Η ιστορία ενός ελέγχου

Η ιστορία ενός ελέγχου

Υπάρχει σχολείο στο δήμο Πύργου που τα προηγούμενα χρόνια τα παιδιά ξύλιαζαν επειδή δεν επαρκούσε το πετρέλαιο; Ναι. Μα οι δαπάνες έχουν μειωθεί δραματικά από το Υπουργείο Παιδείας. Σωστά. Τα τελευταία χρόνια τα έξοδα για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων έχουν μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που τα σχολεία δεν μπορούν να προσφέρουν στους μαθητές τους αυτά που επιθυμούν και θα μπορούσαν. Όλες οι κυβερνήσεις, μηδέ και της σημερινής εξαιρουμένης, βλέπουν την Παιδεία σαν κάτι που συνεχώς ζητά, κάτι που αφαιρεί λεφτά από τον κρατικό κορβανά και τους απομακρύνει από τους στόχους των δανειστών και της ντόπιας επιτροπείας. Καλά όλα αυτά. Αλλά γιατί μόνο σε αυτό το σχολείο τα πράγματα ήταν τόσο άσχημα;

Έχουν περάσει μήνες από τότε που η σχολική επιτροπή του Δήμου Πύργου αφαίρεσε την οικονομική διαχείριση από τον τότε διευθυντή του σχολείου, διαπιστώνοντας, κατά δήλωση του εντεταλμένου συμβούλου Παιδείας, κακοδιαχείριση και ατασθαλίες. Θα ακολουθούσε έλεγχος στα οικονομικά του σχολείου τα πορίσματα του οποίου αγνοούνται εδώ και μήνες.
Το σχολείο αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων, η νέα διεύθυνση δεν έχει την οικονομική διαχείριση και ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής επιχειρεί να την παραχωρήσει με τα παρελθόντα χρέη, εκβιάζοντας με τη μη πληρωμή των πρόσφατων τιμολογίων του σχολείου. Δεν μπορεί να ζητείται από τη νέα διεύθυνση η εν λευκώ αποδοχή της διαχείρισης φορτωμένη με τα χρέη του παρελθόντος. Χρέη και κακοδιαχείριση, που πολύ καλά γνωρίζει ο δήμος ότι υπάρχουν εδώ και χρόνια, και όμως κάλυπτε συνεχώς την προηγούμενη διοίκηση. Ήδη, από το 2010 ο δήμος είχε βάλει το σχολείο πάλι σε έλεγχο, που όμως δεν απέφερε κάτι.
Μέσα στο 2015, έπεσε στα χέρια της ΕΛΜΕ έγγραφο του 2010 με έναν πρόχειρο έλεγχο στα λογιστικά του σχολείου το 2009. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς επιστήμονας για να διαπιστώσει το μέγεθος και τη σωρεία των παραβάσεων. Αμέσως, ο υποφαινόμενος, γραμματέας της ΕΛΜΕ και μέλος της επιτροπής Παιδείας του δήμου, κοινοποίησε αυτό το παλιό έγγραφο στον πρόεδρο της σχολικής επιτροπής που ήδη είχε αφαιρέσει τη διαχείριση από τον διευθυντή του σχολείου, ως ενισχυτικό για τον έλεγχο που θα διεξήγαγε. Και πάλι ουδέν νεότερο από το μέτωπο.
Η στάση δε του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για θέματα παιδείας είναι απαράδεκτη τόσο προς την ΕΛΜΕ (δεν έχει απαντήσει σε γραπτά ερωτήματά μας για το σχολείο – και για άλλα θέματα), όσο και προς τη διεύθυνση και το σχολικό συμβούλιο του λυκείου. Φαίνεται ότι κάποιοι έχουν παρεξηγήσει το ρόλο τους. Εκτός αν αυτός συνίσταται στη συγκάλυψη οικονομικών ατασθαλιών που λαβαίνουν χώρα σε σχολεία και στην προσπάθεια εκφοβισμού όσων επιχειρούν να τα ξεσκεπάσουν, όσων νοιάζονται για τη χρηστή διοίκηση των σχολείων τους.
Το θέμα έχει συζητηθεί επανειλημμένως στο συμβούλιο της ΕΛΜΕ. Θέση του κλάδου είναι να αποδοθεί η οικονομική διαχείριση από τη σχολική επιτροπή δευτεροβάθμιας στο σχολείο, χωρίς τα χρέη του παρελθόντος.
Οι ευθύνες γι’ αυτά ας αναζητηθούν τόσο στην προηγούμενη διοίκηση, όσο και στο δήμο, που όπως αντιλαμβανόμαστε, χρόνια γνώριζε τις ατασθαλίες και έκανε τα στραβά μάτια.
Βασιλειάδης Βασίλης, γραμματέας της ΕΛΜΕ Ηλείας.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις