Διακοπές χωρίς τους γονείς…
Οι πρώτες καλοκαιρινές διακοπές χωρίς τους γονείς είναι γεγονός! Όχι, δεν θα είναι στα 17, ούτε στα 18. Θα είναι στα 2, στα 3, στα 7 και πάει λέγοντας...
Ναι, καλά διαβάσατε. Ήρθε η ώρα να ξεκολλήσει και λίγο από πάνω σας, να νιώσει και να καταλάβει ένα γεμάτο καλοκαίρι ξενοιασιάς, παιχνιδιού, να κάνει νέους φίλους, να απαλλαχτεί για λίγο από τα «πρέπει» σας, να περάσει όμορφα ακόμα και μακριά σας.
Δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε διακοπές τρεις μήνες το καλοκαίρι όσο κι αν το θέλουμε. Τόσο κρατάνε οι διακοπές για τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο. Για τα πιο μικρά… όλο το χρόνο! Γιατί λοιπόν να τα «μαντρώσουμε» στους τέσσερις τοίχους;
Γύρω στα 2 με 3 χρόνια της ζωής του, το παιδί είναι έτοιμο να καταλάβει την έννοια του αποχωρισμού. Κατανοεί και αντιλαμβάνεται ότι οι γονείς του το αγαπάνε ακόμα κι αν δεν είναι μαζί του. Είναι μια ηλικία που μπορεί να αρχίσει να πηγαίνει διακοπές στο χωριό με τον παππού και τη γιαγιά.
Η πρώτη φορά που θα φύγει χωρίς τους γονείς, πρέπει να είναι για σύντομο χρονικό διάστημα. Καλό θα ήταν να πάτε κάποιες μέρες και ύστερα να φύγετε, εξηγώντας του ότι θα έρθετε σύντομα να το πάρετε και ό,τι κι αν θελήσει κάτι θα είναι ο παππούς και η γιαγιά.
Αν το παιδί είναι μεγαλύτερο, μπορεί αλλά και οφείλει να τηρήσει κάποιους κανόνες. Όπως για παράδειγμα να σέβεται τις ώρες που ξεκουράζονται οι παππούς- γιαγιά, να τους ακούει, να μη ζητάει συνέχεια να παίζουν γιατί είναι μεγάλοι άνθρωποι και κουράζονται, κ.α.
Επίσης γύρω στα 6 με 7 μπορεί να πάει πρώτη φορά κατασκήνωση. Η πρώτη προσέγγιση και εδώ πρέπει να είναι σε πειραματικό στάδιο. Μπορεί εάν έχει κάποιο φίλο να πάνε μαζί για πρώτη φορά, ώστε να νιώθει πιο ασφαλές. Εάν δε θέλει να κάτσει μην το πιέσετε. Ίσως να μην είναι ακόμα έτοιμο να βιώσει αυτή την εμπειρία. Δοκιμάστε την επόμενη χρονιά.
Μια άλλη λύση, είναι να πάει διακοπές στο εξοχικό ενός φίλου του, εφόσον γνωρίζεται πολύ καλά την οικογένεια του παιδιού και φυσικά έχει προσκαλεστεί.
Ενημερώστε τους γονείς για τυχόν αλλεργίες ή ιδιοτροπίες που μπορεί να έχει το παιδί σας. Επίσης, εξηγείστε στο παιδί ότι πρέπει να είναι ευγενικό και υπάκουο, να σέβεται τους κανόνες που έχει η οικογένεια που θα το φιλοξενήσει, να ζητάει ό,τι χρειάζεται από τους γονείς του φίλου του, κ.α..
Όποια κι αν είναι η επιλογή του «πάω διακοπές χωρίς τους γονείς μου», το μόνο σίγουρο είναι ότι θα το βοηθήσουν να αναπτύξει την αυτοπεποίθηση του και τις ικανότητές του, εφόσον το έχετε προετοιμάσει σωστά για να δεχθεί τον οποιοδήποτε αποχωρισμό.
Καλές διακοπές
Καλλιόπη Γραμμένου
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας
Παιδαγωγός- Εμψυχώτρια