Του Αθανάσιου Κατσίμπελη*
Είναι πράγματι εκπληκτικό πως η Ελλάδα παραμένει εγκλωβισμένη στο σπιράλ του θανάτου του Μνημονίου που συμφώνησε, τη στιγμή που άλλες χώρες όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία κατάφεραν να απεγκλωβιστούν.Να σημειωθεί πως οι χώρες αυτές εισήλθαν στο Μηχανισμό στήριξης μετά την Ελλάδα.
Αναγκάστηκαν κι αυτές μεν να πάρουν σκληρά μέτρα ύφεσης και η ανεργία τους είχε αρχικά αυξηθεί, πέρασαν τον Γολγοθά τους αλλά αμέσως κατάφεραν και βγήκαν στις αγορές. Στην Ελλάδα που μπήκε πρώτη στο μνημόνια και εξαιτίας της οποίας δημιουργήθηκε ο μηχανισμός στήριξης δεν έχουμε δει ακόμα το φως στην άκρη του Τούνελ.
Ακόμα και σήμερα 6 χρόνια μετά βρισκόμαστε σε μια διαρκή “θεατρική αντιπαράθεση” με τους “θεσμούς” και στο τέλος λαμβάνουμε εκ νέου μια νέα υφεσιακή συμφωνία που συνθλίβει το λαό με τη λάθος συνταγή.
Οι μεταρρυθμίσεις προφανώς συγκρούονται ευθέως με το πολιτικό μας σύστημα το οποίο προσπαθεί να διαχειριστεί την κρίση υπερασπιζόμενο τα δικά του “διαχρονικά κεκτημένα” της Μεταπολίτευσης.Έτσι λοιπόν ,τα κυβερνώντα κόμματα, αντί να έρθουν σε ρήξη με τις παλαιοκομματικές νοοτροπίες και την ύπαρξη κομματικών στρατών, που προάγουν την αναξιοκρατία, την αναποτελεσματικότητα και την ανομία έβαλαν τη δική τους πινελιά παράγοντας ένα Μνημόνιο “Κατ' εικόνα και καθ' ομοίωσιν” τους.
Συνεχίζουν να πλήττουν τη μεσαία τάξη παίρνοντας και το μικρότερο πολιτικό κόστος μειώνοντας συνεχώς συντάξεις και μισθούς. Άνοιγαν με νόμους κλειστά επαγγέλματα για να πάρουμε την δόση και μετά με υπουργικές αποφάσεις παίρνανε τα μέτρα πίσω κλείνοντας το μάτι στους ημέτερους.Απέξω φώναζαν ότι δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις και εμείς μέσα στην φτώχεια μας αδυνατούσαμε να τους ακούσουμε.
Αρνητική πρωτιά στη μακροχρόνια ανεργία κατέχει η Ελλάδα μεταξύ των χωρών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), με το σχετικό ποσοστό να ανέρχεται σε 73,7%, μακράν το υψηλότερο στη σχετική λίστα.
Η Ελλάδα έρχεται δεύτερη όσον αφορά το
συνολικό ποσοστό ανεργίας, με 24,7%, ενώ κατέχει το τέταρτο χαμηλότερο ποσοστό στη συνολική απασχόληση, με 51,1%, και το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό στην απασχόληση ατόμων 55-64 ετών, με μόλις 34,6%.
Αξιοσημείωτο επίσης στην έρευνα του ΟΟΣΑ, η οποία στηρίζεται σε στοιχεία του γ' τριμήνου του 2015, είναι ότι η Ελλάδα έρχεται δεύτερη, πίσω από την Τουρκία, όσον αφορά την χαμηλή ποιότητα στους χώρους εργασίας.
Αρνητικές επιδόσεις καταγράφει η χώρα μας και στην απασχόληση των μεταναστών, με 53,4%, αλλά και στην εκπαίδευση, την απασχόληση ή την εξειδίκευση των νέων ανθρώπων (15-29 ετών), με το ιδιαίτερα υψηλό και αρνητικό ποσοστό του 26,7%, το οποίο κατατάσσει την Ελλάδα στην τέταρτη χειρότερη θέση στη σχετική κατηγορία.
Όλα αυτά τη στιγμή που το 94,2% των νοικοκυριών παρουσίασε σημαντική μείωση των εισοδημάτων μετά το ξέσπασμα της κρίσης, με σαφέστατη την τάση διεύρυνσης της ανισότητας υπέρ του 1% του πληθυσμού. Μάλιστα, μείωση εισοδημάτων καταγράφηκε και μέσα στο 2015 για το 77,9% των νοικοκυριών.
Ακόμη, πάνω από 1 στα 3 νοικοκυριά δηλώνουν ότι διαβιούν με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που βρίσκεται στην κατώτερη εισοδηματική κλίμακα (36,3% δηλώνουν εισόδημα <10,000€). Η φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας συνεχίστηκε και το 2015, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης σε σχέση με το 2013 και το 2014.
Προκύπτει επίσης, ότι οι ανισότητες που είχαν διαμορφωθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης παραμένουν αναλλοίωτες και μέσα στο 2015, ενώ πληθώρα νέων ρυθμίσεων του τρίτου προγράμματος έχει ήδη προσθέσει βάρη στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το 80% των ελληνικών νοικοκυριών διαβιεί με πολύ χειρότερους όρους (ποσοτικούς και ποιοτικούς) σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.
Τα στοιχεία αποτυπώνουν με το πιο ανάγλυφο τρόπο ότι τα ελληνικά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στην αντιμετώπιση των καθημερινών υποχρεώσεων. Ασφαλώς οι επιβαρύνσεις του δεύτερου μνημονίου που διατηρήθηκαν, καθώς και άλλες που προστέθηκαν με το νέο τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα, επιδεινώνουν τις προοπτικές της εγχώριας ζήτησης, της κατανάλωσης και το επίπεδο διαβίωσης. Μάλιστα, ρυθμίσεις όπως η άρση της αναστολής πλειστηριασμών, η αύξηση των φόρων και εισφορών, οι πρόσθετες επιβαρύνσεις που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό αναμένεται να συρρικνώσουν περαιτέρω την δυνητική κατανάλωση.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το εύρημα της έρευνας σύμφωνα με το οποίο οι συντάξεις για το 51,8% των νοικοκυριών αποτελούν την κυριότερη πηγή εισοδήματος ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2012 ήταν 42,3%. Αν μάλιστα συνδυαστεί με το γεγονός ότι τα νοικοκυριά που δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα ως κύρια πηγή εισοδήματος ανέρχονται μόλις στο 6,1% (από 12,6% το 2012) γίνεται εμφανής η σοβαρή συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Ο λαός μας αναζητά λύση ολόπλευρη και συνολική.Δεν αντέχει άλλο.
--
Αθανάσιος Κατσίμπελης
Δάσκαλος, Μ.Εd - Νομικός
http://katsimpelis.gr/