Πρόληψη... το μεγάλο ζητούμενο
Τέλος του Οκτώβρη τελειώνει και επίσημα μια ακόμα αντιπυρική περίοδος.
Βέβαια ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες πάντα υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς, δε μπορεί όμως να αναπτύξει την ίδια δυναμική όπως την περίοδο που ορίζεται ως αντιπυρική.
Ωστόσο δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές, έχουμε και άλλες φυσικές καταστροφές που όλο και συχνότερα εκδηλώνονται τα τελευταία χρόνια δοκιμάζοντας τις αντοχές των μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας και φυσικά της κοινωνίας μας.
Η κλιματική αλλαγή , τα ακραία καιρικά φαινόμενα που ευνοούν μεγάλες πυρκαγιές , πλημμύρες κλπ , με ανθρώπινες απώλειες και τεράστιες καταστροφές σε περιουσίες και υποδομές, τα τελευταία χρόνια και παρά τις αναγγελίες ετοιμότητας πολλές φορές μας ''αιφνιδιάζουν'' και μας ξεπερνούν.
Η φύση με πολύ σκληρό τρόπο μας τιμωρεί, μας επιστρέφει την αλόγιστη παρέμβαση, τις αυθαιρεσίες, την ασέβεια απέναντι της, και κάθε φορά μας ''καλεί'' να επαναπροσδιορίσουμε και να ξανασκεφτούμε τις πρακτικές μας και τους τρόπους αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και όχι μόνο.
Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ δαπανώνται κάθε χρόνο για πυροσβεστικές επιχειρήσεις , χωρίς να υπολογίζεται το κόστος αποζημιώσεων και αποκατάστασης. Ενώ σ' αυτή τη κοστολόγηση προφανώς δε μπορεί να προσμετρηθούν οι ανθρώπινες απώλειες, αφού η ανθρώπινη ζωή δεν κοστολογείται , αλλά και οι μακροχρόνιες συνέπειες από τις φυσικές καταστροφές.
Αυτά είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας για θεραπεία και όχι για πρόληψη που είναι το ζητούμενο.
Το κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί χθες. Η ενίσχυση των δασαρχείων και η εφαρμογή συγκεκριμένης δασικής πολιτικής και διαχείρισης των δασών το ίδιο.
Η ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών και με οικονομικά κίνητρα, η επανεξέταση του θεσμικού-νομικού πλαισίου για παραβάτες - εμπρηστές και στη περίπτωση αμέλειας, άμεση συνεργασία και αποτέλεσμα μεταξύ τοπικής αυτοδιοίκησης και εισαγγελικών αρχών στις περιπτώσεις ακαθάριστων οικοπέδων και άλλων περιπτώσεων που εμποδίζουν τη προληπτική πυροπροστασία με δυνατότητα στους δήμους να επεμβαίνουν άμεσα.
Χαρτογράφηση των επικίνδυνων περιοχών και ολιστικό σχέδιο από δήμους και περιφέρειες για αντιπυρικές και αντιπλημμυρικές δράσεις σε συνεργασία με δασαρχεία και πυροσβεστική.
Ο ίδιος ο επιχειρησιακός βραχίονας της πολιτικής προστασίας της χώρας , το πυροσβεστικό σώμα , πρέπει να στραφεί ακόμη περισσότερο στη φύλαξη -πρόληψη ( εναέρια επιτήρηση με ελαφρού τύπου α/φ - drones, ευέλικτες περιπολίες, νέο οργανόγραμμα υπηρεσιών με βάση πραγματικές ανάγκες κ.α.) ενώ καμπάνια ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης θα πρέπει να καλύπτει όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας των πολιτών ακόμη και η επιχειρηματικότητα μικρή ή μεγάλη αναλογικά και η αδειοδότηση της, κυρίως σε αγροτοδασικές περιοχές, θα μπορούσε να συνδέεται με συγκεκριμένες υποχρεώσεις αντιπυρικής ή αντιπλημμυρικής φύσεως από πλευράς επενδυτή, για την ευρύτερη περιοχή.
Αυτά και άλλα πολλά μπορούν να ενισχύσουν τη πρόληψη. Απαραίτητα είναι όλα τα μέσα πυρόσβεσης , εναέρια επίγεια και φυσικά επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό. Όμως έρχεται στιγμή που και τα καλύτερα μέσα και τα καλύτερα επιχειρησιακά σχέδια ακυρώνονται στη πράξη. Τα ακυρώνει η φύση και η μανία της. Πυρκαγιές, πλημμύρες , σεισμούς, ανθρώπινη αμέλεια, κακόβουλες ενέργειες θα έχουμε πάντα.
Το ζητούμενο είναι να μη βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και παίρνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το μεγάλο ζητούμενο λοιπόν είναι η πρόληψη με άλλα λόγια ο χαρισματικός τρόπος σκέψης και δράσης που έχει εφαρμογή στη ζωή μας όλη.
Σωτήρης Παπαηλίου
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Αρχ. Ολυμπίας
Προεδρος Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων ν. Ηλείας
Μελος Δ.Σ. Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστικών Υπαλλήλων