Κυβέρνηση παρατηρητής, απέναντι στην πανδημία που εξελίσσεται και σκοτώνει
Από την αρχή της πανδημίας με παρεμβάσεις μου στον δημόσιο διάλογο, κατέθεσα τους προβληματισμούς μου αλλά και ερωτήματα σε σχέση με την εξακτίνωση των δράσεων πρόληψης και διαχείρισης της απειλής του ιού.
Εστιασμένες κατά κύριο λόγο, στην ενεργοποίηση των περιφερειακών δομών υγείας με την ανάληψη πρωτοβουλιών ενημέρωσης και ανάλογων δράσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Ουσιαστικά την ύπαρξη «ομπρέλας» κάλυψης των υγειονομικών υπηρεσιών. Αυτό σήμαινε ότι το υπάρχον δίκτυο πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας του νομού να τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία και με σχέδιο να προβεί, σε δέσμες ενεργειών που θα εξασφάλιζαν, τηρουμένων των συνθηκών, την αναχαίτηση της πανδημίας.
Επιπλέον, με τις συνέργειες θεσμικών φορέων όπως της αυτοδιοίκησης, να υλοποιηθούν, σε συμφωνία με την πολιτεία, ότι θεωρείται αναγκαίο ως δράση ενημέρωσης, πρόληψης και προστασίας, με στόχο ταυτόχρονα, ξεκάθαρο και αμετακίνητο, την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.
Αυτό βέβαια στην μικροκλίμακα αναφοράς του Νομού Ηλείας.
Είναι όμως γνωστό ότι τα παραπάνω, χρήζουν συγκεκριμένων προϋποθέσεων.
- Ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό
- Θεσμικό πλαίσιο συνεργειών όπου κρίνεται αναγκαίο
- Ρεαλιστικό σχέδιο πολιτικών και διοικητικών ενεργειών
- Πολιτική βούληση
Από όλα αυτά, όπως προκύπτει, τίποτε δεν έγινε πραγματικότητα.
Τα κρούσματα καλπάζουν, σπάζοντας κάθε αρνητικό σημείο αναφοράς από την αρχή της πανδημίας σε εθνικό επίπεδο και οσονούπω στον Νομό μας.
Τα νοσοκομεία του νομού, βρίσκονται σε διαρκή απαξίωση από την πολιτεία παρά τις φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες των υγειονομικών που τα υπηρετούν.
Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί πλέον, καταλύτη στην αύξηση των κινδύνων της πλημμελούς κάλυψης των αναγκών του πληθυσμού.
Το δίκτυο πρωτοβάθμιας υγείας ακολουθεί, με ελάχιστο υγειονομικό προσωπικό, την ίδια πορεία, μη δυνάμενο να προσφέρει αυτά που είναι αναγκαία σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο.
Για την επιβεβαίωση, αρκεί ο καθένας να ρωτήσει τους υγειονομικούς που υπηρετούν το δημόσιο σύστημα υγείας του νομού μας ή να επισκεφθεί τις υπηρεσίες υγείας.
Φαίνεται λοιπόν ότι, η ανυπαρξία συνεκτικού και αποτελεσματικού σχεδίου δράσης, εξαντλείται σε επικοινωνιακού περιεχομένου πολιτικές, χωρίς ουσιαστικό αποτύπωμα.
Για την πολιτική βούληση ούτε λόγος. Απλά ξεκινά και τελειώνει στα τηλεοπτικά παράθυρα των συστημικών ΜΜΕ ως ευχολόγιο ή ως απειλή. Αν μη τι άλλο, αποτελεί την επιτομή της ανικανότητας και αδιαφορίας.
Ακόμα και φιλικά ΜΜΕ προς την κυβέρνηση, διαισθανόμενα την πιθανή τραγική εξέλιξη της πανδημίας, αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση τα παράτησε με τον κορωνοϊό» 1/11/2021
Ο ιός υπάρχει, εξελίσσεται και σκοτώνει.
Ας αναγνωριστεί η εθνική ευθύνη και ας παρθούν πρωτοβουλίες από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου πριν η εξέλιξη αποβεί μοιραία.
Όσον αφορά το Νομό Ηλείας, τι να άλλο να ειπωθεί;
Μάλλον πρέπει να ευχόμαστε ο ιός να μας ξεχάσει και να απομακρυνθεί, όπως μας έχει «ξεχάσει» και η πολιτεία. Μόνο έτσι θα ελπίζουμε..
Παναγιωτόπουλος Γιώργος
Αν. Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών
Δημοτικός Σύμβουλος Ανδραβίδας - Κυλλήνης