Υπάρχει σχεδιασμός για το προσφυγικό στην Ηλεία;

Υπάρχει σχεδιασμός για το προσφυγικό στην Ηλεία;

Του Αθανάσιου Κατσίμπελη*

Δριμύτατη κριτική προς την Περιφερειακή Αρχή σχετικά με το προσφυγικό άσκησε ο Νεκτάριος Αθ. Φαρμάκης, Δικηγόρος, Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας με την παράταξη «Ανδρέας Κατσανιώτης, μαζί να αλλάξουμε τον τόπο μας» κάνοντας λόγο για «εν κρυπτώ διαδικασίες» , επισημαίνοντας πως για το μείζον αυτό θέμα, θα έπρεπε να συγκληθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο και όχι η άτυπη σύσκεψη του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας με τους εκπροσώπους των Δήμων που γίνεται σήμερα στην Πάτρα.

Στην Ηλεία άραγε τι θα γίνει με το σοβαρό αυτό θέμα; Σε μια Περιφερειακή Ενότητα που δεν μπορούμε να συννενοηθούμε για τα σκουπίδια μας, που δεν έχουμε λύσει σοβαρά προβλήματα καθημερινότητας και ποιότητας ζωής των πολιτών πόσο έτοιμοι είμαστε να υποδεχθούμε τους πρόσφυγες που μας αναλογούν;

Το προσφυγικό πράγματι άγγιξε και την «πόρτα» μας, όπως ήταν αναμενόμενο αφού και στην Ηλεία ζητείται από την κυβέρνηση οι ΟΤΑ (Α και Β βαθμού) να βρουν και να οργανώσουν άμεσα χώρους φιλοξενίας.Ούτε πόσους πρόσφυγες θα υποδεχτούμε γνωρίζουμε, ούτε που θα τους φιλοξενήσουμε δηλαδή σε ποια κτήρια και με ποιες προδιαγραφές.

Όπως επισημαίνει και ο κ.Φαρμάκης: “Η χώρα μας βιώνει -μέσα σ’ όλα- μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης με το προσφυγικό ζήτημα που προέκυψε και η Κυβέρνηση, παρά το ότι έχει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την έλλειψη προετοιμασίας, ζητά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να σηκώσει για άλλη μια φορά το βάρος που η ίδια ούτε θέλει ούτε μπορεί δυστυχώς να σηκώσει, αφενός μεν γιατί δεν είχε ούτε έχει καμία στρατηγική πάνω στο θέμα, αφετέρου δε, ΔΕΝ θέλει να επωμιστεί το «πολιτικό βάρος» της επιλογής των χώρων, γι’ αυτό και με περίσσια Δημοκρατικότητα (;;;) δίνει 2 ημέρες διορία για την απάντηση (έτσι αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο-εντολή του Υπουργείου).
Δεν αμφισβητεί κανείς την ανάγκη να είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Άπαντες αναγνωρίζουμε την ανθρωπιστική διάσταση του θέματος και την ανάγκη αντιμετώπισής του. Ωστόσο, ΔΕΝ μπορούμε να μην επισημαίνουμε: α) τους λόγους μας έφτασαν εδώ β) το ποιός είναι αυτός που έχει την αρμοδιότητα αλλά και την ευθύνη λήψης πρωτοβουλιών (που δεν είναι άλλος από την Κυβέρνηση) γ) τον ελλιπή και αναποτελεσματικό τρόπο που ζητείται συνδρομή από τους ΟΤΑ και την έλλειψη στρατηγικής, δ) το γεγονός ότι το όλο θέμα γίνεται αντικείμενο ενός ιδιόμορφου «παιχνιδιού κατηγοριών» (blame game που λεν και στην Ευρώπη) ε) την ανεύθυνη και προσηλωμένη στον επικοινωνιακό τομέα πολιτική της Περιφέρειας, η οποία αντί να θέσει όρους και προϋποθέσεις στην Κυβέρνηση και να οργανωθεί πάνω σε συγκεκριμένη στρατηγική, κινείται εν κρυπτώ και εν μέσω επικοινωνιακών τεχνασμάτων, αυτοαναγορευόμενη σε συντονιστή για να αποφύγει το όποιο πολιτικό κόστος.
Ως προς τα ανωτέρω λοιπόν πρέπει να τονισθεί ότι οι ευθύνες βαραίνουν αποκλειστικά την Κυβέρνηση και κατά συνέπεια «το εντέλλεσθε» με το οποίο τώρα απευθύνεται για συνδρομή (;) στους ΟΤΑ , δεν συνάδει με κάποιον που έχει «λερωμένη τη φωλιά του». Αυτά ως προς το ύφος των κυβερνώντων.”


Δεν φτάνει δυστυχώς να λέμε πως είμαστε “Δημοκράτες” και πως θα είμαστε θετικοί στο να ανταποκριθούμε στο ενδεχόμενο φιλοξενίας προσφύγων αλλά θα πρέπει να κάνουμε πράξη τις προθέσεις μας.Γιατί οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι ταλαιπωρημένοι και πονεμένοι από τον πόλεμο και δεν συνάδει με τον πολιτισμό μας να στοιβαχτούν σε ακατάλληλα κτήρια και άθλιες υποδομές, ούτε να γκετοποιηθούν.Αν κάποιοι έτσι εννοούν τον ανθρωπισμό τους τότε μάλλον θα πρέπει να προβληματιστούν.

Νομίζω πως οι Ηλείοι θα μπορούσαν να έχουν ένα κοινά αποδεκτό σχέδιο που θα περιλαμβάνει ακριβή αριθμό προσφύγων που μπορούν να φιλοξενηθούν, τους συμφωνημένους προτεινόμενους χώρους οι οποίοι θα πληρούν τις προδιαγραφές και την κάλυψη των βασικών αναγκών των ανθρώπων αυτών.

Η ανθρωπότητα εξάλλου έχει υιοθετήσει το θεσμό του πρόσφυγα που προέρχεται από τον ικέτη της αρχαίας ελληνικής Δημοκρατίας και ο ικέτης είχε την ίδια μεταχείριση που σήμερα περιγράφει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, το οποίο κανονικά θα έπρεπε να αποτελεί τη βάση της μεταναστευτικής και προσφυγικής μας πολιτικής.

Στον αληθινό πρόσφυγα που έρχεται πράγματι και ζητά προσωρινό άσυλο στη χώρα μας οφείλουμε σεβασμό.Αν κάποιοι όμως οραματίζονται να φτιάξουν λασπότοπους τύπου Ειδομένης στην Ηλεία οφείλουν να το ξανασκεφτούν.

Αθανάσιος Κατσίμπελης
Δάσκαλος, Μ.Εd - Νομικός
http://katsimpelis.gr/

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup