Παρασκευή, 24 Μαϊος 2024 08:34

Δήμος Πύργου: Ξεκινά η μεταφορά ανακυκλώσιμων υλικών στο ΚΔΑΥ Πατρών

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Βασίλης Φάμελος: «Η ανακύκλωση μπαίνει σε σωστή τροχιά»

Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ξεκινούν και πάλι τα δρομολόγια μεταφοράς των ανακυκλώσιμων υλικών του Δήμου Πύργου στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΔΚΑΥ) Πατρών. Η αρχή γίνεται αύριο Παρασκευή ενώ έχουν προγραμματιστεί να εκτελούνται δύο δρομολόγια κάθε εβδομάδα (Τετάρτη και Παρασκευή) μέχρι και το τέλος Ιουνίου.

Στη σωστή βάση μπαίνει και πάλι η Ανακύκλωση στο Δήμο Πύργου, όπως είχε δεσμευτεί ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Πρασίνου. Μέχρι πρότινος η εναπόθεση των ανακυκλώσιμων υλικών του Δήμου Πύργου γίνονταν στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων, στην Τριανταφυλλιά. Μετά από αρκετά χρόνια, η ανακύκλωση «μεταφέρεται» στην αρχική της τοποθεσία, στο ΚΔΑΥ Πατρών, με αρκετά οικονομικά οφέλη για τον Δήμο και φυσικά τους δημότες. Η παράδοση των ανακυκλώσιμων υλικών στο ΚΔΑΥ Πατρών, όπως εξηγεί ο κ. Φάμελος δεν έχει κανένα κόστος, παρά μόνο το μεταφορικό.

«Ελλείψει Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων υλικών στην Ηλεία καθώς και σταθμού μεταφόρτωσης για την διευκόλυνση - υπήρχε στην Γαστούνη αλλά έχει καταστραφεί- τα φορτία μεταφέρονταν στο εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς. Έτσι, ο Δήμος και οι ίδιοι οι δημότες πληρώνουν και για τα υλικά που θα μπορούσαμε να ανακυκλώνουμε και μάλιστα όσο για τα σύμμεικτα απορρίμματα. Στο ΚΔΑΥ Πατρών, δεν θα πληρώνουμε το φορτίο, παρά μόνο το μεταφορικό κόστος. Και έτσι όπως δρομολογούνται οι καταστάσεις, όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων με το τέλος ταφής που θα τεθεί αναδρομικά αλλά και την ταφή του υπολείμματος, το κόστος αυξάνεται κατακόρυφα. Ο στόχος μας είναι να μειωθεί ο όγκος απορριμμάτων προς το εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς . Το όλο θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό.

Πρέπει η προσπάθεια του κόσμου να έχει αποτέλεσμα και να είναι στη σωστή βάση» δηλώνει στο ilialive.gr o κ. Φάμελος.

Διεκδίκηση να γίνει ΚΔΑΥ στην Τριανταφυλλιά

Η «επανατοποθέτηση» της ανακύκλωσης στη σωστή βάση ήταν εξ’ αρχής από τους κύριους στόχους της νέας Δημοτικής Αρχής και το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των δημοτών, καθοριστικοί παράγοντες στην επιτυχία του εγχειρήματος. «Στην επιτυχία της προσπάθειας, καθοριστική θα είναι η ευαισθητοποίηση και η συστράτευση όλων των πολιτών που θα ενημερωθούν μέσα από ανάλογες δράσεις, ώστε όλοι μαζί να καταφέρουμε τα βέλτιστα αποτελέσματα. Ωστόσο παράλληλα θα αναμένουμε και θα διεκδικούμε μέσω και του ΦΟΔΣΑ την άμεση έναρξη λειτουργίας ΚΔΑΥ στο εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς, όπως άλλωστε έχει δεσμευτεί και η εταιρεία διαχείρισης του» συνεχίζει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Πρασίνου.

