οπότε μου δόθηκε το προνόμιο να υπηρετήσω την πολιτιστική κληρονομιά του ιερού αυτού τόπου, είχα με απορία διαπιστώσει την απουσία μιας Ένωσης Φίλων Αρχαίας Ολυμπίας.
Έχουν περάσει πέντε χρόνια και ακόμα αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν ένας αρχαιολογικός χώρος κολοσσιαίας αξίας για τον παγκόσμιο πολιτισμό όπως η Ολυμπία και τα περικαλλή μουσεία της να στερούνται ενός ομίλου ανθρώπων που με εφαλτήριο την λατρεία τους για τις αξίες και τα επιτεύγματα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, αφιλοκερδώς θα επικουρούσαν παντοιοτρόπως το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων, όπως συμβαίνει με άλλα μεγάλα μουσεία της χώρας, δημόσια και ιδιωτικά και βεβαίως του εξωτερικού.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ένωσης Φίλων Ακροπόλεως (EΦA) , ενώ , ενδεικτικά, μερικοί ακόμα οργανισμοί αυτής της κατηγορίας που λειτουργούν στην Ελλάδα είναι ο Σύλλογος Φίλων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου , του Νέου Μουσείου Πατρών, του Μουσείου Μπενάκη, του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης κ.α.
Όπως μπορεί κανείς να ενημερωθεί από τις σχετικές ιστοσελίδες, κάποιοι από τους ανωτέρω συλλόγους έχουν βίο αρκετών δεκαετιών, όπως του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που λειτουργεί με κάποια κενά εδώ και 60 χρόνια και έχουν διανύσει μια λαμπρή πορεία ηθικής και υλικής συμπαράστασης για την επίτευξη των σκοπών του Μουσείου για το οποίο συστάθηκαν.
Μάλιστα, κάποιοι σύλλογοι αριθμούν αρκετές εκατοντάδες μέλη, όπως ο Σύλλογος Φίλων Μουσείου Μπενάκη που έχει στους καταλόγους του 1400 άτομα. Ομολογουμένως, το έργο της έρευνας, ανάδειξης και προβολής των αρχαιολογικών μας θησαυρών όλων των περιόδων βαραίνει τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η Ζ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων της Ολυμπίας, ανταποκρίνεται επάξια στην αποστολή της, έχοντας επιδείξει πλούσια δράση σε όλους τους τομείς. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να μυήσει την μαθητιώσα νεολαία στον συναρπαστικό αρχαιοελληνικό και ολυμπιακό πολιτισμό και να καλλιεργήσει στο ευρύτερο κοινό το ενδιαφέρον για τις αρχαιότητες της Ηλείας, έχει εκπονήσει εκπαιδευτικά προγράμματα, έχει τυπώσει ενημερωτικά φυλλάδια και έχει διοργανώσει πλήθος επιμορφωτικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.
Είναι βέβαιο ωστόσο, πως αν λειτουργούσε στο πλευρό της Εφορείας Αρχαιοτήτων μια Ένωση Φίλων με ανθρώπους που θα αγαπούσαν τον πολιτισμό του ανυπέρβλητου τόπου της Ολυμπίας και την αρχαία ελληνική τέχνη εν γένει, θα είχαν επιτευχθεί πολλά περισσότερα. Η δράση ενός μη κερδοσκοπικού φορέα με παραμερισμένα τα μικροσυμφέροντα, αποκλειστικά αφιερωμένου στην Ολυμπία, στα πρότυπα και σε συνεργασία με τους παραπάνω αναφερθέντες συλλόγους, θα κάλυπτε κενά και επείγουσες ανάγκες που δεν έχει την ευχέρεια να καλύψει ο δύσκαμπτος κρατικός μηχανισμός, όπως:
Η από κοινού με την Εφορεία Αρχαιοτήτων διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων εκθέσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, η εκπόνηση ηλεκτρονικών εφαρμογών και παραγωγή ταινιών εκπαιδευτικού χαρακτήρα με θέματα σχετικά με την Ολυμπία, την Ήλιδα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η έκδοση βιβλίων, εντύπων και περιοδικού με σκοπό την ενημέρωση των μελών αλλά και του ευρύτερου κοινού, για ό, τι αφορά τα μνημεία και το περιβάλλον της Ολυμπίας.
Η αγορά εξοπλισμού για την όσο δυνατόν καλύτερη παροχή υπηρεσιών στους επισκέπτες των Μουσείων και του Χώρου της Ολυμπίας.
Η επιχορήγηση δράσεων του τομέα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ολυμπίας. Η διοργάνωση εκδρομών και περιηγήσεων σε άλλους χώρους και μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνολικά, η Ένωση Φίλων Ολυμπίας θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα δίκτυο υποστηρικτών, δωρητών και χορηγών δίνοντας με τον τρόπο αυτό την ευκαιρία σε όσους το επιθυμούν να γνωρίσουν τη μαγεία της παγκοσμίως σεβαστής πολιτιστικής μας κληρονομιάς και να συμβάλλουν έμπρακτα και άμεσα στη διαφύλαξη και ανάδειξη της.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει το εξαιρετικό παράδειγμα της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ήλιδας, η οποία προσέφερε ανεκτίμητο έργο στον μέγιστο επίσης τόπο της διοργανώτριας πόλης των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας που τα τελευταία χρόνια συνεχίζει επάξια ο Δήμος Ήλιδας.
Ως δέλεαρ και ελάχιστη επιβράβευση για τη συνεισφορά τους έχουν θεσμοθετηθεί ειδικά προνόμια για τους Φίλους των Μουσείων που διαθέτουν ενημερωμένη ταυτότητα μέλους, με κυριότερο την δωρεάν είσοδο σε Μουσεία, Μνημεία και Αρχαιολογικούς Χώρους που ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Πολλοί σπουδαίοι παράγοντες από τον χώρο των γραμμάτων και των επιστημών αλλά και επιτυχημένοι επιχειρηματίες και απλοί πολίτες, έχουν κατά καιρούς εκφράσει την πρόθεσή τους να στηρίξουν τη λειτουργία ενός Συλλόγου Φίλων Μουσείων Αρχαίας Ολυμπίας ή παρόμοιας ένωσης, χωρίς όμως να έχει μέχρι στιγμής καταγραφεί κάποια συγκεκριμένη ενέργεια ή δράση προς την επίτευξη του σκοπού αυτού.
Eυελπιστώ ότι η ανοικτή πρόταση – πρόσκληση που διατυπώνεται στο άρθρο αυτό και με την συνεργασία και υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, θα ωριμάσει σταδιακά και κάποια στιγμή πράγματι θα συσταθεί και λειτουργήσει με τους κατάλληλους ανθρώπους η Ένωση Φίλων Ολυμπίας, που τόσα πολλά θα είχε να προσφέρει.