"Η σφαγή της Ολυμπιακής Φλόγας συνεχίζεται . . ."

"Η σφαγή της Ολυμπιακής Φλόγας συνεχίζεται . . ."

Στον Δικτυακό Τόπο opengov έχει από την Τρίτη 25 Νοεμβρίου αναρτηθεί και θα παραμείνει ως τις 10 Δεκ 2014 σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο του νέου Αθλητικού Νόμου.

Από πολλές απόψεις το σχέδιο Νόμου είναι σημαντικό για την Ελλάδα αλλά για την Ηλεία είναι έτι περαιτέρω, δεδομένου ότι ο προς ψήφιση Νόμος θίγει μεταξύ άλλων και το «καυτό ζήτημα» της Ολυμπιακής Φλόγας.

Μελετώντας τα άρθρα που αφορούν στον Ολυμπισμό και το Ολυμπιακό Κίνημα και πιο συγκεκριμένα το άρθρο 5 που αφορά στην Ολυμπιακή Φλόγα, διαπιστώνει κανείς ότι, ενώ έχουν υπάρξει σημαντικότατες εξελίξεις, στο σχέδιο Νόμου διατηρείται επακριβώς η διατύπωση του υφιστάμενου Νόμου «Ερασιτεχνικός και επαγγελματικός αθλητισμός και άλλες διατάξεις» (αρ.37 παρ. 3 του Ν.2725/1999 - ΦΕΚ Α' 121/17.6.1999).

Βεβαίως, η Ελληνική και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (Ε.Ο.Ε. & Δ.Ο.Ε.) όχι μόνο δεν απέτρεψαν «την, με οποιονδήποτε τρόπο, νόθευση και εμπορευματοποίησή» της Ολυμπιακής Φλόγας, όπως επιβάλλει η Ελληνική Νομοθεσία και ο Διεθνής Ολυμπιακός Καταστατικός Χάρτης, αλλά αντίθετα, πέραν από κάθε έννοια λογικής και νομιμότητας, οι ίδιοι αυτοί οργανισμοί δημιούργησαν μια ψευδεπίγραφη Ολυμπιακή Φλόγα, την οποία ήδη δυο φορές έχουν ανάψει και περιφέρει ανά την υφήλιο ωσάν αυθεντική για τους 1ους Χειμερινούς και τους 2ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στο Ίνσμπρουκ (2012) και στην Ναντζίν (2014) αντίστοιχα. Αναφερόμαστε βεβαίως στην Ψευδο – Ολυμπιακή Φλόγα την οποία οι «πάτρωνές» της δεν δίστασαν να ανάψουν στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας χρησιμοποιώντας την ίδια ακριβώς μέθοδο και ακολουθώντας το ίδιο τελετουργικό με το οποίο γίνεται η Αφή στον ιερό χώρο της Ολυμπίας από το 1936 και εντεύθεν.

Αυτά είναι γνωστά στους περισσοτέρους, όπως γνωστές είναι και οι εξαγγελίες των υποψηφίων αιρετών για την υπεράσπιση της Ολυμπιακής Φλόγας που μόλις την άνοιξη του 2014 μεγαλοστόμως εκφώνησαν προφανώς εν όψει των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι οποίοι σήμερα, αν και κατέλαβαν την θέση ευθύνη που διεκδίκησαν, για μια ακόμα φορά δεν έπραξαν το παραμικρό για την υπεράσπιση και θωράκιση του παγκόσμιου ολυμπιακού συμβόλου.

Αυτό τουλάχιστον διαφαίνεται από την διατύπωση στο σχετικό άρθρο του Νομοσχεδίου όπου ενώ διατηρείται η πρόβλεψη σχετικά με «..την οργάνωση της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, η οποία πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων», δεν υπάρχει καμία αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, χειμερινούς και θερινούς.

Και αν η αδράνεια και απραξία των ιθυνόντων για το θέμα της Ολυμπιακής Φλόγας δεν προκύπτει από τα παραπάνω, σίγουρα αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχει ήδη ανακοινωθεί από τους διοργανωτές η Αφή της Ολυμπιακής (δυστυχώς, έτσι χαρακτηρίζεται) Φλόγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο και όχι στην Ολυμπία για τις ανάγκες του Ευρωπαϊκού Ολυμπιακού Φεστιβάλ Νεότητος (http://tbilisi2015.com/en/torch-relay) που θα λάβει χώρα στην Τυφλίδα της Γεωργίας το διάστημα 25 Ιουλίου – 1 Αυγούστου 2015.

