Αυτοδιοίκηση

Πύργος: «Πράσινο φως» από το Υπ. Πολιτισμού για τη διάσωση του κτηρίου Παπαγιάννη - Προβληματικό μεν αλλά επισκευάσιμο

Πύργος: «Πράσινο φως» από το Υπ. Πολιτισμού για τη διάσωση του κτηρίου Παπαγιάννη - Προβληματικό μεν αλλά επισκευάσιμο

Επισκευάσιμο, με ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν στην διάσωσή του, χαρακτηρίζει η Διεύθυνση Προστασίας & Αναστήλωσης Νεώτερων& Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού το ιστορικό κτήριο Παπαγιάννη-χαρακτηρισμένο ως μνημείο τέχνης-επί της οδού Ερμού. Με επιστολή της προς τον Δήμο Πύργου, θέτει αναλυτικά τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση του κτηρίου, που θα αποτυπωθούν σε μελέτη την οποία καλείται να εκπονήσει ο Δήμος.

Μεταξύ άλλων, η επιστολή από το Υπ. Πολιτισμού αναφέρει ότι το κτήριο είναι μεν προβληματικό αλλά επισκευάσιμο, πρέπει να επικαιροποιηθεί η εγκεκριμένη μελέτη αποκατάστασης του 1998 και να υποβληθεί στην υπηρεσία αίτημα για ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Το κτίριο χαρακτηρίζεται επισκευάσιμο και προτείνεται η καθαίρεση της σοφίτας, η οποία παρουσιάζει ρηγματώσεις, στερέωση του μαρμάρινου εξώστη της σοφίτας, να ελεγχθούν τα προστατευτικά ικριώματα στις όψεις του κτιρίου και να αποκατασταθούν τυχόν αστοχίες να επικαιροποιηθεί η εγκεκριμένη μελέτη αποκατάστασης του 1998 και να υποβληθεί στην υπηρεσία μας έγκριση για ταυτόχρονη προσπάθεια ένταξης του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα», σημειώνεται στην πρόταση της αρμόδιας επιτροπής που ήλεγξε το κτίριο σε πρόσφατη αυτοψία και διαπίστωσε ότι «η σημερινή κατάστασή του αξιολογείται ως προβληματική αλλά ταυτόχρονα επισκευάσιμη, καθώς διαπιστώθηκε πως έχει καταρρεύσει ολοκληρωτικά η στέγη και το εσωτερικό, αλλά παραμένει η πρόσοψη της σοφίτας, Στο πλαίσιο άρσης της επικινδυνότητας, έχουν καθαιρεθεί τμήματα των επιχρισμάτων της όψης, ενώ απουσιάζουν μεγάλα τμήματα από τα κουφώματα».

Επίσης, η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων, Αμαλία Ανδρουλιδάκη, επισημαίνει ότι πριν την εκτέλεση των εργασιών καθαίρεσης και απομάκρυνσης του τμήματος του μνημείου, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί λεπτομερής φωτογραφική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασής του. Να συλλεχθούν και να φυλαχθούν όλα τα υλικά και δομικά στοιχεία που παρουσιάζουν μορφολογικό, τεχνολογικό ή άλλο ενδιαφέρον, για επανάχρησή τους σε μελλοντική αποκατάσταση.

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει τις οδηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Παναγόπουλος, επισημαίνοντας ότι η διάσωση των διατηρητέων κτηρίων της πόλης είναι στην κορυφή της ατζέντας της Δημοτικής Αρχής. Όπως δήλωσε στο ilialive.gr «Τα διατηρητέα κτήρια είναι η πολιτιστική κληρονομιά της πόλης μας και έχουμε χρέος να πράξουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την διάσωσή τους. Μετά και την εισήγηση της Διεύθυνσης Προστασίας & Αναστήλωσης Νεώτερων & Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, πρώτο μας μέλημα είναι να επικαιροποιήσουμε τη μελέτη του 1998 και να προσθέσουμε τις αλλαγές που απαιτούνται. Η παλιά μελέτη, περιλαμβάνει την σοφίτα, η οποία πλέον δεν θα υπάρχει. Επίσης θα προσθέσουμε τις όποιες βελτιώσεις απαιτούνται. Φυσικά ο μεγαλύτερος στόχος, είναι να καταφέρουμε να εντάξουμε αυτό το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, για να μπορέσουν να υλοποιηθούν οι εργασίες» καταλήγει ο κ. Παναγόπουλος.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup