Ξεκίνησε η υποβολή φακέλων από τους πληγέντες στο δήμο Ανδρίτσαινας- Κρεστένων
Του Γιάννη Σπυρούνη
Έχει ξεκινήσει η υποβολή των φακέλων από τους πληγέντες του Εγκέλαδου και της σεισμικής δόνησης της 15ης Φεβρουαρίου στο δήμο Ανδρίτσαινας – Κρεστένων. Μετά την οριοθέτηση της σεισμόπληκτης ζώνης προχωρούν οι διαδικασίες αν και υπάρχουν παράπονα από τη δημοτική αρχή για τη βοήθεια που παρέχει η Πολιτεία. Ο δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος δήλωσε πως ο σεισμός πήγε πίσω την περιοχή και πλέον ο δήμος καλείτε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που ευτυχώς είναι διαχειρίσιμο.
«Ο σεισμός ήταν ένα πρόβλημα που μας πήγε πίσω σημαντικά θα έλεγα γιατί δεν είχαμε και καμία συμμετοχή στην προσπάθεια που κάναμε από την πολιτεία παρά τις υποσχέσεις. Γι’ αυτό και τα έχουμε αφήσει πίσω καθώς οι δημότες γνωρίζουν ως εάν μπορούμε να παρέμβουμε μόνο σε αυτό μπορούμε να ελπίζουμε. Δεν είναι δυνατό μετά από μία σεισμική δόνηση που βεβαίως άφησε ζημιές διαχειρίσιμες να μην έχουμε σε προβλήματα που ξεφεύγουν των αρμοδιοτήτων μας και χρειαζόμαστε βοήθεια και υποστήριξη από την πολιτεία» είπε ο κ. Μπαλιούκος που συμπλήρωσε πως η οριοθέτηση δίνει κάποιες δυνατότητες σε σχέση με προηγούμενους σεισμούς. Οι δημότες Ανδρίτσαινας – Κρεστένων πλέον έχουν μπει στη διαδικασία υποβολής φακέλων για τις ζημιές που έχουν υποστεί τα κτίριά τους, αφού προηγήθηκε η σχετική ενημέρωση από το δήμο. Πλέον με τη βοήθεια ιδιωτών μηχανικών και μηχανικών του ΤΑΣ κάνουν την κατηγοροποίηση των ζημιών και καταθέσουν το σχετικό φάκελο.
Εκκρεμότητες και από το σεισμό του 2008
Σε ότι αφορά το δήμο υπάρχουν εκκρεμότητες από κτίρια που είχαν πληγεί από τον σεισμό του 2008 και σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί να υποβληθούν κατά προτεραιότητα προσθήκες στους φακέλους εκείνων των κτιρίων που επλήγησαν ξανά. «Έχουμε ξεκινήσει την καταγραφή ζημιών και την συμπλήρωση φακέλων σε όλα τα δημοτικά κτίρια, δηλαδή όλα όσα είχαμε στην ιδιοκτησία μας ως δήμοι πριν τα νομοθετήματα του Καποδίστρια και του Καλλικράτη αλλά και σε όλα μας έχουν μεταφερθεί στην πορεία, όπως παιδικοί σταθμοί, σχολεία κυρίως παλιά σχολεία που είναι στην ορεινή μας ζώνη. Αυτή η δουλειά είναι προτεραιότητα καθώς πρέπει οι φάκελοι μας να έχουν υποβληθεί έως τις 10 Δεκέμβρη που είναι ένα χρονοδιάγραμμα που εμείς έχουμε θέσει στον εαυτό μας. Το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το ΤΑΣ είναι εντελώς διαφορετικό. Μέχρι τις 10-15 Δεκέμβρη θα πρέπει να έχουμε υποβάλλει τους φακέλους καθώς για εμάς έχει να κάνει με τις εγγραφές στο τεχνικό πρόγραμμα και την έγκριση των κειμένων του Δήμου, προϋπολογισμό, για να έχουμε λάβει μέριμνα και να ενισχύσουμε όπου έχουμε την άποψη των μηχανικών ότι είναι διαφορετική από αυτό το οποίο εμείς βλέπουμε. Κατά συνέπεια είμαστε σε μία κινητικότητα για την συγκέντρωση στοιχείων για να εξαντλήσουμε το θέμα αυτό και να έχουμε την οριστική απόφαση της πολιτείας για το τι μέλλει γενέσθαι» εξήγησε σε δηλώσεις του ο κ. Μπαλιούκος..