Από ήρωες του '40 καταντήσαμε . . . να μας χλευάζουν οι ηττημένοι

Από ήρωες του '40 καταντήσαμε . . . να μας χλευάζουν οι ηττημένοι
Yπάρχουν στιγμές που οι πνευματικοί άνθρωποι πρέπει να έχουν το λόγο. Ως προς αυτό ας θυμηθούμε και το στίχο "σιωπή οι ρήτορες (πολιτικοί), πολύ μιλήσατε",

ας ακούσουμε (ας διαβάσουμε) τις σκέψεις του προέδρου της Ακαδημίας Αθηνών.

Το άρθρο του Απόστολου Γεωργιάδη που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Καθημερινή σήμερα.
Μεγάλα στην ιστορία ενός έθνους είναι εκείνα χωρίς τα οποία δεν μπορεί να νοηθεί η σημερινή ύπαρξή του. Ένα τέτοιο μεγάλο γεγονός για το ελληνικό έθνος υπήρξε ο αμυντικός πόλεμος του 1940-1941 εναντίον του ιταλικού φασισμού.

Αφετηριακό σημείο του ιστορικού αυτού ορόσημου υπήρξε το ΟΧΙ του Έλληνα κυβερνήτη στον Ιταλό πρεσβευτή τα ξημερώματα της 38ης Οκτωβρίου 1940. Ο αυθόρμητος, ο ενθουσιώδης, ο παλλαϊκός και πανεθνικός ξεσηκωμός των Ελλήνων εξανάγκασε σε ταχεία υποχώρηση και σε ταπεινωτική συντριβή τον ιταμό εισβολέα (...)
Σήμερα 71 χρόνια από τότε η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Η Ελλάδα βιώνει μια πρωτόγνωρη εθνική κρίση. Βρίσκεται ενώπιον του κινδύνου όχι απλώς πτώχευσης αλλά εμφύλιας σύγκρουσης των διαφόρων κοινωνικών ομάδων. Πλήττεται από κύματα βίας και ανομίας με απρόβλεπτες συνέπειες για την κοινωνική ειρήνη και τη Δημοκρατία.

Η εικόνα της στο εξωτερικό είναι βαθύτατα πληγωμένη. Το ελληνικό όνομα διαπομπεύεται διεθνώς κάθε ημέρα. Από ήρωες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου καταντήσαμε η χλεύη των τότε ηττημένων και των άλλων Ευρωπαίων. Οι Έλληνες έχουν καταληφθεί από την αγώνία και τον φόβο όχι μόνο μιας επικείμενης χρεοκοπίας, αλλά κυρίως απώλειας του φρονήματος, της εθνικής κυριαρχίας.

Τους τρομάζει ο κίνδυνος της ρήξης της κοινωνικής συνοχής και εξάρθρωσης των κρατικών λειτουργιών. Η Ακαδημία Αθηνών ως το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας αισθάνεται την ανάγκη να ενώσει τη φωνή της με όλους εκείνους τους Έλληνες που αγωνιούν για το παρόν και το μάλλον της χώρας.

Γι' αυτό και απευθύνει έκκληση στις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, έστω την ύστατη στιγμή να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να παραμερίσουν τις στείρες κομματικές και ιδεολογικές αντιπαραθέσεις, να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και να ενώσουν τις προσπάθειές τους για τη σωτηρία της πατρίδας.

Δεν υπάρχουν περιθώρια χρονοτριβής, γιατί η χώρα έχει ήδη εισέλθει δυστυχώς σε φάση αποδιοργάνωσης και χάους. Η κρίση χρέους πλήττει βέβαια όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Καμία όμως από αυτές δεν βιώνει το κλίμα διάλυσης και παρακμής που ζούμε οι Έλληνες καθημερινώς.

Και όμως υπάρχει ακόμα καιρός να σταματήσει ο κατήφορος προς την αχαλίνωτη βία, τις τυφλές καταλήψεις, τις καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, το απόλυτο χάος, να επανέλθει η οικονομία της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης. Η Ελλάδα διαθέτει δυνατότητες και εφεδρείες, με την αξιοποίηση των οποίων μπορεί να ανακτήσει σχετικά σύντομα την οικονομική της ευρωστία.

Αρκεί, αυτοί που εκπροσωπούν το λαό, αδιάφορο αν βρίσκονται στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση, να εκπληρώσουν το αυτονόητο χρέος τους και να συστρατευθούν σε μια πανστρατιά για να σωθεί η πατρίδα, να αποφύγει την καταστροφή και να παραμείνει στους κόλπους της Ευρώπης αξιοπρεπής και ανεξάρτητη. Το χρωστούν εκτός των άλλων στους ηρωικούς νεκρούς του Αλβανικού Έπους.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις