Άρθρο της Δικηγόρου-Εργατολόγου Δήμητρας Γεωργίου Ζαφειροπούλου
Κατόχου Μεταπτυχιακού Διπλώματος στο Εργατικό Δίκαιο από την Νομική Σχολή Αθηνών
Κρέστενα Ηλείας τηλ 2625024696, 6977787924
Το τελευταίο χρονικό διάστημα αποστέλλονται συνεχώς σε αρκετούς συμπολίτες μας ατομικά ειδοποιητήρια από τα ασφαλιστικά ταμεία (ΟΑΕΕ, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΟΓΑ κτλ), για χρέη προς αυτά. Συγκεκριμένα, έχουν σταλεί ειδοποιητήρια και από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), στο οποίο έχουν διαβιβαστεί από 01-07-2013 αρκετές υποθέσεις με ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΟΑΕΕ και του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και από 01-01-2014 του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ.
Στο άνω Κέντρο το οποίο ιδρύθηκε με το Ν. 4172/2013 διαβιβάστηκαν οι οφειλές προσώπων με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000€ σε κάθε ταμείο (εικάζεται ότι τούδε και στο εξής θα αποστέλλονται στο Κ.Ε.Α.Ο. και μικρότερου ποσού οφειλές) και σκοπός του είναι, μεταξύ άλλων, η είσπραξη των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών και η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.
Σύμφωνα με το άρθρο 101 του άνω νομοθετήματος και την ΥΑ Φ.80000/οικ.25379/312 ΦΕΚ Β 2699 2013 συντάσσεται από τον ασφαλιστικό οργανισμό πράξη βεβαίωσης της οφειλής τον επόμενο μήνα λήξης της εμπροθέσμου καταβολής των ασφαλιστικών οφειλών και σε κάθε περίπτωση μέχρι έξι (6) μήνες από την ημέρα που οι ασφαλιστικές οφειλές κατέστησαν καθυστερούμενες. Η άνω πράξη βεβαίωσης διαβιβάζεται εντός μηνός στο ΚΕΑΟ, της αποδίδεται μοναδικός αριθμός και αποτελεί πλέον τον εκτελεστό και νόμιμο τίτλο, βάσει του οποίου μπορεί να γίνει αναγκαστική είσπραξη των οφειλών, σύμφωνα με το Ν.Δ. 356/1974 Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ). Εν συνεχεία: α) ενημερώνεται ο οφειλέτης με κάθε πρόσφορο μέσο για την οφειλή του και την έναρξη διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης (πρόσκληση για τακτοποίηση οφειλών) και καλείται να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει το σύνολο της οφειλής του άμεσα, β) εντός μηνός από την έκδοση του εκτελεστού τίτλου και την εγγραφή της Πράξης Βεβαίωσης Οφειλής στο Ειδικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Εσόδων του ΚΕΑΟ, αποστέλλεται ατομική ειδοποίηση και τάσσεται προθεσμία είκοσι (20) ημερών εντός της οποίας καλείται ο οφειλέτης να εξοφλήσει ή να ρυθμίσει το χρέος, γ) μετά την εκπνοή της ως άνω προθεσμίας ο εκτελεστός τίτλος διαβιβάζεται στα κατά τόπο αρμόδια όργανα για εκτέλεση σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ.
Η έκδοση λοιπόν της άνω πράξης βεβαίωσης αποτελεί τον εκτελεστό και νόμιμο τίτλο, βάσει του οποίου δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα κατά της περιουσίας του οφειλέτη, όπως π.χ. εγγραφή υποθήκης, κατάσχεση και πλειστηριασμός. Ο οφειλέτης διοικούμενος ωστόσο έχει την δυνατότητα να αμυνθεί και να προστατεύσει την περιουσία του. Η κάθε υπόθεση βεβαίως εκτιμάται από τον δικηγόρο του οφειλέτη και γίνεται η επιλογή της επόμενης νομικής κίνησης.
Επιγραμματικά, και ανάλογα με την κάθε περίπτωση, υπάρχει το δικαίωμα άσκησης προσφυγής κατά της εκτελεστής ατομικής διοικητικής πράξης, αλλά και η άσκηση ανακοπής και αναστολής εκτέλεσης κατά κάθε πράξης της διοικητικής εκτέλεσης. Έτσι λοιπόν, μπορεί να ασκηθεί ανακοπή σύμφωνα με το άρθρο 73 του Κ.Ε.Δ.Ε., τόσο πριν την έναρξη της εκτέλεσης, που μπορεί να στραφεί α) κατά της εκδοθείσης ατομικής ειδοποιήσεως, β) κατά του εκδοθέντος και μη εκτελεσθέντος εντάλματος προσωπικής κρατήσεως και γ) κατά του νομίμου τίτλου, όσο και μετά την έναρξη της εκτέλεσης για συγκεκριμένους λόγους (π.χ. όταν υπάρχει άκυρος τίτλος προς είσπραξη ή εάν το χρέος αποσβέστηκε, συμψηφίστηκε ή παραγράφηκε). Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 217 του Ν. 2717/1999 (Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας, Α΄ 97), μπορεί να ασκηθεί ανακοπή «κατά κάθε πράξης που εκδίδεται στα πλαίσια της διαδικασίας της διοικητικής εκτέλεσης και, ιδίως, κατά: α) της πράξης της ταμειακής βεβαίωσης του εσόδου, β) της κατασχετήριας έκθεσης, γ )του προγράμματος πλειστηριασμού, δ) της έκθεσης πλειστηριασμού, και ε) του πίνακα κατάταξης», ενώ σε περίπτωση που όντως διαπιστωθεί παράβαση νόμου ή ουσιαστικές πλημμέλειες της προσβαλλόμενης πράξης, τότε το Δικαστήριο προβαίνει σε ολική ή μερική ακύρωση ή τροποποίησή της. Να σημειωθεί όμως ότι η προθεσμία για την άσκηση της ανακοπής είναι σύντομη, ήτοι εντός 30 ημερών για τις περιπτώσεις α, β, δ και ε και εντός 10 ημερών για την περίπτωση γ. Πλην όμως, επειδή η άσκηση της ανακοπής δεν αναστέλλει από μόνη της την εκτελεστότητα της πράξης (δηλαδή τα ταμεία ή το ΚΕΑΟ μπορούν να προχωρήσουν σε περαιτέρω ενέργειες εκτέλεσης, π.χ. κατάσχεση και πλειστηριασμό), πρέπει ενδεχομένως να ασκηθεί και αίτηση αναστολής της εκτέλεσης (ασφ. μέτρα), ώστε εάν γίνει δεκτή να ανασταλεί η εκτέλεση.
Οι ασφαλισμένοι συνεπώς δεν θα πρέπει να αψηφούν τα εν λόγω ειδοποιητήρια (ούτε και να κατακλύζονται βεβαίως από πανικό). Η άμεση παροχή νομικής συμβουλής από κάποιον δικηγόρο και η λήψη των ενδεδειγμένων νομικών ενεργειών είναι επιβεβλημένες, εν όψει και των προϋποθέσεων και των σύντομων προθεσμιών που προβλέπει η νομοθεσία.