Δευτερογενής τομέας και Ηλεία

Δευτερογενής τομέας και Ηλεία

Του Αργύρη Σαλπέα - οικονομολόγου

Χρόνια τώρα, το πολιτικό προσωπικό της Ηλείας αγνοεί την ανάγκη ανάπτυξης του Δευτερογενούς Τομέα, παρότι ιστορικά, ο Δευτερογενής τομέας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της ζωής των κατοίκων της.
Είναι γνωστό σε όλους, ότι τα εργοστάσια του Πύργου και άλλων περιοχών (τσιγάρων, ζυμαρικών, σταφίδας, ντομάτας, λαδιού, υφαντικής, οικοδομικών υλικών, κεραμικών, ρητίνης, κρασιού και πολλά άλλα] , αποτέλεσαν χώρους παραγωγής πλούτου και αναβάθμισης του βιοτικού επιπέδου χιλιάδων συμπολιτών μας.
Η στρεβλή όμως αντίληψη της «ανάπτυξης», που επικράτησε από το 75 και εντεύθεν, γέμισε το Νομό με Δημόσιες η ιδιωτικές υπηρεσίες και εγκατέλειψε πλήρως τη δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη του Δευτερογενούς Τομέα.
Για την εγκληματική αυτή αδιαφορία έχουν κατά καιρούς ακουστεί πολλές πολιτικές και επιστημονικές ανοησίες.
Από το ότι «δεν χρειάζεται» έως και το ότι «θα φτιάξουμε οργανωμένο ή οργανωμένους χώρους Δευτερογενούς τομέα όταν θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον».
Δηλαδή θα έρθουν οι επενδυτές, θα ζητήσουν χώρο και τότε θα τους πούμε , περιμένετε 2-3 χρόνια να φτιάξουμε και ελάτε τότε.
Πρώτα φτιάχνεις το χώρο και μετά αξιοποιείς όλα τα υπάρχοντα εργαλεία (υπάρχουν πολλά) προσέλκυσης επενδυτών (τοπικών ή ξένων).
Σε ένα οργανωμένο χώρο ο επενδυτής παίρνει μία άδεια διότι οι άλλες έχουν ήδη προεγκριθεί από την έγκριση οργάνωσης του χώρου.
Με τα σημερινά δεδομένα, ο επενδυτής χρειάζεται 30 άδειες και χωρίς να είναι σίγουρος ότι στο τέλος θα κάνει την επένδυσή του.
Σήμερα οι περισσότερες παραγωγικές μονάδες του Νομού λειτουργούν στα όρια της νομιμότητας ,χωρίς ευθύνη των Ιδιοκτητών τους , αλλά με ευθύνη μιας γραφειοκρατίας αντιαναπτυξιακής και μια άθλιας Ζ.Ο.Ε.
Η Ηλεία, το γράφω χρόνια, δε σώζεται πολύ δε περισσότερο δεν αναπτύσσεται ούτε με υπηρεσίες ούτε με πρωτογενή παραγωγή σε καθυστερημένες συνθήκες.
Μόνο ο Δευτερογενής τομέας μπορεί να δημιουργήσει πλούτο με εξαιρετικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την τοπική οικονομία για αυτό πρέπει να μπει ως προγραμματική προτεραιότητα και να δημιουργηθούν άμεσα υποδομές οργάνωσης του..
Στην Ηλεία, χρειάζονται άμεσα δύο τέτοιοι χώροι ένας στο Βόρειο Τμήμα και ένας στο Νότιο Τμήμα ως κέντρα Γεωργικής Επιχειρηματικότητας και Επιχειρηματικότητας Νέας Οικονομίας.
Ένας δε εξ αυτών θα πρέπει να ενσωματώνει Δημοπρατήριο Αγροτικών προϊόντων και θερμοκοιτίδα νέων επιχειρήσεων Βιοτεχνολογικής κατεύθυνσης.
Προϋποθέσεις των παραπάνω είναι οι εξής:
Α)Να εξαλειφτούν οι προσωπικές σκοπιμότητες ως κίνητρα αναπτυξιακών αποφάσεων και να επικρατήσουν κριτήρια επιστημονικού σχεδιασμού με όρους Γεωγραφικής, Επιστημονικής και Κοινωνικής Οικονομίας.
Β)Να δούμε καθαρά τα πράγματα χωρίς αφορισμούς, συνθήματα και ακυρώσεις λόγω άγνοιας και ανεπάρκειας.
Νομίζω ότι οι νέες Διοικήσεις των Δήμων και η νέα Διοίκηση της Περιφέρειας πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις ώστε να συνεργαστούν, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν άμεσα υποδομές, οργάνωσης και ανάπτυξης του Δευτερογενούς Τομέα, διότι μόνο από εκεί υπάρχει μέλλον.
Ούτε η Ολυμπία ούτε το Κατάκολο ούτε η φράουλα θα μας σώσει.
Η παραγωγή πλούτου από τα εξαιρετικά μυαλά της Ηλειακής Νεολαίας μπορεί να φέρει την Άνοιξη.
Αναλυτικές προτάσεις και προμελέτες για τα παραπάνω έχουν κατατεθεί στους αρμόδιους χρόνια τώρα, ελπίζω οι νέοι αρμόδιοι να μην συνεχίσουν την τακτική των διαγγελμάτων, των επιστολών, των φωτογραφήσεων και των πανηγυριών και να περάσουν στην τακτική της δουλειάς και των έργων.
Αναμένοντας

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup