Της Βίκυς Γκουγκουστάμου
Στο τελικό στάδιο των διαδικασιών βρίσκεται ο Δήμος Πύργου για την προμήθεια και εγκατάσταση μωβ κάδων ανακύκλωσης για ρούχα και υποδήματα, που αναμένονται να τοποθετηθούν και να τεθούν σε λειτουργία το αμέσως επόμενο διάστημα. Αρχικά ο Δήμος θα προμηθευτεί 20 ειδικούς κάδους που θα τοποθετηθούν-σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό-έξω από τα δημοτικά σχολεία, σε κοινόχρηστους χώρους που θα είναι προσβάσιμοι στο κοινό και στις έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων (Βούναργο-Επιτάλιο-Καράτουλα).
Η ανακύκλωση ήταν από τις βασικές προτεραιότητες που είχε θέσει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου Βασίλης Φάμελος, με την ανάληψη των καθηκόντων του και άμεσα ήρθε σε επαφή με την εταιρεία RECYCOM που αναλαμβάνει την τοποθέτηση των κάδων και συλλογή των ρούχων και υποδημάτων, χωρίς κανένα κόστος για τον Δήμο.
«Με τους μωβ κάδους, όπου οι πολίτες θα μπορούν να τοποθετούν ρούχα και υποδήματα, θα λυθεί ένα σοβαρό θέμα του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν στο εργοστάσιο στην Τριανταφυλλιά, καθώς θα έχουμε σημαντική μείωση, που είναι και ο στόχος μας. Παράλληλα συμβάλλουμε με τον τρόπο αυτό στη δημιουργία ενός καθαρότερου και περιβάλλοντος όπως και στην εξοικονόμηση πόρων» σημειώνει στο ilialive.gr ο κ. Φάμελος. «Ήδη το θέμα έχει πάρει την έγκριση της Δημοτικής Επιτροπής, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και εκτιμούμε ότι σύντομα θα δούμε τους κάδους στα σημεία που θα επιλέξουμε να τοποθετηθούν. Αρχικά η εταιρεία θα τοποθετήσει 20 κάδους οι οποίοι στη συνέχεια μπορεί και να αυξηθούν».
Πώς ανακυκλώνονται τα ρούχα
Η RECYCOM είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία, η οποία εφαρμόζει από το 2012 στην Ελλάδα, ένα σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης των μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης. Μετά από διαλογή, τα καλύτερα σε ποιότητα ρούχα προσφέρονται δωρεάν σε ευπαθείς ομάδες στην Ελλάδα σε συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές, τα κοινωνικά παντοπωλεία ή άλλους οργανισμούς. Επιπλέον ο ρουχισμός διατίθεται για την κάλυψη βασικών αναγκών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως οι φυσικές καταστροφές. Το υπόλοιπο ποσοστό εξάγεται στα συνεργαζόμενα Κέντρα Ανακύκλωσης (λόγω έλλειψης εργοστασίου διαχείρισης των κλωστοϋφαντουργικών υλικών στην Ελλάδα) με σκοπό την επανάχρηση. Μέρος του υλικού, τα ακατάλληλα για επανάχρηση ρούχα, ανακυκλώνονται για δημιουργία ρούχων καθαρισμού, στουπιών, μονωτικού και άλλου υλικού.
Σύμφωνα με μετρήσεις, με τη σωστή ανακύκλωση ρούχων που προτείνονται και με σωστή διαχείριση, στα σκουπίδια καταλήγει τελικώς μόνο το 2%.