H συνταγματική αρχή της αξιοκρατίας και οι κάλπες στα σχολεία

H συνταγματική αρχή της αξιοκρατίας και οι κάλπες στα σχολεία

Του Αθανάσιου Κατσίμπελη

Τη θυμάστε την “κλαδική”; Την πρόλαβα μικρός στο χωριό μου…Συνεδρίαζε και ασχολούνταν μέχρι και με το ποιος από το αντίπαλο κόμμα έβαλε τηλέφωνο στο σπίτι του χωρίς την άδειά της….!!!Αυτή αποφάσιζε και πρότεινε διορισμούς, αυξήσεις και ρουσφέτια…Αυτή είχε τα δικά της τα παιδιά και έβγαζε και τα “μαχαίρια” κάνοντας διαγραφές και εκκαθαριστικές επιχειρήσεις έναντι των “συντρόφων” που έκρινε πως ήταν αντίθετοι με το κίνημα… ή τις κλίκες που είχαν δημιουργηθεί σε αυτό.Τα αποτελέσματα για τη χώρα τα γνωρίζουμε…

Κάπως έτσι επικράτησαν στο δημόσιο οι πελατειακές σχέσεις και η ευνοιοκρατία και με το σύστημα αυτό οργανώθηκε η λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης.Υπονομεύτηκε κάθε προσπάθεια εκσυγχρονισμού της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας της Δημόσιας Διοίκησης ακόμα και μέσα στο πλαίσιο κανόνων της Ευρωπαικής Ένωσης.Η διοίκηση έγινε πεδίο μάχη με εντάσεις και τριβές στο εσωτερικό της εκτελεστικής λειτουργίας και τροχοπέδη για την ανάπτυξη της χώρας.

Η αξιοκρατία αποτελεί μια συνταγματική αρχή που συνδέεται άμεσα με τη δημοκρατική αρχή, την αρχή του κράτους δικαίου και την αρχή της ισότητας….Στο δημοσιοϋπαλληλικό δίκαιο η αρχή της αξιοκρατίας συνεπάγεται ότι η πρόσληψη, οι υπηρεσιακές μεταβολές και η λύση της υπαλληλικής σχέσης πρέπει να διενεργούνται με γνώμονα αποκλειστικά την προσωπική ικανότητα και αξία κάθε προσώπου. Εξάλλου, μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001, στο άρθρο 103 παρ. 7 Συντ. γίνεται πλέον σαφής μνεία στην αρχή της αξιοκρατίας κατά την πρόσληψη και εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων.

Το πως συνδέεται αυτή η ύψιστη για τη δημοκρατία μας συνταγματική αρχή με τις κάλπες που στήνονται στα σχολεία μας με διαδικασίες κατεπείγοντος θα έπρεπε να μας το απαντήσουν όσοι διαχρονικά νομοθετούν με τέτοιες διαδικασίες χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους τις συνταγματικές αρχές, τις αρχές του διοικητικού δικαίου και τις δημοκρατικές διαδικασίες η παραβίαση των οποίων δεν μπορεί να γίνεται για κανένα λόγο και ιδιαίτερα για περιπτώσεις που δεν κρίνεται το μέλλον της χώρας από το ποιος θα είναι διευθυντής σχολείου στο Λάλα!

Με πρόσφατη απόφαση που υπέγραψε προχθές ο Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης ορίστηκαν τα επιπλέον τακτικά και αναπληρωματικά μέλη στα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης , όταν κρίνονται θέματα επιλογής στελεχών εκπαίδευσης χωρίς να προκηρυχθούν οι θέσεις και χωρίς να γίνουν αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους που πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

Τα συμβούλια αυτά, όταν λειτουργούν για να κρίνουν θέματα Στελεχών Εκπαίδευσης λειτουργούν με επιπλέον σύνθεση.Ο νόμος 3848/10 προέβλεπε για τη διευρημένη αυτή σύνθεση πως θα έπρεπε να υπάρχει υποχρεωτικά : α) ένας σχολικός σύμβουλος, κατά προτίμηση με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη διοίκηση της εκπαίδευσης και β) ένας διευθυντής σχολικής μονάδας της ίδιας εκπαιδευτικής περιφέρειας, κατά προτίμηση με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη διοίκηση της εκπαίδευσης ή στα παιδαγω¬γικά και, εφόσον δεν υπάρχει, εκπαιδευτικός με βαθμό Α΄ με σημαντική εκπαιδευτική και διοικητική εμπειρία. Τα μέλη των περιπτώσεων α΄ και β΄ του προηγούμενου εδαφίου ορίζονταν με τους αναπληρωτές τους με από¬φαση του Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Σε κάθε περίπτωση οι παραπάνω θέσεις προκηρύσσονταν, γίνονταν αιτήσεις και με βάση τις αιτήσεις γινόταν η επιλογή.

Δυστυχώς η διάταξη αυτή η οποία ως αξιοκρατική είχε οδηγήσει στο να έχουν τοποθετηθεί υποχρεωτικά μη αρεστά μέλη για τη διοίκηση λόγω των αυξημένων προσόντων που απαιτούσε τροποποιήθηκε. Σύμφωνα με το ν.4327/14-5-2015 στο άρθρο 23/παρ. 13 αναφέρεται ρητά ότι «Τα μέλη της περίπτωσης α’ ορίζονται με τους αναπληρωτές τους με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ύστερα από γνώμη του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.»

Αυτό βεβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως δεν θα πρέπει να προκηρυχτούν οι θέσεις με βάση τη Συνταγματική αρχή της αξιοκρατίας.Τη συνταγματική κατοχύρωση της αρχής της αξιοκρατίας αναγνωρίζει εξάλλου και η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με αυτή: «Η αρχή της αξιοκρατίας υπαγορεύει όπως η πρόσβαση σε δημόσιες θέσεις και αξιώματα γίνεται με κριτήρια που συνάπτονται με την προσωπική αξία και ικανότητα των ενδιαφερομένων…εδώ δεν υπήρξαν ενδιαφερόμενοι;Κι αν υπήρξαν ενδιαφερόμενοι πως τους δόθηκε η δυνατότητα να επιλεγούν;

Ορίστηκαν λοιπόν τα νέα μέλη των διευρυμένων Περιφερειακών Υπηρεσιακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ) χωρίς να προκηρυχθούν οι θέσεις… με βάση το νέο νόμο 4327/14-5-2015 νόμιμα μεν αλλά όχι συνταγματικά και συνεπώς πάσχει νομικά ο διορισμός τους. Οι εισηγήσεις των Περιφερειακών Διευθυντών έγιναν χωρίς να ερωτηθούν οι ενδιαφερόμενοι, χωρίς να προκηρηχθούν οι θέσεις, χωρίς να γίνουν αιτήσεις…Η λάθος συγκρότηση – σύνθεση των ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ θα οδηγήσει σίγουρα σε προσφυγές όσων τυχόν θεωρήσουν πως αδικήθηκαν επικαλούμενοι τη λάθος συγκρότηση και σίγουρα θα βρεθούν σε δύσκολη πράγματι θέση τα διοικητικά δικαστήρια.

Τα σχολεία μας εμπλέκονται ήδη σε μια διαδικασία με κάλπες, διαξιφισμούς και στεναχώριες για πολλούς εκπαιδευτικούς.Εκεί που το χαμόγελο είχε επιστρέψει στους Συλλόγους, πολλοί συνάδελφοι βρίσκονται “πολιτικοί αντίπαλοι” να φέρουν σε αντιπαράθεση πολιτική… τα προσόντα τους και την προσωπικότητά τους.

Είναι σίγουρο πως τούτη την εποχή της παρακμής, (τώρα), πολλοί τυρβάζουν γιά αξιοκρατία, αλλά ουδείς αποδέχεται, (δι’ εαυτόν), αναξιότητα.Οι κάλπες θα βγάλουν διευθυντές σχολείων με ποσοστώσεις .... Δυστυχώς όμως, λόγω βιασύνης, τόσο η Δημοκρατία όσο και η Αξιοκρατία έχουν ηττηθεί πριν ακόμα στηθούν οι κάλπες αυτές στα σχολεία μας.

Υποψήφιος Αντιπρόσωπος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου στην 89η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ με την Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πύργου

Αθανάσιος Κατσίμπελης
Δάσκαλος, Μ.Εd - Νομικός

http://katsimpelis.gr/

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις