Σημαντικά τα οφέλη από την αδελφοποίηση με τον Δήμο Cira Marino της Νότιας Ιταλίας και την αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων
Την ικανοποίησή του για τη συνεργασία του Δήμου Αρχαίας ολυμπίας με το Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο εξέφρασε ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Αριστείδης Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας ότι προσδοκά σημαντικά οφέλη, τόσο από την αδελφοποίηση με τον Δήμο Cia Marino της Νότιας Ιταλίας, όσο και από αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
«Με χαρά υποδεχθήκαμε στο Δημαρχείο μας τον Πρόεδρο του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου κ. Τσαμίχα και τους συνεργάτες του. Είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος μας μπαίνει σε αυτή τη λογική της εξωστρέφειας και χαίρομαι πολύ γι αυτό. Μας ενδιαφέρει πρωτίστως η προώθηση των προϊόντων του Δήμου μας στην Ιταλία, με την οποία οι σχέσεις της Ελλάδας ήταν πάντοτε εξαιρετικές . Επίσης, η ενίσχυση του τουρισμού και η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου μας» δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η εξωστρέφεια του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας αποτελεί και προεκλογική μας δέσμευση. Μας ενδιαφέρει το πώς θα βγούμε έξω από τα σύνορά μας κάτι που δεν γινόταν μέχρι σήμερα , διότι, μπορεί η Αρχαία Ολυμπία να αποτελεί brand name, αλλά στο θέμα της εξωστρέφειας κινείτο σε ρηχά νερά. Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε αυτό που σήμερα φαντάζει ως όραμα και στο μέλλον θα γίνει πραγματικότητα. Με την Ιταλία έχουμε πολλά κοινά. Μέσα από την αδελφοποίηση θα δούμε τι μπορούμε εμείς να πάρουμε αλλά και οι Ιταλοί από τον δικό μας Δήμο»
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΜΙΧΑΣ: «Ο Δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας αποτελεί ένα brand name παγκοσμίου κύρους»
«Το Ελληνοιταλικό Επιμελητήριο της Αθήνας έχει ως βασικό του σύνθημα «Εξάγουμε περισσότερη Ελλάδα σε 68 χώρες μέσα από 84 Επιμελητήρια» και στο πλαίσιο αυτό, μέσα από τη συνεργασία μας με τον Ιστορικό Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας στην Ηλεία, ο οποίος αποτελεί ένα brand name παγκοσμίου κύρους , θα αξιοποιήσουμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα INTEREG» δήλωσε από το Δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας ο Πρόεδρος του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου Γιάννης Τσαμίχας
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μέσα από την αδελφοποίηση του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας με τον Δήμο Cira Marino, του Δήμου Πύργου με τον Δήμο Squillatse και του Δήμου Ανδραβίδας Κυλλήνης με τον Δημο Crotone θα επέλθει σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών με αμοιβαία οφέλη.
«Τα προγράμματα που διεκδικούμε είναι σημαντικά και θα αναπτύξουν, ακόμη περισσότερο, ιστορικές και οικονομικές σχέσεις διότι Ελλάδα και Ιταλία είναι δύο λαοί με κοινή ιστορία» κατέληξε.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: «Πάνω από όλα στόχος μας είναι η ευημερία και η σύνδεση των λαών»
Από την πλευρά του ο Γιώργος Σαραντόπουλος , Συντονιστής του προγράμματος που αφορά στις αδελφοποιήσεις δήλωσε:
«Ως Συντονιστής του προγράμματος , που έχω επιλεγεί από τον Πρόεδρο του Ελληνοιταλικού Επιμελητηρίου και τους τρεις Δημάρχους, τον πολιτικό μου Προϊστάμενο Δήμαρχο Ανδραβίδας Κυλλήνης Γιάννη Λέντζα και τους Δημάρχους Πύργου Στάθη Καννή και Αρχ. Ολυμπίας Αριστείδη Παναγιωτόπουλο, καθώς και από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλο, θα ήθελα να πως ότι δημιουργούμε μια στενή σχέση με τους Έλληνες της κάτω Ιταλίας.
Προχωρούν οι αδελφοποιήσεις των Δήμων ενώ μέσω του προγράμματος INTEREG οι τρεις Δήμοι της Ηλείας υποβάλουν προτάσεις, για πρώτη φορά, και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θεωρώ ότι το επόμενο διάστημα, με τη βοήθεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Προεδρίας της Δημοκρατίας η σχέση μας με την πλευρά της Ιταλίας θα αποκτήσει ουσιαστική βάση. Η πρόσδεση της Ηλειακής οικονομίας, της κουλτούρας και του πολιτισμού μας, με την αντίστοιχη της Ιταλίας αποτελεί εθνικό στόχο. Πάνω από όλα στόχος μας είναι η ευημερία και η σύνδεση των λαών»
Τέλος η Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Δράσεων και του Διεθνούς Φεστιβάλ του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Ηλιοπούλου Αθηνά δήλωσε:
«Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχτήκαμε την ηγεσία του Ελληνοϊταλικού Επιμελητηρίου στην Αρχαία Ολυμπία. Μέσω του προγράμματος CERV θα δοθεί η ευκαιρία στους Ελληνόφωνους Δήμους της Νότιας Ιταλίας να ακουστεί στην κοιτίδα του πολιτισμού που είναι η Αρχαία Ολυμπία, δίπλα στον Αλφειό ποταμό και στην μυθολογία της αιώνιας αγάπης με την νύμφη Αρέθουσα, τα γκρίκο, αυτό το μουσικό γλωσσικό ιδίωμα που μεταφέρει τον απόηχο της λαλιάς του Ομήρου στα χώματα της Κάτω Ιταλίας. Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για την περιοχής μας, για τον Νομό μας και τέλος για το Διεθνές Φεστιβάλ το οποίο πλέον σχεδιάζουμε να μετατραπεί σε εργαλείο εξωστρέφειας στα χέρια του Δημάρχου μας.»
(Δελτίο Τύπου)