Νίκος Μιχαλόπουλος για τη δακοκτονία 2015: Κάθε χρόνο και χειρότερα !

Νίκος Μιχαλόπουλος για τη δακοκτονία 2015: Κάθε χρόνο και χειρότερα !

Με χειρότερες προϋποθέσεις από ότι πέρυσι θα ξεκινήσει το πρόγραμμα της δακοκτονίας φέτος εκτιμά ο γεωπόνος και υπεύθυνος του προγράμματος για την Ηλεία Νίκος Μιχαλόπουλος.
Στο άρθρο που ακολουθεί αναφέρει τους λόγους και υπενθυμίζει σε όλους πως η δακοκτονία  αν δεν γίνει στο κατάλληλο χρόνο τότε οι επιπτώσεις  στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα  ενός σοβαρού για τον Νομό μας προϊόντος του ελαιολάδου  θα είναι σημαντικές και η ζημιά ανυπολόγιστη και ζητά αύξηση πιστώσεων για την σωστή εφαρμογή σε όλες τις ελαιοκομικές περιοχές του νομού μας.


«Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  της Π.Ε Ηλείας έχει στείλει στο ΥΠΑΑΤ αλλά και σε άλλους εμπλεκόμενους φορείς τη σχετική έκθεση του προγράμματος Δακοκτονίας 2014 που εφαρμόστηκε στις ελαιοκομικές περιοχές του Νομού μας, αναφέρει λεπτομερώς τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες  εφαρμόστηκε το πρόγραμμα αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις  για την πιο αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος.
Όμως  προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι φέτος το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με ακόμη χειρότερες προϋποθέσεις και ο λόγος είναι ότι πέραν των άλλων προβλημάτων (όπως η μη διάθεση επαρκών πιστώσεων – η μη έγκαιρη ολοκλήρωση λόγω γραφειοκρατικών δυσλειτουργιών  όλων των διαγωνιστικών  διαδικασιών για την ανάδειξη των εργολάβων  - τη πρόσληψη Τομεαρχών Γεωπόνων  - Παγιδοθετών – και λοιπού προσωπικού κλπ) από φέτος οι διαγωνιστικές διαδικασίες γίνονται πιο πολύπλοκες αφού πρέπει να γίνουν με βάση το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων.
Το σύστημα  αυτό αφορά το σύνολο των διαδικασιών που ακολουθούνται για έναν δημόσιο Διαγωνισμό π.χ Ηλεκτρονική προκήρυξη, Δημοσίευση – Ηλεκτρονική υποβολή προσφοράς – Ηλεκτρονική αξιολόγηση και ανάθεση κ.λ.π (Ν. 4155/2013).
Οι αναθέτουσες αρχές είναι υποχρεωμένες να χρησιμοποιήσουν αυτή τη διαδικασία για συμβάσεις μεγαλύτερες των 60.000 ευρώ και απαιτείται η  απόκτηση και χρήση συγκεκριμένων κωδικών για να χρησιμοποιήσουν τα αναγκαία στοιχεία που περιλαμβάνει το ολοκληρωμένο αυτό πληροφοριακό σύστημα.
Αλλά και οι προμηθευτές και οι χρήστες του συστήματος π.χ οι εργολάβοι Δακοκτονίας πρέπει να αποκτήσουν τα ανάλογα διαπιστευτήρια (κωδικούς) για την χρήση του συστήματος π.χ ψηφιακή υποβολή προσφορών – ψηφιακή υπογραφή κλπ.
Πρέπει όμως να γίνει αντιληπτό ότι μπορεί η συγκεκριμένη διαδικασία να  μειώνει τις δημοσιονομικές δαπάνες, το διοικητικό κόστος και το κόστος συμμετοχής των επιχειρήσεων (γιατί σε αυτές αναφέρεται η Γενική Γραμματεία Εμπορίου) , αλλά η Δακοκτονία δεν είναι  επιχείρηση, δεν είναι Δημόσιο έργο, δεν είναι έργο οδοποιίας ούτε πολιτιστική εκδήλωση αλλά είναι μια διαδικασία που αν δεν γίνει στο κατάλληλο χρόνο τότε οι επιπτώσεις  στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα  ενός σοβαρού για τον Νομό μας προϊόντος του ελαιολάδου  θα είναι σημαντικές και η ζημιά ανυπολόγιστη.  
Συνεπώς όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, Πολιτεία – Τοπική Αυτοδιοίκηση – Θεσμικοί και Υπηρεσιακοί παράγοντες – Επιμελητήρια – Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι  - Φορείς ελαιοπαραγωγών κλπ, πρέπει να καταβάλουν άμεσα κάθε δυνατή προσπάθεια  να  εξαιρεθεί  η  Δακοκτονία για το 2015 από το Ηλεκτρονικό Σύστημα,  ώστε να δοθεί και η ευκαιρία με την διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων που προβλέπει η συγκεκριμένη Νομοθεσία, να ενημερωθούν πλήρως και η αναθέτουσα αρχή αλλά και οι χρήστες για την σωστή εφαρμογή της.
Είναι άδικο ένα πρόγραμμα που αν δεν κάνω λάθος στοιχίζει στο κράτος 25 εκατ. Ευρώ εκ των οποίων τα 9 με 10 εκ. είναι εισφορά των ελαιοπαραγωγών να πηγαίνουν στράφι.
Επίσης ειδικότερα φέτος που υπάρχει ενδιαφέρον να μπουν στο πρόγραμμα περισσότερες περιοχές του Νομού μας, θα πρέπει  να καταβληθεί προσπάθεια παρά την δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μας να αυξηθούν οι πιστώσεις ώστε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σχεδιασμό του προγράμματος για το Νομό μας».

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup