Αντιπυρική προστασία ή καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς;
Πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου η άσκηση οργανωμένης εκκένωσης του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Ολυμπίας με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.
Όλοι μίλησαν για μία ιδιαίτερα επιτυχημένη άσκηση την οποία παρακολούθησαν τόσο η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη όσο και ο υπουργός πολιτικής προστασίας Χρήστος Στυλιανίδη.
Ωστόσο κανείς δεν έχει εστιάσει στην αντιπυρική θωράκιση τόσο των αρχαιολογικών χωρών της Ηλείας όσο και ολόκληρης της περιοχής. Σαφώς και θα προτιμούσαμε να δούμε να υλοποιούνται έργα υποδομών τα οποία θα προφύλασσαν ουσιαστικά την Ηλεία από το ενδεχόμενο μιας πυρκαγιάς.
Αυτό το οποίο είδαμε ήταν μία ακόμα επιφανειακή "φιέστα" προκειμένου η πολιτική ηγεσία να πείσει πολίτες και επισκέπτες ότι θα είναι ασφαλείς σε περίπτωση πυρκαγιάς πλησίον του αρχαιολογικού χώρου.
Αυτό που χρειάζεται η Ηλεία αλλά και οι πολίτες της είναι συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να μην βιώσουν ποτέ ξανά τον εφιάλτη του 2007 αλλά και του 2021.
Αλήθεια μήπως η άσκηση θα έπρεπε να έχει πραγματοποιηθεί στα πυρόπληκτα χωριά του δήμου αρχαίας Ολυμπίας εκεί που οι άνθρωποι συνεχίζουν να μετρούν τις πληγές τους;
Μήπως θα έπρεπε ο κος. Στυλιανίδης να περάσει και να ακούσει τους κατοίκους των ορεινών περιοχών που εκλιπαρούσαν για βοήθεια όταν η οργανωμένη Πολιτεία τον Αύγουστο του 2021 είχε στρέψει το βλέμμα της στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας;
Η Αρχαία Ολυμπία και ο αρχαιολογικός χώρος οπωσδήποτε θα πρεπει να προστατεύονται ως "κόρη οφθαλμού" αλλά το μεγάλο στοίχημα θα έπρεπε να είναι να μην κινδυνεύσουν ξανά οι περιουσίες και η ζωή των κατοίκων της Ηλείας.
Οι κάτοικοι στην Αττική στην περιοχή της Βούλας και της Γλυφάδας γνώρισαν τον πύρινο όλεθρο όπως πέρυσι τον είχαν γνωρίσει οι κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας και τον θυμήθηκαν εκ νέου οι Ηλείοι.
Για ποια πολιτική προστασία μιλάμε λοιπόν;
Πόσο προστατευμένη είναι η Ηλεία αλλά εν τέλει και ολόκληρη η χώρα μας απέναντι στον εφιάλτη των καταστροφικών πυρκαγιών;
Παναγιώτης Φλεβοτόμος
Συντονιστής ΝΕ Σύριζα ΠΣ Ηλείας