Αυτοδιοίκηση

Ξεκίνησαν οι εργασίες στο Ναό της Παναγίας του Βαρκό - Αυτοψία Γιαννόπουλου

Ξεκίνησαν οι εργασίες στο Ναό της Παναγίας του Βαρκό - Αυτοψία Γιαννόπουλου

Θα επαναλειτουργήσει με ασφάλεια για πιστούς και προσκυνητές

Με στόχο την ασφαλή επαναλειτουργία του ιστορικού προσκυνηματικού χώρου, στον σπηλαιώδη Ναό της Παναγίας του Βαρκό, στην Καλίδονα Ηλείας, ξεκίνησαν οι εργασίες άρσης της επικινδυνότητας βραχοπτώσεων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση προσκυνητών και επισκεπτών.

Στο σημείο βρέθηκε το πρωί της Τρίτης ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών & Έργων ΠΔΕ, Βασίλης Γιαννόπουλος, ο οποίος πραγματοποίησε αυτοψία στις εργασίες που υπάγονται στο μεγάλο έργο της Περιφέρειας «Συντήρηση - Αποκατάσταση Προσκυνηματικών Χώρων της ΠΔΕ».

Η αποκατάσταση της λειτουργίας του ιστορικού ναού από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας - που τα τελευταία χρόνια παρέμενε κλειστός για τους πιστούς- ικανοποιεί ένα δίκαιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας καθώς και του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλίδονας «Σάρενα».

Όπως δήλωσε ο κ. Γιαννόπουλος «… λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, ήταν αναγκαία η εκπόνηση γεωτεχνικής μελέτης, η ολοκλήρωση της οποίας καθόρισε το είδος και το εύρος των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν στο σημείο. Στόχος μας είναι η ασφαλής επαναλειτουργία του ιστορικού προσκυνηματικού χώρου, που τα τελευταία χρόνια παρέμενε κλειστός για τους πιστούς. Πρόκειται για ένα απαιτητικό έργο, λόγω της γεωμορφολογίας της περιοχής, την εκτέλεση του οποίου έχει αναλάβει εξειδικευμένο συνεργείο. Οι εργασίες έχουν ξεκινήσει με καθαρισμό των πρανών από κλαδιά και θάμνους και την απομάκρυνση βράχων σε σημεία που έχει διαπιστωθεί – από τη μελέτη – αστάθεια, ενώ θα ακολουθήσει η τοποθέτηση τρισδιάστατου γεωπλέγματος.
Με την ολοκλήρωση του έργου, προστατεύεται ο ιστορικός ναός της Παναγίας, διασφαλίζεται η ασφαλής πρόσβαση προσκυνητών και επισκεπτών και αναδεικνύεται περαιτέρω η περιοχή καθώς η Παναγία του Βαρκό βρίσκεται σ’ ένα χώρο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς, με μεγάλη επισκεψιμότητα στο παρελθόν, λόγω και της έντονης δραστηριότητας του Πολιτιστικού Συλλόγου της Καλίδονας».

Ο κ. Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική συμβολή των κατοίκων της περιοχής, με τη συνδρομή των οποίων εκπονήθηκε η αρχική μελέτη τοπογραφικής αποτύπωσης για λογαριασμό του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλίδονας, η οποία παραδόθηκε στην ΠΔΕ προς χρηματοδότηση του έργου. Τέλος, ευχαρίστησε το Δ.Σ για την άψογη συνεργασία καθώς και την Μηχανικό Ελένη Βελισσάρη για την συμβολή της στην ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών μέχρι την έναρξη υλοποίησης του έργου.
Παρούσα στις εργασίες ήταν και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλίδονας «Σάρενα», Τριανταφυλλιά Νιάρχου, η οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό των προσπαθειών της, το οποίο ξεκίνησε το 2018. Παρά τους σκοπέλους που αντιμετώπισε, κατάφερε με δικές της ενέργειες να συγκεντρωθούν τα χρήματα που απαιτούσε η μελέτη και να παραδοθεί, ώστε το έργο να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συντήρηση- Αποκατάσταση Προσκυνηματικών Χώρων της ΠΔΕ»

Το ιστορικό της εκκλησίας

Στις 25 Μάη του 1833 ο Κολοκοτρώνης με μια ομάδα φίλων του έφτασε από την Κυπαρισσία στο Μπούζι. Είχαν ειδοποιηθεί πολλοί φίλοι από τα γύρω χωριά και τον περίμεναν. Στη Σάρενα είχε πολύ δυνατούς φίλους και είχαν πάει και αυτοί στη συνάντηση. Ο Κολοκοτρώνης ήταν πικραμένος με τη συμπεριφορά των Βαυαρών και τους είπε χαρακτηριστικά: “Διώξαμε τους Τούρκους και Γενίτσαρους και φέραμε μπεκρήδες και χελωνοφάγους Βαυαρούς. Τι εκάμαμεν;;Τίποτε!

Η ελευθερία απέχει χίλια βολοσήμαδα από την πατρίδα μας..Για θυμηθείτε ύστερα από τόσους αγώνες να έλθουν άλλοι να τρώνε και μείς να πεινάμεν”. Είχε πολύ απογοητευθεί από τη δολοφονία του Καποδίστρια. Μέσα από τη Βαυαροκρατία ο Γέρος του Μοριά ονειρευόταν ένα σύνταγμα για την Ελλάδα. Όμως εκτός από τη βούληση και την ψυχή χρειαζόταν και οικονομική υποστήριξη για το εγχείρημα αυτό. Μετά από συζητήσεις αποφασίσθηκε ότι στην θέση Βαρκο υπήρχε ένα απομονωμένο Σπήλαιο και ήταν απέναντι στο χωρίο που είχε κάψει ο Ιμπραήμ την Σάρενα.

Εκεί οργανώθηκε από όλους τους ομοϊδεάτες του Κολοκοτρώνη εργαστήριο κιβδηλοποιίας για τις ανάγκες του μελλοντικού κινήματος κατά των Βαυαρών. Ο τόπος ήταν καλά διαλεγμένος και δύσβατος και δύσκολα μπορούσε να περικυκλωθεί.. Η ομάδα ήταν καλά οργανωμένη και δικτυωμένη ώστε να είναι αποτελεσματική στο έργο της. Μετά τη σύλληψη και φυλάκιση του Κολοκοτρώνη οι Βαυαροί εξαπέλυσαν στρατό σε όλα τα χωριά της Ολυμπίας και Τριφυλίας. Πολλοί ομοϊδεάτες του Κολοκοτρώνη κυνηγηθήκαν και την ίδια τύχη είχαν και οι συνωμότες - κιβδηλοποιοί του Βαρκού.

Συνελήφθησαν καταδικάστηκαν και αρκετοί πέθαναν στη φυλακή. Πέρασαν τα χρόνια και το 1883 οι πατριώτες μας από τη Σάρενα είχαν το θάρρος πήγαν στο σπήλαιο το καθαγίασαν με την εικόνα, η οποία ήταν η ίδια εικόνα που έδιναν όρκο μύησης όσοι συμμετείχαν στο κίνημα κατά των Βαυαρών. Με την αποκατάσταση της εικόνας, αποκατέστησαν και τη μνήμη των ανθρώπων και τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκεί. Μετά από όλα αυτά η εκκλησία του Βαρκού για το χωριό αλλά και για όλη την περιοχή είναι χώρος προσευχής με πολύ ανεπτυγμένο το θρησκευτικό συναίσθημα αλλά και μια ζωντανή ιστορία.

Varko2

Varko3

Varko4

Varko5

Varko6

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα