Προσδοκία Ανάστασης για την Παιδεία και τον Πολιτισμό μας

Προσδοκία Ανάστασης για την Παιδεία και τον Πολιτισμό μας
Του Αθανάσιου Κατσίμπελη - Δάσκαλου - M.Ed., Νομικού

Επισκέφθηκα τη Μεγάλη Τετάρτη τη νέα πτέρυγα του Αρχαιολογικού Μουσείου Πύργου. Καταπληκτική δουλειά. Κόσμημα για την πόλη μας. Περηφάνια για την καταγωγή και την ιστορία μας, την οποία όχι μόνο δεν γνωρίζουμε, αλλά δεν μαθαίνουμε και στα παιδιά μας.

Μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες της νέας Δημοτικής Αρχής Πύργου αλλά και της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας θα πρέπει να είναι η εύρεση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ ώστε να εκδοθεί ένα βιβλίο (αρχικά για τα παιδιά του Δημοτικού) που θα περιέχει την ιστορία του τόπου μας. Να γνωρίσουν οι νέοι και να μάθουν την ιστορία τους και τον πολιτισμό τους. Να καλλιεργηθεί σε αυτούς η αισθητική του πολιτισμού μας, ώστε να διακρίνουν τις διαφορές με τη σημερινή πραγματικότητα.

Ζούμε σε μια πόλη, τον Πύργο Ηλείας, την πρωτεύουσα του Νομού μας η οποία πάσχει στους τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού κι αυτό φαίνεται αμέσως στα μάτια του κάθε καλόπιστου επισκέπτη. Δυστυχώς τα δικά μας μάτια έχουν συνηθίσει σε εικόνες παρακμής και δεν το αντιλαμβάνονται.

Το γεγονός πως δεν αξιωθήκαμε να έχουμε ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα στο νομό μας και την πρωτεύουσά μας όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά πρωτίστως για την τόνωση της πνευματικής και πολιτιστικής μας δράσης αποτελεί πληγή και αιτία κατά τη γνώμη μου της παρακμής.

Το γεγονός πως δεν αξιώθηκαν κάποιοι, και γνωρίζουμε όλοι ποιοι ήταν αυτοί, να χρησιμοποιήσουν το οικόπεδο που είχε δωρίσει η Εκκλησία με πρωτοβουλία του σεβασμιότατου Μητροπολίτη μας στη Βαρβάσαινα και να γίνει εκεί το Ίδρυμα που θα ένωνε πολιτιστικά τον Πύργο με την Αρχαία Ολυμπία και θα δημιουργούσε τις υποδομές και την εστία της πνευματικής μας ανάπτυξης, αποτελεί «έγκλημα» για τα παιδιά μας.

Η Αρχαία Ολυμπία και η ευρύτερη περιοχή θα μπορούσε να αποτελέσει το επίκεντρο της παγκόσμιας διανόησης με Πανεπιστημιακά ιδρύματα, ελληνικά και ξένα, που θα προσέλκυαν χιλιάδες καθηγητές και φοιτητές από όλο τον κόσμο. Αντ’ αυτού δεν κατέστη δυνατό να έχουμε ούτε μία πανεπιστημιακή σχολή στον τόπο μας, την πατρίδα του ιδρυτή του σκεπτικισμού Πύρρωνα, που είχε ακολουθήσει τον Μέγα Αλέξανδρο στα πέρατα της γης, του μαθητή του Σωκράτη Φαίδωνα, του σοφιστή και ειδικού στα ζητήματα αισθητικής Ιππία, του φιλοσόφου της Μεγαρικής Σχολής Αλεξίνου και του μαθητή του Πλάτωνα, Φορμίωνα.

Στην Κρέστενα ιδρύθηκε και λειτουργεί με επιτυχία από το 2006 χάρη στην προσπάθεια κάποιων εκπαιδευτικών και τη στήριξη των τοπικών αρχών Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Είχα την τιμή και συμμετείχα κι εγώ για τέσσερα χρόνια στην αρχική Παιδαγωγική Ομάδα που είχε στήσει τότε το Κέντρο αυτό. Χιλιάδες μαθητές από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο το έχουν επισκεφθεί. Πρεσβευτές όλοι τους για την Ηλεία μας.

Τότε λοιπόν το 2007 που υπήρχαν οι κατάλληλες πολιτικές συνθήκες είχα προτείνει με επιστολή μου στο νυν Δήμαρχο Πύργου και το Δημοτικό Συμβούλιο να συγκροτηθεί μια ομάδα που θα επεξεργαστεί την ίδρυση ενός αντίστοιχου Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Κατάκολο ή την ευρύτερη περιοχή αξιοποιώντας κάποιο από τα σχολεία στα χωριά μας που είχε κλείσει. Η πρόταση ήταν αναλυτική, η χρηματοδότηση θα ήταν μέσω ΕΣΠΑ, αλλά οι Άρχοντες δεν αξιώθηκαν ούτε να απαντήσουν!!

Tα σχολεία μας στα χωριά μας κλείνουν. Μπορεί κάθε σχολικό κτήριο που μένει κενό να αξιοποιείται αμέσως ως χώρος πολιτιστικής δράσης. Να αναπληρώνεται αμέσως ο φάρος πολιτισμού που κλείνει για ένα χωριό. Υπάρχουν οι ιδέες, υπάρχουν και οι άνθρωποι. Δεν χάραξαν όμως ποτέ οι καπεταναίοι ρότα προς αυτήν την κατεύθυνση γιατί προφανώς δεν τους ενδιέφερε.

Στην πόλη του Πύργου συνωστίζονται οι μαθητές και ακόμα περιμένει η πόλη την ίδρυση και λειτουργία του σχολείου «φάντασμα». Του 9ου Δημοτικού Σχολείου Πύργου που έχω δει τις μακέτες του εδώ και χρόνια από την απερχόμενη δημοτική αρχή και τους συνεργάτες της αλλά κανένας δεν μου έχει ακόμα λύσει την απορία γιατί δεν προχωράνε οι διαδικασίες για την κατασκευή του τη στιγμή που οι Άρχοντες με διαβεβαίωναν για την έγκριση της χρηματοδότησής του.

Τέλος θα πρέπει να σημειώσω πως πόλη του Πύργου έχει ανάγκη και από μια εμβληματική γιορτή που θα αποτελεί σήμα κατατεθέν για την Πόλη και θα έχει τη δυνατότητα να προσελκύει επισκέπτες από όλη την Ελλάδα.

Μπορούμε να ξαναδώσουμε στην Ηλεία την αίγλη που είχε από τα Αρχαία χρόνια.

Μπορούμε να ξανακάνουμε τον Πύργο πρωτεύουσα της Ηλείας.

Προσδοκούμε Ανάσταση για την Παιδεία και τον Πολιτισμό μας και η Ανάσταση θα έρθει μόνο αν πιστέψουμε σε αυτή.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup