Η «Τρίτη Αποστολή» του Πανεπιστημίου Πατρών
Εκεί στην Πάτρα οι Πανεπιστημιακοί μας φαίνεται να έχουν ξεχάσει ποια είναι η αποστολή του Πανεπιστημίου Πατρών και ποιος ο σημαντικός του Περιφερειακός και πολιτιστικός του ρόλος. Τι να το κάνεις δηλαδή το Πανεπιστήμιο στην Πάτρα αν δεν μπορεί να προσφέρει στην Ηλεία που είναι η Περιφερειακή Ενότητα της Δυτικής Ελλάδας με την πιο σημαντική και παγκόσμια γνωστή πολιτιστική κληρονομιά;
Θα εκχωρήσει το Πανεπιστήμιο Πατρών την Αρχαία Ολυμπία στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τα προγράμματα που αυτό υλοποιεί σε άλλη Περιφέρεια; Μα τότε θα πρέπει κατά αναλογία οι Πρυτανικές αρχές να διεκδικήσουν την απόσχιση της Ηλείας από την ένταξή της στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την ενσωμάτωσή της στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Αυτό επιδιώκουν άραγε;
Αν αυτός είναι ο στόχος τότε η μόνη λύση είναι το Δημοψήφισμα και όχι οι συσκέψεις, οι προσχηματικοί διάλογοι και η κλάψα. Να διοργανώσουμε στην Ηλεία ένα δημοψήφισμα απόσχισης από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και οι πρώτες υπογραφές να τεθούν από τις Πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Πατρών.
Η υπογραφή κατάργησης των Πανεπιστημιακών τμημάτων της Ηλείας θα είναι εκ των πραγμάτων μια πολιτική πράξη και στην ουσία θα είναι η πρώτη υπογραφή απόσχισης της Ηλείας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Το πανεπιστήμιο Πατρών αντί να απαξιώνεται στα μάτια και στην καρδιά του λαού της Ηλείας καλό θα ήταν να δημιουργεί γέφυρες επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία και να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική και κοινωνική της πρόοδο.
Το Πανεπιστήμιο Πατρών με μπροστάρη τον Πρύτανη θα έπρεπε να συμβάλει στην περιφερειακή και πολιτιστική ανάπτυξη της Ηλείας για να ικανοποιηθεί η «Τρίτη Αποστολή» του Ιδρύματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η οποία συμπαρατίθεται με τις δύο παραδοσιακές αποστολές τους (διδασκαλία και έρευνα) και συνίσταται στην προσφορά υπηρεσιών προς όφελος της κοινωνίας.
Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, ο ρόλος ενός πανεπιστημίου είναι:
α) Κοινωνικός Το πανεπιστήμιο παρέχει γνώσεις και επαγγελματικά εφόδια στους νέους πολίτες, συμβάλλει στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη συγκράτηση του ηλικιακά νέου πληθυσμού στη περιφέρεια και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, τονώνει την περιφερειακή συνείδηση.
β) Οικονομικός Το πανεπιστήμιο αποτελεί έναν ισχυρό οικονομικό φορέα που επενδύει, αγοράζει, πληρώνει, ενισχύει τη συνεργασία με τοπικούς φορείς.
γ) Αναπτυξιακός και Ερευνητικός
Το πανεπιστήμιο συμβάλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, μέσω των
ερευνητικών προγραμμάτων που πραγματοποιεί και των νέων τεχνολογιών που παρέχει.
δ) Καινοτομικός
Το πανεπιστήμιο αποτελεί τον κύριο φορέα παραγωγής καινοτόμων γνώσεων
και διάχυσης τεχνογνωσίας στο περιφερειακό και τοπικό παραγωγικό κύκλωμα, ενώ παράλληλα κινητοποιεί τις τοπικές επιχειρηματικές δυνάμεις αποτελώντας μόνιμη πηγή πληροφοριών για τις εθνικές και παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις.
και ε) Πολιτιστικός
: Το πανεπιστήμιο αποτελεί κέντρο ζωής και πολιτισμού για την πόλη στην οποία είναι εγκατεστημένο, καθώς προάγει την πολιτιστική ποικιλομορφία και τις πολιτιστικές δεξιότητες, ενδυναμώνει τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και συμβάλλει στην πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.
Ας ευχηθούμε το Πανεπιστήμιο Πατρών να επιτελέσει την Αποστολή του και να συνειδητοποιήσει την εθνική του υποχρέωση να συμβάλει στη μετατρoπή της Αρχαίας Ολυμπίας και της Ηλείας σε Παγκόσμιο Κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού.
Αθανάσιος Κατσίμπελης
Δάσκαλος ΠΕ70-M.Ed
Νομικός ΠΕ78
M.Sc in Education management