• Ή ότι το χειρίζονται άσχετοι, ανίκανοι, ανεπαρκείς και αδιάφοροι παράγοντες και εδώ μπαίνει το ερώτημα μέχρι πότε θα τους ανέχεται η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και κατά συνέπεια να ομολογήσει την ανεπάρκεια των υπηρεσιών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του επιχειρησιακού προγράμματος
• Ή ότι είναι συνειδητή επιλογή του ΥΠΑΑΤ λόγω της αδυναμίας να εξασφαλίσει τη Δημόσια Δαπάνη που απαιτείται για όλα αυτά τα μέτρα με αποτέλεσμα να βάζουν σε περιπέτειες όσους αγρότες έχουν την ψευδαίσθηση ότι το Υπουργείο τους παρέχει τα απαραίτητα προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων.
Έτσι μετά τα προβλήματα στα μικρά σχέδια βελτίωσης - τους Νέους Αγρότες – τα μεγάλα σχέδια βελτίωσης, στο ποιοτικό παρακράτημα στο λάδι, τα προγράμματα της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας ήρθε και η σειρά της εξισωτικής αποζημίωσης και του ποιοτικού παρακρατήματος των ορεινών κτηνοτρόφων.
ΠΩΣ ΣΤΗΘΗΚΕ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ
Κατ’ αρχήν ηθικός αυτουργός σε αυτό το «έγκλημα» που συντελείται εδώ και πολλά χρόνια σε βάρος των αγροτών είναι ο ΟΠΕΚΕΠΕ. (Δεν εννοώ τους εργαζόμενους που θεωρώ ότι οι περισσότεροι ξεπερνούν τους εαυτούς τους για την επίλυση προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους αγρότες αλλά την Ηγεσία του)
Ο έταιρος των συμβαλλομένων στο «έγκλημα» το ΥΠΑΑΤ ενώ ευαγγελίζεται την ποιοτική γεωργία κόβει το ποιοτικό παρακράτημα που δίνονταν στο γάλα, του οποίου η βελτίωση της ποιότητάς του αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κατοχύρωση των παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων και κυρίως της φέτας πετώντας έξω τους πεδινούς κτηνοτρόφους από μια ελάχιστη οικονομική επιβράβευση και έρχεται τώρα να κοροϊδέψει τους ορεινούς δίνοντάς τους ένα μικρό ποσό στο κρέας το οποίο ουσιαστικά το αφαιρεί από την εξισωτική, σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων από τον προϋπολογισμό του ΥΠΑΑΤ σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικας.
Επειδή όμως, όπως σε κάθε «έγκλημα» επιχειρείται και μια δικαιολογία έρχεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ και για πρώτη φορά διασταυρώνει τα στοιχεία του ΟΣΔΕ με την εξισωτική και το αρ. 68 στο ΟΣΔΕ που αφορά το ποιοτικό παρακράτημα και επιβάλλει ΠΟΙΝΗ σε όσους έχουν έστω μια μικρή διαφορά στα ζώα (θετική ή αρνητική) λες και ο αριθμός των ζώων είναι κάτι στατικό που μέχρι να πάει ο ελεγκτής του ΟΠΕΚΕΠΕ στο μαντρί δεν πρέπει ούτε να ψηφίσουν ούτε να αυξηθούν. Έτσι λοιπόν πολλοί κτηνοτρόφοι εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι, άλλοι βλέπουν σημαντική μείωση του ποσού που δικαιούνται χωρίς κανένας να τους δίνει εξηγήσεις. Κάπως έτσι με την ίδια περίπου δικαιολογία των διασταυρωμένων ελέγχων και ότι άλλο σκαρφιστούν θα πετσοκόψουν και τα Σχέδια Βελτίωσης.
ΠΗΓΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ
Μόνιμη και σταθερή απάντηση των υπεύθυνων του ΟΠΕΚΕΠΕ «μόλις ανοίξει το σύστημα» θα δούμε αν μπορεί το σύστημα να δεχθεί τα δικαιολογητικά σας και το ερώτημα που μπαίνει: Τα μυστικά του κράτους χειρίζεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ και δεν λειτουργεί το σύστημα συνεχώς; Γιατί δεν δίνεται η δυνατότητα στους υπεύθυνους των ΕΑΣ που υποβάλουν οι αγρότες τις δηλώσεις ΟΣΔΕ να μπαίνουν στο σύστημα και να ενημερώνουν τους αγρότες δίνοντάς τους τις απαραίτητες εξηγήσεις.
Αρμόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ δηλώνουν ότι η ΑΕΕ θα σε κυνηγά σε όλα τα προγράμματα και ότι δηλώσεις στην ΑΕΕ είσαι:
Αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ στα 15 χρόνια λειτουργίας του και με τα υπέρογκα ποσά που έχει διαθέσει το ΥΠΑΑΤ έχει κατορθώσει να φτιάξει μια σωστή ΑΕΕ , μια σωστή αποτύπωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, τότε μπορεί να ισχύουν οι παραπάνω δηλώσεις των στελεχών του. Αν όχι τότε πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες.
Όμως αυτό που δεν είναι κατανοητό είναι πως όταν κάνει τις διασταυρώσεις θεωρεί τις αιτήσεις σωστές και άμεσα «πετσοκόβει» τις επιδοτήσεις, ενώ όταν είναι να πληρώσει καθυστερεί 3, 4 και 5 χρόνια.
Ανακοινώσεις π.χ του ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ πληρώνει 23,5 εκ ευρώ για εκκρεμότητες διάφορων προγραμμάτων πιστεύω ότι δεν τιμούν τον Οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα είναι ανέτοιμος να παρέχει τις απαιτούμενες υπηρεσίες και διευκολύνσεις στους αγρότες. Αυτό βέβαια μπορεί και να σημαίνει απώλεια σημαντικών ποσών από τους αγρότες χωρίς να το πάρουν χαμπάρι.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
Αυτό λοιπόν το βιολί πρέπει να σταματήσει και θα σταματήσει μόνο όταν το ΥΠΑΑΤ αποφασίσει να στηρίξει ουσιαστικά τους αγρότες και ο ΟΠΕΚΕΠΕ να οργανωθεί έτσι ώστε οι έλεγχοι και οι πληρωμές να γίνονται μέσα στον ίδιο χρόνο υποβολής των αιτήσεων.
Για να γίνει όμως αυτό πρέπει το ΥΠΑΑΤ να διαλύσει στα «εξ ων συνετέθη» τον ΟΠΕΚΕΠΕ και στη θέση του να φτιάξει έναν νέο, σύγχρονο και ευέλικτο Οργανισμό που θα είναι εργαλείο στήριξης του αγρότη και όχι γραφειοκρατικός εφιάλτης.
Όμως αν δεν έχει πάει κανείς στο μαντρί τότε δεν μπορεί να καταλάβει τα προβλήματα και τον αγώνα επιβίωσης των κτηνοτρόφων και γενικότερα των αγροτών της χώρας μας.
Μπορεί βέβαια οι συντελεστές «του εγκλήματος» ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ να θεωρούν «μαντρί» το Χίλτον, το Κάραβελ και λοιπούς χώρους που συνεδριάζουν για τα προβλήματα της υπαίθρου, όμως ας αναλάβουν οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι , οι φορείς των αγροτών, η αυτοδιοίκηση κλπ να τους προσγειώσουν στην πραγματικότητα και την σκληρή καθημερινότητα του αγρότη.