Του Αργύρη Σαλπέα - Οικονομολόγου
Οι Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές σηματοδότησαν πολλές και σοβαρές αλλαγές στον Αυτοδιοικητικό χάρτη του Νομού. Νέες νίκες και νέες ήττες προσώπων, ιδεών και πολιτικών πρακτικών συνθέτουν την νέα εικόνα και θα συζητιούνται για πολύ καιρό. Ήττες γνώρισαν οι λογικές των μη συμμαχιών και οι προσωπικές στρατηγικές ερήμην της κοινωνίας. Ήττα γνώρισαν οι ιδέες του βερμπαλιστικού πολιτικού λόγου και της βεβαιότητας ότι η κοινωνία μπορεί να μπει στο τσεπάκι οποιουδήποτε νόμιζε ότι απευθυνόταν σε ιθαγενείς και τους κάνει χάρη που ασχολείται μαζί τους. Αυτά, σε γενικές γραμμές, οδήγησαν στα αποτελέσματα του Πύργου και της Αμαλιάδας.
Νίκες γνώρισαν η σοβαρότητα, η ενότητα, η γνώση ,η συλλογικότητα και αυτό φάνηκε στα αποτελέσματα της Κρέστενας και της Ανδραβίδας. Τώρα στον Νομό μπαίνει ένα νέο μεγάλο στοίχημα και ερώτημα μαζί. Θα συνεχίσουμε την άχρηστη λογική των τοπικιστικών διεκδικήσεων, που οδήγησε τόσα χρόνια στην απώλεια σημαντικών αναπτυξιακών έργων από το Νομό ή θα πάμε σε ουσιαστική διαδημοτική συνεργασία με στόχο Αναπτυξιακές δράσεις που θα δώσουν σε όλες τις πόλεις ευκαιρίες ανάπτυξης; Μέχρι τώρα κάθε Δήμαρχος προσπαθούσε να κάνει έργα στην πόλη του, με προσωπικές διεκδικήσεις και πολλές φορές εις βάρος άλλων πόλεων (συνήθως γειτονικών) με αποτέλεσμα διαγκωνισμούς και αναπτυξιακές προχειρότητες. Τώρα και εν όψει του νέου και μάλλον τελευταίου ΕΣΠΑ αυτό πρέπει να καταργηθεί άμεσα.
Οι νέες Αυτοδιοικήσεις μέσω της καταγραφής των τοπικών αναγκών τους, αλλά και των υπερτοπικών αναγκών τους, οφείλουν να συνθέσουν ένα ενιαίο, Αναπτυξιακό και διεκδικητικό πλάνο για τον Νομό, με ιεράρχηση των θεματικών προτεραιοτήτων και αυτό να διεκδικηθεί ως πρόβλεψη συνολικά για τον Νομό από το νέο ΕΣΠΑ.
Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε μεγάλες Οικονομίες κλίμακας για τους Δήμους ,αύξηση της επάρκειας διαχείρισης τους ,μεγιστοποίηση της δυνατότητας προγραμματισμού και τελικά από το μέρος θα ωφεληθεί τα μέγιστα το όλον ,που είναι ο Νομός. Ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός ,η αλλαγή της ΖΟΕ, τα κέντρα δευτερογενούς τομέα , η αγροτική οδοποιία και ο εξηλεκτρισμός των αγροτοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων είναι υπερτοπικά ζητήματα ,θέλουν συνολική πρόταση και συνολική διεκδίκηση. Η διεκδίκηση αυτή προς την Περιφέρεια αλλά και την Κεντρική διοίκηση, πρέπει να είναι σαφής, αναλυτική, τεκμηριωμένη και να συνοδεύεται απαραίτητα από ένα σημαντικότερο όλων αίτημα.
Την δημιουργία Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ στην Ηλεία. Δεν μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο της συνεχούς μετακίνησης και ζητιανιάς κάθε Δημάρχου η υπηρεσιακού παράγοντα στην Πάτρα ή την Αθήνα για την κατασκευή ενός βιολογικού καθαρισμού, λες και μιλάμε για Πυρηνικό Εργοστάσιο.
Ούτε μπορεί πλέον να συνεχιστεί το φαινόμενο οι Δήμαρχοι της Ηλείας να περιφέρονται ως οι φτωχοί συγγενείς στην Περιφέρεια της Πάτρας. Επιβάλλεται λοιπόν, το νέο πολιτικό προσωπικό των Δήμων, να συνεργαστεί στην πράξη και όχι στα λόγια για την δημιουργία ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου με περιεχόμενο τις τοπικές και υπερτοπικές ανάγκες, όπως ανέφερα παραπάνω, παράλληλα δε να διεκδικήσει την δημιουργία των ανάλογων γραφειοκρατικών υποδομών ΕΣΠΑ στην Ηλεία, ώστε να μεγιστοποιηθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Αν συνεχίσουμε ως Νομός τους μικροανταγωνισμούς και τις ανοησίες, θα χάσουμε και πάλι, αυτή δε τη φορά θα είναι οριστικό διότι άλλο ΕΣΠΑ δεν θα υπάρξει.
Αυτά.