Παρωχημένο το αίτημα για ΤΕΦΑΑ - Αθλητικό Πανεπιστήμιο με μελλοντικές προοπτικές στην Ηλεία
Το θέμα του ΤΕΦΑΑ στον Πύργο ήρθε πάλι στο προσκήνιο έντονα μετά την διεκδίκηση της Σπάρτης στο υπουργείο Παιδείας. Έχοντας υπόψη τις ενστάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, εκείνο που διαφαίνεται είναι πως εύκολα στην περίπτωση του Πύργου και της Ηλείας μπορεί να βρεθεί-δοθεί “πάτημα” για να μην γίνει αυτό το τμήμα ποτέ στον τόπο μας.
Από την άλλη αν εξετάσουμε τα δεδομένα και τις σύγχρονες ανάγκες στον τομέα της εκπαίδευσης και του αθλητισμού, θα αντιληφθούμε πως ένα τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, είναι παρωχημένο ιδιαίτερα στην περίπτωση που στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετά ακόμα ανάλογα τμήματα.
Ο Πύργος, η Ολυμπία, η Ήλιδα, η Ηλεία, από κοινού θα πρέπει να εξετάσουν και να καταθέσουν μια φρέσκια πρόταση με προοπτική για το μέλλον, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου και με ρεαλισμό για την υλοποίησή της, ώστε δύσκολα να πει “όχι” το υπουργείο Παιδείας.
Μια πρόταση για αθλητικό πανεπιστήμιο με τμήματα που αφορούν όλο το φάσμα του αθλητισμού και όχι ένα ακόμα τμήμα που θα βγάζει γυμναστές.
Ένα αθλητικό πανεπιστήμιο με τμήματα πέραν του ΤΕΦΑΑ, όπως Τμήματος Αθλητικού marketing, Τμήματος Στελεχών Διοίκησης Αθλητισμού, Τμήματος Ολυμπιακών Σπουδών, Τμήματος Εργοφυσιολογίας, Αθλητικής αποκατάστασης, Κινητικής αγωγής και Αθλητικής αναψυχής (όπως πολύ σωστά ανέφερε στην πρόσφατη σύσκεψη του δήμου Πύργου ο Περιφερειακός Σύμβουλος Παναγιώτης Μπράμος).
Επίσης δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το διεθνή χαρακτήρα που μπορεί να έχει ένα τέτοιο πανεπιστήμιο στην Ηλεία και την Ολυμπία - που έχει καταθέσει από πέρυσι ως πρόταση ο τότε αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος - που θα δημιουργήσει και ένα τμήμα πέραν των όποιων μεταπτυχιακών, φέρνοντας αλλοδαπούς που θέλουν να αποκτήσουν ένα ξεχωριστό πτυχίο.
Απαραίτητο για αυτό είναι να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στους δήμους του νομού που θα συμβάλουν στο εγχείρημα με τις υποδομές που διαθέτουν για διάφορα αθλήματα, όπως λόγου χάρη η λίμνη Καϊάφα στο δήμο Ζαχάρως για το θαλάσσιο σκι και την κωπηλασία, όπως και η λίμνη Πηνειού στο δήμο Ήλιδας, ή άλλες παραθαλάσσιες περιοχές για τα αντίστοιχα αθλήματα.
Απαραίτητη είναι και η συνεργασία με την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία που μπορεί υπό προϋποθέσεις να φιλοξενήσει δράσεις του Αθλητικού Πανεπιστημίου και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, για ανάδειξη ολυμπιακών δράσεων και ενίσχυση του εθνικού και διεθνούς σχεδιασμού.
Το συγκεκριμένο Αθλητικό Πανεπιστήμιο μπορεί να διευρύνει το ρόλο του υποστηρίζοντας και τις ίδιες τις δυνατότητες που μπορεί να αποκτήσει, με τη διοργάνωση μεγάλων διοργανώσεων, διεθνών event και meeting που θα δημιουργήσουν μια συνεχή ροή αθλητών - τουριστών, προς την Ηλεία.
Επιτέλους οι φορείς του τόπου πρέπει να εκμεταλλευτούν ορθά και όχι πρόχειρα και μπακαλίστικα, το brand name της Ολυμπίας προς όφελος συνολικά της Ηλείας.
Μια τέτοια καλά οργανωμένη πρόταση θα μπορούσε να φτάσει στο Μαξίμου και να βρει ανταπόκριση στα ευήκοα ώτα του Πρωθυπουργού που δείχνει ανοικτός σε πρωτοποριακές προτάσεις.
Πηγές χρηματοδότησης μπορούν να βρεθούν τόσο μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία για τους δήμους όπως το ΕΣΠΑ, το “Αντώνης Τρίτσης” και το “Φιλόδημος ΙΙ”, ενώ με σωστή προσέγγιση μπορούν να βρεθούν υποστηρικτές και από την ιδιωτική πρωτοβουλία μέσω χορηγών.
Γιάννης Σπυρούνης
Δημοσιογράφος
Μέλος ΕΣΗΕΠΗΝ