Η "κορων"ίδα του εμπαιγμού…
Η χώρα μας διέρχεται μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, στην αντιμετώπιση της οποίας θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι, ώστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι να υπερκεράσουμε τον κίνδυνο και να κερδίσουμε το υπέρτατο αγαθό, την ίδια τη ζωή.
Καθένας, θα πρέπει στα πλαίσια αυτής της κρίσης να συνεισφέρει ανάλογα με τις δικές του δυνάμεις. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εξάρουμε την υπεράνθρωπη προσπάθεια των εργαζομένων στους κλάδους υγείας για τον αγώνα που δίνουν καθημερινά κάτω από αντίξοες και πρωτοφανείς συνθήκες για να μας προστατέψουν.
Η κρίση, όμως, αυτή πέραν των δραματικών συνεπειών της στον τομέα της υγείας, έχει ήδη αρχίσει να πλήττει βαρύτατα την οικονομία της χώρας μας και ολόκληρης της οικουμένης προκαλώντας πέραν της υγειονομικής κρίσης και μία οικονομική.
Ο δικηγορικός κόσμος, εξαρχής, επέδειξε την προθυμία του να συμβάλει με κάθε τρόπο στην υποστήριξη του Κράτους, για τη διαχείριση αυτής της κρίσης. Έτσι, μέχρι να εκδοθούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις, οι δικηγόροι παρείχαμε τις υπηρεσίες μας, αδιαμαρτύρητα, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί αδιάλειπτα η δικαιοσύνη.
Το επάγγελμα του δικηγόρου, που είναι κατ' εξοχή ελευθέριο επάγγελμα στο οποίο προέχει το στοιχείο της προσωπικής εμπιστοσύνης του πελάτη προς τον δικηγόρο, έχει όμως παράλληλα και το χαρακτήρα λειτουργήματος συνδεομένου άμεσα με την απονομή της δικαιοσύνης.
Εν συνεχεία, όταν αποφασίστηκε ορθώς και με σχετική καθυστέρηση η αναστολή της λειτουργίας των Δικαστηρίων της χώρας, αδιαμαρτύρητα δεχτήκαμε ότι την επόμενη κιόλας ημέρα δεν θα πάμε στην εργασία μας και θα στερηθούμε τα εισοδήματα που αναμέναμε να εισπράξουμε και για τα οποία είχαμε ήδη εργαστεί προετοιμάζοντας δικόγραφα, επαγγελματικά ραντεβού και δικαστήρια που είχαν ήδη προσδιοριστεί.
Περαιτέρω, ήδη από την πρώτη στιγμή που η χώρα τέθηκε σε καθεστώς καραντίνας, τα υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία δε δέχονται κοινό. Και παρ’ όλα αυτά, και ενώ οι αρμόδιοι φορείς είχαν προβεί σε εξαγγελίες για τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα κρατικής ενίσχυσης και την ένταξή μας στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται από την εξάπλωση του φονικού κορωνοϊού, διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι εν τέλει δεν εντασσόμαστε στον κύκλο των δικαιούχων της οικονομικής ενίσχυσης με το ποσό των 800 ευρώ, αλλά η Κυβέρνηση σε ένα ρεσιτάλ εμπαιγμού του δικηγορικού κόσμου της χώρας αποφασίζει να ενισχύσει τον κλάδο μας με επιδοτούμενα προγράμματα επιμόρφωσης ύψους 600 ευρώ, που θα αφορά 100 ώρες τηλεκατάρτισης.
Το ποσό αυτό επ’ ουδενί δεν συνιστά ενίσχυσή μας, αφού θα πάει απευθείας σε κέντρα επιμόρφωσης, και επειδή ορθώς παρατάθηκε η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων μέχρι 10 Απριλίου οδηγούμαστε στην οικονομική εξαθλίωση καλούμενοι να πληρώσουμε ενοίκια, εισφορές, φόρους και τα πάγια έξοδα της καθημερινότητας. Δεν είμαστε κρατικοδίαιτοι και παλεύουμε καθημερινά να ζήσουμε από την εργασία μας. Φτάνει πια! Ας σταματήσει επιτέλους ο εμπαιγμός του δικηγορικού σώματος με κουπόνια επιμόρφωσης!
Βασίλης Παπαδόπουλος
Δικηγόρος