Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου… ημέρα παιδικής φαντασίας
Στο σχολείο, μαθαίνουμε πως στην ‘δημοκρατία΄ μας οι νομικοί κανόνες, ψηφίζονται από τους αντιπροσώπους μας και ισχύουν για όλους.
Για όλους είπατε; Όχι. Ισχύουν για όλους τους άλλους, εκτός … από εκείνους που …τους ψήφισαν.
Θα πείτε ότι αυτό είναι γνώρισμα ενός αυταρχικού καθεστώτος. Σε ένα αυταρχικό, (μοναρχικό ή ολιγαρχικό καθεστώς) οι νομικοί κανόνες τίθενται από τον βασιλιά ή και τους άρχοντες, αλλά … δεν ισχύουν για τους ίδιους.
Ισχύουν για τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας. Αντίθετα, σε ένα καθεστώς που θέλει να λέγεται δημοκρατικό, οι νόμοι ισχύουν για όλους. Έχουν καθολική εφαρμογή.
Όμως, υπάρχουν περιπτώσεις που η .. καθολική εφαρμογή δεν ισχύει.
Π.χ. σε δήμο ψηφίστηκε κανονισμός σύμφωνα με τον οποίο «Αρμόδιο όργανο για τον γενικό έλεγχο του χώρου διεξαγωγής και λειτουργίας της εμποροπανηγύρεως και τη διαπίστωση και βεβαίωση των αντίστοιχων παραβάσεων είναι η Επιτροπή Κοινοχρήστων Χώρων, η Επιτροπή της εμποροπανηγύρεως και οι εκάστοτε φορείς ελέγχου που προβλέπονται στο Αρ.58 του Ν.4849/2021.»
Τον Κανονισμό, ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο. Το απλούστερο που μπορεί να περιμένει κάποιος, είναι … να τον εφαρμόσουν, εκείνοι οι οποίοι τον ψήφισαν.
Ειδικά όταν η ψηφοφορία από την εφαρμογή, απέχει, λίγες .. μέρες(!)
Και τότε, ακούει έκπληκτος, Δημοτικούς Συμβούλους να λένε:
‘Εγώ δεν το κάνω αυτό, είμαι αιρετός’.
Η ‘λογική’ απορία:
Όταν συζητήθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, δεν ζητήσατε τον λόγο, για να εκφράσετε την διαφωνία σας;
Αφού διαφωνείτε, γιατί δεν το είπατε στους συναδέλφους σας; Γιατί δεν θέσατε θέμα, στην συζήτηση, στον αρμόδιο όργανο και λέτε τις απόψεις σας μετά, όταν φτάνουμε στην εφαρμογή;
Πως θα μιλήσουμε για ‘καθολική εφαρμογή’ των νομικών κανόνων, όταν εκείνοι που τους ψηφίζουν, πρώτοι -πρώτοι δηλώνουν ότι δεν μπορούν να τους εφαρμόσουν;
Και αν ‘νομιμοποιείστε’ εσείς, στην μη εφαρμογή των όσων ψηφίσατε, τι θα πούμε στους χιλιάδες των πολιτών, που συχνά, δεν έχουν ιδέα, για το τι ακριβώς ψηφίζετε στα Δημοτικά Συμβούλια και που παρόλα αυτά, τους ζητάμε να εφαρμόσουν ό,τι αποφασίζετε;
Αλλά φαίνεται ότι ακόμα και τον 21ο αιώνα η γοητεία του βασιλιά «ΉΛΙΟΥ’ είναι ακαταμάχητη: το κράτος είμαστε πάντα εμείς. Θέτουμε τους κανόνες, τους οποίους οφείλουν να ακολουθούν οι … άλλοι, όχι εμείς (!!!)
Αθανασία Κούρβα
Οικονομολόγος
Πρόεδρος Κοινότητας Στρεφίου