Όταν οι βουλευτές ξεπερνούν τα όρια . . .

Όταν οι βουλευτές ξεπερνούν τα όρια . . .
Του Αθανάσιου Κατσίμπελη*Η συμπεριφορά και οι δηλώσεις ορισμένων μελών του Κοινοβουλίου,
ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, ξεπερνούν κάθε όριο ευπρέπειας του μέσου πολίτη αυτής της χώρας. Εκτός του ότι, τελικά υπό τον εκβιασμό των δανειστών μας, ψηφίζουν νόμους και διατάξεις άδικες και πολλές φορές αντίθετες προς τις αποφάσεις Ανώτατων Δικαστηρίων (παρά το γεγονός, μάλιστα, πως λίγο πριν ψηφίσουν, είχαν δηλώσει πως διαφωνούν!!) αρκετοί βουλευτές, μας κατακλύζουν καθημερινά, είτε με ακραίες δηλώσεις, είτε με ανόητες και σεξιστικές εκφράσεις είτε με υβριστικές ή και προκλητικές θέσεις, σε σχέση πάντα με τα προνόμια που απολαμβάνουν, με σκοπό να υπηρετούν τον ελληνικό λαό.

Βουλευτές διαφόρων κομμάτων για χάρη λίγης δημοσιότητας ξεχνούν το ρόλο τους και υποβαθμίζουν το θεσμό που υπηρετούν και για τον οποίο χρυσοπληρώνονται από το υστέρημα του λαού μας. Ευθύνη βέβαια έχουν και τα ΜΜΕ που αντί να προβάλουν σοβαρές θέσεις ή δράσεις βουλευτών προβάλουν κατά κόρον αυτούς που προκαλούν με τη στάση ή τη συμπεριφορά τους.

Κι ενώ για τον λαό η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος έχει φτάσει στο ναδίρ οι ίδιοι ενταφιάζουν έτσι κάθε δυνατότητα ανάκαμψης του κύρους που είχαν τα παλαιότερα χρόνια οι βουλευτές στην κοινωνία (αυτοί που γίνονταν βουλευτές εύποροι και έφευγαν φτωχοί) και κάνουν μεγάλη ζημιά στην αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος μιας και τα κρούσματα δεν περιορίζονται σε ένα ή δύο κόμματα. Εύλογα οι πολίτες αναρωτιούνται: «μα καλά, αυτοί νομοθετούν για εμάς;».Θα έπρεπε βέβαια και οι πολίτες να θέτουν το ερώτημα : «μα καλά, εμείς τους ψηφίσαμε αυτούς;»...

Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Συντάγματος, «οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση».

Δυστυχώς, η πρακτική εφαρμογή του άρθρου αυτού, δεν είναι η ίδια, καθώς στα εκ των πραγμάτων αρχηγικά κόμματα του κοινοβουλίου μας: όταν μεν ένας βουλευτής δεν ψηφίζει αυτό που επιβάλει η κομματική γραμμή διαγράφεται, όταν δε με δηλώσεις ή χαρακτηρισμούς του, προσβάλει τουλάχιστον τη νοημοσύνη ή και τα ιερά και τα όσια ενός ολόκληρου λαού τότε οι αρχηγοί των κομμάτων κάνουν σαν να μη συμβαίνει τίποτα επικαλούμενοι το παραπάνω άρθρο του Συντάγματος που προστατεύει την ελευθερία γνώμης των βουλευτών!!!

Είναι και αυτό βεβαίως ένα από τα παράδοξα του πολιτικού μας συστήματος όπως και το γεγονός πως δεν υπάρχει κάποιος κώδικας συμπεριφοράς για τους βουλευτές μας, αν και οι ίδιοι απαιτούν πολλές φορές οι πολίτες να τους σέβονται για το αξίωμα που κατέχουν, ακόμα κι όταν με τα λόγια ή τις πράξεις τους αυτοί δεν το τιμούν.

Όπως ειπώθηκε και παραπάνω, πρωτίστως εμείς οι πολίτες οφείλουμε να επιλέγουμε με ορθά κριτήρια αυτούς που μας αντιπροσωπεύουν στη Βουλή, όσο μας επιτρέπει το γεγονός της μη συνταγματικά κατοχυρωμένης δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων και ο εκλογικός νόμος, αλλά και οι βουλευτές οφείλουν να θυμούνται πάντα πως από τη στιγμή που εκλέγονται και μετά δεν εκπροσωπούν μόνο αυτούς που τους ψήφισαν για να εκλεγούν, αλλά ολόκληρο το έθνος.

Στην Αρχαία Αθήνα κατά τον 5ο π.Χ. αιώνα, δηλαδή τον Χρυσό Αιώνα της Δημοκρατίας του Περικλή ο νόμος απαιτούσε από κάποιον πολίτη που ήθελε να γίνει βουλευτής τα εξής:
1) Να είναι Έλληνας πολίτης
2) Nα κατέχει την Ελληνική θρησκεία και παιδεία
3) Nα μην είναι κίναιδος και
4) Nα καταγραφεί ολόκληρη η περιουσία του υποψήφιου, μέχρι και τα σανδάλια που φοράει, καθώς και η οικογενειακή του περιουσία.

Εάν τηρούνταν όλα τα παραπάνω, τότε ο υποψήφιος, μπορούσε να γίνει βουλευτής. Αν όμως ο βουλευτής, κατά τη διάρκεια της θητείας του, πρότεινε και περνούσε νόμο ο οποίος αποδεικνυόταν οικονομικά ζημιογόνος για την Αθήνα τότε έπρεπε να κατασχεθεί από την καταγεγραμμένη περιουσία του, όλο το ποσόν κατά το οποίο ζημιώθηκε οικονομικά η Αθήνα.

Αν δεν έφθανε η περιουσία του τότε έπρεπε να κατασχεθεί ολόκληρη η περιουσία του (μέχρι και τα σανδάλια που κατεγράφησαν) και το υπόλοιπο που αδυνατούσε να καλύψει, υποχρεωνόταν να το εξοφλήσει δουλεύοντας σε δημόσια έργα!!!

Αν ο νόμος που πρότεινε και πέρασε ο βουλευτής αυτός, ζημίωνε ηθικά την Αθήνα η ποινή ήταν μία : ΑΥΘΗΜΕΡΟΝ ΤΕΛΕΥΘΗΣΑΤΩ!!

Κι αν τον παραπάνω νόμο τον κρίνουμε είτε αυστηρό είτε ρατσιστικό ή αναχρονιστικό στις μέρες μας… θα μπορούσαμε να τον τροποποιήσουμε, όπως ισχύει σήμερα σε όλες τις σύγχρονες δημοκρατικές χώρες.

Θα είχαμε γλιτώσει από πολλά, δεν νομίζετε;


* Δάσκαλος-Μ.Ed.,Νομικός

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις