ξεκίνησαν πρωτοβουλίες από διάφορες εθελοντικές οργανώσεις, αλλά και από φορείς, που αγόρασαν απευθείας πατάτες από παραγωγούς και τις διέθεσαν στους καταναλωτές με την τιμή παραγωγού, σε πόλεις όπως η Κατερίνη, ο Βόλος, η Παλλήνη και η Θεσσαλονίκη.
Η κίνηση αυτή, πάντως, δείχνει ότι κάτω από άλλες προϋποθέσεις και οι αγρότες μπορούν να εξασφαλίσουν κάποια τιμή που θεωρούν ικανοποιητική για την παραγωγή τους και τα αγροτικά προϊόντα να φτάσουν φτηνά και στους καταναλωτές - εργαζόμενους. Όμως, οι συγκεκριμένες ενέργειες δεν μπορούν να λύσουν το συνολικό πρόβλημα.
Πρακτικά είναι πάρα πολύ δύσκολο, είναι αδύνατον να οργανωθεί συνολικά η διανομή όλων των απαραίτητων αγροτικών προϊόντων για τη διατροφή του λαού σε όλη τη χώρα με εθελοντικές οργανώσεις με τιμές παραγωγού. Τέτοιες πρωτοβουλίες δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν τα δεδομένα που δημιουργούν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και τους κανόνες της ... «ελεύθερης αγοράς» και του κέρδους που είναι και η ρίζα του κακού. Γιατί αύριο μπορεί να πάει κάποιος μεγαλέμπορος να δώσει ένα λεπτό παραπάνω στην τιμή και να πάρει από τον παραγωγό όλη του τη σοδειά.
Οι καταναλωτές μπορούν, πράγματι, να αγοράσουν φτηνά και υγιεινά τρόφιμα, αλλά σε μια οργάνωση κοινωνίας που δεν θα έχει ως στόχο το κέρδος και την εκμετάλλευση. Το αντίδοτο στην αισχροκέρδεια δεν είναι το «λελογισμένο κέρδος» που κάποια στιγμή θα διεκδικήσει ο όποιος εθελοντής.
Ούτε πρωτοβουλίες «ψαρώματος» των εμπορομεσαζόντων. Και μην ξεχνάμε ότι στις σημερινές συνθήκες υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα και με τιμή παραγωγού δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε πατάτες, ούτε τίποτα. Η αγροτική παραγωγή και η διανομή της, καθώς και ο καθορισμός των τιμών σε όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών - λαϊκών στρωμάτων ταυτόχρονα, είναι ένα θέμα που θα λυθεί σε μια οργανωμένη κοινωνία, που θα έχει απαλλαγεί από την κυριαρχία των εμποροβιομηχάνων και των μονοπωλίων, θα έχει κοινωνικοποιήσει τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και οργανώσει τον κεντρικό σχεδιασμό.
Οι πρωτοβουλίες για τις φτηνές πατάτες δε βοηθούν την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, που συρρικνώνεται, εξαιτίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, ενώ οι εισαγωγές αυξάνονται συνεχώς. Και αν, για παράδειγμα, οι όποιοι εθελοντές πάνε να μοιράσουν αγελαδινό γάλα σε τιμή παραγωγού, δε θα φτάνει για να καλύψει ούτε τις μισές ανάγκες. Άρα κάτι άλλο χρειάζεται.
Το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένη πρόταση: Αποδέσμευση από την ΕΕ και τα μονοπώλια, κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και γης, κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής, λαϊκός έλεγχος. Η χώρα, πράγματι, μπορεί να αναπτύξει την παραγωγή της και να έχει αυτάρκεια. Η αγροτική παραγωγή μπορεί να οργανωθεί μέσα από τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, τις καθετοποιημένες κρατικές αγροτικές επιχειρήσεις, τον κεντρικό σχεδιασμό.
Και για να πετύχει το όλο σχέδιο, θα στηριχθεί στους φορείς των δημόσιων μεταφορών και τη διανομή των ειδών πρώτης ανάγκης από το δημόσιο δίκτυο εμπορίου. Η οργάνωση αυτή, πράγματι, εγγυάται αξιοπρεπές εισόδημα για όλους τους παραγωγούς και φτηνά και υγιεινά τρόφιμα για ολόκληρο το λαό. Αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο της εργατικής, λαϊκής εξουσίας και λαϊκής οικονομίας.