Να μη χαθεί στην προχειρότητα και την βιασύνη η θεσμοθέτηση του Ολυμπιακού "Μαραθώνιου" δρόμου

Να μη χαθεί στην προχειρότητα και την βιασύνη η θεσμοθέτηση του Ολυμπιακού "Μαραθώνιου" δρόμου

Του Γιάννου Παπαιωάννου

Σήμερα όλοι εμείς που νοιαζόμαστε για το μέλλον αυτού του τόπου και που πιστεύουμε στη ρήση ‘Σκέψου παγκόσμια και δράσε τοπικά’ οφείλουμε να αναλάβουμε κοινή δράση με αρχή τα τοπικά και άμεσα κοινά πράγματα.

Σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς οικονομικής και πολιτικής κρίσης, η περιοχή μας δυστυχώς βιώνει την κρίση εντονότερα από κάθε άλλη στην Ελλάδα – λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών το 2007, μια τοπική κρίση με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στον τόπο μας πρίν τη «παγκόσμια οικονομική κρίση» - . Μεγάλες ευθύνες ανήκουν και στο τοπικό πολιτικό προσωπικό κατεστημένο που ακόμα και σήμερα, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες, επιμένει στον ίδιο αδιέξοδο τρόπο. Ειδικότερα στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας με τα μοναδικά παγκόσμια συγκριτικά πλεονεκτήματα κυριάρχησαν η μικροδιαχείριση, οι πελατειακές σχέσεις, η έλλειψη συνολικού και μακροχρόνιου σχεδιασμού και η ανεπάρκεια των δημοτικών αρχών να φανούν αντάξιες της μοναδικής ιστορικής διάστασης της Ολυμπίας.

Οι συνθήκες απαιτούν, σήμερα περισσότερο από ποτέ, μία διαφορετική διοίκηση, μία διοίκηση που θα λειτουργεί με διαφάνεια, αξιοκρατία και κοινωνική λογοδοσία, που θα εμπλέκει τους πολίτες μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη των αποφάσεων τόσο σε απλά ζητήματα της καθημερινότητας όσο και σε θέματα στρατηγικής σημασίας, που θα τεκμηριώνει επιστημονικά τις αποφάσεις της, θα σχεδιάζει συνολικά και μακροπρόθεσμα και θα οραματίζεται με βάση τις ανάγκες των πολλών με σταθερή προσήλωση στην προστασία και βελτίωση των συλλογικών δημόσιων αγαθών.
Για όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητη η παραγωγή και επεξεργασία τοπικής πολιτικής και προτάσεων και η αλλαγή νοοτροπίας όλων μας, με τη συλλογικότητα απέναντι στην ιδιοτέλεια και τον ενεργό πολίτη στη θέση του ιδιώτη.

« Ο αθλητισμός σήμερα ελκύει το ενδιαφέρον σημαντικής μερίδας του
πληθυσμού των αναπτυγμένων κοινωνιών. Το ενδιαφέρον αυτό είναι πολύμορφο με κοινό παρανομαστή πάντοτε την οικονομική σημασία του αθλητισμού η οποία, ιδιαίτερα μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει αυξηθεί με ραγδαίους ρυθμούς. Η έμφαση που δίνεται στην αθλητική δραστηριότητα από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας, ιδιαίτερα την τηλεόραση, αποδεικνύει κατά τον πιο πιστευτό τρόπο τη μεγάλη σημασία που αποδίδει ο κόσμος στον αθλητισμό. Ο αθλητισμός σήμερα είναι μια σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα γι’ αυτό και αποτελεί αντικείμενο μελέτης των επιστημών του μάνατζμεντ, μάρκετινγκ και οικονομίας.
Η διοίκηση, η διαχείριση και το μάρκετινγκ του αθλητισμού αποτελούν
σήμερα καινούργιες αθλητικές επιστήμες, που προήλθαν από την ανάγκη που
δημιούργησαν οι μεγάλες απαιτήσεις της σύγχρονης και πολύπλοκης λειτουργίας του αθλητισμού σε όλα τα επίπεδά του. Οι επιστήμες αυτές συνεργάζονται με άλλες επιστήμες και απαιτούν ένα ευρύ φάσμα ικανοτήτων διαφορετικών μεταξύ τους, όπως είναι η δημιουργία μακροπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων πλάνων, η σύνταξη του προϋπολογισμού, η εξεύρεση οικονομικών πόρων, η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού κλπ.
Η ανάλυση της αθλητικής δραστηριότητας από τη σκοπιά των παραπάνω
επιστημών έχει κοινά σημεία όσον αφορά το περιεχόμενο των εννοιών που
χρησιμοποιούνται.»


Με βάση τις απόψεις που προαναφέρονται και αφορμή την διοργάνωση του 1ου Μαραθωνίου δρόμου Ολυμπίας ( συμμετέχω και παρακολουθώ την προσπάθεια από την γέννησή της εδώ και 3 χρόνια) οφείλω να καταθέσω γνώμη και απόψεις με στόχο να αποτελέσουν τη βάση κάποιου – έστω – προβληματισμού και να συμβάλλουν στην επιτυχία - και την θεσμοθέτηση στην ελληνική και την παγκόσμια αθλητική δραστηριότητα- μιας τόσο σπουδαίας για τον τόπο μας αθλητικής διοργάνωσης.
Ειδικά ο «Μαραθώνιος» δρόμος έχει εκατομμύρια πιστούς φίλους σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες αθλητικές διοργανώσεις, με χιλιάδες συμμετοχές δρομέων και εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες και τουρίστες. Μοναδικά χαρακτηριστικά παραδείγματα ο κλασσικός των Αθηνών « ο αυθεντικός» όπως αποκαλείτε πλέον και αυτός της Βοστώνης στην Αμερική.

1.- Η εμπειρία μου από το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, με τις αδράνειες που διακρίνουν την Δημοτική Αρχή, το μόνο που μπορεί να ενισχύσει και να εκμεταλλευθεί – «μάλλιασε η γλώσσα μου να το λέω» και να το γράφω - τουλάχιστον στον παρόντα χρόνο είναι κυρίως ο αθλητικός τουρισμός, ο οποίος μαζί με επιλεγμένους τομείς εναλλακτικών μορφών, μπορούν να αποτελέσουν σύγχρονη ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού και να ενισχύσουν την τοπική ανάπτυξη με πολλαπλασιαστικές επιδράσεις σε όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας ( τουρισμός, τοπικά προϊόντα, απασχόληση και συμπληρωματικά εισοδήματα κλπ.)

2. Με μια τέτοια διάσταση ο «Μαραθώνιος δρόμος Ήλιδα – Ολυμπία» αποτελεί ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός που μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για πολύ περισσότερα θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.. Για να συμβεί αυτό πρέπει να αγκαλιαστεί από τους Ηλείους πολίτες και να ενισχυθούν η συλλογικότητα, η συμμετοχή και η ευθύνη όλων μας για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου με αιχμή την Αρχαία Ολυμπία, την παγκόσμια ακτινοβολία και αναγνωρισιμότητά της.
Ωστόσο νομίζω ότι κάποιοι «βιάστηκαν» για δράση, από αγάπη βέβαια και αγωνία για τον τόπο μας και κινήθηκαν με προσωπικό ρίσκο και κόπο, κάτι που εν τέλει δεν διασφαλίζει - κατά τη γνώμη μου- την θεσμοθέτηση ενός μοναδικού αθλητικού γεγονότος που μπορεί να αποκτήσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, όπως η ιστορική διαδρομή Ήλιδα – Ολυμπία, αποδυναμώνοντας ουσιαστικά τα συγκριτικά ιστορικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα που εμπεριέχει. Υπάρχει ο κίνδυνος η Αγάπη και η Αγωνία να μετατραπεί σε «αρβάλα» όπως λέγαμε παλιά στον Πύργο. Και ένα εξαιρετικά σπουδαίο αθλητικό – πολιτιστικό και αναπτυξιακό γεγονός να γίνει ένα από τα πολλά που συμβαίνουν σε οποιονδήποτε τόπο της Ελλάδας η του εξωτερικού. Είναι γνωστό άλλωστε ότι διοργανώνονται πολλοί «Μαραθώνιοι» στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

3. Πιστεύω ότι πρέπει να συγκροτηθεί οργανισμός διοργάνωσης με μορφή ΜΚΟ με μοναδικό σκοπό την ανάδειξη της ιστορικής διαδρομής, όπου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των φορέων του νομού ( Επιμελητήρια, ενώσεις ξενοδόχων και τουριστικών επαγγελμάτων, πολιτιστικοί σύλλογοι, αθλητικοί σύλλογοι και σωματεία, εθελοντικές οργανώσεις, η μαθητική και σπουδαστική κοινότητα…) ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και μόχλευση του κοινωνικού δυναμικού κεφαλαίου. Ο νέος φορέας πλαισιωμένος και υποστηριζόμενος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ( Περιφέρεια και Δήμους) μπορεί να διαχειρίζεται και να παρακολουθεί διαρκώς την δυναμική εξέλιξη του εγχειρήματος. Αυτός ο θεσμικός επίσημος πλέον φορέας θα διαχειρίζεται τόσο τα οργανωτικά όσο και τα οικονομικά ζητήματα ( χορηγίες, διαφημίσεις, προβολή στα ελληνικά όσο και τα παγκόσμια δίκτυα και ΜΜΕ, επαφές με τους αθλητικούς οργανισμούς, κλπ.) και ότι άλλο απαιτείται για την ανάδειξη και την ανάπτυξη των ιστορικών «Ολυμπιακών» διαδρομών
Πολύ συνοπτικά αναφέρω
- σύνδεση με εταιρίες προβολής για όλο τον κόσμο
- Συνέδρια – συμπόσια – συνέργειες
- παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις
- Ανάδειξη και ενίσχυση και των άλλων ιστορικών διαδρομών οι οποίες ήδη έχουν μελετηθεί και ανακοινωθεί από άλλους φορείς της Ηλείας.
- ειδικότερα η ανάδειξη - ανάπτυξη – οργάνωση μιας σύγχρονης κουλτούρας και πνεύματος του εθελοντισμού, που είναι βασικός πυλώνας για την διοργάνωση. Άμεση και ουσιαστική εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των νέων -.Αυτό πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες δράσεις.
-να δίνει προστιθέμενη αξία στην περιοχή μας αφού αποτελεί «μόχλευση» πολλών αναπτυξιακών αξόνων στην τοπική κοινωνία και να είναι απόρροια της συνεργασίας της συνέπειας και της αποτελεσματικότητας των τοπικών φορέων
- να ενισχύσει το πνεύμα της συλλογικής δράσης που τόσο λείπει από τον τόπο μας.
- να ερευνήσει την σχέση και την σύνδεση με την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας
- να ενισχύσει και να αξιοποιήσει – επιτέλους - , με μια σύγχρονη και σοβαρή πρόταση, τις σχέσεις με τις αδελφοποιημένες πόλεις της Αρχαίας Ολυμπίας και των άλλων δήμων της Ηλείας. (κ.π.ά.)

Ευτυχώς που η περιφέρεια ανέλαβε -κάπως αργά βέβαια-τον συντονισμό της πρώτης προσπάθειας. Γνωρίζω την ευαισθησία και την μεγάλη αγάπη του νέου αντιπεριφερειάρχη -και των πολλών νέων συμβούλων του αλλά και πολλών νέων στους δήμους της Ηλείας - για τα Ολυμπιακά ζητήματα. Τον καλώ δημόσια να προστατεύσει από πιθανές βιαστικές επιλογές και προβλήματα που μπορούν να ανακόψουν την σπουδαία δυναμική εξέλιξη της ιστορικής διαδρομής, της «ιεράς» οδού του Ολυμπιακού πνεύματος και του πολιτισμού μας. Προτείνω επίσης μετά την ολοκλήρωση του 1ου εγχειρήματος του «Μαραθωνίου» Ήλιδας – Ολυμπίας να διοργανωθεί συνέδριο με πρόσκληση ειδικών επιστημόνων του τουρισμού, του αθλητικού τουρισμού, του αθλητικού μάρκετινγκ, του εθελοντισμού και του city branding με μοναδικό ζήτημα την θεσμοθέτηση και την ανάδειξη του παγκόσμιου μοναδικού συγκριτικού πλεονεκτήματος που έχει αυτή η αναξιοποίητη μέχρι τώρα πολιτιστική παρακαταθήκη. Ένα συνέδριο που θα αποφασίσει εξ αρχής για όλα όσα αφορούν την συγκεκριμένη διοργάνωση. Από το όνομα μέχρι και την καλύτερη δυνατή χρονική περίοδο τέλεσης. Αλλιώς θα χαθεί και αυτή η ευκαιρία « ακόμα μία μες στις πολλές μικρές μας «επιτυχίες». Για να γίνει μια σοβαρή αρχή. Γιατί η «θεωρία», η μελέτη και ο σχεδιασμός είναι η μέθοδος του «πράττειν». Για πράξεις που θα αντέχουν και θα διευρύνονται στο μέλλον. Γιατί όλα τώρα έγιναν «άτακτα» και «βιαστικά».

Ο Γιάνος Παπαϊωάννου υπήρξε σύμβουλος του δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας από το 2011 μέχρι τον Αύγουστο του 2014. Συνέβαλε καθοριστικά ώστε ο δήμος να προτάξει ως προτεραιότητες – πέραν των Ολυμπιακών ζητημάτων- τον αθλητικό τουρισμό και την ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Σε αυτή την περίοδο έγιναν για πρώτη φορά πολλές μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις στην Ολυμπία, με αφετηρία την καθιέρωση πολιτιστικής εβδομάδας κατά την διάρκεια της τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου το Μάιο του 2012 και στη συνέχεια την τελετή για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες στο Σότσι της Ρωσίας. Σχεδίασε και θεσμοθέτησε με κοινωνικούς φορείς και τους πολιτιστικούς συλλόγους του δήμου, το μικρό φεστιβάλ αγροτουρισμού και οικοτουρισμού, στήριξε με όσες δυνάμεις είχε τον «Δόλιχο» δρόμο στην ιστορική διαδρομή «Δελφοί – Αρχαία Ολυμπία», κάτι για το οποίο ο δήμος ακόμα αδιαφορεί, καθώς και στην αρχική ομάδα για την διοργάνωση του σημερινού «Μαραθώνιου» σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες στο διεθνές μεταπτυχιακό για Ολυμπιακά θέματα του πανεπιστημίου Πελοποννήσου που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία στην Ολυμπία.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup