Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024 08:35

Ηλεία: Την Πέμπτη στον Θ. Σκυλακάκη οι Δήμαρχοι του νομού για την συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου

Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

Συνάντηση με τον Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη θα πραγματοποιήσουν όλοι οι Δήμαρχοι της Ηλείας αύριο Πέμπτη προκειμένου να καταθέσουν τις ενστάσεις τους για την επιχειρούμενη συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ Ηλείας, Αχαίας και Αιτωλοακαρνανίας σε έναν ενιαίο φορέα.

Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι Δήμαρχοι της Ηλείας. Μετά την έκδοση ψηφισμάτων από τα Δημοτικά Συμβούλια, την συζήτηση του θέματος σε πρόσφατη συνεδρίαση της ΠΕΔ και τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΔΕ Νεκτάριο Φαρμάκη, οι Δήμαρχοι θα περάσουν αύριο την πόρτα του ΥΠΕΝ προκειμένου να έχουν μια εκτενή συζήτηση με τον Υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η ΚΕΔΕ έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή της στο νομοσχέδιο που προωθεί το ΥΠΕΝ και την ίδια ημέρα θα γίνει παρέμβαση των Δημάρχων κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Οι Δήμαρχοι του νομού, όπως έχουν εκφραστεί και μέσα από τα ψηφίσματα των Δημοτικών Συμβουλίων εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο, την έντονη δυσαρέσκειά τους καθώς δεν υπήρχε καμία εμπεριστατωμένη ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του νέου φορέα και ειδικά για το ζήτημα της τιμολογιακής πολιτικής, και ζητούν την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου. Επιπλέον εκφράζουν ανοιχτά τους φόβους τους ότι η ενδεχόμενη συγχώνευση θα οδηγήσει στη συσσώρευση απορριμμάτων στο Εργοστάσιο της Τριανταφυλλιάς και από άλλες περιοχές των τριών νομών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ειπώθηκε και στη συνάντηση με τον κ. Φαρμάκη, αν το Υπουργείο εμμείνει στη θέση του τότε το επόμενο βήμα για τους Δήμους είναι να χρησιμοποιήσουν κάθε ένδικο μέσο για την ακύρωση του νομοσχεδίου.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2024 14:39

Σχετικά Άρθρα

  • Τέλος στα μπλε τιμολόγια ρεύματος - Οι συμβουλές Σκυλακάκη για τα πράσινα
    Τέλος στα μπλε τιμολόγια ρεύματος - Οι συμβουλές Σκυλακάκη για τα πράσινα

    Από τις αρχές του νέου έτους οι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος

    Για το τέλος στα μπλε τιμολόγια ρεύματος μίλησε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. Πρόκειται για τα σταθερά τιμολόγια τα οποία αναμένεται να παύσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του 2025.

    Ο Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» είπε ότι τα πράσινα τιμολόγια που επιβλήθηκαν µε νομοθετική ρύθμιση τον Ιανουάριο φέτος ως υποχρεωτικά για διάστημα 1 έτους, θα παραμείνουν στην αγορά για πολλά χρόνια ακόμη. Η υποχρεωτικότητα διάθεσης των πράσινων τιμολογίων από τους παρόχους παύει να ισχύει την 1η Ιανουαρίου του 2025 µόνο για νέους πελάτες και όχι για υφιστάμενους, σημείωσε.

    «Έστω και έναν πελάτη να έχει κάποιος πάροχος σε πράσινο τιμολόγιο, θα πρέπει να το διαθέτει» τόνισε, κάτι που για τον ίδιο είναι αυτονόητο µε βάση την προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση, αλλά εάν χρειαστεί θα γίνει σαφές µε νέα ρύθμιση. Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή περί τα 4-4,5 εκατ. καταναλωτές εξακολουθούν να βρίσκονται στα πράσινα τιμολόγια, η οπτική αυτή σημαίνει ότι θα παραμείνουν στην αγορά για αρκετά χρόνια ακόμη. Το πράσινο τιμολόγιο κατά τον υπουργό θα παραμείνει ένα εργαλείο – μέτρο σύγκρισης άλλων τιμολογίων, που συνοδεύονται από πολιτικές μάρκετινγκ που δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει όχι ο ίδιος, αλλά ούτε και ειδικοί της αγοράς.

    Οι προτάσεις Σκυλακάκη για τα πράσινα τιμολόγια ρεύματος

    Την ίδια ώρα ο κ. Σκυλακάκης συνιστά στους καταναλωτές «να συγκρίνουν τις τιμές µε τα πράσινα τιμολόγια και να γνωρίζουν ότι όσο οι τιμές απομακρύνονται πολύ από το μέτρο σύγκρισης, δεν είναι για το καλό τους».

    Με νομοθετική ρύθμιση, επίσης, το ΥΠΕΝ θα βάλει απαγορευτικό από τις αρχές του νέους έτους στη διάθεση στην αγορά σταθερών –μπλε– τιμολογίων εξάμηνης διάρκειας. Η άποψη που επικρατεί στο υπουργείο είναι ότι οι προμηθευτές µε τα εξάμηνα σταθερά τιμολόγια εκμεταλλεύονται την εποχικότητα των τιμών και παγιδεύουν τους καταναλωτές, οι οποίοι πρέπει να εκπαιδευτούν στη νέα πραγματικότητα των εποχικών διακυμάνσεων που φέρνουν οι ΑΠΕ, πολύ υψηλές τιμές το καλοκαίρι, χαμηλότερες τον χειμώνα και πολύ χαμηλές την άνοιξη και το φθινόπωρο που πέφτει η ζήτηση.

    Οι προμηθευτές, σε αντίθεση µε τους καταναλωτές, έχουν κατανοήσει αυτή την εποχικότητα. «Αυξήθηκαν οι τιμές το καλοκαίρι και µε τα εξάμηνα σταθερά τιμολόγια πουλάνε στους καταναλωτές καλοκαιρινές τιμές τον χειμώνα», τόνισε εξηγώντας ότι τα σταθερά τιμολόγια παρέχουν πραγματική προστασία στον καταναλωτή µόνο εάν είναι 12µηνης διάρκειας, διάστημα που περικλείει όλες τις εποχικές διακυμάνσεις.

    Το μέτρο που δρομολογεί το ΥΠΕΝ αποτελεί και το πρώτο βήμα εναρμόνισης της ελληνικής αγοράς µε την ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει ελάχιστη διάρκεια σταθερών τιμολογίων ενός έτους, η οποία θα πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2025. Θα υπάρξει ένα µμεταβατικό διάστημα για τα εξάμηνης διάρκειας σταθερά τιμολόγια που διατίθενται ήδη στην αγορά μέχρι τη λήξη τους.

    Η εμπορική πολιτική των παρόχων κινείται πράγματι στην κατεύθυνση στροφής των πελατών τους προς τα σταθερά τιμολόγια εξάμηνης διάρκειας ή και τα υβριδικά τιμολόγια µε μια σταθερή τιμή για κάποιους μήνες και κυμαινόμενη στη συνέχεια, το ύψος της οποίας συναρτούν µε εκπτώσεις σε πολλές περιπτώσεις παραπλανητικές και μια σειρά από άλλες προωθητικές ενέργειες που δύσκολα μπορεί να αξιολογήσει ο καταναλωτής.

    Είναι ενδεικτική αυτή της πρακτικής η περίπτωση παρόχου που διαθέτει στην αγορά σταθερό εξάμηνης διάρκειας τιμολόγιο που στη συνέχεια γίνεται κυμαινόμενο µε έκπτωση συνέπειας 30% σε περίπτωση εκπρόθεσμής πληρωμής. Με μια πιο προσεκτική ματιά, η έκπτωση συνέπειας 30% αφορά το περιθώριο κέρδους του προμηθευτή και όχι την τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας.

    Πρόσφατα, εξάλλου, η ΡΑΑΕΥ µε επιστολή της κάλεσε εταιρεία του κλάδου να διορθώσει διαφημιστική καμπάνια ενός υβριδικού τιμολογίου (ένα μέρος κατανάλωσης µε σταθερή χρέωση και ένα άλλο µε κυμαινόμενη) που το παρουσίαζε ως μπλε, στέλνοντας το μήνυμα στον καταναλωτή ότι πρόκειται για σταθερό, ενώ ήταν κίτρινο κυμαινόμενο.

    Πηγή: NewsBomb.gr
  • Χριστοδουλόπουλος: Ζητά εξαίρεση του ΦοΔΣΑ Ηλείας από την συγχώνευση σε έναν ενιαίο φορέα Δυτ. Ελλάδας
    Χριστοδουλόπουλος: Εξαίρεση του ΦοΔΣΑ Ηλείας από την συγχώνευση σε έναν ενιαίο φορέα Δυτ. Ελλάδας

    Την εξαίρεση του ΦοΔΣΑ Ηλείας από την συγχώνευση σε έναν ενιαίο φορέα Δυτικής Ελλάδας ζήτησε κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, ο Χρήστος Χριστοδουλόπουλος

    Λίγο πριν το Ελληνικό κοινοβούλιο προχωρήσει στην επικύρωση του νέου νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο προβλέπεται η συγχώνευση των ΦοΔΣΑ Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας σε έναν ενιαίο φορέα για τη Δυτική Ελλάδα με έδρα την Πάτρα, ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος σε μια ύστατη προσπάθεια ως πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ηλείας και εκπρόσωπος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, συμμετείχε στην αρμόδια επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία συζητήθηκε το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων».

    Ο κύριος Χριστοδουλόπουλος μετέφερε την κοινή απόφαση των 19 δημοτικών συμβουλίων και της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με την οποία όλοι οι δήμοι αντιτίθενται στο νομοσχέδιο και στην υπό ψήφιση συγχώνευση. Μάλιστα, εντός της αίθουσας της βουλής, υπήρχαν και άλλοι φορείς, οι οποίοι μίλησαν για το δίκαιο αίτημα της Ηλείας για εξαίρεση στο «παρών» νομοσχέδιο.

    xristod fodsa vouli 2

    Όπως επεσήμανε κατά την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Ήλιδας, «Συμφωνώ απόλυτα και μας καλύπτουν πλήρως οι τοποθετήσεις επί του νέου νομοσχεδίου, του εισηγητή της ΚΕΔΕ για το θέμα και πρώην Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα και του Δημάρχου Χανίων και προέδρου του Δικτύου ΦοΔΣΑ Παναγιώτη Σημανδηράκη. Σχετικά με τη συγχώνευση των φορέων των τριών Νομών Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας σε έναν ενιαίο ΦοΔΣΑ Δυτικής Ελλάδας, το νομοσχέδιο είναι άδικο και ελλειμματικό. Ο δικός μας φορέας στην Ηλεία λειτουργεί εδώ και κάποια χρόνια τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς, δίπλα στην Αμαλιάδα, ένα πρότυπο και σύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων. Ο δρόμος για να φτάσουμε σε αυτή τη μονάδα δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα και παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες, περιμένουμε πλέον τη μετατροπή της από ΜΕΑ σε Μονάδα Ανακύκλωσης, προκειμένου να μειώσουμε κι άλλο το υπόλειμμα από 39% που είναι σήμερα σε 10%. Αυτό το καταφέραμε εξ ολοκλήρου και μόνοι μας οι δήμοι της Ηλείας».

    Ο κύριος Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, αφού εξέφρασε πλήρη αντίθεση και την έντονη δυσαρέσκειά του, τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι άλλοι δύο νομοί είναι πολύ πίσω σε σχέση με αυτή τη μονάδα και τη λειτουργία της. Για το λόγο αυτό ζητάμε την εξαίρεση του ΦοΔΣΑ Ηλείας από το νομοσχέδιο, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας που για ανάλογους λόγους έχουν -σε πρώτο στάδιο- εξαιρεθεί. Σε αυτό συμφωνούν οι 7 δήμου της Ηλείας, οι 19 Δήμοι της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η ΚΕΔΕ, το Δίκτυο ΦοΔΣΑ και μια σειρά από φορείς των τριών Νομών με ψηφίσματα και ανακοινώσεις τους. Ζητούμε την εξαίρεση για μία μεταβατική περίοδο έως ότου και οι άλλοι δύο νομοί της Δυτικής Ελλάδας να προχωρήσουν στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η Ηλεία. Δεν μπορούμε να τιμωρούμαστε εμείς, που άλλες περιοχές και Νομοί έχουν ακόμα ΧΑΔΑ ή ΧΥΤΑ. Λέμε ναι στις μεταρρυθμίσεις, όμως όχι σε μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν αντί να λύνουν προβλήματα. Για το νομοσχέδιο δεν έγινε καμία διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους και ακολουθήθηκε μια οριζόντια λύση για όλους. Δεν υπήρξε καν κάποια εμπεριστατωμένη μελέτη, με αποτέλεσμα να μην έχουν απαντηθεί ακόμα σημαντικά ερωτήματα, όπως «πόσα θα πληρώνουμε εμείς στην Ηλεία τα σκουπίδια που διαθέτουμε σύγχρονη μονάδα και πόσο Δήμοι που χρησιμοποιούν ακόμα στην Περιφέρειά μας ΧΑΔΑ ή ΧΥΤΑ. Δεν μπορούμε να μπαίνουμε όλοι στο ίδιο τσουβάλι».

    xristod fodsa vouli 3

    Στο πλαίσιο αυτό, ο κύριος Χριστοδουλόπουλος ζήτησε την εξαίρεση της Ηλείας από το νομοσχέδιο, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα λύσουμε τα προβλήματα άλλων περιοχών. Εμείς καταφέραμε και ήμασταν πρωτοπόροι στη διαχείριση των απορριμμάτων, αφού κατασκευάσαμε τέταρτοι στη χώρα το δικό μας εργοστάσιο».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Επίδομα θέρμανσης: Έως 25% υψηλότερο σε όσους χρησιμοποιούν ρεύμα
    Επίδομα θέρμανσης: Έως 25% υψηλότερο σε όσους χρησιμοποιούν ρεύμα

    Για έως 25% υψηλότερο επίδομα σε όσους χρησιμοποιούν ρεύμα για την θέρμανση, έκανε λόγο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξη του το πρωί της Πέμπτης 17/10.

    Το τελικό ποσό, όπως εξήγησε ο Θόδωρος Σκυλακάκης θα προκύψει από τον υπολογισμό όλων των δεδομένων, βάσει και του ισχύοντος από πέρσι συστήματος χωρισμού της Ελλάδας σε 12.000 σημεία και τον ορισμό του πόσο κρύο ή ζέστη έκανε σε κάθε περιοχή.

    «Θα υπάρχει περίπου 25% διαφορά μεταξύ του επιδόματος για ηλεκτρισμό και πετρελαίο», διευκρίνισε ο ΥΠΕΝ, ενώ σε ότι αφορά την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης τόνισε ότι θα γίνει σε δύο δόσεις.

    Όπως αποσαφήνισε ο κ. Σκυλακάκης, «τις επόμενες ημέρες θα υπογραφή η ΚΥΑ για το επίδομα θέρμανσης. Θα περιλαμβάνει επιδοτηση για όλες τις μορφές θέρμανσης: πετρέλαιο, φυσικο αέριο, ηλεκτρικό. Θα υπάρχει μεγαλύτερη επιδότηση σε όσους χρησιμοποιιούν ηλεκτρικό ρεύμα για την θέρμανση».

    Ο Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε πως οι δικαιούχοι θα κάνουν αίτηση μέσω της ίδιας πλατφόρμας.

    Τον Δεκέμβριο θα πληρωθεί το 60%

    Το ποσό της επιδότησης θα κυμαίνεται από 100 έως 1.000 ευρώ και θα ισχύσουν τα ίδια με πέρσι εισοδηματικά και άλλα κριτήρια για να καθοριστούν οι δικαιούχοι, σημειώνοντας ότι «ειδικά στο επίδομα θέρμανσης έχουμε πολύ μεγαλύτερα εισοδηματικά κριτήρια από οποιοδήποτε άλλο επίδομα και αυτά διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια».

    Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, «θα υπάρξει μια μεγάλη δόση στην αρχή, εντός του Δεκεμβρίου και όχι νωρίτερα, διότι ειδικά στο πετρέλαιο πρέπει να έχουμε και κάποιους λογαριασμούς.

    Τον Δεκέμβριο θα δοθεί περίπου το 60% του ποσού όλης της περιόδου. Η άλλη δόση, το άλλο 40% θα δοθεί στο τέλος και για πρώτη φορά θα λάβουμε υπόψη πόσο κρύο έκανε στην διάρκεια του χειμώνα σε κάθε περιοχή».

    Πηγή: Cnn.gr
  • Ηλεκτρικό ρεύμα: Τέλος τα πράσινα τιμολόγια και το νυχτερινό ρεύμα! Όσα αλλάζουν
    Ηλεκτρικό ρεύμα: Τέλος τα πράσινα τιμολόγια και το νυχτερινό ρεύμα! Όσα αλλάζουν

    «Ταφόπλακα» μπαίνει σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη στο πράσινο τιμολόγιο ρεύματος μέχρι το τέλος του χρόνου. Έτσι οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν κάποιο άλλο χρωματιστό τιμολόγιο.

    Ο κ. Σκυλακάκης είναι ότι «τα πράσινα τιμολόγια τελειώνουν σαν θεσμική ρύθμιση» και θα πάμε σε ένα δυναμικό τιμολόγιο, το πορτοκαλί τιμολόγιο για αρχή, που θα αφορά τις επιχειρήσεις. Επειδή όμως απαιτεί έξυπνους μετρητές, οι καταναλωτές θα μπορούν να επωφεληθούν μετέπειτα.

    Τέλος και στο νυχτερινό ρεύμα

    Και η δεύτερη μεγάλη αλλαγή όπως είπε είναι «ότι θα περάσουμε από το νυχτερινό τιμολόγιο σε ένα διζωνικό ρεύμα. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή έχει μείνει ένα «απομεινάρι» φθηνού ρεύματος. «Το νυχτερινό ρεύμα χορηγούνταν από τη τότε ΔΕΗ τις νυχτερινές ώρες που δεν υπήρχε ζήτηση. Πλέον με τις ΑΠΕ, το φθηνό ρεύμα το έχουμε το μεσημέρι όταν λειτουργούν τα φωτοβολταϊκά και τα Σαββατοκύριακα, προπαντός Κυριακές. Έχει νόημα να μετακινήσουμε την ζήτηση εκεί που υπάρχει φθηνή τιμή» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

    Και συνέχισε αποκαλύπτοντας ότι «Θα πάμε σε δύο ζώνες, η μία ζώνη θα είναι τις μεσημεριανές ώρες (10 το πρωί με 3 μμ) και όλο το Σαββατοκύριακο. Αυτή η ζώνη μέχρι το τέλος του χρόνου είναι πιθανό να την εισάγουμε» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.Κλείνοντας ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως ο νέος αυτός τρόπος θα δώσει σημαντικά φθηνότερο ρεύμα για τους καταναλωτές.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Κατρίνης: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνένωση των ΦΟΣΔΑ
    Κατρίνης: Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνένωση των ΦΟΣΔΑ

    Την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που αφορά στη διαχείριση αποβλήτων και τις υποχρεωτικές συνενώσεις των ΦΟΔΣΑ στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος και Θεσσαλίας εκφράζει ο Βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης.

    Ο Ηλείος βουλευτής επισημαίνει ότι το κενό επικοινωνίας μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των τοπικών κοινωνιών σε σημαντικά ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής, όπως η διαχείριση απορριμμάτων και η απουσία διαλόγου και διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς καταδεικνύουν άλλη μια φορά την αλαζονεία της και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τους πολίτες.

    Οι προωθούμενες αλλαγές για μία ακόμη φορά φαίνεται ότι δεν έχουν μελετηθεί, γίνονται απουσία των δήμων και των τοπικών κοινωνιών, υπογραμμίζει ο Μιχάλης Κατρίνης.

    Τονίζει μάλιστα ότι χωρίς επιχειρησιακό σχέδιο και μελέτες, παράμετροι που απουσιάζουν από το εν λόγω νομοσχέδιο, στο όνομα της οικονομίας κλίμακος και με απουσία πλάνου και προοπτικής αυτών των σχεδιασμών για τους φυσικούς και ανθρώπινους πόρους, η κυβέρνηση πειραματίζεται με την υποχρεωτική συνένωση των ΦΟΔΣΑ, θέτοντας σε κίνδυνο την προοδευτική διαχείριση απορριμμάτων που έχει επιτύχει η περιοχή της Ηλείας.

    Τέτοιου είδους πειραματισμοί, που θα έχουν οικονομικές και λειτουργικές επιπτώσεις και απώλεια ελέγχου στη διαχείριση των απορριμμάτων, δεν λύνουν ουσιαστικά θέματα που αφορούν στην ανακύκλωση, στη μείωση των υπολειμμάτων, το κόστος μεταφοράς, την τιμολογιακή πολιτική των Δήμων που θα επιφέρει νέα βάρη στις πλάτες των πολιτών, τη συσσώρευση των απορριμμάτων σε Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων με τις ανάλογες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, σημειώνει ο βουλευτής ο του ΠΑΣΟΚ.

    Επιπλέον τονίζει ότι, με αυτόν τον τρόπο, γίνεται άλλη μια προσπάθεια αφαίρεσης των κρίσιμων αρμοδιοτήτων των δήμων, όπως η αρμοδιότητα διαχείρισης των απορριμμάτων και μετάβασής τους σε κεντρικές υπηρεσίες καθώς εκχωρείται η δυνατότητα αποκλειστικών αρμοδιοτήτων των δήμων στο ΥΠΕΝ, αφαιρείται η αρμοδιότητα διαχείρισης των αποβλήτων από τους ΟΤΑ αφού ασκείται από τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, στοχεύοντας σε περαιτέρω συγκέντρωση και έλεγχο από το επιτελικό κράτος.

    Καταλήγοντας ο Μιχάλης Κατρίνης ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τις ομόφωνες αποφάσεις κατά της επιχειρούμενης συγχώνευσης που έχουν λάβει όλοι οι Δήμοι της Ηλείας, την απόφαση που έχει λάβει ο ΦΟΔΣΑ Ηλείας, την απόφαση του Δικτύου ΦΟΔΣΑ, την απόφαση και των 19 Δημάρχων της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ηλεία: Στο πλευρό των Δημάρχων και η ΚΕΔΕ για τη μη συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ
    Ηλεία: Στο πλευρό των Δημάρχων και η ΚΕΔΕ για τη μη συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ

    Χρ. Χριστοδουλόπουλος «Αν ψηφιστεί τα νομοσχέδιο θα προσφύγουμε στο ΣτΕ»

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Με την στήριξη της ΚΕΔΕ στην δυναμική διεκδίκηση της μη συγχώνευσης των ΦΟΔΣΑ Ηλείας Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας σε έναν ενιαίο φορέα, επέστρεψαν οι Δήμαρχοι του νομού που παρέστησαν στην χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Μπορεί να μην κατέστη δυνατή η συνάντησή τους με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θ. Σκυλακάκη, ωστόσο η παρουσία της Ηλείας στη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ήταν αρκετά ηχηρή, δια στόματος του προέδρου του ΦΟΔΣΑ Ηλείας και Δημάρχου Ήλιδας, Χρήστου Χριστοδουλόπουλου.

    Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν Δήμαρχοι του νομού και η πλειοψηφία των Δημάρχων Δυτικής Ελλάδας, καθώς στο σύνολό τους όλοι έχουν εκφράσει την πλήρη και κάθετη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που προωθεί προς ψήφιση το ΥΠΕΝ. Οι δήμαρχοι εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, κατέθεσαν τα επιχειρήματά τους, ενώ σκληρή γλώσσα κατά του νομοσχεδίου χρησιμοποίησαν οι αντιπρόεδροι της ΚΕΔΕ και ο πρόεδρος τοποθετήθηκε αρνητικά τις υποχρεωτικές συγχωνεύσεις.

    KEDE Ileioi 2

    Ο κ. Χριστοδουλόπουλος, παίρνοντας το λόγο τόνισε μεταξύ άλλων τα μεγάλα άλματα προόδου που έχει κάνει ο νομός τα τελευταία χρόνια στη διαχείριση των απορριμμάτων και πως ο κρατικός μηχανισμός θα έπρεπε να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί ΚΔΑΥ στο εργοστάσιο στην Τριανταφυλλιά και όχι να συγχωνεύει τους φορείς. «Έχουμε μια σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Ηλεία ο γ.γ. μας είχε πει ότι τον Οκτώβριο θα άνοιγαν προγράμματα ώστε η μονάδα να μετατραπεί σε Ανάκτησης και Ανακύκλωσης. Περιμέναμε χρηματοδότηση για να δημιουργήσουμε ΚΔΑΥ ώστε να σταματήσει η μεταφορά των ανακυκλώσιμων στην Αχαΐα και να μειωθεί σημαντικά το κόστος. Και τώρα ετοιμάζουν τη συγχώνευση….»

    Θα ξαναδούμε σκουπίδια στους δρόμους

    Σε δηλώσεις του στο ilialive.gr μετά το τέλος της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ, ο κ. Χριστοδουλόπουλος εξέφρασε για άλλη μια φορά την αγανάκτησή σημειώνοντας: «Είναι αδιανόητο να αποφασίζουν άλλοι για το…καλό μας, όταν και οι 19 δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας στο νομοσχέδιο. Όλοι μας, συμφωνούμε ότι το ενδεχόμενο της συγχώνευσης των ΦΟΔΣΑ θα μας γυρίσει πίσω και θα μας θυμίσει εποχές που τα σκουπίδια ήταν στο δρόμο. Τελικά αντιλαμβανόμαστε ότι, το μόνο που θέλουν να περάσουν μ’ αυτό το νομοσχέδιο, είναι να κάνει τη διαχείριση ο γενικός γραμματέας και να αποφασίζει πού θα πηγαίνουν τα σκουπίδια της κάθε περιοχής. Όλοι οι Δήμοι λένε «όχι» στις υποχρεωτικές συνενώσει. Δεν θα φέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα και είναι αδιανόητο να γίνεται μια μεταρρύθμιση χωρίς να υπάρχει το ελάχιστον της κοινωνικής συναίνεσης. Αν το ψηφίσουν η μόνη μας διέξοδος είναι να προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας».

    KEDE Ileioi 3

  • Ηλεία: Ακυρώθηκε η συνάντηση των δημάρχων με τον Θ. Σκυλακάκη
    Ηλεία: Ακυρώθηκε η συνάντηση των δημάρχων με τον Θ. Σκυλακάκη

    Παρέμβαση στην ΚΕΔΕ

    Ακυρώθηκε η σημερινή συνάντηση των Δημάρχων της Ηλείας με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, με θέμα την επικείμενη συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ Ηλείας, Αχαίας και Αιτωτοακαρνανίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας Αθ. Παπαδόπουλος και ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλείας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ενημερώθηκαν από το γραφείο του υπουργού ότι δεν υπάρχει δυνατότητα συνάντησης καθώς δεν είχε προγραμματιστεί κανένα ραντεβού στην ημερήσια ατζέντα του κ. Σκυλακάκη.

    Αυτή τη στιγμή οι Δήμαρχοι μεταβαίνουν στα γραφεία της ΚΕΔΕ γα προγραμματισμένη παρέμβαση στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

  • Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι Δήμαρχοι της Δυτ. Ελλάδας ενάντια στην επιχειρούμενη συγχώνευση των ΦοΔΣΑ Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας
    Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι Δήμαρχοι της Δυτ. Ελλάδας ενάντια στην επιχειρούμενη συγχώνευση των ΦοΔΣΑ Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας

    Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη είχαν στα γραφεία της Περιφέρειας στην Πάτρα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, κλιμακώνοντας έτσι τις αντιδράσεις τους στην επιχειρούμενη συγχώνευση των ΦΟΔΣΑ Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας σε έναν ενιαίο φορέα, μέσω του νέο νομοσχεδίου που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

    Την ενημέρωση σχετικά με τα πολλά προβλήματα που δημιουργεί το νέο σχέδιο νόμους, ανέλαβε να παραθέσει εκ μέρους των δημάρχων ο πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας κ. Θανάσης Παπαδόπουλος.

    Ο κύριος Φαρμάκης και η Περιφερειακή αρχή, όπως φάνηκε κατά τη συζήτηση, θα σταθεί αρωγός στα αιτήματα των αυτοδιοικητικών, βλέποντας τα αδιέξοδα που δημιουργεί το υπό κατάθεση νομοσχέδιο.

    Ο Περιφερειάρχης συμφώνησε με τις ενστάσεις των Δημάρχων και σημείωσε ότι χωρίς την απαιτούμενη κοινωνική συναίνεση και την αναγκαία θεσμική υποστήριξη καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να υλοποιηθεί, δείχνοντας καθαρά ότι οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης συμπλέουν ως προς την αναγκαιότητα απόσυρσης του σχεδίου νόμου.

    Σύμφωνα με τους δημάρχους που συμμετείχαν στην συνάντηση, η μη ενοποίηση των ΦοΔΣΑ σε έναν ενιαίο Φορέα θα ευνοήσει προπάντων τους δημότες, αφού δεν αυξάνεται το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων. Την ίδια στιγμή, ο ΦοΔΣΑ Ηλείας έχει προχωρήσει πολλά στάδιο μπροστά βάσει του περιφερειακού Σχεδιασμού στη διαχείριση των σκουπιδιών, με τη δημιουργία εδώ και κάποια χρόνια της μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων της Τριανταφυλλιάς.

    fodsa dimarxoi perif 2

    Υπενθυμίζουμε ότι το θέμα συζητήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Ήλιδας και προέδρου του ΦοΔΣΑ Νομού Ηλείας κ. Χρήστου Χριστοδουλόπουλου την περασμένη Πέμπτη στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ, όπου προσδιορίστηκε και ο οδικός χάρτης των αντιδράσεων των δημάρχων ενάντια στο νομοσχέδιο.

    Σύμφωνα με την ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, ο προτεινόμενος νόμος είναι -μεταξύ άλλων- και αντισυνταγματικός, διότι αντιμετωπίζει διαφορετικά τις εδαφικές περιοχές της χώρας, αφού εξαιρεί της ρύθμισης τις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, ενώ δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τα ειδικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Περιφέρειάς μας.

    Για το λόγο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ παρενέβη και στην ηλεκτρονική διαβούλευση, ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου, ενώ προγραμμάτισε και τη συνάντηση με τον περιφερειάρχη, προκειμένου να κινητοποιηθούν όλοι στην κατεύθυνση κατάργησης του νομοσχεδίου.

    Οι δήμαρχοι αποφάσισαν την περαιτέρω κλιμάκωση των ενεργειών τους, αφού από κοινού θα μεταβούν την ερχόμενη Πέμπτη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, προκειμένου να συναντηθούν με τον αρμόδιο Υπουργό κ. Θοδωρή Σκυλακάκη και να του καταθέσουν από κοντά τις ενστάσεις τους, ενώ την ίδια μέρα θα γίνει παρέμβαση και στην ΚΕΔΕ κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

    Σε περίπτωση που το Υπουργείο επιμείνει στη θέση του, τότε οι Δήμοι αποφάσισαν να κάνουν χρήση κάθε ένδικου μέσου για την ακύρωση του νομοσχεδίου, ενώ είναι διατεθειμένοι να κάνουν ευρείας κλίμακας κινητοποιήσεις μέχρι την τελική αποδοχή των αιτημάτων τους.

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο