Αντικειμενικές: Φόρος ή "δήμευση" περιουσίας;
Η φορολογία που έχει προκύψει από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών από 01/01/2022, είναι δυσβάσταχτη για τους κατοίκους των μικρών Κοινοτήτων της περιοχής μας.
Το ίδιο το Υπουργείο αναγνωρίζοντας ότι η αύξηση πιθανόν να βασίζεται σε ελλιπή στοιχεία, καλεί τους Δήμους, μέχρι 20/01/2023 να υποβάλλουν ενστάσεις, αιτιολογώντας τις απόψεις τους.
Μια ευκαιρία που είναι βέβαιο πως θα εκμεταλλευτούν όλοι οι Δήμοι. Όμως τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που δίνει το Υπουργείο, δεν δίνουν την δυνατότητα στους Δήμους να εκφράσουν επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις επι των τιμών. Είναι αναγκαίο επομένως να δοθεί ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στους ΟΤΑ, για την υποβολή αιτιολογημένων - και με στοιχεία - απόψεων.
Τα στοιχεία σίγουρα θα αποδείξουν αυτό που γνωρίζουμε όλοι μας: ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών από 01/01/2022 που επέβαλε το Κράτος, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και θα δώσει την χαριστική βολή στην επαρχία και ιδίως στους κατοίκους των μικρών Κοινοτήτων.
Είναι γνωστό ότι οι περισσότερες Κοινότητες της περιοχής μας, παρουσιάζουν ραγδαία μείωση του μονίμων κατοίκων, με κύριο χαρακτηριστικό τη γήρανση του εναπομείναντος πληθυσμού.
Αν συνυπολογίσουμε ότι, στα χωριά μας, οι περισσότεροι ασχολούνται με τον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα, τομείς που οι εργαζόμενοι, αμείβονται κάτω από τον μέσο όρο, αντιλαμβανόμαστε γιατί η ‘τεχνητή’ αύξηση της αξίας των ακινήτων θα κάνει τους ανθρώπους να τα εγκαταλείψουν, (αφού δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν φορολογικά) και έτσι ο τόπος μας θα ερημωθεί.
Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στην περιοχή μας, σε καμία περίπτωση δεν είναι ανάλογος της αύξησης της τιμής που επέβαλε η κεντρική διοίκηση. Στις Κοινότητες, παρατηρείται αναπτυξιακή στασιμότητα και έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Εκδηλώνεται κάποιο ενδιαφέρον για τις κατασκευές, το οποίο όμως προσδιορίζεται (και περιορίζεται) από την επιθυμία των γηγενών, να έχουν μια κατοικία όταν, μετά την συνταξιοδότησή τους, επαναπατρισθούν.
Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί - και δεν είναι - επένδυση που διευρύνει την παραγωγική βάση της οικονομίας.
Αν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε, τους 19 φόρους-πρόστιμα που βασίζονται πάνω στις αντικειμενικές, αντιλαμβανόμαστε, γιατί η υπέρμετρη αύξησή τους θα δώσει την χαριστική βολή στις Κοινότητές μας.
Με την αύξηση των αντικειμενικών, αυξάνονται:
1) Ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων
2) Μεταβίβασης ακινήτων
3) Χρησικτησίας κτισμάτων
4) Ανταλλαγής – συνένωσης οικοπέδων
5) Διανομής ακινήτων
6) Τέλος Ακίνητης Περιουσίας
7) Ο δημοτικός φόρος για μεταβιβάσεις
8) Τα τέλη υπέρ Ταμείου Νομικών
9) Το πρόσθετο τέλος μεταγραφής συμβολαίων
10) Δωρεάς ακινήτων
11) Γονικής παροχής ακινήτων
12) Κληρονομιάς ακινήτων
13) Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο
14) Τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων
15) Τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων
16) Οι εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων
17) Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15%
18) Ο φόρος επί των τεκμαρτών εισοδημάτων
19) Ο φόρος επί του τεκμαρτού εισοδήματος από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κατοικίας
Η Κοινότητα Στρεφίου, ζητάει τον επανακαθορισμό, με βάση αντικειμενικά στοιχεία. Μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρχει ένα μεταβατικό διάστημα που θα πρέπει να ισχύουν οι τιμές του 2021.
Αθανασία Κούρβα Πρόεδρος Κοινότητας Στρεφίου
Αθανασία Κούρβα
Πρόεδρος Κοινότητας Στρεφίου
Οικονομολόγος