Αυτοδιοίκηση

1ο Θερινό Σχολείο Προφορικής & Δημόσιας Ιστορίας με στόχο την καταγραφή της ιστορίας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης

1ο Θερινό Σχολείο Προφορικής & Δημόσιας Ιστορίας με στόχο την καταγραφή της ιστορίας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης

Στο πλαίσιο του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ανδραβίδας-Κυλλήνης ξεκινά την Πέμπτη 18 Ιουλίου και ώρα 9:00πμ, το 1ο Θερινό Σχολείο Προφορικής και Δημόσιας Ιστορίας με θέμα: «Αρχειακή Τεκμηρίωση και Κινηματογραφική Καταγραφή». Στόχος η καταγραφή της ιστορίας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, μέσω προφορικών μαρτυριών και αρχειακού υλικό. Μέσα από εισηγήσεις, επισκέψεις και πρακτικές ασκήσεις, θα αναδειχθούν οι σύνθετες προσεγγίσεις για τη μελέτη του τοπικού παρελθόντος, μέσα στα ευρύτερα ιστορικά του συμφραζόμενα. Οι εργασίες θα λάβουν χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεχαινών (πρώην αποθήκες ΑΣΟ).

Το 1ο Θερινό Σχολείο Προφορικής και Δημόσιας Ιστορίας τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και τον Όμιλο Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών.

Για την ιστορικών διαστάσεων προσπάθεια μίλησαν ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής Γεωργία Κακαλέτρη, ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Ανδρέας Καρατζάς, η Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών Μαργαρίτα Αργυράκη και η Γραμματέας του Ομίλου Ευγενία Αδαμοπούλου. Επίσης, στην συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκε και η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανδραβίδας-Κυλλήνης Βάσω Σωτηροπούλου.

therino sxoleio andravida kyllini 1

Γ. Κακαλέτρη: «Η πρωτοβουλία ανήκει στον Γ. Παναγιωτόπουλο»

Παίρνοντας το λόγο αρχικά η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής Γεωργία Κακαλέτρη, τόνισε: «Επειδή οφείλουμε να αποδίδουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι, την επαφή μας με το Πανεπιστήμιο Πατρών και την πρωτοβουλία για αυτή την διοργάνωση την είχε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστήμιου Πατρών κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος. Ο κ. Παναγιωτόπουλος μας έφερε σε επαφή με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών και γενικότερα με το Πανεπιστήμιο. Υπεύθυνη καθηγήτρια από την πλευρά του Πανεπιστημίου είναι η κ. Έλλη Λεμονίδου, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Από την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας ο Διευθυντής κ. Ανδρέας Καρατζάς και από τον Όμιλο Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών είχαμε σημαντική βοήθεια στην διοργάνωση από τις κυρίες Μαργαρίτα Αργυράκη και Ευγενία Αδαμοπούλου, χωρίς αυτές δεν θα είχε γίνει τίποτα. Το φετινό Θερινό Σχολείο θα είναι το πρώτο και ευελπιστούμε από τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον που υπήρξε ότι θα έχει και συνέχεια. Θα συμμετάσχουν 20 καθηγητές από όλη την Ελλάδα και 15 μεταπτυχιακοί φοιτητές. Στόχος του Θερινού Σχολείου είναι η καταγραφή της ιστορίας του Δήμου μας, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ. Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες 20 ημέρες μπορέσαμε να ασχοληθούμε ουσιαστικά και υπήρξε μεγάλη προσπάθεια από όλους. Θέλουμε να υπάρξουν προσωπικές μαρτυρίες από ανθρώπους της περιοχής μας, μια περιοχή με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον. Υπάρχουν πολλά βυζαντινά και μεσαιωνικά μνημεία. Ο τρόπος ζωής των παλιών κατοίκων της περιοχής που ήταν νομάδες. Υπάρχει μεγάλο κομμάτι ιστορίας που φέρουν οι Μικρασιάτες κάτοικοι του Δήμου μας, υπάρχει η περίοδος του πολέμου, του εμφυλίου, τα οποία πρέπει να καταγραφούν. Ευχαριστώ όλους όσοι βοήθησαν για αυτό το εγχείρημα και να ευχηθώ καλή επιτυχία».

therino sxoleio andravida kyllini 2

Γ. Λέντζας: «Το πρώτο μεγάλο γεγονός στις πρώην αποθήκες του ΑΣΟ»

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ανδραβίδας-Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας, ανέφερε: «Ξεκινά το Θερινό Σχολείο για την ανάδειξη και καταγραφή της ιστορίας του Δήμου μας, μέσα στο κέντρο του πολιτισμού του Δήμου μας, που είναι οι πρώην αποθήκες του ΑΣΟ, που έχουν ανακαινησθεί πλήρως και αυτό θα είναι το πρώτο μεγάλο γεγονός που θα πραγματοποιηθεί σε αυτόν τον χώρο. Υπάρχει συνεργασία μεταξύ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης, της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, καθώς και του Ομίλου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών, και συμπεράνουμε ότι αυτό που θα παραχθεί θα είναι σημαντικό και θα μας δείξει την κατεύθυνση για το πώς πρέπει να οδηγηθούμε και να πιάσουμε το νήμα για την ιστορία του τόπου μας, που δεν έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ είναι τόσο πλούσια σε παράδοση. Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης πάντα στηρίζει αυτές τις προσπάθειες. Πριν από δύο χρόνια είχαμε στηρίξει το Διεθνές Συνέδριο για τον μεγάλο μας λογοτέχνη Ανδρέα Καρκαβίτσα. Συνεχίζουμε σε αυτά τα χνάρια με το Θερινό Σχολειό Προφορικής και Δημόσιας Ιστορίας. Προσδοκούμε ότι δεν θα είναι απλά το πρώτο, αλλά θα ακολουθήσουν και πολλά άλλα. Σίγουρα μας δίνει μεγάλη χαρά η εξωστρέφεια αυτού του προγράμματος και ότι θα έρθουν ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές από όλη την Ελλάδα. Περιμένουμε με ανυπομονησία τα αποτελέσματα. Να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες του Θερινού Σχολείου, είναι πολύ τιμητικό για τον Δήμο μας και καλώ τους πολίτες να το παρακολουθήσουν».

Α. Καρατζάς: «Ευελπιστούμε να συνεχιστούν οι συνεργασίες»

Από την πλευρά του ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Ανδρέας Καρατζάς, επεσήμανε: «Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας μαζί με το Πανεπιστήμιο Πατρών και τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης υποστηρίζουμε τη λειτουργία του 1ου Θερινού Σχολείου με θέμα την προφορική και δημόσια ιστορία και την καταγραφή της. Το ζητούμενο είναι να καταγραφούν προσωπικές μαρτυρίες, ώστε να μην χαθούν οι αναμνήσεις των ανθρώπων γιατί σύμφωνα με τους ιστορικούς αυτές είναι που δημιουργούν την ιστορία. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας συμμετέχει γιατί θεωρεί ότι η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας είναι πάρα πολύ σημαντική και μάλιστα έχει μπει και ως μάθημα στα Δημοτικά Σχολεία. Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν υπάρχει υλικό, δεν υπάρχει καταγεγραμμένη η τοπική ιστορία. Επομένως, αυτή η προσπάθεια για την καταγραφή της τοπικής ιστορίας του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης θα προσφέρει το απαραίτητο υλικό που χρειαζόμαστε στην εκπαίδευση για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τα παιδιά στην ανάπτυξη της ελεύθερης σκέψης, της έρευνας και της επαφής με τις ρίζες τους. Το πιο σημαντικό όμως απ’ όλα είναι ότι συνεργασίες αυτού του είδους μεταξύ των φορέων ευελπιστούμε να έχουν συνέχεια όχι μόνο στο συγκεκριμένο, αλλά σε πολλαπλά επίπεδα. Εύχομαι την καλύτερη επιτυχία!».

therino sxoleio andravida kyllini 3

Μ. Αργυράκη: «Υπάρχει πλουσιότατο υλικό που αν αξιοποιηθεί ανοίγουν δρόμοι»

Η Πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών Μαργαρίτα Αργυράκη, ανέφερε: «Δεχθήκαμε εξ αρχής με μεγάλη χαρά να συμμετάσχουμε στο εγχείρημα γιατί θεωρούμε ότι ο τόπος που βρισκόμαστε έχει πλούσια ιστορία. Επειδή θα ασχοληθούμε με τον 19ο και τον 20ο αιώνα υπάρχει πάρα πολύ πλούσιο υλικό από το 1821 και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, που ορισμένα δεν έχουν καν δημοσιευθεί. Υπάρχει επίσης πλούσιο υλικό από τις υπόλοιπες ιστορικές περιόδους, έχουμε το πλουσιότατο υλικό του Ανδρέα Καρκαβίτσα, ο οποίος μέσα από τα κείμενά του επιβεβαιώνει στοιχεία που έχουμε βρει από αρχεία και γενικώς είναι πεδίον δόξης λαμπρό για τους φοιτητές και τους μελλοντικούς ιστορικούς που θα θέλουν να ασχοληθούν. Υπάρχουν επίσης ιδιωτικά αρχεία και μπορεί να γίνει πάρα πολύ σοβαρή αξιοποίηση και να βγουν στοιχεία που ίσως να μην περιμέναμε ότι θα βρούμε. Υπάρχουν επίσης ιδιωτικά κινηματογραφικά αρχεία, καθώς ο παλιός Δήμαρχος Δημήτρης Χατζηγιάννης είχε μανία με τον κινηματογράφο και είχε μπομπίνες, που πρέπει να ψηφιοποιηθούν, από τις Αλυκές, από τις εκκλησιαστικές λειτουργίες, από την επιστράτευση, από την ζωοπανήγυρη που γινόταν εδώ κάθε Μ. Παρασκευή. Υπάρχει πλουσιότατο υλικό που αν αξιοποιηθεί ανοίγουν δρόμοι. Η βιβλιοθήκη μας είναι πολύ πλούσια, αποτελείται από 20.000 τόμους, υπάρχουν βιβλία όπως η πρώτη έκδοση της ιστορίας του Σπυρίδωνος Τρικούπη, υλικό για να μελετηθεί. Ελπίζω πράγματι να είναι η αρχή και κάθε χρόνο να εντοπίζουμε σε μία συγκεκριμένη περίοδο για να μπορούμε να βγάλουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα».

Ε. Αδαμοπούλου: «Μακάρι να είναι να ακολουθήσουν πολλά ακόμα Θερινά Σχολεία»

Τέλος η Γραμματέας του Ομίλου Φίλων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λεχαινών Ευγενίας Αδαμοπούλου, τόνισε: «Συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια με πολλή μεγάλη μας χαρά. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία με τον Δήμο και δεν είναι η πρώτη φορά. Άλλωστε, πριν δύο χρόνια διοργανώσαμε το Διεθνές Συνέδριο για τον Ανδρέα Καρκαβίτσα. Πρόκειται λοιπόν για την συνέχεια μιας μεγάλης προσπάθειας που κάνουμε πάντα με την αρωγή του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Το Θερινό Σχολείο είναι ένας εξαιρετικός θεσμός που θα μπορούσε να αποδώσει τα μέγιστα για την ιστορία του τόπου μας, που μπορεί να δημοσιευθεί και να αποτελέσει αντικείμενο μελέτης διδακτορικών και μεταπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Εύχομαι καλή επιτυχία, καλό κουράγιο, καλή δύναμη. Μακάρι να είναι να ακολουθήσουν πολλά ακόμα Θερινά Σχολεία».

Δελτίο Τύπου

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup