Καλώς ήλθε το δολάριο…
(ή αλλιώς απορριμματοφόρα vs τουριστικά λεωφορεία)
Μετά βαΐων και κλάδων η δημοτική αρχή και άλλοι φορείς της πόλης, υποδέχονται τα τουριστικά λεωφορεία, τα διώροφα τα ανοικτά, που θα φέρουν τους τουρίστες να δουν τα αξιοθέατα της πόλης…
Δεν λέω καλή η κίνηση, όμως υπό άλλες συνθήκες και προϋποθέσεις. Μοιάζει να θέλει η δημοτική αρχή να προσφέρει καθρεφτάκια και γυαλιστερές πέτρες στους ιθαγενείς για να τους εντυπωσιάσει. Αν αναλογιστούμε τις ανάγκες της πόλης, ίσως περισσότερο ταιριάζει στην περίπτωση η στιχομυθία που αποδίδεται προφανώς λανθασμένα στην Μαρία Αντουανέτα – επί της ουσίας ανήκει σε πρόσωπο της γαλλικής αριστοκρατίας και περιγράφεται από τον Ζαν Ζακ Ρουσώ. «Οι φτωχοί δεν έχουν ούτε ψωμί να φάνε».. «Ας φάνε παντεσπάνι»...
Στην προκειμένη περίπτωση οι «φτωχοί» είμαστε οι κάτοικοι του Πύργου, που ενώ δεν έχουμε τα αυτονόητα και τα βασικά σε αυτή την πόλη, μας φέρνουν – ως επίτευγμα – τουρίστες με διώροφα λεωφορεία.
Και θέλουν και να πούμε «καλώς ήλθε το δολάριο»… Που…; Εδώ στην «τρούμπα των σκουπιδιών»… Πολύ θα ήθελα να κάνω τον καλό και να γράφω ωραία λόγια για τον εκάστοτε άρχοντα της πόλης. Είναι πολύ πιο εύκολο από το να κάνεις κριτική. Όμως σήμερα αντί για τουριστικά διώροφα ανοικτά λεωφορεία, θα ήθελα να υποδέχομαι απορριμματοφόρα, που θα μαζεύουν γρήγορα τα σκουπίδια και θα δεν ζω σε ένα περιβάλλον επικίνδυνο για μένα, τους συμπολίτες μου, για τα παιδιά μας…
Όσο για την υπερβολή του θέματος, τα διώροφα λεωφορεία χρησιμοποιούνται σε πόλεις που έχουν να δείξουν ένα μεγαλείο.. Μνημεία, σε μεγάλους ανοιχτούς χώρους, που ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει από τη θέση που βρίσκεται κάνοντας ένα γρήγορο τουρ.
Εμείς στον Πύργο τι μνημεία τέτοια έχουμε; Ένα «Μανωλοπούλειο» που εδώ και πέντε χρόνια στην παρούσα θητεία της δημοτικής αρχής, μόνο σκουπίδια στοιβάχτηκαν δίπλα του;
Ένα κτίριο Παπαγιάννη που είναι κλειστό με λαμαρίνες από την προηγούμενη θητεία της παρούσας δημοτικής αρχής πριν 13 χρόνια…
Ας μην κοροϊδευόμαστε… Δεν ξέρω αν κρύβονται άλλες σκοπιμότητες πίσω από αυτή την κίνηση, αλλά τουρίστες από το Κατάκολο και τα κοντινά ξενοδοχεία, έρχονται καθημερινά στον Πύργο, αθόρυβα και βλέπουν ότι έχουν να δουν.
Και επίσης μπορούν να έλθουν και με κλασσικά τουριστικά λεωφορεία, χωρίς να πρέπει να απολαύσουν τις «ευωδιές» της πόλης με τα ανοικτά.
Και το μουσείο θα δουν έτσι, και την πλατεία με το βρώμικο συντριβάνι και το ιστορικό άναρχο κέντρο και όλα τα κακώς κείμενα που δεν μπορούν να γίνουν «καλώς» βάζοντας μια επιγραφή Pyrgos Sightseeing & Tours…
Γιάννης Σπυρούνης
Δημοσιογράφος
Μέλος ΕΣΗΕΠΗΝ