Γράφει ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος
Απο στιγμή σε στιγμή επίκειται μια προσωρινή συμφωνία με τους δανειστές, η οποία θα έχει ως αφετηρία το κοινό ανακοινωθέν Τσίπρα-Γιούνκερ, στην πολιτική ερμηνεία του οποίου θα εδράζεται η αντιμετώπιση των λεγόμενων κόκκινων γραμμών της κυβέρνησης της Αθήνας. Διατυπώνοντας την επιχειρηματολογία της η ελληνική κυβέρνηση, επάνω στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και με τις επιβαλλόμενες αλλαγές-επικαιροποιήσεις, είναι πλέον πολύ δύσκολο, μέχρι αδύνατο να προσκρούσει στην άρνηρη των ευρωπαίων εταίρων. Σ΄αυτό το μήκος κύμματος τώρα, η υπογραφή μια προσωρινής συμφωνίας με την συνεπαγόμενη αποκατάσταση της ρευστότητας της Ελλάδας, προκειμένου να αποτραπεί κάποιο ατύχημα απο την αδήριτη ανάγκη αποπληρωμής των προκαθορισμένων δόσεων, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Παράλληλα μια τέτοια συμφωνία θα προετοιμάσει το κατάλληλο έδαφος ένθεν και ένθεν στις συμβαλλόμενες πλευρές, έτσι ώστε να αποκατασταθεί το θρυμματισμένο τελευταίως κλίμα εμπιστοσύνης, αλλά και να αποτυπωθεί διεξοδικά η σχέση συνεργασίας των δυο πλευρών στο μέλλον, μέσα στο πλαίσιο οικονομικής ανάταξης της Ελλάδος και διευθέτησης του κορυφαίου για το μέλλον της χώρας θέματος, του χρέους.
Δοθέντος ότι το μείζον θέμα του χρέους - απο την ουσιαστική αντιμετώπιση του οποίου θα κριθεί και η σχέση συνεργασίας μας με τους εταίρους- επανέρχεται πλέον στη τράπεζα διαλόγου και μάλιστα όχι μόνον απο την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος, αλλά και απο τους εταίρους μας, δρομολογεί πολύ θετικές εξελίξεις στην μακρά πορεία διευθέτησης του εθνικού μας ζητήματος, έστω και αν η επάνοδός του ως καίρια συζητούμενη παράμετρος, έγινε μέσα απο μια διατλαντική «σύγκρουση».
Και ήταν αυτός ο πολύς Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, που ομολόγησε δημοσία, ότι το χρέος όχι μόνον δεν αποτελεί «διακεκαυμένη ζώνη» για συζήτηση, αλλά τουναντίον αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο, επάνω στον οποίο θα οικοδομηθεί η οιαδήποτε οριστική συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους, δοθέντος ότι τυχούσα μη διευθέτησή του που θα το καταθιστούσε συνάμα και βιώσιμο, δεν απεγκλωβίζει την χώρα απο τα δεσμά της, δεν την αφήνει να αναπνεύσει αναπτυξιακά και να ανασυγκροτηθεί κοινωνικά και συνεπώς αποτελεί τροχοπέδη για την συνεργασία με τους εταίρους. Ο κραταιός πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε στην γαλλική «Le Monde», ότι το μόνον πολιτικά αδύνατο, είναι η ευθεία διαγραφή της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους. Ωστόσο υπάρχουν πολλές τεχνικές μέθοδοι ήτοι επιτόκια, χρόνος αποπληρωμής κ.λ.π., που μπορούν να επιτύχουν το ίδιο εξίσου αποτέλεσμα, χωρίς να χρησιμοποιηθεί η απευθείας – και μη αποδεκτή απο τους εταίρους – διαγραφή. Μέθοδοι και τεχνικές, που βεβαίως αποδέχεται αυθωρεί και παραχρή-μα η ελληνική κυβέρνηση. Αφού για αυτήν και πολύ περισσότερο για τον ελληνικό λαο, που σύρει εδώ και πέντε χρόνια το σταυρό του μαρτυρίου, το μείζον δεν είναι το όνομα της μεθόδου απομείωσης που θα χρησιμοποιηθεί, για να τηρηθούν τα πρωτόκολλα και η τάξη στους κόλπους του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου, αλλά αυτή καθ΄αυτή η μείωση του χρέους. Για να καταστεί επιτέλους βιώσιμο μαζί του και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας ...
*Ο Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π., Α΄Αναπληρωματικός Βουλευτής των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» στην Α΄Αθηνών.
www.panosavramopoulos.blogspot.gr