Του Αθανάσιου Κατσίμπελη*
Πολλές φορές ακούμε από τους πολιτικούς μας τη φράση πως πρέπει να κάνουμε θυσίες για να σωθεί η Ελλάδα. Τι θα είναι όμως η Ελλάδα χωρίς τους Έλληνες; Αν αντικατασταθεί ο πληθυσμός της χώρας και αλλοιωθεί εθνολογικά θα μιλάμε πάλι για την ίδια χώρα;
Από τα 10,8 εκατομμύρια που καταγράφησαν στην Ελλάδα το 2011 τα 9.903.268 έχουν ελληνική υπηκοότητα - δηλαδή το 91,6% του μόνιμου πληθυσμού είναι Έλληνες. Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με προηγούμενα χρόνια αλλά και με βάση αυτό δεν απειλείται η ελληνικότητα της χώρας. Η Ελλάδα δηλαδή συνεχίζει σήμερα να είναι μια από τις ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη εθνική συνοχή.
Τι θα μπορούσε να γίνει όμως σε μερικά χρόνια αν ο ελληνικός πληθυσμός της χώρας γίνει μειοψηφία στον ελλαδικό χώρο;
Όταν σε μια χώρα ο πληθυσμός είναι γερασμένος και εισάγεται με τη βία στη χώρα αυτή νεανικός πληθυσμός από άλλες χώρες έτοιμος να αναπαραχθεί ταχύτατα και να αλοιώσει τον υπάρχων πληθυσμό τότε δεν μιλάμε για μια σχεδιασμένη Γενοκτονία; Τι είναι άραγε τα Μνημόνια, πού αποσκοπούν και πως επιθυμούν τη μεταμνημονιακή Ελλάδα;
Σύμφωνα με το άρθρο 2 της Σύμβασης για την Πρόληψη και Καταστολή Εγκλημάτων Γενοκτονίας, η Γενοκτονία ορίζεται ως
" ...οποιαδήποτε από τις παρακάτω πράξεις με στόχο τον μερικό ή ολικό αφανισμό μιας φυλετικής, εθνικής ή θρησκευτικής ομάδας, όπως:
1 Θανάτωση των μελών της ομάδας
2 Πρόκληση σοβαρής σωματικής ή ψυχικής βλάβης σε μέλη της ομάδας
3 Σκόπιμη επιβολή συνθηκών ζωής με στόχο το φυσικό αφανισμό, ολικό ή μερικό, μελών της ομάδας
4 Επιβολή μέτρων που αποσκοπούν στην παρεμπόδιση γεννήσεων εντός της ομάδας
5 Δια της βίας μεταφορά ανήλικων μελών της ομάδας σε κάποια άλλη."
Η Ελλάδα αποδεδειγμένα γερνάει με επιταχυνόμενο ρυθμό, ενώ η «ψαλίδα» των γεννήσεων σε σχέση με τους θανάτους διευρύνεται συνεχώς, καθιστώντας το δημογραφικό μείζον πρόβλημα, απότοκο και της δεινής οικονομικής κατάστασης των κατοίκων της χώρας – αλλά όχι μόνον.
Το 2014, βάσει στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο αριθμός γεννήσεων κατέγραψε ιστορικό «χαμηλό» με 92.149 γεννήσεις, σημειώνοντας περαιτέρω (2,1%) μείωση από το 2013, έτος που με 94.134 γεννήσεις ήταν η πρώτη φορά από το 1932 –αρχή των διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων– που στη χώρα ο αριθμός των γεννήσεων ήταν πενταψήφιος. Σημειώνεται ότι το 2014 ο αριθμός των θανάτων έφθασε τους 113.740. Παρήγορη είναι η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας θανάτου σε 81,2 για τις γυναίκες και σε 75,5 για τους άνδρες.
«Η υπεροχή των θανάτων έναντι των γεννήσεων μπορεί να οφείλεται στην επιμήκυνση της ζωής αλλά και στην τάση των εύπορων κοινωνιών να κάνουν λιγότερα, αλλά καλύτερα μορφωμένα και μεγαλωμένα παιδιά», σχολιάζει στην εφημερίδα Καθημερινή η επίκουρη καθηγήτρια Γεροντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, δρ Αθηνά Βλαχαντώνη. Η επίπτωση της οικονομικής κρίσης θα διαφανεί, σύμφωνα με την ίδια, σε δεύτερο χρόνο.
Αυτά τα μορφωμένα ελληνόπουλα θα φύγουν για το εξωτερικό.Στην Ελλάδα ποιος θα μείνει;
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, το 2014 μετανάστευσαν από την Ελλάδα 106.804 άτομα, εκ των οποίων 14.988 από 20 έως 24 ετών, 18.688 μεταξύ 25 και 29 ετών και 13.974 από 30 έως 34 ετών. Βέβαια, το 2014 η μεταναστευτική τάση των Ελλήνων προς το εξωτερικό μοιάζει να είναι «συγκρατημένη» σε σχέση με άλλες χρονιές, «εντός» της κρίσης. Συγκεκριμένα, το 2012 έφυγαν από τη χώρα 124.694 άτομα (24.435 μεταξύ 25 και 29 ετών και 18.583 από 30 έως 34 ετών) και την επόμενη χρονιά, το 2013, ο αριθμός των Ελλήνων νεομεταναστών ήταν 117.094. Οσον αφορά το φύλο όσων μεταναστεύουν, το 2012 ο αριθμός των ανδρών μεταναστών ήταν 80.534, όταν οι γυναίκες ήταν μόλις 44.160, το 2013 οι άνδρες ήταν 74.964 και οι γυναίκες 42.130, ενώ το 2014 εγκατέλειψαν τη χώρα 66.938 άνδρες και 39.866 γυναίκες από την Ελλάδα.
Μεταξύ των γυναικών που έγιναν μητέρες το 2014, το 86,8% ήταν ελληνικής υπηκοότητας και το 13,2% ανήκε σε άλλη υπηκοότητα. Αντίστοιχα, το έτος 2013, οι Ελληνίδες αντιπροσώπευαν το 86% και οι αλλοδαπές το 14%. Η εν λόγω μείωση μπορεί να ερμηνευτεί από την τάση παλιννόστησης πολλών μεταναστών λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Με ενδιαφέρον αναμένονται τα στατιστικά αποτελέσματα των γεννήσεων του 2015, χρονιά κατά την οποία πολλά προσφυγόπουλα γεννήθηκαν εν Ελλάδι καθ’ οδόν για την Ευρώπη.
Δεν γνωρίζω αν τα Μνημόνια θα σώσουν την Ελλάδα.Πιο σημαντικό για μένα είναι να σωθούν οι Έλληνες και των Ελλήνων οι κοινότητες.
Κι όπως είχε πει και ο Οδυσσέας Ελύτης : “Λέω μήπως είναι σοφρωνέστερον αντί να αντιταχτούμε στο ρου της ιστορίας μήπως μία διαφορετική στρατηγική θα μας βοηθούσε να διακριθούμε από έναν άλλο δρόμο. Ο Ελληνισμός έδειξε ανέκαθεν μια καταπληκτική ικανότητα να αφομοιώνει, να προσαρμόζεται και να δραστηριοποιείται μέσα στα ξένα σύνολα. Εχομε μιά πλειάδα Ελλήνων που διακρίθηκαν την εποχή της διασποράς στα μεγάλα κέντρα του εξωτερικού, και στην Ευρώπη και στην Ανατολή. Και πότε αυτά; Tην εποχή που η Ευρώπη ήταν στην ακμή της και τα κράτη ήταν ισχυρά και σκληρά. Ποσo μάλλον σήμερα, που όπως και να το κάνουμε, είναι γηρασμένα, είναι εξασθενημένα και θα έλεγα οτι έχουν ανάγκη από το σφρίγος νεότερων λαών. Αυτό με κάνει λοιπόν να κατασιγάζω μέσα μου τον αισθηματία Έλληνα που κρύβω και να σκέπτομαι ότι ίσως είναι πιό σωστό να μη φοβηθούμε τη σύγκριση και την άμιλα αλλά να προχωρήσουμε, φυσικά πάντοτε με την προοπτική να διακριθούμε στην ποιότητα που σημαίνει στο πνεύμα. Γι αυτό επιμένω πολύ στο θέμα της παιδείας. Χρειαζόμαστε παιδεία σοβαρή, βαθειά, όχι αυτή τη τεχνική που ξιππάζει στις ημέρες μας, γιατί μόνο μ ́ αυτή θα μπορέσουμε να διακριθουμε και να πορευτούμε σ ένα καινούργιο δρόμο αλλά και να διατηρήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της φυσιογνωμίας μας.”
Αθανάσιος Κατσίμπελης
Δάσκαλος, Μ.Εd - Νομικός
http://katsimpelis.gr/
Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις