Απο την μια πλευρά ο πρώτος μύθος ότι η αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης και περιελθούσης σε μαρασμό και εγκατάλειψη δημόσιας περιουσίας, ισοδυναμεί με εθνική μειοδοσία !!! Αν είναι ποτέ δυνατόν τέτοιες λογικές να ισχύουν και μάλιστα να εκφράζονται απο υποτιθέμενα έγκυρα χείλη, στο δημόσιο διάλογο. Και απο την άλλη πλευρά ό άλλος μύθος, ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι η λυδία λίθος για την επούλωση και αποκατάσταση όλων των δυσπλασιών της παραπαίουσας εθνικής μας οικονομίας. Είναι προφανές ότι και δυο αυτές εκτιμήσεις – μύθοι γύρω απο την δημόσια περιουσία είναι αναληθείς και δεν έχουν σχέση με την αντικειμενική πραγματικότητα.
Η αλήθεια όπως συνήθως, είναι στην μέση. Ότι δηλαδή ούτε είναι μειοδοσία η τόσο αναγκαία εκμετάλλευση της εγκαταλελειμμένης και με τόσο αίμα του φορολογούμενου έλληνα πολίτη δημιουργηθείσας δημόσιας περιουσίας και ούτε βεβαίως αυτή απο μόνη της αυτόχρημα, επαρκεί ως υιοθετούμενη κεντρική πολιτική δράση, για να καλύψει όλες τις αναγκαίες εφαρμοζόμενες πολιτικές για να επανεκκινήσει η εθνική μας οικονομία και ανα ανακτήσει τον αναπτυξιακό της προσανατολισμό. Τόσο η διεθνής εμπειρία, όσο και πολιτικές που υιοθετήθηκαν στο παρελθόν, γύρω απο την πανθομολογούμενη αναγκαία αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, μας εξωθούν στο να δούμε τις παρακάτω εναλλακτικές δυνατότητες αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.
(α) Δημιουργία εταιρειών εκμετάλλευσης των αστικών μας ακινήτων
Οι υπο σύσταση εταιρείες αυτού του χαρακτήρα θα επωμισθούν την ενοικίαση των διατιθέμενων αστικών μας ακινήτων, με την προείσπραξη των ενοικίων, την πολυετή ενοικίασή τους σε οικονομικά υγιείς και αξιόπιστους επιχειρηματικά ενοικιαστές και βεβαίως την πιθανή πώλησή τους, αν εκτιμηθεί ότι τα προσφερόμενα αντίτιμα πώλησης είναι αξιοπρεπή και ανταποκρίνοται στην αντικεινενική αξία – πέραν της πτώσης της τιμής τους σήμερα, λόγω της βαθιάς ύφεσης και κρίσης που διάγουμε – των πρός πώληση ακινήτων.
Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι όπως πάντα έτσι και εδώ, έχει δημιουργηθεί ένας μύθος γύρω απο την υφιστάμενη σήμερα δημόσια περιουσία και ότι τα υπάρχοντα ακίνητα του δημοσίου, που θα μπορούσαν να υπαχθούν σ΄αυτόν τον σκοπό αποτελούν ένα ευπρόσωπο νούμερο, αλλά όχι προσθεού «δεκάδες χιλιάδες» όπως κατά κόρον ακούγεται τον τελευταίο καιρό. Υπάρχουν επομένως αρκετά δημόσια αστικα ακίνητα που θα μπρούσαν να αξιοποιηθουύν, αλλα όχι «άπειρα» τον αριθμό, όπως ακούγεται άκριτα και που βεβαίως θα μπορούσαν σήμερα με μια καλή στρατηγική να αξιοποιηθούν εποικοδομητικά και να τονώσουν την εθνική οικονομία.
Το προτεινόμενο εδώ σχήμα δημιουργίας εταιρειών εκμετάλλευσης των αστικών μας ακινήτων, προσφέρεται ιδεωδώς κυρίως για νομικά πρόσωπα, όπως πανεπιστήμια, νοσοκομεία, Δήμοι και ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν εγκαταλείψει την πολύ σπουδαία ακίνητη περιουσία τους στο έλεος του θεού, ή την εκμισθώνουν ιδιοτελώς σε γνωστούς πρός τις διοικήσεις τους, έναντι ψυχίων που καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματική αξία των ακινήτων.
Μια καλή αρχή θα ήταν να ξεκινήσει αυτή η αξιοποίηση απο το ΙΚΑ και το ΝΑΤ που είναι γνωστό ότι έχουν στην κατοχή τους πολλά ανεκμετάλλευτα ακίνητα, ενώ σημαντικά θα βοηθούσε η παράλληλη δημιουργία ειδικών χρηματοδοτικών μοντέλων για αυτό το σκοπό, που θα συνέβαλε στην επέκταση της ιδέας και σε πολλούς οργανισμούς στην επαρχία. Συνεχίζεται ...
*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr