Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2024 11:06

«Μαζί Αλλάζουμε-Δυτική Ελλάδα»: Απαντήσεις για «Λαδόπουλο», αντιπλημμυρική προστασία Αιτωλοακαρνανίας και ανάπτυξη Ηλείας

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Η παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε Δυτική Ελλάδα», με επικεφαλής τον Κώστα Καρπέτα, καταθέτει τρεις σημαντικές ερωτήσεις που θα συζητηθούν στην επερχόμενη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής, η οποία θα διεξαχθεί στις 30 Οκτωβρίου 2024. Οι ερωτήσεις επικεντρώνονται σε καίρια ζητήματα για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, με έμφαση στην πρόληψη και αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές, την ανάπτυξη και αξιοποίηση σημαντικών δημόσιων έργων και την ανασυγκρότηση κρίσιμων περιοχών που έχουν πληγεί από περιβαλλοντικές καταστροφές.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε Δυτική Ελλάδα» ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις από την Περιφερειακή Αρχή, με στόχο την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών της Δυτικής Ελλάδας.

Ανάπλαση Εργοστασίου Χαρτοποιίας «Λαδόπουλου»

Ο επικεφαλής της παράταξης και περιφερειακός σύμβουλος Αχαΐας, Κώστας Καρπέτας, ζητά εξηγήσεις από την Περιφερειακή Αρχή για την καθυστέρηση στις διαδικασίες ανάπλασης του πρώην εργοστασίου χαρτοποιίας «Λαδόπουλου», που βρίσκεται στην Ακτή Δυμαίων στην Πάτρα. Παρά το γεγονός ότι η ολοκλήρωση του έργου πρέπει να γίνει μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2026, ώστε να μη χαθεί η χρηματοδότηση ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν έχει παρατηρηθεί ουσιαστική πρόοδος.

Σύμφωνα με τον κ. Καρπέτα, η τοπική κοινωνία ανησυχεί για τις καθυστερήσεις. Υπάρχουν επίσης ερωτήματα σχετικά με την αγορά του παρακείμενου οικοπέδου, το οποίο προορίζεται για τη δημιουργία επιπλέον χώρων στάθμευσης. Ο κ. Καρπέτας ζητά συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και διαβεβαιώσεις από τα στελέχη της Περιφερειακής Αρχής ότι οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν, επισημαίνοντας ότι το έργο της ανάπλασης δεν είναι μόνο ζήτημα τοπικής ανάπτυξης, αλλά και μια σημαντική ευκαιρία για την ευρύτερη αναβάθμιση της Πάτρας.

Αντιπλημμυρική Προστασία στην Αιτωλοακαρνανία

Με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες της 5ης Οκτωβρίου 2024, οι οποίες έπληξαν σοβαρά περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, όπως η Στράτος, το Ρίβιο, το Ξηρόμερο, ο Ίναχος και η Αμφιλοχία, ο περιφερειακός σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας Δημήτριος Μασούρας θέτει κρίσιμα ερωτήματα για την πορεία των αντιπλημμυρικών έργων. Το τραγικό γεγονός της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής, καθώς και οι σοβαρές υλικές ζημιές, αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη για άμεση δράση, σύμφωνα με τον κ. Μασούρα.

Ο περιφερειακός σύμβουλος ζητά ενημέρωση για την ακριβή πρόοδο των έργων στις περιοχές γύρω από τους ποταμούς Αχελώο και Εύηνο, καθώς και για μικρότερα ρέματα που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Ζητά επίσης λεπτομερή ενημέρωση για τις διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και τις αποζημιώσεις των πληγέντων, καθώς και για το συνολικό σχέδιο πρόληψης που αφορά περιοχές υψηλού κινδύνου.

Ανασυγκρότηση της Ηλείας

Ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλείας, Κώστας Διαμαντόπουλος, εκφράζει την απογοήτευσή του για την καθυστέρηση στην εφαρμογή του Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Ηλείας, που ανακοινώθηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021. Αν και τον Φεβρουάριο του 2023 παρουσιάστηκε μια ολοκληρωμένη μελέτη με προϋπολογισμό 1,8 δισ. ευρώ και χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τα 10 έτη, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει ουσιαστική πρόοδος.

Ο κ. Διαμαντόπουλος υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση εφαρμογή του σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει έργα κρίσιμης σημασίας για την περιοχή, όπως η διαχείριση υδάτινων πόρων, η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, η προώθηση της μεταποίησης, η ανάπτυξη του τουρισμού και η βελτίωση των υπηρεσιών υγείας. Επιπλέον, σημειώνει ότι δεν έχουν ακόμα εξασφαλιστεί τα απαραίτητα χρηματοδοτικά εργαλεία, ενώ η Περιφέρεια παραμένει σε μεγάλο βαθμό απούσα από τις προσπάθειες. Ο κ. Διαμαντόπουλος καλεί την Περιφερειακή Αρχή να αναλάβει ενεργό ρόλο και να διασφαλίσει την υλοποίηση του εθνικού σχεδίου για την Ηλεία, ώστε η περιοχή να ανασυγκροτηθεί πλήρως και να αποκτήσει αναπτυξιακή προοπτική.

(Δελτίο Τύπου)

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2024 11:17

Σχετικά Άρθρα

  • Συλλυπητήρια Κώστα Καρπέτα για τον θάνατο του Δημήτρη Καλογερόπουλου
    Συλλυπητήρια Κώστα Καρπέτα για τον θάνατο του Δημήτρη Καλογερόπουλου

    Ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Κώστας Καρπέτας για τον θάνατο του Δημάρχου Αιγιαλείας Δημήτρη Καλογερόπουλου, έκανε την εξής δήλωση:

    «Με βαθιά θλίψη αποχαιρετούμε τον Δημήτρη Καλογερόπουλο, έναν άνθρωπο που υπηρέτησε με ανιδιοτέλεια και αφοσίωση την τοπική κοινωνία και άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στην Αιγιάλεια. Η αφοσίωση και το πάθος του για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών αποτελούν παράδειγμα για όλους εμάς που υπηρετούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του. Η απώλειά του δημιουργεί ένα δυσαναπλήρωτο κενό και το έργο του θα συνεχίσει να μας εμπνέει.»

    (Δελτίο Τύπου)

  • « Κάτω από τη βάση » .... η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στις υποδομές εγγείων βελτιώσεων της Ηλείας
    του Κώστα Διαμαντόπουλου
    Τελικά ούτε οι προσφυγές μας έσωσαν. Οριστικά εκτός έμειναν οι πέντε προτάσεις που υπέβαλε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδες για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Αγροτική Ανάπτυξη (ΠΑΑ) 2014-2022 και αφορούσαν αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό αρδευτικών υποδομών. Ούτε μια δεν κατάφεραν να εντάξουν. Ούτε μία.
    Οι δυο αφορούσαν ΤΟΕΒ της Ηλείας (Επιταλίου και Α’ Πύργου) και οι τρεις της Αιτωλοακαρνανίας (Φυτειών, Ευηνοχωρίου, Γαλατά).
    Πρόκειται για ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη την ίδια περίοδο που τα έργα υπογειοποίησης του ανοικτού αρδευτικού δικτύου (κανελέτα) στους ΤΟΕΒ Α’ Πύργου, Επιταλίου, Πελοπίου και Αμαλιάδας απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς να έχουν διασφαλιστεί εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.
    Τι να πρωτοθυμηθούμε; Την άδικη μεταχείριση της Ηλείας στην κατανομή των έργων στις υποδομές εγγείων βελτιώσεων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας; Το "ναυάγιο" του πολυδιαφημισμένου και βραβευμένου (τρομάρα μας) φωτοβολταϊκού πάρκου στο Μεσολόγγι με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους; Ή μήπως το έργο '' Επισκευή - Αποκατάσταση Λειτουργίας Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού Φράγματος Πηνειού'' που σέρνεται από το 2018;
    Δεν μπορούμε να συζητάμε σοβαρά για ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, μείωση της σπατάλης, συγκράτηση του ενεργειακού κόστους και τελικά βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς σοβαρές παρεμβάσεις στα εγγειοβελτιωτικά έργα της Ηλείας.
    Ο Κώστας Διαμαντόπουλος είναι Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης "Μαζί Αλλάζουμε - Δυτική Ελλάδα"
  • Κώστας Καρπέτας για το συνέδριο της ΕΝΠΕ: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ερημώνει
    Κώστας Καρπέτας για το συνέδριο της ΕΝΠΕ: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ερημώνει

    Τον κώδωνα του κινδύνο, για την εγκατάλειψη και ερήμωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, εξαιτίας των εφαρμοζόμενων κυβερνητικών πολιτικών, έκρουσε ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», Κώστας Καρπέτας, με αφορμή το συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) με θέμα: «Οι Περιφέρειες μπροστά στις προκλήσεις: Θεσμική Θωράκιση – Αγροτική Ανάπτυξη», που διεξάγεται στην Πάτρα.

    Όπως τονίζει σε δήλωσή του ο κ. Καρπέτας, οι δήθεν μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον δικαστικό, τον ακαδημαϊκό, τον φορολογικό, τον ασφαλιστικό, τον τραπεζικό και προσεχώς τον υγειονομικό χάρτη της χώρας, έχουν ως μοναδικό και ανομολόγητο στόχο τη μείωση του κόστους και δεν λαμβάνουν υπόψη τον παράγοντα άνθρωπο και τις ανάγκες του, με συνέπεια να επιταχύνουν την αβεβαιότητα των κατοίκων και να επιβαρύνουν διαρκώς την κατάσταση.

    «Το αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών θα είναι η συνεχιζόμενη και αδιάλειπτη ερήμωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Οι νέοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τον τόπο τους και οι μεγαλύτεροι, απογοητευμένοι και απελπισμένοι, προσπαθούν να αλλάξουν ρότα ζωής με ψαλιδισμένες προσδοκίες για ένα βιώσιμο μέλλον», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καρπέτας και πρόσθεσε: «Κλείστε τα όλα και μετά θα αναρωτιόμαστε γιατί το δημογραφικό αποτελεί το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας μας. Ανάπτυξη χωρίς ανθρώπους δεν υπάρχει. Καταντήσαμε μια κοινωνία που αναπολεί το παρελθόν και φοβάται το μέλλον. Μια κοινωνία στην εντατική».

    Ο Κώστας Καρπέτας στάθηκε στα αποκαρδιωτικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το 2023 που αφορούν την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Σύμφωνα με αυτά, το 35,2% του πληθυσμού στη Δυτική Ελλάδα βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, από το 23,8% που ήταν το 2019 και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η περιοχή μας έχει εγκλωβιστεί σε μια παγίδα φτηνής ανάπτυξης (χαμηλή ένταση εργασίας, χαμηλή παραγωγικότητα, χαμηλές αμοιβές) που αναπαράγει φτώχεια, κοινωνικό αποκλεισμό και ανισότητες. Γι' αυτά όλα υπάρχουν πειστικές απαντήσεις, αγαπητοί μου συνάδελφοι σύνεδροι;».

    Μιλώντας για τη θεσμική θωράκιση του θεσμού της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Καρπέτας διαπίστωσε ότι «η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση διαρκώς υποβαθμίζεται. Από το αίτημα των Περιφερειών για Περιφερειακή Διακυβέρνηση, έχουμε πάει στην πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και αντί για τη θεσμική θωράκιση των Περιφερειών, οδηγούμαστε στη συνεχή απαξίωση του ρόλου τους».

    Ο κ. Καρπέτας τόνισε ότι το ζήτημα της αλληλοεπικάλυψης και κατανομής των αρμοδιοτήτων δεν έχει λυθεί και πως οι διορισμένες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις ενισχύονται αντί να καταργούνται. «Δυστυχώς, έχουμε καταντήσει το μακρύ χέρι της κυβέρνησης», σημείωσε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του στο συνέδριο της ΕΝΠΕ, ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» και παρουσίασε μια σειρά προτάσεων για τη θεσμική θωράκιση των Περιφερειών, όπως:

    • Τη Συνταγματική αναθεώρηση, τουλάχιστον του άρθρου 102 του Συντάγματος, που θα θεσμοθετήσει την κατοχύρωση των αρμοδιοτήτων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
    • Την οικονομική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και φορολογική αποκέντρωση, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    • Την εκχώρηση αρμοδιοτήτων από το Κράτος στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις, υλοποιώντας στην πράξη την έννοια της τοπικής αρμοδιότητας.
    • Την κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, με διασφάλιση της εργασίας όλων των εργαζομένων σε αυτές, μεταφορά των αρμοδιοτήτων τους (εκτός εκείνων που αφορούν την «σκληρά» κρατική πολιτική) με ένταξη των ομοειδών Υπηρεσιών τους στις Περιφέρειες.
    • Την άρση του αποκλεισμού από τη χάραξη της χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής των Περιφερειών με μητροπολιτικά χαρακτηριστικά.
    • Την πρόβλεψη για την άσκηση ρυθμιστικών αρμοδιοτήτων από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Καρπέτας: Απογοητευτικά τα στοιχεία για τον τουρισμό στην Δυτ. Ελλάδα
    Καρπέτας: Απογοητευτικά τα στοιχεία για τον τουρισμό στην Δυτ. Ελλάδα

    Ο επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτικής Ελλάδας» Κώστας Καρπέτας, φέρνει το ζήτημα της μείωσης της τουριστικής κίνησης στη Δυτική Ελλάδα στην ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής, η οποία θα διεξαχθεί στις 25 Απριλίου 2024, μετά την ανακοίνωση των σχετικών επίσημων στοιχείων από την Τράπεζα της Ελλάδας. Όπως τονίζει ο κ. Καρπέτας τα στοιχεία αυτά είναι «αποκαλυπτικά και ταυτόχρονα απογοητευτικά» καθώς, καταγράφεται πτώση σε όλους τους δείκτες (διανυκτερεύσεις, επισκέψεις, παραμονή επισκεπτών, εισπράξεις) της τουριστικής κίνησης στη Δυτική Ελλάδα για το 2023 και μάλιστα την ώρα που σε όλη τη χώρα ο τουρισμός ανακάμπτει.

    Ο επικεφαλής της παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Κώστας Καρπέτας κατέθεσε προς τον Περιφερειάρχη Δυτική Ελλάδας την παρακάτω ερώτηση:

    «Αποκαλυπτικά και ταυτόχρονα απογοητευτικά είναι τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για τον εισερχόμενο τουρισμό στην Δυτική Ελλάδα για το 2023.

    Σύμφωνα με αυτά:

    Οι διανυκτερεύσεις μειώθηκαν κατά 8% συγκριτικά με το 2022 και σωρευτικά κατά 40% με το 2019.

    Οι επισκέψεις μειώθηκαν κατά 3,2% συγκριτικά με το 2022 και σωρευτικά κατά 31% με το 2019.

    Οι εισπράξεις μειώθηκαν κατά 4,71% συγκριτικά με το 2022 και σωρευτικά κατά 18,37 % με το 2019.

    Η μέση διάρκεια παραμονής από 5,5 ημέρες το 2019 έχει μειωθεί στις 4,9 ημέρες το 2023. (5,1 ημέρες το 2022).

    Επειδή,

    Το σύνολο της ελληνικής τουριστικής αγοράς επιστρέφει στα επίπεδα του 2019, την ώρα που η Δυτική Ελλάδα αποκλίνει.

    Επειδή,

    Και για το 2022, όπου υπάρχουν πλήρη στοιχεία, στην Δυτική Ελλάδα καταγράφηκε μείωση των επισκέψεων κατά 29% και των διανυκτερεύσεων 34% σε σχέση με το 2019. Επίσης, καταγράφηκε μείωση κατά 14%, επτά φορές μεγαλύτερη, δηλαδή, από αυτή σε εθνικό επίπεδο.

    Επειδή,

    Λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου, ανακοινώσατε πρόγραμμα, προϋπολογισμού τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας, ενώ παράλληλα στην Οικονομική Επιτροπή ψήφισε πρόγραμμα 9 (4 + 5) εκατ. ευρώ για τον ίδιο ακριβώς σκοπό.

    Επειδή,

    Πρόσφατα παρουσιάστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το σχέδιο δράσεων του ετήσιου προγράμματος τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το 2024.

    Επειδή,

    Τα επίσημα στοιχεία αποκαλύπτουν μια προβληματική κατάσταση στον τουρισμό της Δυτικής Ελλάδας και αναδεικνύουν μια πτωτική τάση που δεν μπορεί να αγνοηθεί.

    Επειδή,

    Η σημασία του τουρισμού για την ανάπτυξη της περιοχής και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι αναμφισβήτητη.

    Ζητάμε την συζήτηση του θέματος στην ορισθείσα ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας την 25/4 στην αίθουσα του Περιφερειακού συμβουλίου».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Διαμαντόπουλος: Επερώτηση για τη Συμμετοχή της Περιφέρειας στην απομάκρυνση των δεμάτων στερεών αποβλήτων από το «Ποτόκι»
    Διαμαντόπουλος: Επερώτηση για τη Συμμετοχή της Περιφέρειας στην απομάκρυνση των δεμάτων στερεών αποβλήτων από το «Ποτόκι»

    Επερώτηση Κωνσταντίνου Διαμαντόπουλου, Περιφερειακού Συμβούλου με την παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε-Δυτική Ελλάδα»

    Προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, τον Αντιπεριφερειάρχη Βιώσιμης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας

    Θέμα: Συμμετοχή της Περιφέρειας στην απομάκρυνση των δεμάτων στερεών αποβλήτων από την περιοχή « Ποτόκι » του Δήμου Πύργου.

    Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Ηλεία ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γραφάκος προανήγγειλε την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Πύργου. Σκοπός της συνεργασίας αυτής θα είναι η απομάκρυνση των δεμάτων στερεών αποβλήτων (υπολογίζονται σε 90-100 χιλ. περίπου) από την περιοχή « Ποτόκι » και τη μεταφορά τους στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Τριανταφυλλιάς. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι μετά την απομάκρυνση των δεμάτων θα ακολουθήσει αποκατάσταση και απορρύπανση της περιοχής εντός μάλιστα του 2024.

    Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει επίσημη ενημέρωση από την Περιφέρεια για συμμετοχή στο συγκεκριμένο εγχείρημα το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και πρόληψης πυρκαγιάς.

    Με δεδομένη τη δέσμευση του Γενικού Γραμματέα για χρηματοδότηση από το Υπουργείο στο μεγαλύτερο τμήμα

    Επρωτάσθε

    Θα συμμετέχει η Περιφέρεια στο συγκεκριμένο εγχείρημα?

    Θα συμβάλλει χρηματοδοτικά και σε τι ποσοστό έχοντας ως δεδομένη την πρόθεση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του σχετικού κόστους?

    (Δελτίο Τύπου)

  • Καρπέτας: Οι αγρότες της Δυτ. Ελλάδας απαιτούν ουσιαστική στήριξη από την ΠΔΕ
    Καρπέτας: Οι αγρότες της Δυτ. Ελλάδας απαιτούν ουσιαστική στήριξη από την ΠΔΕ

    Ο επικεφαλής του περιφερειακού συνδυασμού «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα» Κώστας Καρπέτας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η παράταξή μας, ήδη από τις 2 Φεβρουαρίου έχει ζητήσει εγγράφως από το προεδρείο του Περιφερειακού Συμβουλίου την έκτακτη σύγκληση του Σώματος, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος βρίσκεται σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα, ώστε να μην αναγκαστεί να αφήσει τα χωράφια τους ακαλλιέργητα και να εγκαταλείψει τον τόπο του.

    Στην πρότασή μας, είχαμε ζητήσει σε αυτή την ειδική συνεδρίαση να κληθούν όλοι οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών της Δυτικής Ελλάδας, για να εκθέσουν αναλυτικά στα μέλη του Συμβουλίου τα προβλήματά τους, ώστε το Περιφερειακό Συμβούλιο να λάβει θέση και να αποφασίσει τους τρόπους υποστήριξης των αγροτών.

    Δυστυχώς, μέχρι σήμερα καμία απάντηση δεν έχουμε λάβει στο αίτημά μας, που αποτελεί και αίτημα όλων των αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών της Δυτικής Ελλάδας.

    Αντ’ αυτού βλέπουμε, με θλίψη, την περιφερειακή Αρχή να προσπαθεί να κάνει επικοινωνιακή διαχείριση του προβλήματος που αφορά κάθε έναν πολίτη της Περιφέρειάς μας, είτε είναι κάτοικος της υπαίθρου η οποία απειλείται με εγκατάλειψη, είτε κάτοικος κάποιου αστικού κέντρου που βλέπει καθημερινά τις τιμές στα αγροτικά προϊόντα να αυξάνονται.

    Στην αρχή των αγροτικών κινητοποιήσεων η Περιφερειακή Αρχή Φαρμάκη, επιχείρησε να υποβαθμίσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις και να επιρρίψει στην κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση όλες τις ευθύνες, αν και ο Πρωτογενής Τομέας αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας.

    Όλες αυτές τις ημέρες οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας και οι ίδιοι οι αγρότες, παρακολουθούν τη Περιφερειακή Αρχή, να φωτογραφίζεται με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ακολούθως να σιωπά, και επί της ουσίας να ταυτίζεται με την κυβερνητική επιχειρηματολογία, περί των δήθεν μέτρων στήριξης του αγροτικού κόσμου.

    Όταν οι αγροτικές κινητοποιήσεις κλιμακώθηκαν, ο αντ’ αυτού του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, ο οποίος μέχρι σήμερα αποφεύγει συστηματικά να συναντηθεί με τους αγρότες, ο κ. Μπονάνος, δήλωσε στους αγρότες ότι θα συνεδριάσει προσεχώς το Περιφερειακό Συμβούλιο – πότε άραγε; - και πως θα εκδώσει ένα ψήφισμα στήριξης στον αγροτικό κόσμο.

    Προφανώς, ο αναπληρωτής του Περιφερειάρχη και κατ’ επέκταση η Περιφερειακή Αρχή Φαρμάκη, θεωρεί ότι με την έκδοση ενός ψηφίσματος υπέρ των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών, έχει κάνει το καθήκον της.

    Προφανώς, θεωρεί ότι με την έκδοση ενός ψηφίσματος, θα κατευνάσει τους αγρότες και πως θα βάλει κάτω από το χαλί τις δικές της ευθύνες, οι οποίες είναι υπαρκτές και μετρήσιμες, για την κατάσταση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα και της υπαίθρου της Δυτικής Ελλάδας.

    Δυστυχώς, για την Περιφερειακή Αρχή, οι αγρότες της Δυτικής Ελλάδας, έχουν χορτάσει από λόγια και από υποσχέσεις.

    Απαιτούν ουσιαστική και έμπρακτη υποστήριξη στα αιτήματά τους, από το Περιφερειακό Συμβούλιο και από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όχι μόνο συζητήσεις και φιλικά χτυπήματα στην πλάτη από τους αντιπεριφερειάρχες.

    Για αυτό και η όποια επιχείρηση κατευνασμού και αποπροσανατολισμού των αγροτών, από όπου και εάν προέρχεται, πέφτει στο κενό.

    Είναι ορατό πλέον σε όλους και ιδιαίτερα στον αγροτικό κόσμο της περιοχής, ότι η Περιφέρεια προσπαθεί να συγχρονίσει το βηματισμό της με το Μέγαρο Μαξίμου και να ακολουθήσει τις εξελίξεις, όχι να βγει μπροστά δυναμικά και διεκδικητικά στο πλευρό τους.

    Παρόλα αυτά, εμείς επιμένουμε και ζητούμε απόψε να μάθουμε από την Περιφερειακή Αρχή και από τον Περιφερειάρχη, πότε θα συγκληθεί η ειδική έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε να πληροφορηθεί το Σώμα, αλλά και οι κάτοικοι της Δυτικής Ελλάδας, τι συμβαίνει με τον αγροτικό τομέα και με ποιον τρόπο εμείς οι αιρετοί στεκόμαστε ενεργά, διεκδικητικά και ουσιαστικά στο πλευρό τους».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Μετεκλογική συνάντηση της περιφερειακής παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα»
    Μετεκλογική συνάντηση της περιφερειακής παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα»

    Η περιφερειακή παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», με επικεφαλή τον Κώστα Καρπέτα, διοργάνωσε την πρώτη της μετεκλογική συνάντηση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τον καθορισμό του πλαισίου δράσης κατά την επόμενη περιφερειακή περίοδο. Η συνάντηση έγινε το απόγευμα της Δευτέρας, 30 Οκτωβρίου 2023, στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, με τη μαζική συμμετοχή υποψηφίων του συνδυασμού.

    Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής του συνδυασμού, Κώστας Καρπέτας, αφού ευχαρίστησε όλους τους υποψηφίους και τους συνεχάρη για τον αγώνα που έδωσαν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα με αξιοπρέπεια και συλλογικότητα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα», παρότι μπήκε στον εκλογικό αγώνα μόλις 45 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, κατάφερε με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία να ενώσει ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις που πιστεύουν σε μια ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη Αυτοδιοίκηση και να θέσει τις βάσεις ώστε να φέρει τις μεγάλες αλλαγές που απαιτεί η Δυτική Ελλάδα.

    karpetas metekl sun 2

    Στη συνέχεια της συνάντησης, υπήρξαν τοποθετήσεις από πλήθος υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων της παράταξης, οι οποίοι δήλωσαν αποφασισμένοι να εργαστούν σε κάθε γωνιά της Δυτικής Ελλάδας με στόχο τη διάδοση των θέσεων και των προτάσεων του συνδυασμού, καθώς και την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής.

    Ακολούθησε γόνιμος και δημιουργικός διάλογος όπου κατατέθηκε μια σειρά προτάσεων για τον καλύτερον συντονισμό του έργου του συνδυασμού. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η δημιουργία Γραμματείας της παράταξης, στην οποία θα συμμετέχουν ο επικεφαλής και οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι, και η λειτουργία θεματικών τομέων για την επεξεργασία των θέσεων και των προτάσεων της παράταξης. Οι επικεφαλείς και τα μέλη των θεματικών τομέων θα ανακοινωθούν σύντομα.

    (Δελτίο Τύπου)

  • Ο Κώστας Καρπέτας για το εκλογικό αποτέλεσμα
    Ο Κώστας Καρπέτας για το εκλογικό αποτέλεσμα

    Ο επικεφαλής της παράταξης "Μαζί Αλλάζουμε - Δυτική Ελλάδα" Κώστας Καρπέτας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    Δώσαμε μια γενναία μάχη υπό αντίξοες συνθήκες και σε σύντομο χρονικό διάστημα, καταθέτοντας το πρόγραμμα μας στους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας.

    Σε αυτό το σύντομο αλλά όμορφο ταξίδι συναντήσαμε τις αγωνίες και τις προσδοκίες του απλού πολίτη και αυτές θα υπηρετήσουμε από το ρόλο που μας έταξε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

    Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες και τις πολιτικές δυνάμεις που εμπιστεύτηκαν την ανεξάρτητη υποψηφιότητα μας και να τους διαβεβαιώσω ότι ο αγώνας για μια δημοκρατία καλύτερης ποιότητας με απτά αποτελέσματα για τον πολίτη δεν τελειώνει εδώ.

    Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου, τους υποψηφίους και τους συνεργάτες της παράταξής μας για τον όμορφο αγώνα που δώσαμε μαζί.

    Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, δεσμευόμαστε να προωθήσουμε τα συμφέροντα των πολλών και του τόπου μας με γόνιμη και προγραμματική αντιπολίτευση.
    Θα εργαστούμε για να αναστρέψουμε τη χαμηλή συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, να πείσουμε ξανά τους πολίτες ότι αξίζει να ασχολούνται με την πολιτική, να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.

    Η μάχη για την Προοδευτική Ενότητα στις γειτονιές και εκεί που χτυπά ο παλμός της κοινωνίας μόλις ξεκινάει.

    Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ το Νεκτάριο Φαρμάκη για την εκλογή του.

    Με τιμή,

    Κώστας Καρπέτας
    Δυτική Ελλάδα-Μαζί Αλλάζουμε

    (Δελτίο Τύπου)

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο