Ο λόγος είναι καθαρά επικοινωνιακός. Στις συζητήσεις πέρυσι με τους δανειστές μας ο όρος του πρωτογενούς πλεονάσματος ήταν απαράβατος απο αυτούς για να επιχειρηθεί οιασδήποτε μορφής αναδιάρθρωση στο ελληνικό χρέους. Έτσι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πρσπάθησε πνατί σθένει, εφαρμόζοντας κάθε τερτίπι δημιουργικής λογιστικής, αλλά και σωρεία δραστικών εισπρακτικών μέτρων, προκειμένου να «δείξουν» πρωτογενές πλεόνασμα. Πρός αυτή την κετεύθυνση επέβαλαν νέους δυσβάσταχτους φόρους, πετσόκοψαν στην κυριολεξία τις δημόσιες δαπάνες και κατακρεούργησαν τις δημόσιες επενδύσεις. Ενδεικτικό είναι εδώ το γεγονός ότι στο πρώτο οκτάμηνο του 2013, οι δημόσιες επενδύσεις είναι 1,3 δις λιγότερες απο ότι προβλέπει και αυτό το δυσώνυμο μνημόνιο. Όμως το παρεπόμενο κόστος αυτής της γιγάντιας περικοπής στην εθνική οικονομία, είναι τουλάχιστον μισή μονάδα μείωση του ΑΕΠ, κατά τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις.
Στο ίδιο μήκος κύμματος η κυβέρνηση προκειμένου να κτίσει τον μύθο του πρωτογενούς πλεονάσματος, υπαναχώρησε στην δέσμευσή της, ότι μέχρι το πέρας του 2013 θα είχε εξοφλήσει όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου. Παρότι ο συνολικός όγκος αυτών των οφειλών έχει μειωθεί κατά 2 δις ευρώ απο το 2012, μέχρι και τον Αύγουστο του 2013 εκκρεμούσαν 6,159 δις ευρώ οφειλές του δημοσίου. Που κατά τον πιο αψευδή τρόπο αποδεικνύουν, ότι η μερική στάση πληρωμών του δημοσίου συνεχίζεται πρός δόξαν του πρωτογενούς πλεονάσματος !!!
Στην πραγματικότητα ο εθνικός μύθος του πρωτογενούς πλεονάσματος επετύχθη επειδή η κυβέρνηση δεν κατέβαλε πολυτεκνικά επιδόματα ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ, δεν χοργήθηκαν επιδόματα θέρμανσης της τάξης 200 εκατομμυρίων ευρώ, δεν αποδόθηκαν επιστραφέντες φόροι 663 εκατομμυρίων ευρώ και δεν πληρώθηκαν ακόμα καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου της τάξης 400 εκατομμυρίων ευρώ.Σε όλες τις πιο πάνω μεθοδεύσεις λοιπόν, εδράζεται ο μύθος του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Εκτιμάται ότι αν η κυβέρνηση είχε εξοφλήσει τις οφειλές του ελληνικού δημοσίου, τότε στο πρώτο οκτάμηνο του 2013, το έλλειμμα θα ήταν 2,458 δις ευρώ αντί του εικονικού προφανώς πλεονάσματος που τεχνητά εμφανίζει. Αλλά υπάρχει μια φοβερά δυσμενής επίπτωση πίσω απο τις ταχυδακτυλουργίες του οικονομικού επιτελείου για να κατασκευάσει το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτή έχει να κάνει με την πιστωτική ασφυξία που έχει επλέλθει στην αγορά απο την αύξηση των οφειλών του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα και την επαγόμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ. Τονίζοντας εμφατικά πως αν η μείωση του ελλείμματος είναι λιγότερη απο την προβλεπόμενη, τούτο έχει και μόνον να κάνει με τις εξαιρετικές φετεινές επιδόσεις στο πεδίο του ελληνικού τουρισμού. Στο γεγονός αυτό εξάλλου συνέτειναν εν πολλοίς και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Συρία, η Αίγυπτος και κατά ένα μέρος και η Τουρκία.
Αφότου λοιπόν έλαβαν χώρα αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η τελευταία αποδέχτηκε το εμφανιζόμενο στο τέλος του έτους πρωτογενές πλεόνασμα, μερικών εκατομμυρίων ευρώ, ενώ απεκλείσθη με τον πιο κατηγορηματικό και αυστηρό τρόπο, η πομπωδώς εξαγγελθείσα διανομή εν είδει κοινωνικού μερίσματος, του πλεονάσματος στις ασθενέστερες κοινωνικές μας ομάδες σε ποσοστό 70%, όπως είχε εξαγγλεθεί απο τον Σαμαρά. Αλλά ας δούμε γιατί αυτή η συνειδητή κώφευση των δανειστών μας στο παρου-σιαζόμενο εικονικό πρωτογενές πλεόνασμα. Προφανώς και γνωρίζουν καλά οι ιέρακες του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου ότι το πλεόνασμα είναι επίπλαστο και τεχνητό.
Έχουν όμως ανάγκη τόσο η ηγεμονεύουσα την Ευρώπη κα Μέρκελ, όσο και οι πολιτικοί της βραχίονες στην Ευρωπϊκή Επιτροπή και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να δείξουν στην αναβράζουσα απο την σκληρή λιτότητα ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, ότι τάχατες η κοινωνικά ανάλγητη πολιτική λιτότητας, που εφαρμόζουν είναι επιτυχής και αποφέρει θετικά αποτελέσματα. Έτσι συγκατατίθενται στον χαλκευμένο μύθο του πρωτογενούς πλεονάσματος της κυβέρνησης. Είναι γόνιμο εδώ για να έχουμε σφαιρική εικόνα των πραγμάτων, να θυμηθούμε τις υπεσχημένες μας υποχρεώσεις σύμφωνα με το μνημόνιο.
Σύμφωνα με αυτές λοιπόν μέχρι το 2013 οφείλουμε να παρουσιάσουμε μηδενικό έλλειμμα.Και το 2014 να παρουσιάσουμε πρωτογενές πλεόνασμα 2,75 δις ήτοι 1,5% του ΑΕΠ.Το 2015 5,7 δις (3% του ΑΕΠ) πλεόνασμα και το 2016 ακολούθως 8,975 δις ευρώ πλεόνασμα ήτοι το 4,5% δις του ΑΕΠ. Οι παραπάνω υπεσχημένες υποχρεώσεις μας παραπέμπουν σε αντίστοιχο έλλειμμα λαμβανουμένης υπόψιν και της πληρωμής των τόκων σε 4,1% του ΑΕΠ το 2013, 3,3% του ΑΕΠ το 2014, 2,1 του ΑΕΠ το 2015 και 0,8 τουΑΕΠ το 2016.
Όμως ήλθε η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σαν κόλαφος να αποτυπώσει την οδυνηρή πραγματικότητα της εθνικής μας οικονομίας, διαπιστώνοντας στην έκθεσή του μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013. Εκτιμώντας επίσης αναπόδραστη την λήψη νέων μέτρων και προπαντός θεωρώντας αδήριτα αναγκαίο ένα γιγάντιο κούρεμα του ελληνικού χρέους, για να καταστεί αυτό βιώσιμο. Ωστόσο το ευρωπαϊκό διευθυντήριο αντιτάσσεται σθεναρά στο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Το μόνο που αντιμετωπίζει θετικά είναι είναι το ενδεχόμενο χρονικής μετάθεσης της αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων εν παραλλήλω πρός την μείωση του επιτοκίου. Όμως μιας τέτοιας μορφής αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, θα απαιτούσε και δραστική μείωση του επιτοκίου, άλλως θα πνιγούμε με μαιθηματική ακρίβεια απο τους τόκους !!!
Όμως όπως και νάχουν τα πράγματα και αντιστίχως οι προθέσεις των δανειστών μας, το μείζον θέμα της αντιμετώπισης του χρέους μας πρέπει να διευθετηθεί άμεσα. Διότι οσάκις αυτό θα είναι αγκιστρωμένο στα σημερινά δυσθεώρητα ύψη, η εθνική μας οικονομία θα σύρεται ασθμένως μέχρι να εκπνεύσει πλήρως.
Και πρός αυτή την κατεύθυνση οι ιέρακες του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου, παραπέμπουν κάθε μορφής αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους για την άνοιξη του 2014. Μέχρι τότε ο ελληνικός λαός και η εθνική μας οικονομία απο την ύφεση, θα γονατίζουν. Αλλά θα μας σερβίρουν γλυκείς και αντυπόστατους μύθους για πρωτογενές πλεόνασμα και άλλα παρόμοια «Σαμαρικά» παραμύθια ...
*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr