επιστήμονες για να μελετήσουν το …φαινόμενο της Ηλείας, πως εξηγείται, δηλαδή, ετούτος ο Νομός, με τα απίστευτα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, αντί να απογειώνεται αναπτυξιακά, να παραμένει καθηλωμένος στις τελευταίες θέσεις.
Δεν θα μπούμε - ξανά - στη λογική να απαριθμήσουμε τα πλεονεκτήματα της περιοχής, τα οποία αν τα είχαν άλλοι Νομοί θα είχαν πραγματικά απογειωθεί. Ούτε θα αναλύσουμε - εκ νέου - την παράμετρο «Πολιτικοί» και «Αυτοδιοικητικοί» τους οποίους οι ίδιοι οι Ηλείοι εκλέγουν. Για τον απλούστατο λόγο ότι θεωρούμε και τα δύο αυτονόητα.
Οφείλουμε να αναδείξουμε ωστόσο τη στάση και συμπεριφορά ορισμένων που άθελά τους ή ηθελημένα, βάζουν τροχοπέδη σε κάθε μεγάλη αναπτυξιακή προσπάθεια, χωρίς να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες για τον τόπο.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα θα αναφέρουμε τον υπό κατασκευήν δρόμο που συνδέει το λιμάνι της Κυλλήνης με την εθνική οδό Πύργου - Πατρών. Ένας δρόμος απαραίτητος αφού εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες από την Ηλεία, τα νησιά του Ιονίου και ολόκληρη την Ελλάδα και τονώνει την τοπική οικονομία. Αλλά και ένας δρόμος πραγματική «καρμανιόλα» όπου έχουν χάσει τη ζωή τους πάρα πολλοί συνάνθρωποί μας.
Τώρα λοιπόν που ήρθε η ώρα το σπουδαίο αυτό έργο να υλοποιηθεί… «κόλλησε» στις απαλλοτριώσεις. Δεν θα διαφωνήσουμε με τη λογική ότι όποιος χάνει περιουσία πρέπει να αποζημιώνεται. Άλλο όμως αυτό και άλλο κάποιοι να τάζουν …λαγούς με πετραχήλια στους κατοίκους κρατώντας ένα σπουδαίο αναπτυξιακό αλλά και κοινωνικού χαρακτήρα έργο σε ομηρία.
Οφείλει η στήλη να επισημάνει ότι τόσο η πρωτοβουλία του Δημάρχου Ανδραβίδας Κυλλήνης να απαιτήσει να εκδικαστεί επιτέλους( ορίστηκε για αύριο) η υπόθεση των απαλλοτριώσεων (αλήθεια πόσες φορές έχει αναβληθεί μέχρι σήμερα και γιατί;) όσο και η χθεσινή ενέργεια του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας να επισκεφτεί το έργο και να κρούσει, σε περίπτωση νέας αναβολής, τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο απένταξής του από το ΕΣΠΑ, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Ας αποφασίσουμε επιτέλους σε τούτο τον τόπο θέλουμε. Επιζητούμε την ανάπτυξη ναι ή όχι; Θέλουμε να γίνουν τα έργα που φέρνουν και απασχόληση ή όχι; Στην προκειμένη περίπτωση δεν πρόκειται για ελλιπή χρηματοδότηση ούτε για άρνηση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν το δρόμο. Λεφτά… υπάρχουν! Είναι εξασφαλισμένα και αντί όλοι να επιδιώξουμε να τα αξιοποιήσουμε για ολοκληρωθεί το έργο μια ώρα αρχύτερα, κάνουμε ότι μπορούμε για να τα χάσουμε!
Ύστερα από όλα αυτά τι νομίζετε; Χρειαζόμαστε ή όχι ειδικούς επιστήμονες οι οποίοι θα μας δώσουν… τα φώτα τους για να ανακαλύψουμε που οφείλεται η στασιμότητα αυτού του Νομού;
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Πρώτη της Ηλείας"