Επιπλέον, μέσω της καλής λειτουργίας του προγράμματος Ανακύκλωσης, ο Δήμος Πύργου θα είναι σε θέση να προμηθευτεί από την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης νέους μπλε κάδους προς αντικατάσταση των φθαρμένων, καθώς και καινούργιο απορριμματοφόρο ανακύκλωσης. «O Δήμος σε συνεργασία με τους δημότες έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι στον τομέα της ανακύκλωσης μπορεί να αποδώσει αρκετά καλά. Κρατώντας, λοιπόν, όλες τις προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς στο παρελθόν ως καλό παράδειγμα πιλοτικής εφαρμογής, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε η ανακύκλωση να φτάσει στα δεδομένα που απαιτούνται και που μας αρμόζει, ως κοινωνία» καταλήγει.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 24 Μαϊος 2024 16:35

Σχετικά Άρθρα

  • Ανακύκλωση: Νέα προγράμματα σε δήμο Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης με κοινωνικό πρόσημο
    Ανακύκλωση: Νέα προγράμματα σε δήμο Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης με κοινωνικό πρόσημο

    Δίνουν τηγανέλαια - παίρνουν αναπηρικό αμαξίδιο

    Νέα προγράμματα ανακύκλωσης θα λειτουργήσουν σύντομα στους Δήμου Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, με την τοποθέτηση ειδικών κάδων για την συλλογή μαγειρικών ελαίων και πλαστικών καπακιών. Οι Δήμοι, ξεκινούν το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε συνεργασία με την εταιρεία ανακύκλωσης EAST WEST GREECE ΜIKE, και μέσα στους όρους συμφωνίας, είναι η προσφορά εκ μέρους της εταιρείας ενός αναπηρικού αμαξιδίου ανά έτος.

    Τα παραπάνω προγράμματα έχουν ήδη λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις και σύντομα θα τοποθετηθούν οι ειδικοί κάδοι σε σημεία που θα υποδείξει η κάθε Δημοτική Αρχή.

    Τα οφέλη είναι πολλαπλά καθώς τα καπάκια που σήμερα οδηγούνται σε υγειονομική ταφή θα ανακυκλώνονται με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και οικονομικό κόστος διαχείρισης. Επιπλέον τα μαγειρικά έλαια που ρυπαίνουν τις αποχετεύσεις, ρυπαίνοντας τον υδροφόρο ορίζοντα, θα συλλέγονται και θα επεξεργάζονται από την εταιρεία, μειώνοντας σημαντικά τόσο τη μόλυνση του περιβάλλοντος όσο και το κόστος συντήρησης και καθαρισμού των αποχετεύσεων.

    Οι δήμοι αναλαμβάνουν μόνο την υπόδειξη των σημείων που θα τοποθετηθούν οι κάδοι, ενώ η εταιρεία είναι υπεύθυνη για την συλλογή του υλικού, καθώς και τη δημιουργία ενημερωτικών δράσεων για την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Επιπλέον η εταιρεία θα καταβάλει ετησίως το ποσό των τετρακοσίων ευρώ σε μορφή κουπονιών από σούπερ μάρκετ ή με κατάθεση στο ταμείο του δήμου και θα διαθέτει ένα αναπηρικό αμαξίδιο ετησίως.

  • Πύργος: Με δενδροφυτεύσεις και καθαρισμούς ενόψει 28ης Οκτωβρίου
    Πύργος: Με δενδροφυτεύσεις και καθαρισμούς ενόψει 28ης Οκτωβρίου

    Πρασινίζει η πόλη

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Με στόχο να προστεθεί στην πόλη περισσότερο πράσινο και χρώμα, η Υπηρεσία Πρασίνου προχώρησε σε δενδροφυτεύσεις επί της οδού Μανωλοπούλου και φυτεύσεις καλλωπιστικών λουλουδιών σε κεντρικά σημεία της πόλης, ενόψει και του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου. Παράλληλα, με ειδικό μηχάνημα καθαρίστηκε το σιντριβάνι, ενώ συνεχίζονται οι καθαρισμοί σε σημεία της πλατείας κα του Επαρχείου.

    Kalopismoi 2

    Με 15 δέντρα φωτίνιες, από ύψος της Κοκκίνου έως τη συμβολή της Μανωλοπούλου με την Ερμού «πρασινίζει» η κεντρικής οδός της πόλης, σε σημεία που είτε δεν υπήρχαν καθόλου δέντρα είτε είχαν ξεραθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. «Απαιτείται μια χρονική διαδικασία αντικατάστασης των ξερών δέντρων. Πρέπει να υπάρξει ένα μεγάλο διάστημα για να μπορέσει να απομακρυνθεί, από το περιορισμένο για φύτευση σημείο, η ρίζα του δέντρου και να τοποθετηθεί το καινούργιο» εξηγεί στο ilialive.gr ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου Βασίλης Φάμελος, ο οποίος με τον προϊστάμενο της υπηρεσίας Πρασίνου Νίκο Ντοχά επέβλεπαν τις εργασίες. «Θα συνεχίσουμε με φυτεύσεις δέντρων στη Μανωλοπούλου μέχρι και το ύψος του παλιού Νοσοκομείου, καθώς και σε άλλα σημεία της πόλης που υπάρχουν κενά».

    Kalopismoi 3

    Επιπλέον, το επόμενο διάστημα θα φυτευτούν ιτιές στο χώρο του Επαρχείου με την επιλογή του συγκεκριμένου δέντρου να κρίνεται στην ιδιότητα του μη φυλλοβόλου ώστε να μην υπάρχει επικινδυνότητα με πτώσεις κλαδιών, όπως και γαζίες που θα προσθέσουν χρώμα στο χώρο. Καλλωπιστικά φυτά έχουν τοποθετηθεί σε παρτέρια της κεντρικής πλατείας, καθώς και την πλατεία Ιατρίδη και Κύπρου ενώ λουλούδια έχουν δοθεί και σε πολλές κοινότητες του Δήμου.

  • 2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας: 5η χρονιά ανακύκλωσης συσκευών
    2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας: 5η χρονιά ανακύκλωσης συσκευών

    Για 5η χρονιά το 2ο Γυμνάσιο Αμαλιάδας συνεχίζει την υλοποίηση προγράμματος σχετικό με δράσεις ανακύκλωσης, σε συνεργασία με την εταιρεία Φωτοκύκλωση Α.Ε. (https://fotokiklosi.gr/), εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας.

    Την Παρασκευή, 20/09/2024, το ειδικό φορτηγάκι της εταιρείας, περισυνέλλεξε από τους ειδικούς κάδους που υπάρχουν στους χώρους του σχολείου, 147 κιλά ανακυκλώσιμο υλικό ηλεκτρικών συσκευών και 11,5 κιλά λαμπτήρων.

    Οι μαθητές/τριες στο πλαίσιο διαθεματικών εργασιών και αυτή τη χρονιά θα μελετήσουν δράσεις για διαφορετικά ανακυκλώσιμα υλικά καθώς και για τους φορείς που τα υλοποιούν σε όλη την Ελλάδα. Θα συνεχίσουν να ευαισθητοποιούνται, να προβληματίζονται, να δρουν, να αποτυπώνουν και να προτείνουν λύσεις.

    Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η κ. Σταυρούλα Σαλβάνου, εκπαιδευτικός Πληροφορικής και β΄ Υποδιευθύντρια του σχολείου.

    2o amal anak susk 2

    Για την υλοποίηση των δράσεων:

    • Στις εισόδους των δύο σχολικών κτιρίων, έχουν τοποθετηθεί ειδικοί κάδοι για τη συλλογή των μικρο-ηλεκτρικών συσκευών, όπως:

    Ηλεκτρικές σκούπες, σκούπες χαλιών, συσκευές ραπτικής, φωτιστικά είδη, φούρνοι μικροκυμάτων, ανεμιστήρες, ηλεκτρικά σίδερα, φρυγανιέρες, ηλεκτρικά μαχαίρια, ηλεκτρικοί βραστήρες, ρολόγια, ηλεκτρικές ξυριστικές μηχανές, ζυγαριές, συσκευές περιποίησης μαλλιών και σώματος, ραδιόφωνα, ψηφιακές κάμερες, βιντεοκάμερες, συσκευές βιντεοεγγραφής, συσκευές ηχογράφησης υψηλής πιστότητας, μουσικά όργανα, εξοπλισμός αναπαραγωγής ήχου ή εικόνων, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά παιχνίδια, αθλητικός εξοπλισμός, υπολογιστές για ποδηλασία, καταδύσεις, τρέξιμο, κωπηλασία κλπ., ανιχνευτές καπνού, συσκευές θερμορύθμισης, θερμοστάτες, μικρά ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία, μικρά ιατρικά βοηθήματα, μικρά όργανα παρακολούθησης και ελέγχου, μικρά μηχανήματα αυτόματης διανομής προϊόντων, μικρές συσκευές με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά πλαίσια. Οικιακές συσκευές, καταναλωτικά είδη, φωτιστικά είδη, εξοπλισμός αναπαραγωγής ήχου και εικόνων, μουσικός εξοπλισμός, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εργαλεία, παιχνίδια και εξοπλισμός ψυχαγωγίας και αθλητισμού, ιατρικά βοηθήματα, όργανα παρακολούθησης και ελέγχου, συσκευές αυτόματης διανομής, εξοπλισμός παραγωγής ηλεκτρικών ρευμάτων, Κινητά τηλέφωνα [έξυπνα τηλέφωνα (smartphones), τηλέφωνα-ταμπλέτες (tablets) κ.λπ.], GPS και εξοπλισμός πλοήγησης, αριθμομηχανές τσέπης, δρομολογητές, προσωπικοί υπολογιστές, εκτυπωτές, τηλέφωνα.

    • Επίσης, στο εργαστήριο Πληροφορικής, έχει τοποθετηθεί ειδικός κάδος για συλλογή λαμπτήρων, όπως:

    Λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας , Ευθύγραμμοι λαμπτήρες φθορισμού, Κυκλικοί λαμπτήρες φθορισμού, Λαμπτήρες ατμών νατρίων, Λαμπτήρες ατμών υδραργύρου, Λαμπτήρες διόδου εκπομπής φωτός LED.

    Ευχαριστούμε όλους τους/τις μαθητές/τριες, γονείς, πολίτες και εκπαιδευτικούς του 2ου Γυμνασίου Αμαλιάδας που συμμετέχουν στη δράση μας.

    2o amal anak susk 3

    (Δελτίο Τύπου)

  • Πύργος: Τέλος σε αποτσίγαρα και ακαθαρσίες κατοικίδιων στην πόλη - Έρχεται το “No kaka» και «ΓΟΠΑ project»
    Πύργος: Τέλος σε αποτσίγαρα και ακαθαρσίες κατοικίδιων στην πόλη-Έρχεται το “No kaka» και «ΓΟΠΑ project»

    Νέα προγράμματα για τους πολίτες και το περιβάλλον

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Δύο καινοτόμα προγράμματα, ανακύκλωσης, καθαριότητας και προστασίας του περιβάλλοντος θα λειτουργήσει το αμέσως επόμενο διάστημα ο Δήμος Πύργου, που απευθύνονται σε…θεριακλήδες και σε ιδιοκτήτες κατοικίδιων. Πρόκειται για το πρόγραμμα συλλογής και ανακύκλωσης αποτσίγαρων «ΓΟΠΑ project» και το πρόγραμμα «No kaka» - σύστημα μιας χρήσης μαζέματος ακαθαρσιών.

    Το «ΓΟΠΑ project» είναι ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα, που έρχεται να καλύψει την απουσία αστικών/δημόσιων σταχτοδοχείων στις ελληνικές πόλεις και ταυτόχρονα να κινητοποιήσει με ευρηματικό τρόπο -μέσω ενός συστήματος ψηφοφορίας διαφόρων ερωτήσεων - τους καπνιστές, έτσι ώστε να μειωθούν τα απορρίμματα τσιγάρου στο δημόσιο χώρο και στο περιβάλλον. Τελικός στόχος του προγράμματος είναι η ανακύκλωση των συλλεγόμενων αποτσίγαρων, καθώς ο καπνός, το χαρτί και η στάχτη κομποστοποιούνται, ενώ από το φίλτρο του τσιγάρου παράγονται νέα ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα βιομηχανικά προϊόντα.

    Famelos 1

    Αυτή την περίοδο, από την Υπηρεσία Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου, εξετάζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες του προγράμματος, όπως και οι χώροι που θα τοποθετηθούν οι ειδικοί κάδοι, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βασίλη Φάμελο να δηλώνει στο ilialive.gr: «Το μεγαλύτερο είδος απορρίμματος που δημιουργείται παγκοσμίως είναι τα αποτσίγαρα. Είναι τοξικά απόβλητα με διάρκεια ζωής άνω των 10 ετών και, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η μεγαλύτερη πηγή μόλυνσης των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Για όλους αυτούς τους λόγους, σε μια προσπάθεια να διευρύνουμε το δίκτυο ανακύκλωσης στον Δήμο Πύργου προχωράμε σύντομα στην υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος. Αρχικά θα τοποθετήσουμε ορισμένα κυτία σε κεντρικά και πολυσύχναστα σημεία της πόλης και στους συγκεκριμένους κάδους υπάρχει σύστημα ψηφοφορίας που θα κινητοποιεί τους καπνιστές».

    Επιχείρηση… καθαρά πάρκα

    Το καινοτόμο πρόγραμμα υγιεινής του περιβάλλοντος, του ανθρώπου και των ζώων, που απευθύνεται στους ιδιοκτήτες σκύλων και κατοικίδιων γενικότερα, έρχεται και στον Πύργο. Η ελληνική παγκόσμια πατέντα «No kaka» αλλάζει τον τρόπο και την πρακτική του μαζέματος ακαθαρσιών, δίνοντας τη λύση στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να τα περισυλλέξουν με ένα εύχρηστο σύστημα μιας χρήσης από ανακυκλώσιμο χαρτί .

    «Δυστυχώς βλέπουμε ακαθαρσίες κατοικίδιων σε πολλά σημεία της πόλης και κυρίως σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου. Με το νέο πρόγραμμα θα δώσουμε τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να μεριμνούν για την περισυλλογή των ακαθαρσιών τους, μ’ έναν ευχάριστο, ανέπαφο και κομψό τρόπο και με σεβασμό στο περιβάλλον. Αρχικά θα τοποθετήσουμε τον εξοπλισμό σε κοινόχρηστους χώρους-πάρκα όπως το Επαρχείο, την Αγία Βαρβάρα κ.α. και ανάλογα με την ανταπόκριση του κόσμου το πρόγραμμα θα επεκταθεί και σε άλλα σημεία» σημειώνει ο κ. Φάμελος.

  • Β. Φάμελος : Να απαιτήσουμε την άμεση λειτουργία ΚΔΑΥ στην Τριανταφυλλιά - Στόχος η αύξηση της ανακύκλωσης
    Β. Φάμελος : Να απαιτήσουμε την άμεση λειτουργία ΚΔΑΥ στην Τριανταφυλλιά - Στόχος η αύξηση της ανακύκλωσης

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Όχι μόνο την πλήρη αντίθεσή του για την συγχώνευση των τριών ΦΟΔΣΑ στην Δυτική Ελλάδα, αλλά και την πρόταση για άμεση λειτουργία ΚΔΑΥ στο ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς, για την διαλογή των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων, εκφράζει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου Βασίλης Φάμελος.

    Όπως τονίζει ο ίδιος, το πρόβλημα που υπάρχει είναι νομικό, όπως είχε ενημερώσει τον ίδιο και τον Δήμαρχο Πύργου σε, προ μηνών, συνάντησή τους ο Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλης Γραφάκος. «Σστο ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς μπορεί άμεσα, με απόφαση του Υπουργείου προς την εταιρεία, να λειτουργήσει ΚΔΑΥ. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι νομικό, και μας το είχε εκθέσει τόσο ο κ. Γραφάκος όσο και στελέχη της εταιρείας. Περιμένουμε σχεδόν έναν χρόνο από την τελευταία επαφή που είχαμε κάνει με τον Δήμαρχο και τον γ.γ. να γνωμοδοτήσει κάποιος δικηγόρος ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα που υπάρχει, βάσει της προγραμματικής σύμβασης που έχει ο ΦΟΔΣΑ με την εταιρεία που διαχειρίζεται το εργοστάσιο και να λειτουργήσει άμεσα ΚΔΑΥ».

    Όπως σημειώνει ο κ. Φάμελος, ο Δήμος έχει ήδη ξεκινήσει, τους τελευταίους μήνες, δρομολόγια μεταφοράς ανακυκλώσιμων υλικών στο ΚΔΑΥ Πατρών, και στόχος παραμένει η βελτίωση και αύξηση των δρομολογίων όπως και το δίκτυο των κάδων. «Τα τελευταία χρόνια η ανακύκλωση είχε αφεθεί στην… τύχη της. στόχος μας είναι να επιστρέψει η ανακύκλωση στο Δήμο Πύργου στα επίπεδα που βρισκόταν στο παρελθόν. Πρέπει να διεκδικήσουμε και να απαιτήσουμε άμεσα να λειτουργήσει ΚΔΑΥ στην Ηλεία. Δεν μπορούμε να πληρώνουμε όλα τα ανακυκλώσιμα ως σκουπίδια. Κάνουμε μια προσπάθεια να μεταφέρουμε ένα μέρος αυτών στην Πάτρα αλλά όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, θα ήταν προτιμότερο να λειτουργεί δίπλα μας ένα ΚΔΑΥ».

  • Δήμος Πύργου: Προχωρά άμεσα σε ανακύκλωση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού
    Δήμος Πύργου: Προχωρά άμεσα σε ανακύκλωση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού

    Για λαμπτήρες, μικρές και μεγάλες οικιακές συσκευές

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Μετά την ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων, ο Δήμος Πύργου προχωρά άμεσα στην ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, (λαμπτήρες, οθόνες, ηλ. Συσκευές κ.α.) στο πλαίσιο μιας μεθοδευμένης και συνολικής προσπάθειας αφενός να μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στο εργοστάσιο διαχείρισης στην Τριανταφυλλιά αφετέρου να συμβάλλει με κάθε μέσο στην προστασία του περιβάλλοντος.

    Η έναρξη του προγράμματος γίνεται σε συνεργασία του Δήμου Πύργου με την εταιρεία «Φωτοκύκλωση Α.Ε.» για τη διαχείριση όλων των ειδών Αποβλήτων Ηλεκτρικού & Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) ανεξαιρέτως, συμπεριλαμβανομένων και των φωτοβολταϊκών πλαισίων. Η εν λόγω εταιρεία, αποτελεί ένα Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) των συγκεκριμένων απορριμμάτων, αδειοδοτημένο από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

    Βάσει του προγράμματος, θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα ανακύκλωσης κάθε ηλεκτρονικής συσκευής (οθόνες, τάμπλετ, εξοπλισμός κ.α.) αλλά και οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, όλων των μεγεθών. Η εταιρεία θα εξοπλίσει τον Δήμο Πύργου με ειδικούς κάδους που θα τοποθετηθούν, αρχικά, στον εσωτερικό χώρο δημοσίων κτιρίων. Είναι τέτοια η κατασκευή τους που δεν επιτρέπει την εναπόθεσή τους σε εξωτερικούς χώρους καθώς μπορούν να βανδαλιστούν ή να κλαπεί το υλικό. Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο, μία ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα να βρίσκεται σε συγκεκριμένο σημείο της πόλης υπάλληλος της Υπηρεσίας Καθαριότητας & Ανακύκλωσης και να παραλαμβάνει αντικείμενα προς ανακύκλωση από τους πολίτες, ενώ οι μεγάλου μεγέθους οικιακές συσκευές (ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες κ.α.) θα παραλαμβάνονται από τον Δήμο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με την αρμόδια υπηρεσία, όπως γίνεται και σήμερα με τα ογκώδη αντικείμενα.

    Σε δηλώσεις του στο ilialive.gr ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου, εξηγεί τι τον ώθησε στην συγκεκριμένη συνεργασία αλλά και ποια προγράμματα ανακύκλωσης θα ακολουθήσουν. «Ένας λόγος που με οδήγησε να κάνουμε αυτή τη συνεργασία είναι ότι βρήκαμε μεγάλη ποσότητα λαμπτήρων και άλλων υλικών στο παλιό Νοσοκομείο. Ήταν παρατημένα και δυστυχώς δεν είχε ενδιαφερθεί κανένας τα προηγούμενα χρόνια να ανακυκλωθούν. Ο Δήμος δεν επιβαρύνεται οικονομικά από τη συνεργασία με την εταιρεία η οποία θα συλλέγει τα ανακυκλώσιμα είδη. Αντιθέτως, απώτερος στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η κυκλική οικονομία και η εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας», τονίζει ο κ. Φάμελος, ενώ το επόμενο πρόγραμμα ανακύκλωσης που προγραμματίζεται είναι για τα οικιακά τηγανέλαια.

    anakuklosi ilektr

  • Αχαΐα: Μεγάλη πυρκαγιά σε μονάδα ανακύκλωσης στο Γομοστό
    Αχαΐα: Μεγάλη πυρκαγιά σε μονάδα ανακύκλωσης στο Γομοστό

    Μεγάλη πυρκαγιά έχει ξεσπάσει στην περιοχή του Γομοστού Αχαΐας σε μονάδα ανακύκλωσης. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες καίγονται υλικά που βρίσκονται στον αύλειο χώρο.

    Στο σημείο επιχειρούν αυξημένες δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την Αχαΐα και την Ηλεία και συνολικά 23 πυροσβέστες με 7 οχήματα, μια ομάδα πεζοπόρου από την 6η ΕΜΟΔΕ και ένα ελικόπτερο.

    fotia gomosto 2

    Στην περιοχή έχει ηχήση και μήνυμα προς τους κατοίκους από το "112"

  • Τι αλλάζει στην ανακύκλωση με οδηγό το πρόγραμμα «Πληρώνω όσο ρυπαίνω»
    Τι αλλάζει στην ανακύκλωση με οδηγό το πρόγραμμα «Πληρώνω όσο ρυπαίνω»

    Οι ολοένα αυξανόμενες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής φέρουν ταχύτατες αλλαγές στον τομέα της ανακύκλωσης, με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παρουσιάζει τους βασικούς άξονες ενός νέου νομοσχεδίου, που οδηγό του έχει τον κανόνα «Πληρώνω όσο ρυπαίνω».

    Ανάμεσα στους κεντρικούς στόχους του νομοσχεδίου, είναι η Ελλάδα να οδηγηθεί σε ποσοστό ταφής κάτω από 10% το 2030.

    Ειδικότερα, στην ομιλία του ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, σημείωσε, μεταξύ άλλων:

    «Ο πολύ απλός Κανόνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «πληρώνω όσο ρυπαίνω» αποτελεί τη βάση της πολιτικής που υλοποιούμε για τη διαχείριση των αποβλήτων» τόνισε.

    Τα βιοαπόβλητα «θησαυρός» για την παραγωγή βιοαερίου

    «Επιπλέον, σε έναν πλανήτη, όπου διαρκώς αυξάνεται ο πληθυσμός και η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ, δεν μπορούμε, πλέον, να θεωρούμε τα υλικά, τα οποία υπό συνθήκες είναι επαναχρησιμοποιούμενα, ως απόβλητα. Σκοπός μας είναι να διευρύνουμε τη λίστα με τα επαναχρησιμοποιούμενα και "κλειδί" σε αυτή την προσπάθεια είναι τα βιοαπόβλητα.

    Ορισμένα από αυτά θα μας δώσουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε βιοαέριο και κάποια να καλύψουμε άλλες, ενεργειακές ανάγκες, με τρόπο κλιματικά ουδέτερο, σημείωσε ο ίδιος.

    Ταυτόχρονα, στόχος μας είναι να εισέλθει, δυναμικά, η ανακύκλωση στην καθημερινότητα των νοικοκυριών. Δίνοντας λύσεις στις πρακτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες (π.χ. χρόνος, κόπος, απόσταση που πρέπει να διανυθεί για να ανακυκλώσουν), θα τους βοηθήσουμε να οργανώσουν το νοικοκυριό τους στη βάση της ανακύκλωσης».

    Οι πέντε άξονες του νομοσχεδίου

    Αποτιμώντας το έργο της τελευταίας πενταετίας, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος περιέγραψε τους βασικούς άξονες του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που στοχεύει σε μια σημαντική μεταρρύθμιση στην ανακύκλωση.

    Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι εξής:

    • Η εφαρμογή του συστήματος εγγυοδοσίας για πλαστικές και μεταλλικές φιάλες που θα λειτουργεί στο τέλος του 2025, με ένα ενιαίο σύστημα πανελλαδικό.

    Το νέο σύστημα δεν θα περιλαμβάνει τις φιάλες γυαλιού, ενώ η εγγυοδοσία που δεν εισπράττεται από τους καταναλωτές, παραμένει στο σύστημα για επενδύσεις. Στην πλήρη ανάπτυξη του συστήματος προβλέπονται περίπου 15.000 σημεία επιστροφής για διευκόλυνση του καταναλωτή.

    • Η παροχή υπηρεσίας χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων, σε μικρούς και ορεινούς Δήμους κάτω των 10.000 κατοίκων και παροχή εξοπλισμού στους υπόλοιπους.
    • Η ρύθμιση ζητημάτων στην εναλλακτική διαχείριση, με στόχο να κατατεθεί από τους υπόχρεους παραγωγούς νέο επιχειρησιακό σχέδιο, με τριπλάσιους πόρους για την ανακύκλωση που θα περιλαμβάνει και τη συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών.
    • Η δημιουργία συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης για τα βιοαπόβλητα, με πόρους των υπόχρεων παραγωγών, με στόχο να αναλάβει τη συλλογή από τους μεγάλους παραγωγούς και τα HORECA.
    • Η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την πρόληψη ή αντιμετώπιση έκτακτων περιπτώσεων στη διαχείριση των αποβλήτων, για την αποτροπή περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και προστασίας της δημόσιας υγείας, καθώς και σε περιπτώσεις προστίμων από την ΕΕ

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Marma Touch