Οι διαχρονικές σχέσεις που διατηρούν οι δήμοι κι η εκκλησία της Ηλείας με τον Κυπριακό λαό, επιβεβαιώθηκαν πλήρως κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας εκπροσώπων του Νομού στη μεγαλόνησο.
Ο Μητροπολίτης Ηλείας & Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος Β’, οι Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος και Πύργου κ. Στάθης Καννής, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας κα Θεώνη Γεωργοπούλου και ο αντιδήμαρχος Πηνειού κ. Διονύσης Γεωργόπουλος, βρέθηκαν στην Κύπρο κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Συνδέσμου Ασυνοδεύτων και Φιλοξενουμένων παιδιών του 1974 στην Ελλάδα και του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ.κ. Ησαΐου.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η Ηλειακή αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία -εκτός των άλλων- να συναντηθεί με τον πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και την πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής κα Αννίτα Δημητρίου, τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο και σειρά αξιωματούχων του μαρτυρικού νησιού, στο οποίο εφέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή και από τότε παράνομη κατοχή.
Κατά τις συναντήσεις, ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος έκανε εκτενείς αναφορές στους στενούς και διαχρονικούς δεσμούς της Ηλείας με την Κύπρο, οι οποίοι ξεκινούν από την αρχαιότητα με τη συμμετοχή Κυπρίων στους Ολυμπιακούς αγώνες και φτάνουν μέχρι τη βοήθεια που προσέφερε η Κύπρος στην Ηλεία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.
Όσον αφορά στη φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών από την Κύπρο στην Ηλεία από το 1974 έως το 1979, έκανε λόγο για ισχυρή σχέση που αναπτύχθηκε με τα παιδιά αυτά, τα οποία σήμερα αισθάνονται Ηλείοι και έχουν όλα τους μια ακόμα οικογένεια και μια μεγάλη αγκαλιά στο νομό μας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου των ασυνόδευτων παιδιών κ. Ανδρέας Θεοδοσίου, ο οποίος πρόσφατα ανακηρύχθηκε σε επίτιμο δημότη δήμου Ήλιδας.
Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν κατά την επίσκεψη της αντιπροσωπείας στα «Φυλακισμένα Μνήματα», το κοιμητήριο των ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου από τους Άγγλους και στον «τύμβο της Μακεδονίτισσας», το στρατιωτικό νεκροταφείο Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων πεσόντων στους αγώνες κατά των Τούρκων του 1964 και 1974.
Επιπλέον, οι εκπρόσωποι της Ηλείας συμμετείχαν και στο μνημόσυνο της μοναδικής Κύπριας από τις χιλιάδες των ασυνόδευτων παιδιών που πέθανε στην Ελλάδα, της Παναγιώτας Νικολάου.
Το μνημόσυνο τελέσθηκε στον ιερό ναό της Κοινότητας των Καπέδων, στο κοιμητήριο της οποίας βρίσκεται ο τάφος που δέχτηκε τα λείψανα της μικρής Παναγιώτας, μετά την ανακομιδή τους από την Ηλειακή γη πίσω στην Κύπρο, ενώ την ίδια ημέρα έγιναν και τα αποκαλυπτήρια πλάκας προς τιμήν της στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου.
(Δελτίο Τύπου)