Βεβαίως, δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα ανάψει η Φλόγα στο Παναθηναϊκό Στάδιο για τις ανάγκες ενός Ευρωπαϊκού Ολυμπιακού Φεστιβάλ Νεότητος. Αντιθέτως, η Ψευδο – ολυμπιακή ή Παναθηναϊκή Φλόγα, εμφανίστηκε χωρίς να ενοχληθεί κανείς και παγιώθηκε στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Φεστιβάλ Νεότητας που έχουν ξεκινήσει από την δεκαετία του '90 και δεν ήταν μια αιφνιδιαστική απόφαση της Δ.Ο.Ε. για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, όπως κάποιοι μπορεί να πιστεύουν.

Το Ινστιτούτο Ολυμπισμού Terra Olympia με έδρα του την Αρχαία Ήλιδα, έχει εκφράσει δημοσίως την άποψή του για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος της Ολυμπιακής Φλόγας. Για μια ακόμα φορά στο πρόσφατο 18ο Διεθνές Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ιστορίας του Αθλητισμού στην Έδεσσα, αφού προηγουμένως ανέπτυξε την ιστορική διάσταση του θέματος ενώπιον ακαδημαϊκών και επιστημόνων από όλη την Ευρώπη, ο γράφων εισηγήθηκε την επιστροφή στο αρχαίο πρότυπο της άσβεστης φλόγας, δηλαδή στη μόνιμη διατήρηση της Ολυμπιακής Φλόγας σε ειδικό βωμό εντός του Πρυτανείου στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας. Η απόκριση υπήρξε θετική.

Συνοπτικά, η πρόταση προβλέπει: 1.) την μόνιμη παρουσία της Ολυμπιακής Φλόγας στον χώρο της Ολυμπίας 2.) την ανανέωσή της με Αφή που θα τελείται κάθε δυο χρόνια εν όψει των εκάστοτε Θερινών ή Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και 3.) την «Μεταλαμπάδευση της Ολυμπιακής Φλόγας» δηλ. την αναβίωση ενός ακόμη πανάρχαιου εθίμου, αυτού «της μεταφοράς ή του δανεισμού της φλόγας» για την υλοποίηση των απανταχού αγώνων και εκδηλώσεων με Ολυμπιακό χαρακτήρα που τελούνται υπό την αιγίδα του Ολυμπιακού Κινήματος.

Προκειμένου να πάψει η επιζήμια, όπως τελικά έχει εξελιχθεί, μονοπωλιακή σχέση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής με το ιερό σύμβολο της Ολυμπίας, θα ήταν σώφρον η άσβεστη Φλόγα της Ολυμπίας να κηρυχθεί Παγκόσμιο Μνημείο της UNESCO και να λάβει τον προσδιορισμό "Φλόγα της Ανθρωπότητας", ώστε να φροντίζουν και μεριμνούν για αυτήν επιστημονικοί φορείς και προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους.

Καλούμε τον κάθε Έλληνα πολίτη, φίλο του Ολυμπισμού και της Ολυμπιακής Φλόγας, να επισκεφθεί τον διαδικτυακό τόπο της διαβούλευσης του νέου αθλητικού Νόμου ( http://www.opengov.gr/cultureathl/?p=5232#respond) και να καταθέσει τα σχόλιά του. Όσοι συμφωνούν με την άποψη του Terra Olympia μπορούν να αναρτήσουν το εξής κείμενο: « Η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας ανήκει αποκλειστικά στην Αρχαία Ολυμπία. Απαγορεύεται η τέλεσή της σε οποιονδήποτε άλλο χώρο και για οποιαδήποτε διοργάνωση, ιδιαίτερα εφόσον αυτή φέρει την αιγίδα του Ολυμπιακού Κινήματος».

Κωνσταντίνος – Λίβων Αντωνόπουλος
Αρχαιολόγος,
Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ολυμπισμού “Terra Olympia”

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup