Της Βίκυς Γκουγκουστάμου
Η διαχρονική παθογένεια του ελληνικού κράτους καλά κρατεί στον Δήμο Πύργου με κτίρια σχολικών και αθλητικών εγκαταστάσεων-πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- να μην έχουν άδεια και να χαρακτηρίζονται ως αυθαίρετα! Τι σημαίνει αυτό; Η ένταξή τους σε χρηματοδοτικά προγράμματα για σημαντικές εργασίες όπως είναι η ενεργειακή αναβάθμιση ή η ανακατασκευή τους είναι απαγορευτική.
Αυτό αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Παναγόπουλος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής, τονίζοντας ότι ο Δήμος Πύργου έχασε μια μεγάλη ευκαιρία απο το 2017 έως και τους τελευταίους μήνες του 2023 να νομιμοποιήσει όλα τα κτίρια που βρίσκονται στην κατοχή του και δεν έχουν οικοδομική άδεια.
“Υπάρχει ένα μεγάλο, σοβαρό πρόβλημα. Κάθε σχολείο για να μπορεί να αναβαθμιστεί, ενεργειακά έστω, πρέπει να είναι νόμιμο. Αν δεν είναι νόμιμα τα κτίρια δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, ούτε άδεια επισκευής να βγάλουμε. Δυστυχώς ο Δήμος έχασε μια μεγάλη ευκαιρία, ατελώς χωρίς κανένα έξοδο να νομιμοποιήσει όλα τα κτίρια με το νόμο 4495/17. Η προθεσμία αυτή έληξε μετά την παράταση που δόθηκε λόγω έκτακτης ανάγκης το φθινόπωρο του ‘23. Όλη την προηγούμενη τετραετία, διαρκώς επισήμανα στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή να το φροντίσουν και να δηλωθούν τα κτίρια. Δεν με άκουσε κανένας. Εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να νομιμοποιήσουμε αυτά τα κτίρια γιατί έληξε η προθεσμία”, δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Χρήστου Αθανάσουλα.
Ελπίζουμε σε νομοθετική ρύθμιση
Σε επικοινωνία του ilialive.gr ο κ. Παναγόπουλος τονίζοντας για άλλη μια φορά τη σοβαρότητα του θέματος, τόνισε ότι η μόνη λύση είναι να βγει νομοθετική ρύθμιση απο το υπουργείο-όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις.
“Δυστυχώς λόγω μη νομιμότητας των κτιρίων, δεν μπορούμε να εντάξουμε τα σχολεία σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, ή άλλα προγράμμα ανακατασκευής. Μόνο εργασίες μικρής κλίμακας μπορούμε να κάνουμε, για λόγους υγιεινής και χρήσης, βαψίματα κ.α. Για να φτιάξεις, λ.χ. μια στέγη, πρέπει το κτίριο να είναι νόμιμο. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις αθλητικές εγκαταστάσεις, πλην εξαιρέσεων του Κλειστού γυμναστηρίου, του ανοιχτού γηπέδου, και των εγκαταστάσεων στο Γούμερο, το Λατζόι και το Σκουροχώρι.
Επειδή εκτιμώ πως και άλλοι δήμοι θα έχουν ανάλογο πρόβλημα, ελπίζουμε σε πιέσεις της ΚΕΔΕ ώστε να γίνει κάποια νομοθετική ρύθμιση και να μπορούν τα ΝΠΔΔ να δηλώσουν αυτά τα κτίρια που σήμερα δεν έχουν οικοδομική άδεια, χαρακτηρίζονται αυθαίρετα και δεν μπορούμε να παρέμβουμε με σοβαρές εργασίες”.
Ευτυχώς προλάβαμε τον προσεισμικό έλεγχο
Ανάλογη εικόνα κινδύνεψε να έχει ο Δήμος Πύργου και με την ένταξη των σχολείων στον προσεισμικό έλεγχο που διενεργεί το Υπουργείο με το ΤΕΕ. Τα σχολεία έπρεπε να είχαν δηλωθεί μέχρι το τέλος του 23, κάτι που όμως δεν έγινε.
“Αναλαμβάνοντας τη διοίκηση του Δήμου, ευτυχώς δόθηκε στο “παρά πέντε” μια μικρή παράταση, και καταφέραμε μέσα σε ένα μήνα να δηλώσουμε στην πλατφόρμα του ΤΕΕ τα σχολεία μας για να περάσουν από προσεισμικό έλεγχο” δηλώνει ο κ. Παναγόπουλος.
“Η προηγούμενη δημοτική αρχή έπρεπε να έχει δηλώσει σε πλατφόρμα του ΤΕΕ τα κτίριά της μέχρι τις 31-12-2023. Δεν είχε γίνει τίποτα. Ευτυχώς η ΚΕΔΕ με παρέμβασή της στην κεντρική εξουσία, κατάφερε να δοθεί παράταση ενός μηνός. Φτάσαμε στο “παρά πέντε”, και μέσα σε ένα μήνα δηλώσαμε όλα κρίτια, 65 στον αριθμό, ώστε να έχει το δικαίωμα ο δήμος σαν δυνητικός δικαιούχος να μπει στη διαδικασία του προσεισμικού ελέγχου” εξηγεί ο κ. Παναγόπουλος, και ενημερώνει ότι ο προσεισμικός έλεγχος έχει ήδη ξεκινήσει στην Ηλεία και σύντομα πιστοποιημένοι μηχανικοί θα ξεκινήσουν τους ελέγχους στον Πύργο.