Του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα
Ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα ο φτωχότερος κόσμος, πληγωμένος τα τελευταία πέντε χρόνια από τη βαριά λιτότητα και την καταστροφή που έχει υποστεί, έχει βγάλει ένα συμπέρασμα, ότι στην Ελλάδα κυριαρχεί ένα τρίγωνο διαπλοκής, ένα τρίγωνο της αμαρτίας. Είναι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η πολιτική-οι πολιτικοί και οι τράπεζες.
Σημειώνω ότι υπάρχει μια σαφής αλλαγή στη στάση της Νέας Δημοκρατίας για τη συγκρότηση του ΕΣΡ και πρέπει να την αξιολογήσουμε. Μέχρι πρόσφατα οι υποψήφιοι αρχηγοί της Νέας Δημοκρατίας μας έλεγαν ότι θα συναινέσουν στη συγκρότηση του ΕΣΡ αφού τελειώσουν οι διαδικασίες για την εκλογή του νέου τους αρχηγού. Αφότου όμως εξελέγη ο κ. Μητσοτάκης άρχισαν να ανακρούουν πρύμναν…
Είναι σαφές, όμως ότι υπάρχουν και δικές μας ευθύνες που δεχθήκαμε καλόπιστα ότι η Νέα Δημοκρατία, όταν τελειώσει με τα εσωτερικά της θα συναινέσει, από τη στιγμή μάλιστα που δεν διατύπωνε καμία άλλη πρόταση, διαβεβαιώνοντας μας ότι ήταν ανοιχτή στη συγκρότηση του ΕΣΡ και μάλιστα από τα προτεινόμενα πρόσωπα!
Εδώ πρέπει να γίνει σαφές στον κόσμο ότι για να σχηματιστούν τα 4/5 που απαιτεί το Σύνταγμα προκειμένου να συγκροτηθεί το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, χρειάζεται οπωσδήποτε η συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό πρέπει να το τονίζουμε, γιατί πιθανόν ο κόσμος να νομίζει ότι μπορεί να συγκροτήσει η «Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής» το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο με όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Όμως, αυτό, δυστυχώς, δεν επιτρέπεται να γίνει.
Επίσης, μέχρι τώρα ακούγαμε κραυγές σχετικά με το ότι ο Ν. Παππάς, ο αρμόδιος Υπουργός, έγινε μονοκράτορας που θα αποφασίζει για τον αριθμό των αδειών που θα παραχωρηθούν μετά από διαγωνισμό. Μάλιστα, προχθές στη Βουλή του είπαν και για Χούντα και για άλλα πολλά πράγματα. Με το νόμο που ψηφίστηκε προχθές φεύγει από την αρμοδιότητα του Υπουργού και πάει στη Βουλή. Αυτό δεν είναι το κατ’ εξοχήν και πιο δημοκρατικό όργανο για να αποφασίσει και εκεί να γίνει συζήτηση, όπως τόνισε και ο Πρόεδρος της Βουλής, καθώς και άλλοι συνάδελφοι;
Αναρωτιέμαι όμως γιατί τα άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης σέρνονται πίσω από τη ΝΔ, όταν αυτή δεν προβάλλει κανένα επιχείρημα που να στέκεται και ουσιαστικά το αναμασούν; Τι συμβαίνει άραγε; Για ποιό λόγο;
Είκοσι έξι χρόνια ασυδοσίας
Θεωρώ ότι μπορεί ο ελληνικός λαός να πληγώνεται καθημερινά και με το δικό μας μνημόνιο, αλλά θέλει να του δώσουμε μηνύματα ηθικής τάξης. Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που μπορεί να το κάνει αυτό. Ελπίζω να το κάνει! Πρέπει να πατάξει την ασυδοσία και την αδιαφάνεια των ΜΜΕ.
Είκοσι έξι χρόνια ασυδοσίας, από τότε που χωρίς άδειες άρχισαν να λειτουργούν, συνεχίζουν χωρίς να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές, με αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις και με τεράστια χρέη. Πρόσφατα, ο καστανάς της Θεσσαλονίκης συνελήφθη γιατί δεν είχε άδεια. Ο κουλουράς στον Πύργο συνελήφθη επίσης γιατί δεν είχε άδεια. Μάλιστα, όταν λέμε ότι συνελήφθη, σημαίνει ότι πηγαίνει τρεις μέρες στο κρατητήριο και, πέραν της χρηματικής ζημίας, περνάει αυτόφωρο. Εδώ, όμως, η ευθύνη είναι μεγαλύτερη, διότι οι ραδιοτηλεοπτικές συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό.
Παρατηρείται ένας συνωστισμός στις Βρυξέλλες, όχι μόνο με αλληλογραφία και όχι μόνο από καναλάρχες. Νομίζουν ότι και με τη φυσική παρουσία τους, οι καναλάρχες και πολιτικοί προσπαθούν να επηρεάσουν τη Κομισιόν να αντιδράσει στη πρόθεση της Κυβέρνησης στο να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Να επαναληφθεί αυτό που συνέβη με τον βασικό μέτοχο. Θα επιχειρηθεί, νομίζω, και τώρα.
Πρέπει, άμεσα να προχωρήσουμε και να αφήσουμε πίσω αυτές τις φωνές πολιτικών, που αναπαράγονται με ουρλιαχτά από τα κανάλια, που επικαλέστηκαν ακόμα και φωτογραφίες του Πρωθυπουργού με Τούρκους επιχειρηματίες! Αύριο μπορεί με πρόσωπα από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ή την Αλβανία, ακόμα και με έμπορους ναρκωτικών. Μπορεί να εμφανιστεί κάποιος μεγαλέμπορος ναρκωτικών με μια φωτογραφία που λέει «έρχομαι τώρα να καθαγιαστώ στη μεγάλη κολυμβήθρα της ελληνικής τηλεόρασης»…
Οφείλουμε να προχωρήσουμε άμεσα στη κάθαρση των ΜΜΕ, ο λαός το απαιτεί, μας το επιβάλλει.
*Το κείμενο αυτό στηρίχτηκε στη τοποθέτηση του Μ. Μπαλαούρα στη «Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής» για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) τη1 Φεβρουαρίου 2016