Της Αγίας Μαρίνας

Καλλιόπη Γραμμένου
Της Αγίας Μαρίνας

Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του καλοκαιριού, είναι της Αγίας Μαρίνας, στις 17 Ιουλίου. Ο λαός μας τιμά και σέβεται τη μνήμη της με πίστη, κατάνυξη και ευλάβεια.

Η Αγία έχει συνδεθεί με πολλές πτυχές της ζωής του Ελληνικού λαού. Τιμούν και σέβονται τη μνήμη της, οι «στεριανοί», οι «θαλασσινοί», οι πολύτεκνοι, οι άτεκνοι, οι έγκυες, οι μητέρες, οι ψυχολόγοι, οι ψυχίατροι…

Η γιορτή της συμπίπτει με την εποχή της ωρίμανσης των σταφυλιών και γι’ αυτό η μνήμη της γιορτάζεται με εξόδους στους αγρούς, στα αμπέλια και στους λαχανόκηπους. Όπως επίσης και την προσφορά των πρώτων καρπών (σύκων, σταφυλιών, κ.τ.λ.) στην Αγία.

Γενικότερα, λέγεται πως η Αγία «ζητά» τις απαρχές των καρπών και αλίμονο στον αγρότη που θα ξεχάσει… η σοδειά του θα καταστραφεί.

Αλλά και απέναντι στους ιερείς έχει μια ευαισθησία. Σ’ ένα χωριό της Αρκαδία, στην Αλωνίσταινα, ένας ιερέας αλώνισε την ημέρα της γιορτής της και άνοιξε η γη και τον κατάπιε μαζί με τ’ άλογά του.

Την ημέρα της γιορτής της λέγεται ότι σε πολλά μέρη ακούνε μέσα από τα βάθη της γης τον παπά και τα άλογά  του να βογκάνε για να εκλιπαρούν για να ανέβουν πάλι στην επιφάνια. Η Αγία όμως πεισματικά δεν ακούει τα παρακάλια του.

Τώρα για τους «θαλασσινούς», το καταλαβαίνουμε από το όνομα της. Στα ιταλικά marina, σημαίνει λιμάνι. Οπότε ό, τι έχει να κάνει με θάλασσα και λιμάνια, η Αγία τους προφυλάσσει, αλλά και τους «μαραίνει»…

Επίσης, πάλι από το όνομά της, καλείται να γιατρεύει κάθε «μαραμένο» και καχεκτικό κορμί ή να «μαραίνει» την αρρώστια τους και να «μαρανίσκει» τα παιδιά. Δηλαδή να τα ησυχάζει, δίνοντάς τους ύπνο, όταν βασανίζονται από κάποια αρρώστια.

Ο λαός την έχει και ως καλή «ξεματιάστρα», καθώς «μαραίνει» το κακό μάτι και διώχνει τα δαιμόνια.

Στην γιορτή της Αγίας Μαρίνας, στη Ζάκυνθο,  σύμφωνα με παλιά παράδοση δεν επιτρέπεται να κάνουν μπάνιο, γιατί, όπως πιστεύεται, το πρωί αυτής της ημέρας «ρίχνουν τα μάγια στη θάλασσα» και όποιος κολυμπήσει αυτό το εικοσιτετράωρο κινδυνεύει από την επήρεια τους.

Οι μητέρες την τιμούν για το φόβο μήπως «η Αγία τους μαράνει τα παιδιά», όπως και οι έγκυες για να τους δώσει καλή λευτεριά.

Για όλα αυτά και για άλλα πολλά, ο λαός έχει βγάλει διάφορες παροιμίες που λένε:

«Της Αγίας Μαρίνας σύκο και του Αη Λιά σταφύλι και τ’ Αγίου Παντελεήμονα γεμάτο το κοφίνι».

«Άγια Μαρίνα δόσ' μου σύκα, κι Αϊ Λιά άπλωσε και πάρε»

«Η Αγία Μαρίνα κόβει καρπούζι κι ο Αη Κήρυκας σταφύλι».

«Αγία Μαρίνα μάρανε μάνα και θυγατέρα»…

* Η Καλλιόπη Γραμμένου είναι Δημοσιογράφος - Συγγραφέας, Παιδαγωγός - Εμψυχώτρια

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup