ. Παπαδόπουλος στην Ημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «#3BillionTrees - Η συμβολή της Ελλάδας»
    Ο Τ. Παπαδόπουλος στην Ημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «#3BillionTrees - Η συμβολή της Ελλάδας»

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας κ. Τάκης Παπαδόπουλος, μέλος του Δικτύου "Building Europe with Local Councillors" - (BELC) συμμετείχε σήμερα (15/10/2024) στην Ημερίδα που διοργάνωσε στο αμφιθέατρο «Δημήτριος Παντερμαλής» του Μουσείου της Ακρόπολης η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με θέμα «#3BillionTrees - Η συμβολή της Ελλάδας». Η εκδήλωση ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο των δασών στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για το κλίμα και τη βιοποικιλότητα, όπως περιγράφονται στην στρατηγική της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση με ορίζοντα το 2030.

    Μετά την επιτυχημένη εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης, δήλωσε: "Συζητήσαμε για την ενίσχυση της δασικής κάλυψης και της ανθεκτικότητας των δασών στην Ελλάδα, εξετάζοντας παράλληλα τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες όσον αφορά την προώθηση της βιοποικιλότητας και τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που έχουν γίνει εξαιρετικά εμφανείς τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Προσπαθήσαμε να αναδείξουμε επιτυχημένες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα που συμβάλλουν στη δέσμευση της ΕΕ για την φύτευση 3 δισεκατομμυρίων δέντρων έως το 2030.

    (Δελτίο Τύπου)

  • ΠΔΕ: Εναρκτήριο Συνέδριο & Ενημερωτική Ημερίδα του Έργου HeritAdapt, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος InterregEuro-Med
    ΠΔΕ: Εναρκτήριο Συνέδριο & Ενημερωτική Ημερίδα του Έργου HeritAdapt, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος InterregEuro-Med

    Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού έργου "HERIT ADAPT - HERItage and territory resilience through sustainableTourism, climate change ADAPtation and ciTizenengagement", του Προγράμματος InterregEuro-MED, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αποστολής που αφορά τον Αειφόρο Τουρισμό,φιλοξενεί στην Πάτρα τη διήμερη συνάντηση του έργου.

    Ειδικότερα, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 09:30 π.μ, στην αίθουσα του αμφιθεάτρου του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, θα διεξαχθεί το συνέδριο με τίτλο " Πολιτιστική Κληρονομιά και Βιώσιμος Τουρισμός απέναντι στις απειλές της κλιματικής αλλαγής" και στις 18 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 10:00 π.μ, η ενημερωτική ημερίδα Info Day του έργου HERIT ADAPT, όπου πρόκειται να παρουσιαστούν η SWOT Analysis του έργου καθώς και επιτυχή ευρωπαϊκά έργα που άφησαν το αποτύπωμα τους, όπως τα SPARC, ΑDRION INNOXENIA PLUS & DIALOFUE4TOURISM.

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης της ΠΔΕ,Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, σημειώνει τη σημασία του Έργου για την ΠΔΕ αλλά και την ικανοποίηση του για τις αποτελεσματικές συνέργειες που αναπτύσσονται μεταξύ τόσων διαφορετικών εταίρων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Το HERIT ADAPT είναι ένα έργο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος InterregEuro MED και στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των βασικών ενδιαφερομένων μερών (stakeholders) μέσα από τη συγκρότηση διεπιστημονικών τοπικών ομάδων εργασίας (TWGs – Territorial Working Groups). Κατά τη διάρκεια του έργου, θα αξιοποιηθούν δεδομένα του Βιώσιμου Μοντέλου Τουρισμού (STM- Sustainable Tourism Model), το οποίο θα εφαρμοστεί σε 8 επιλεγμένες πιλοτικές περιοχές Euro-MED, συμπεριλαμβανομένων των τοποθεσιών UNESCO καθώς και λιγότερο γνωστών μνημείων, παράκτιων και ορεινών περιοχών.

    Το Μοντέλο Βιώσιμου Τουρισμού (STM- Sustainable Tourism Model), εφαρμόζεται λαμβάνοντας υπόψη τις εδαφικές ανάγκες και τα οράματα, καθώς και τα υπάρχοντα πλαίσια και σχέδια, μέσα από τη χρήση καινοτόμων τεχνολογικών εργαλείων και λύσεων, καθώς και μέσα από την αξιοποίηση της διακρατικής γνώσης που έχει ήδη αποκτηθεί από άλλα ευρωπαϊκά έργα.

    Το Συνεργατικό σχήμα του έργου αποτελείται από 11 εταίρους - 8 χώρες που είναι:

    Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Επικεφαλής Εταίρος, Ελλάδα

    Αθηνά-Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των επικοινωνιών και Γνώσης, Ελλάδα.

    • Dubrovnik Development Agency Dura, Κροατία
    • Universidad De Granada, Ισπανία
    • Prijestonica Cetinje - Old Royal Capital Cetinje, Μαυροβούνιο
    • Comit? R?gional Du Tourisme Et Des Loisirs Occitanie, Γαλλία
    • Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού, Κύπρος
    • SapienzaUniversity of Rome, Ιταλία
    • Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου, Ελλάδα
    • Municipality of Genoa, Ιταλία
    • Ministry of Tourism of the Republic of Bulgaria, Βουλγαρία

    (Δελτίο Τύπου)

  • Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Φωκίωνα Ζαΐμη στην 52η Γενική Συνέλευση της CPMR στο Γκόζο (Μάλτα)
    Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Φωκίωνα Ζαΐμη στην 52η Γενική Συνέλευση της CPMR στο Γκόζο (Μάλτα)

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Προέδρος της Επιτροπής Βαλκανίων & Ευξείνου Πόντου και Αντιπρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR, Φωκίων Ζαΐμης, συμμετείχε στην 52η Γενική Συνέλευση της CPMR που πραγματοποιήθηκε στις 2-4 Οκτωβρίου 2024 στο Γκόζο (Μάλτα).

    Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της CPMR εξελέγη ομόφωνα ως Πρόεδρος της CPMR ο Filip Reinhag, από την Περιφέρεια Gotland (Σουηδία). Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, την πολιτική συνοχής μετά το 2027, το κλίμα, τη γαλάζια οικονομία και την αλιεία, την ενέργεια, καθώς και άλλα εσωτερικά διοικητικά και οικονομικά θέματα.

    Παράλληλα συνεδρίασαν όλες οι Επιτροπές της CPMR, όπως και η Επιτροπή Βαλκανίων & Ευξείνου Πόντου, στην οποία Προεδρεύει ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαϊας. Στις εργασίες της Επιτροπής συμμετείχαν μεταξύ άλλων η πρ. Ευρωπαία Επίτροπος για την Περιφερειακή πολιτική Corina CREȚU, ο Γενικός Διευθυντής του ΔΙΚΕΜΕΠ, Γεώργιος Μητράκος, καθώς και ο νέος Πρόεδρος της CPMR, Filip Reinhag.

    zaimis cpmr malta 2

    Όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης, Φωκίων Ζαΐμης: «Η ελληνική αντιπροσωπεία, συνάδελφοι από Ιόνια Νησιά, Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, Στερεά Ελλάδα και Δυτική Ελλάδα συναντηθήκαμε με τον νέο πρόεδρο της CPMR Philip Reinhag από την Σουηδία προκειμένου να τον συγχαρούμε αλλά και να του εκφράσουμε τις θέσεις μας σε σχέση με την τρέχουσα ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης στην Μάλτα. Με την εκλογή του νέου Προέδρου ξεκινάμε άμεσα συνεργασία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, για θέματα που αφορούν τις Περιφέρειες με πιο σημαντικά την μελλοντική πολιτικής συνοχής, το κλίμα, τις μεταφορές, την ενέργεια, τις θαλάσσιες υποθέσεις και τα οποία αναφέρονται στην τελική Δήλωση που εγκρίθηκε κατά τη Γενική Συνέλευση.»

    Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις 150 Περιφέρειες μέλη και από τις 24 ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες, αλλά και εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών οργάνων. Από την ελληνική πλευρά συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Καινοτομίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Αιμιλία Μόσχου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης – Εντεταλμένος για τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα, Γιώργος Αλεξάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Χαρίκλεια Γιασιράνη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Ιωάννης Γιαννόπουλος.

    Τέλος, μαζί με τον κ. Ζαΐμη, συμμετείχε στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της CPMR και της Επιτροπής Βαλκανίων & Ευξείνου Πόντου και ο Μάριος Πραπόπουλος, ως εκπρόσωπος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της ΠΔΕ, ο οποίος αναφέρθηκε σε θέματα συνεργασίας στον αγροδιατροφικό τομέα και έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Σημαντικά συμπεράσματα σε ημερίδα στον Πύργο: Ζοφερό το μέλλον για τους μισθούς και τα συνταξιοδοτικά όρια - Προβληματισμός για τις νέες γενιές
    Σημαντικά συμπεράσματα σε ημερίδα στον Πύργο: Ζοφερό το μέλλον για τους μισθούς και τα συνταξιοδοτικά όρια - Προβληματισμός για τις νέες γενιές

    Ημερίδα για τα νέα δεδομένα στο ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό διοργάνωσε με επιτυχία ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Πύργου - Ζαχάρως - Αρχαίας Ολυμπίας

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα ανταπόκριση εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Πύργου-Ζαχάρως-Αρχαίας Ολυμπίας με θέμα «Αγορά εργασίας και ασφαλιστικό-Το παρόν και το μέλλον των συντάξεων» στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή, με τη συμμετοχή καταξιωμένων επιστημόνων στο χώρο.

    Ο Σύλλογος αλλά και οι παρευρισκόμενοι, άκουσαν προσεκτικά τις ομιλίες των συμμετεχόντων, έθεσαν ερωτήσεις και έλαβαν καίριες απαντήσεις σε φλέγοντα εργασιακά ζητήματα. Την ημερίδα «άνοιξε» με σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Πύργου-Ζαχάρως-Αρχ. Ολυμπίας Χρήστος Γαρύφαλλος, ο οποίος καλωσόρισε τους ομιλητές και το κοινό, προετοίμασε το έδαφος για τις ομιλίες που θα ακολουθήσουν και ευχαρίστησε τον Δήμο Πύργου για την στήριξή του στην διοργάνωση.

    Βασικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Ηλείας Καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος ανέλυσε εκτενώς τα σημερινά δεδομένα για να δώσει το λόγο στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών & της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Δημήτρη Βερβεσό, ο οποίος παρουσίασε τα νομικά «όπλα» των εργαζομένων προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και ο Νομικός Αριστοτέλης Κολοβός, με εξειδίκευση στα ασφαλιστικά θέματα ενημέρωσε το κοινό για το συγκεκριμένο θέμα.

    Χρ. Γαρύφαλλος: Θα έχουμε μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων

    Η ημερίδα, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Γαρύφαλλος, διοργανώθηκε μετά από επιθυμία πολλών εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με την εύλογη ανησυχία για το εργασιακό τους μέλλον σε μια εποχή που τα δεδομένα διαρκώς αλλάζουν. «Όπως διαμορφώνεται το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς, καλό είναι να ενημερωθούμε για κάποια πράγματα γιατί όπως μαθαίνουμε τα όρια συνταξιοδοτήσεως θα αυξηθούν και γι’ αυτό φέτος θα υπάρξει το μεγαλύτερο κύμα φυγής/συντάξεων που θα φτάσει τις 200.000» δήλωσε ο κ. Γαρύφαλλος, υπογραμμίζοντας ότι λόγω των διαρκών αλλαγών, των συνταξιοδοτήσεων αλλά και της μη κάλυψης των θέσεων από την κεντρική εξουσία, οι δήμοι υπολειτουργούν σε επικίνδυνο βαθμό. «Από το 2010 και μετά έχουμε μια μείωση προσωπικού στον Δήμο Πύργου κατά 40% με αποτέλεσμα να υπολειτουργούμε. Στο Δήμο Πύργου από 420 θέσεις είμαστε μόλις 220 εργαζόμενοι. Υπάρχει ένα κενό 200 θέσεων και όπως μαθαίνουμε την επόμενη πενταετία θα φύγουν τουλάχιστον άλλοι 20 συνάδελφοι. Και δυστυχώς αυτές οι θέσεις δεν καλύπτονται οι θέσεις. Ζητάμε δέκα υπαλλήλους, και μας εγκρίνουν μόνο μία θέση. Αυτό ισχύει και για τους τρεις δήμους του συλλόγου αλλά ταυτόχρονα είναι πανελλαδικό φαινόμενο».

    Αλ. Μητρόπουλος: « Η χώρα μας ζει πληθυσμιακή κατάρρευση»

    «Οι νέες γενιές θα πρέπει να προβληματιστούν έντονα» τόνισε ο Καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος, αναλύοντας τα σημερινά δεδομένα, τον «απόηχο» των μνημονίων αλλά και τους ήδη ψηφισμένους νόμους που προσανατολίζονται στην αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση.

    «Μπαίνουμε σε μία δύσκολη φάση και δημιουργείται το λεγόμενο κοινωνικό ζήτημα. Η ακρίβεια και κυρίως ο πληθωρισμός των τροφίμων δημιουργεί δυσκολία στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Η λεηλασία των συντάξεων τα μνημονιακά χρόνια οι χαμηλοί μισθοί και το πάγωμα των τριετιών έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία του κόσμου για το μέλλον των μισθών και των συντάξεων. Θεωρώ ότι το μέλλον δυσκολεύει καθώς οι κοινωνίες και οι οικονομίες στην Ευρώπη, έχουν μπει στη λεγόμενη «δημοσιονομική εγκράτεια» και θα κληθούν να πληρώσουν οι λαοί των χωρών που περάσει από τις μνημονιακές πολιτικές…. Θεωρώ ότι εκείνοι οι νέες γενιές θα πρέπει να προβληματιστούν έντονα. Κανένα από τα υφιστάμενα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ που έχει συγκεκριμένες θέσεις δεν έχει εναλλακτική πρόταση εξωμνημονιακή. Είμαστε δεσμευμένοι κυρίως από τις διατάξεις του 2ου και 3ου μνημονίου, και για να καλύψουμε ανάγκες, εάν δεν αλλάξει η ισχύουσα σύμβαση για το χρέος, οι λαοί θα ζουν μία συρρίκνωση των εισοδημάτων τους» τόνισε ο κ. Μητρόπουλος.

    Ο γνωστός Εργατολόγος, τόνισε ότι κρίσιμη χρονιά είναι το 2027, επειδή –όπως τόνισε- υπάρχει ψηφισμένος νόμος για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, υπό τον όρο να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής του γενικού πληθυσμού. «Τα χρόνια των μνημονίων, έπεσε το προσδόκιμο και γι αυτό η κυβέρνηση δεν αύξησε τα όρια που προέβλεπε ο νόμος από το 2024. Μετετέθη για το ‘27 και το ζητούμενο τώρα είναι να δούμε πώς θα το εφαρμόσει η κυβέρνηση. Εύχομαι να μην το εφαρμόσει, γιατί η χώρα μας ζει μία πληθυσμιακή κατάρρευση. Το 2022-23 έχουμε τις λιγότερες γεννήσεις στην μεταπολεμική Ελλάδα και το 2023 είχαμε υπερδιπλάσιους θανάτους των γεννήσεων. Άρα το δημογραφικό μαζί με το Εθνικό είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία και ως έθνος» κατέληξε.

    Δημ. Βερβεσός «Ο πιο αδύναμος χρειάζεται τη δικαιοσύνη»

    Ο κ. Βερβεσός αναφέρθηκε στη συμβολή της δικαιοσύνης σε εργασιακά θέματα καθώς πληθώρα αποφάσεων έχουν προστατέψει τα δικαίωμα των εργαζομένων. «Αν δεν υπήρχαν οι δικαστικές αποφάσεις ούτε όλοι οι συμβασιούχοι θα δούλευαν-για όσο διάστημα δούλεψαν-στους Δήμους, ούτε τα συνταξιοδοτικά ζητήματα θα είχαν λυθεί μόνο με την πάλη του κινήματος. Δυστυχώς ή ευτυχώς η ύπαρξη της δικαστικής επιστήμης και των αποφάσεων είναι εκείνη που έχει αναπληρώσει το υφιστάμενο πολιτικό κενό, απέναντι στην υφιστάμενη πολιτική που ζει ο τόπος τα τελευταία χρόνια, αλλά και απέναντι στην απουσία διεκδικήσεων και μαχητικότητας του εργατικού κινήματος. Και εκείνος που χρειάζεται την δικαιοσύνη είναι ο πιο αδύναμος» τόνισε σε δηλώσεις του.

    Αναφορικά για το πώς διαμορφώνεται το εργασιακό μέλλον, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, είπε: «Θεωρώ ότι έχουμε φτάσει στον πάτο της εργασιακής απαρίθμησης και της πλήρους συνταξιοδοτικής υποβάθμισης. Οι τελευταίοι νόμοι στο εργασιακό και μια σειρά από διατάξεις νόμων και δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ, έχουν φέρει τους συνταξιούχους σήμερα και τους εργαζόμενους στο σημείο ώστε την 20η μέρα του μήνα να έχει τελειώσει ο μισθός ή η σύνταξη και να ψάχνουν πόρους για να επιβιώσουν τον υπόλοιπο μήνα. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να πάει παρακάτω, στο πλαίσιο μια ολοένα πληθωριστικότερης καθημερινότητας που η ακρίβεια εξανεμίζει γρήγορα τον μισθό και τις συντάξεις. Ζούμε την εποχή της επιβίωσης».

    imerida ergasiako 2

    imerida ergasiako 3

    imerida ergasiako 4

    imerida ergasiako 5

    imerida ergasiako 6

    imerida ergasiako 7

    imerida ergasiako 9

  • Αιτωλικό: 15χρονος επιτέθηκε σε 13χρονο! - Άλλο ένα περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων
    Αιτωλικό: 15χρονος επιτέθηκε σε 13χρονο! - Άλλο ένα περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων

    Τι κατήγγειλε ο γονέας του 13χρονου

    Άλλο ένα περιστατικό βίας ήρθε να προστεθεί, αυτή τη φορά από την γειτονική Αιτωλοακαρνανία, προκαλώντας έντονο προβληματισμό.

    Θύμα αυτή τη φορά ένας 13χρονος ο οποίο δέχθηκε επίθεση από έναν 15χρονο.

    Συγκεκριμένα ενώ ο 13χρονος βρισκόταν σε στάση λεωφορείου φέρεται να δέχθηκε επίθεση, λεκτική και σωματική, από έναν 15χρονο.

    Η ΕΛΑΣ έχει ήδη σχηματίσει δικογραφία για την υπόθεση και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση: “Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αιτωλικού σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος ενός 15χρονου και του γονέα του, διότι σύμφωνα με καταγγελία γονέα στις 24-9-2024, το μεσημέρι, στο Αιτωλικό, σε στάση λεωφορείου, ο 15χρονος επιτέθηκε στον 13χρονο υιό του, τον οποίο χτύπησε και εξύβρισε”.

    Πηγή: Pelop.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο