Το άρθρο 32 ευνοεί Προέδρους μαριονέτες

Αθανασία Κούρβα
Το άρθρο 32 ευνοεί Προέδρους μαριονέτες

Το άρθρο 32 ευνοεί Προέδρους μαριονέτες

Η Κοινότητα αποτελεί διαχρονικό πυρήνα της Ελληνικής κοινωνίας και θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού. Όμως, μια  σειρά νομοθετημάτων, πχ. Ν.4804/2021 και το άρθρο 32 στο υπό διαβούλευση  σχέδιο νόμου, “Σύστημα Καινοτομίας στον δημόσιο τομέα – Ρυθμίσεις Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα – Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των Ο.Τ.Α. α΄ και β’ βαθμού και των αποκεντρωμένων διοικήσεων και για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών’ το οποίο θα βρούμε ΕΔΩ θα οδηγήσουν στην ουσιαστική κατάργηση των Κοινοτήτων και σε μαρασμό τα χωριά μας. 

Το παραπάνω άρθρο  περιγράφει την εκλογή του Προέδρου της Κοινότητας (ο πρώτος σε ψήφους, όχι στον ψηφοδέλτιο  που πλειοψηφεί, αλλά  σ’ εκείνο  του …. Δημάρχου).

Αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι δεν υπάρχει χωριστή κάλπη για το τοπικό συμβούλιο και οι υποψήφιοι, μπαίνουν αναγκαστικά κάτω από το ψηφοδέλτιο υποψηφίου Δημάρχου, βλέπουμε ότι και τα δύο, έρχονται σε αντίθεση:
    

•    με  τον  Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, ο οποίος αναφέρει ότι «οι δημόσιες υποθέσεις να ασκούνται κατά προτίμηση από αρχές που είναι εγγύτερα προς τους πολίτες, ενώ ένα υψηλότερο επίπεδο διοίκησης θεωρείται κατάλληλο μόνο όταν ο συντονισμός ή η παραχώρηση των αρμοδιοτήτων είναι αδύνατη ή λιγότερο αποτελεσματική στο αμέσως κατώτατο διοικητικό επίπεδο».
 

   •    την  παράδοση  του λαού μας. Ο κοινοτικός θεσμός, έχει αναπτυχθεί, από τον Ελληνισμό, κατά την διάρκεια αιώνων, επομένως είναι αποτέλεσμα της συλλογικής σοφίας διαφορετικών γενεών και διαφορετικών συνθηκών.  
    

•    Κυρίως όμως, έρχονται σε αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών στην επαρχία. Οι άνθρωποι στα χωριά, όλο και λιγοστεύουν. Θέσεις εργασίας δεν υπάρχουν και οι νέοι φεύγουν για τα αστικά κέντρα ή το εξωτερικό. Σε ένα τέτοιο εφιαλτικό σκηνικό, οι μόνοι που μπορούν να βοηθήσουν, είναι οι άνθρωποι που μένουν στα χωριά και νοιάζονται για τον τόπο τους. Αφιερώνουν χρόνο και ενέργεια για να λύσουν κάποια - έστω μικρά - προβλήματα και να δώσουν μια νέα πνοή. Δουλεύουν μόνοι τους, χωρίς καμία βοήθεια (πχ. επιστημονική στήριξη για τις προτάσεις τους).  Έχουν  δε απέναντί τους,  ένα αυτοδιοικητικό  σύστημα δυσκίνητο και γραφειοκρατικό. Αυτοί οι άνθρωποι όμως, είναι πολύ πιθανόν να μην θέλουν να ανήκουν σε κόμματα, δημαρχιακές παρατάξεις κλπ. Όλους αυτούς, οι παραπάνω εκλογικές ρυθμίσεις, τους αποκλείουν από την συμμετοχή στα κοινά. Αποκλείονται, με τον εκλογικό νόμο, όποιοι διαφωνούν κατ’ ουσίαν με το υπάρχον σύστημα και δεν επιθυμούν να μπουν στα καλούπια που εκείνο ορίζει, αφού δεν τους δίνεται η δυνατότητα, ούτε καν να θέσουν υποψηφιότητα.    

Πρόκειται για μεθόδευση που δεν μπορεί να πει κανείς ότι έχει ως στόχο, ούτε καν την ενίσχυση της ‘κυβερνησιμότητας’: με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο,  οι Κοινότητες, δεν έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες, έχουν μόνο γνωμοδοτικές. 

Τι ωφελεί λοιπόν μια τέτοια ρύθμιση, αφού το Κοινοτικό Συμβούλιο, εισηγείται και μόνο;

Ακόμα και οι εισηγήσεις θα πρέπει να έχουν την εκ των προτέρων  ‘έγκριση’ του Δημάρχου; Δεν τους φτάνει το γεγονός πως αυτοί αποφασίζουν, ανεξαρτήτως εισηγήσεως;

Με την εκλογική αυτή μεθόδευση, το κράτος των Αθηνών, δίνει την χαριστική βολή,  στα μικρά χωριά, καταδικάζοντάς τα, στο μαρασμό και στην εξαφάνιση.

Οι Κοινότητες, χρειάζονται ανθρώπους, με θέληση να προσφέρουν, ικανούς να τολμήσουν το καινούργιο. Ανθρώπους με ηγετικά χαρακτηριστικά , που μπορούν να εμπνεύσουν τον κόσμο. Δεν χρειάζονται μαριονέττες, υποτακτικούς, που δεν τολμούν καν να σκεφτούν να πουν όχι.  

Η πρώτη κατηγορία οδηγεί σε ανάπτυξη τις Κοινότητες.

Η  δεύτερη σε εξαφάνιση.

Όμως το εκλογικό σύστημα, ευνοεί τους δεύτερους.

Ζητάμε:

• Ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Προέδρων και Συμβουλίων Κοινότητας.


• Επαναδιαμόρφωση του νομοσχεδίου για εκλογή Προέδρου Συμβουλίου Κοινότητας από τον  συνδυασμό  που πλειοψηφεί στην Κοινότητα.


• Αρμοδιότητες αποφασιστικού χαρακτήρα και πόρους για τις Κοινότητες.


• Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των επιπέδων της αυτοδιοίκησης.


Και δεν ξεχνάμε να σχολιάσουμε, μέχρι 14/02/2023  το άρθρο 32 ΕΔΩ

Αθανασία Κούρβα
Οικονομολόγος
Πρόεδρος Κοινότητας Στρεφίου

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup