Με πλούσιες δράσεις για όλες τις ηλικίες και κοινωνικές ομάδες
Της Βίκυς Γκουγκουστάμου
Με μια σειρά στοχευμένων δράσεων, προγραμμάτων και συνεργειών με κοινωνικούς, συλλογικούς και επιστημονικούς φορείς, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την προάσπιση της υγείας, την βελτίωση της καθημερινότητας και της συνθήκες διαβίωσης των πολιτών-και ειδικά των ευπαθών ομάδων-η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκπόνησε και ενέκρινε το νέο «Στρατηγικό σχέδιο για την Υγεία, Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη» για το 2024.
Το Σχέδιο, συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία στην πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο εισηγήθηκε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Χαράλαμπος Μπονάνος.
Τι περιλαμβάνει
Το Στρατηγικό Σχέδιο για την Υγεία, Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη στην ΠΔΕ για το έτος 2024,περιλαμβάνει δράσεις που θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και συλλόγους οι οποίες αποσκοπούν κυρίως:
- στην πρόληψη, προστασία και προαγωγή της δημόσιας υγείας,
- στη συμμετοχή παιδιών και εφήβων στην ενεργό κοινωνική ζωή χωρίς αποκλεισμούς, στην καταπολέμηση οποιασδήποτε μορφής βίας που αφορά τα παιδιά και στην προαγωγή ψυχοσωματικής υγείας και ισορροπίας τους,
- στη με κάθε τρόπο στήριξη των ατόμων άνω των 65 ετών αφού δεδομένης της πληθυσμιακής γήρανσης, αλλά και της αύξησης των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων που μεταπίπτουν σε χρονιότητα, ο αριθμός των ατόμων με χρόνια νοσήματα που χρήζει μακροχρόνιας φροντίδας, αυξάνεται.
- στην υλοποίηση δράσεων με σκοπό την καταπολέμηση των ανισοτήτων στα άτομα με αναπηρία , την άρση του αποκλεισμού, την ανεξάρτητη διαβίωση και την προσβασιμότητα
- στον καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων και της έμφυλης βίας
- στην στήριξη της οικογένειας και στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος
- στην προώθηση και ανάπτυξη του εθελοντισμού και της συμμετοχικότητας που αποτελούν πράξεις που βασίζονται στην ανιδιοτέλεια και τον ανθρωπισμό για τον πάσχοντα συνάνθρωπο
- στην υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής ως καθοριστικό παράγοντα προάσπισης ατομικής υγείας
- στην οργάνωση πρωτοβουλιών κοινωνικής στήριξης με τη συνεισφορά της εκκλησίας, των δήμων και της πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και με τη διευρυμένη συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών, τους συλλόγους και τις εθελοντικές ομάδες της Περιφέρειάς μας.
Όπως σημειώνει ο κ. Μπονάνος, το σχέδιο αφορά την υλοποίηση δράσεων που θα ενισχύσουν όλες τις κατηγορίες των πολιτών και όλες τις ηλικιακές ομάδες. «Ξεκινώντας από τα σχολεία μας, τα παιδιά, τους έφηβους και τους νέους, προγραμματίζονται δράσεις που θα εκπαιδεύσουν και θα ενημερώσουν τους μικρούς μαθητές σε θέματα σχετικά με την εξάλειψη της έμφυλης βίας, την οδική ασφάλεια, την προώθηση του εθελοντισμού, την αξία της σωστής διατροφής και της άθλησης, την προστασία του περιβάλλοντος, το αυτονόητο δικαίωμα όλων για ίσες ευκαιρίες στην εργασία και περαιτέρω στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου μας. Συνεχίζοντας, προγραμματίζουμε δράσεις που θα ενημερώσουν αντικειμενικά και υπεύθυνα, θα ευαισθητοποιήσουν, θα συντονίσουν, θα ενισχύσουν την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή, θα προστατεύσουν και θα υποστηρίξουν ουσιαστικά όλες τις ευάλωτες ομάδες των πολιτών της Περιφέρειάς μας, με ιδιαίτερη βαρύτητα στα άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους και σε οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας. Για το λόγο αυτό η συνεργασία και η συμμετοχή αποτελούν ικανές και αναγκαίες συνθήκες για την επιτυχή υλοποίηση και του παρόντος σχεδίου δράσης για το έτος 2024» καταλήγει ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης.
Οι 13 άξονες
Το Σχέδιο Δράσης είναι δομημένο σε 13 άξονες, άμεσα προσαρμόσιμο σε τυχόν νέες ανάγκες που θα δημιουργηθούν, ενώ κατά τη σύνταξή του πραγματοποιήθηκε επισταμένη προσπάθεια ο κάθε άξονας να περιλαμβάνει όλες τις δράσεις, εκδηλώσεις και συνέργειες που θα υλοποιηθούν από τους αρμόδιους φορείς στο τρέχον έτος.
Οι άξονες αυτοί είναι:
1. Παιδιά, Έφηβοι & Νέοι
2. Τρίτη Ηλικία – Υγιής Γήρανση
3. Ψυχική Υγεία - Εξαρτήσεις
4. Άτομα με Αναπηρία
5. Ισότητα των φύλων - Πρόληψη και καταπολέμηση έμφυλης βίας
6. Διατροφή και Προαγωγή Βιοτικού Επίπεδου
7. Εθελοντισμός – Προγράμματα Φορέων & Κοινωνίας Πολιτών για Υγεία Κοινωνική Μέριμνα
8. Κλιματική Αλλαγή - Περιβαλλοντική Αειφορία και Υγεία
9. Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) & Δράσεις Πρόληψης και Διαφώτισης Πληθυσμού
10. Οικονομικά αδύναμος πληθυσμός - Κοινωνικός Αποκλεισμός – Άρση Ανισοτήτων- Διασυνοριακή Δημόσια Υγεία
11. Έκτακτες Ανάγκες – Διαχείριση κρίσης πανδημιών
12. Δράσεις Προαγωγής Υγείας με χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) – Καινοτομία
13. Διασύνδεση – Δικτύωση ανταλλαγής τεχνογνωσίας με φορείς Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας