Αυτοδιοίκηση

Κέντρο αγροτικής παραγωγής και εναλλακτικού τουρισμού η πρόταση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ανδρίτσαινας Κρεστένων

Κέντρο αγροτικής παραγωγής και εναλλακτικού τουρισμού η πρόταση του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ανδρίτσαινας Κρεστένων
Το επικρατέστερο σενάριο της μελέτης για την ανάδειξη του Δήμου

Ως κέντρο πρωτογενούς παραγωγής και εναλλακτικού τουρισμού προωθείται ο Δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστένων μέσα από το επικρατέστερο και βιώσιμο σενάριο του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου που παρουσιάστηκε και ήδη έχει ανέβει στην πλατφόρμα του ΥΠΕΝ προς δημόσια διαβούλευση.

Το στρατηγικό όραμα του Δήμου, είναι η ανάδειξη και προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου του Δήμου ώστε να αποτελέσει έναν ελκυστικό τόπο παραγωγής και κατοικίας και έναν διαφοροποιημένο τουριστικό προορισμό. Βάσει των παραπάνω, οι μελετητές ανέπτυξαν τρία σενάρια, με επικρατέστερο το τελευταίο.

Τα εναλλακτικά σενάρια χωρικής οργάνωσης που ενσωματώθηκαν στο ΤΠΣ είναι συνοπτικά τα εξής:

Σενάριο 1 (Μηδενικό - Οι τάσεις), μέσα από το οποίο δεν παράγεται κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, καθώς στηρίζεται αποκλειστικά στην προβολή των τάσεων που παρατηρούνται σήμερα.
Σενάριο 2 (Κέντρο Αγροτικής Παραγωγής), μέσα από το οποίο προωθείται, κόντρα στις τάσεις μείωσης του πληθυσμού όπως καταγράφεται στους μικρούς οικισμούς, η αναδόμηση και η ανάπτυξη της περιοχής αξιοποιώντας τους παραδοσιακούς πόρους (γεωργία /κτηνοτροφία) και δευτερευόντως τον τουρισμό, με την οργάνωση αυτόνομων οικιστικών ενοτήτων και με την προστασία των φυσικών πόρων που υποστηρίζουν τις παραπάνω δραστηριότητες.
Σενάριο 3 (Κέντρο Αγροτικής Παραγωγής και Εναλλακτικού Τουρισμού), σύμφωνα με το οποίο, οι προτάσεις στοχεύουν στη ισόρροπη αλλά εξορθολογισμένη ανάπτυξη των επιμέρους χωρικών ενοτήτων της περιοχής μελέτης, ανάλογα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και την θέση τους στο χώρο.

Το επικρατέστερο σενάριο

Σύμφωνα με το τρίτο και επικρατέστερο σενάριο του ΤΠΣ, Το σύνολο της περιοχής του Δήμου Ανδρίτσαινας Κρεστένων, αντιμετωπίζεται ως μια περιοχή που στο σύνολό της παρουσιάζει σημαντικούς φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους για ανάπτυξη δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ήπια τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Ειδικά η ευρύτερη περιοχή των Κρεστένων - Μακρισίων - Σαμικού και ως το παραλιακό μέτωπο, παρουσιάζει τάσεις ανάπτυξης τουρισμού, λόγω γειτνίασης με τον μεγάλης επισκεψιμότητας αρχαιολογικό χώρο και της γειτνίασης με το παραλιακό μέτωπο.

Για τις οικιστικές περιοχές, δεν δίνεται βαρύτητα στην δημιουργία αυτόνομων οικισμών, αλλά το σύνολο του οικιστικού δικτύου εξαρτάται από τους οικισμούς που αναπτύσσονται κατά μήκος του κεντρικού άξονα που διασχίζει το Δήμο και εξασφαλίζει μεγαλύτερη αμεσότητα στις μεταφορές. Ελέγχονται κατά περίπτωση οι οικισμοί που έχουν μείνει στάσιμοι και η θέσπιση νέων ορίων δόμησης σε οικισμούς που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Οι οικισμοί και δεν δέχονται οποιαδήποτε οικιστική πίεση είναι: Λαδικό, Καλυβάκια , Άγιος Ηλίας, Παλαιοχώριο και Χελιδόνιο.

tps krest1

Για τις εξωαστικές περιοχές συστήνεται μεταξύ άλλων:
- Θεσπίζεται παρόδια ζώνη στους κλάδους του οδικού δικτύου που συνδέουν τους σημαντικούς πολιτιστικούς και φυσικούς πόρους της περιοχής όπου θα απαγορεύεται η εγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων με περιορισμένη δόμηση κατοικιών και τουριστικών καταλυμάτων.
- Διατήρηση της Ζώνης προτεραιότητας του πρωτογενούς τομέα παραγωγής, με εξαίρεση την παρόδια ζώνη προστασίας. Εντός της περιοχής αυτής προτείνεται η διατήρηση όλων των επιτρεπόμενων χρήσεων της εκτός σχεδίου δόμησης.
- Διατήρηση της Ζώνης προστασίας της φυσικής κληρονομιάς με δυνατότητα ανέγερσης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, κατοικιών και τουριστικών
- Προτεραιότητα στην δικτύωση των επιμέρους περιοχών οικοτουριστικού ενδιαφέροντος, όπως και ανάδειξη και προστασία των παραδοσιακών μονοπατιών και των χώρων υπαίθριου εναλλακτικού τουρισμού.

Οι παραπάνω προτάσεις ευνοούν την βελτίωση του τοπίου κατά μήκος των οδικών αξόνων, τον ευκολότερο προγραμματισμό των έργων κοινωνικής και τεχνικής υποδομής
με βάση τον προτεινόμενο σχεδιασμό, χωρίς επισφάλειες βιωσιμότητας καθώς και τη δημιουργία δικτύων πολιτιστικού και φυσιολατρικού τουρισμού.

Οι αναπτυξιακοί παράγοντες που θα επηρεαστούν:

Πληθυσμός

Αν μέχρι το έτος στόχο του ΤΠΣ (2038) , εξασφαλισθούν συνθήκες απρόσκοπτης συνέχισης των παραδοσιακών δραστηριοτήτων, αλλά και διεύρυνση της απασχόλησης στο δευτερογενή και τουριστικό τομέα, θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις συγκράτησης, ενεργών ηλικιακών ομάδων ή και εγκατάσταση νέων κατοίκων, ανατρέποντας τις ιδιαίτερα αρνητικές, σήμερα, τάσεις μείωσης του πληθυσμού.

Απασχόληση και αναπτυξιακό πρότυπο

Η γεωργική παραγωγή θα αναπτυχθεί μεσοπρόθεσμα, λόγω ολοκλήρωσης έργων υποδομής στην αγροτική γη. Απαιτείται όμως η θωράκιση αυτής στην απειλή της κλιματικής αλλαγής όπως και συνολικότερη αλλαγή των πρακτικών αξιοποίησης της αγροτικής γης. Ο κλάδος της κτηνοτροφίας θα παρουσιάσει βραχυπρόθεσμη κάμψη, λόγω απαγόρευσης των παραδοσιακών θέσεων (περιφερειακά των οικισμών και κατά μήκος του οδικού δικτύου) και θα ανακάμψει μεσοπρόθεσμα με τη δημιουργία υποδομών και μετεγκαταστάσεων όπου κριθούν απαραίτητες.
Ο δευτερογενής τομέας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με τους ίδιους ρυθμούς. Η οικοδομική δραστηριότητα θα μειωθεί βραχυπρόθεσμα, καθώς θα περιοριστεί εντός ορίων οικισμών αλλά θα ανακάμψει μεσοπρόθεσμα.
Ο τριτογενής τομέας απασχόλησης εντός των ορίων του Δήμου, θα παρουσιάσει αύξηση βασιζόμενος κυρίως στο τουριστικό τομέα.
Σε κάθε περίπτωση η ισόρροπη ενίσχυση όλων των τομέων απασχόλησης, συμβάλλει στην ανθεκτικότητα της οικονομίας του τόπου και θα συντελέσει στην συγκράτηση πληθυσμού.

Φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον

Η περιοχή εντός των ήδη θεσμοθετημένων περιοχών προστασίας θα συνεχίσουν να προστατεύονται με πιο εξειδικευμένες ρυθμίσεις, όπως πιθανά θα καθορισθούν από την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη των περιοχών Natura 2000 που βρίσκεται σε εξέλιξη. Διευκολύνεται η αρχαιολογική έρευνα καθώς θα προστατεύονται οι κηρυγμένοι χώροι με βάση τις καθορισμένες ζώνες και θα δέχονται μικρότερες οικιστικές πιέσεις.

Τεχνικές Υποδομές/Ποιότητα ζωής

Το επίπεδο των τεχνικών υποδομών θα βελτιωθεί, καθώς θα είναι ευχερέστερος και πιο στοχευμένος ο προγραμματισμός των έργων.
Η ποιότητα της ζωής των κατοίκων θα βελτιωθεί, καθώς η διεύρυνση των ευκαιριών και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, θα συντελέσει στην αύξηση του μέσου ετήσιου εισοδήματος των κατοίκων.

tps krest2

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup